Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Porto er en smuk by, der ligger ved Douro-floden i det nordlige Portugal. På bakkerne nord og syd for floden ligger det ene smukke kvarter efter det andet, og der er mange seværdigheder i flere forskellige arkitektoniske stilarter overalt.

Pladsen Praça da Liberdade danner sammen med gaden Avenida dos Aliados byens levende centrum, hvor mange lokale og turister nyder strøgture i smukke omgivelser. I sidegaderne ligger Portos smukke banegård, Bolhão-markedet og flere andre spændende steder.

I Porto er der også mange smukke kirker, hvor man kan se fornemme kunstværker og indretninger med anvendelse af forgyldninger m.m. Den sengotiske manuelinske stil, som Portugal er så kendt for, er det naturligvis muligt at opleve; lige som flere steder med de kendte kakler, azulejos.

Man kan også tage mange dejlige ture i regionen omkring Porto. Man kan køre efter landets kendte drik, portvinen, eller vinho verde. Begge dele produceres omkring Porto, hvor der også ligger flere seværdigheder på UNESCO’s verdensarvliste. Naturen med Atlanterhavet, floddale og bjerge er også populært for ture.

Topseværdigheder

  Porto Cathedral

  • Porto Domkirke/Sé do Porto: Dette er Portos romanske domkirke, som blev grundlagt i 1110. Der blev dog bygget videre på katedralen helt til 1700-tallet, hvor der skete ombygninger i tidens barok. Kirken er meget seværdig, og nogle højdepunkter er det store alter, den gotiske klostergård og fine kakkelmosaikker.
  • Gejstlighedens Kirke og Tårn/Igreja e Torre dos Clérigos: Denne kirke er ikke mindst kendt for sit klokketårn, der med en højde på 75 meter er en tydelig profil i byens skyline. Kirken blev opført 1732-1750, mens tårnet stod færdigt 1763. Kirkerummet er elipseformet og udsmykket med flerfarvet marmor.

  Majestic Café, Porto

  • Majestic Café: Skal man have en kop kaffe i Porto, er Majestic Café det bedste valg, hvis man ønsker smukke rammer omkring sig. Caféen åbnede i 1921 med sprudlende art nouveau-detaljer med det bedste fra den såkaldte belle époque.

  Ponte de Dom Luís I, Porto

  • Dom Luís I Bro/Ponte de Dom Luís I: Denne bro står som et af Portos vartegn. Den spænder over Douro-floden med et nedre og en øvre vejbanedæk. Broen åbnede i 1886, og længden er 172 meter for nedre vejbaner og 395 for de øvre.
  • Ribeira Kaj/Cais da Ribeira: Dette er navnet på den flodpromenade, der ligger i den centrale Porto langs floden Douro. Her er huse i mange farver, caféer, restauranter og en fornem udsigt.

  Livrario Lello, Porto

  • Lello Boghandel/Livraria Lello: Livraria Lello er helt givet en af verdens smukkeste boghandler. Butikken åbnede i 1881 i et hus med en smuk facade foran et fantastisk interiør med svungne trapper og anden udsmykning.
  • Serra do Pilar Kloster/Mosteiro da Serra do Pilar: Dette kloster ligger på toppen af en bakke syd for Douro-floden, og det er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste sammen med øvrige dele af Portos centrum. Stedet blev bygget gennem 1600-tallet og er bl.a. karakteriseret ved en cirkulær kirke og en klostergård med samme form og diameter.

Andre seværdigheder

  Palacio da Bolsa, Porto

  • Børspalæet/Palácio da Bolsa: Børspalæet i Porto blev bygget i nyklassicistisk stil i årene 1842-1850. I palæet er der mange fine sale, hvor Den Arabiske Sal er højdepunktet med en fornem maurisk-inspireret stil. Foran palæet kan man nyde parken Jardin do Infante Dom Henrique.
  • Sankt Frans Kirke/Igreja de São Francisco: Dette er i det ydre et af de fineste gotiske bygningsværker i Porto, og indvendigt venter et kirkerum i smuk barok. Franciskanerordenen kom til byen i 1223, og i årene 1383-1425 blev kirken opført. De efterfølgende århundreder blev der bygget kapeller i bl.a. den sengotiske, manuelinske stil, og den øvrige indretning er også særdeles seværdig.

  Praca da Liberdade, Porto

  • Frihedspladsen/Praça da Liberdade: Frihedspladsen er den centrale plads i Porto, og den fortsætter i berømte Avenida dos Aliados. Der er fine bygninger omkring pladsen, hvor man også kan se en rytterstatue af kong Pedro IV.
  • Porto Rådhus/Câmara Municipal do Porto: Portos rådhus står smukt som nordligt fikspunkt på gaden Avenida dos Aliados. Det blev bygget 1920-1955 med det karakteristiske, 70 meter høje rådhustårn.

  Igreja de São Nicolau, Porto

  • Sankt Nikolaj Kirke/Igreja de São Nicolau: Portos Sankt Nikolaj Kirke er en mindre kirke med et meget smukt alter i forgyldt rokokoudskæring. Kirken blev opført i slutningen af 1600-tallet og genopbygget efter en brand i 1762. Stilen er en blanding af nyklassicisme og barok.

  Paco Episcopal, Porto

  • Biskoppernes Palæ/Paço Episcopal: Biskoppernes Palæ er en smuk bygning i en blanding af senbarok og rokoko. Huset blev bygget i 1100-1200-tallene og både ombygget og udbygget op til 1700-tallet.
  • Sankt Clara Kirke/Igreja Santa Clara: Denne kirke blev opført 1416-1457 som klosterkirke. Det er en kirke, der er berømt for et fantastisk interiør med rig anvendelse af forgyldninger og polykromi. Det er et af de bedste eksempler i Portugal i denne stil.

  São Bento Railway Station, Porto

  • São Bento Banegård/Estação ferroviária de São Bento: São Bento-banegården er en smuk stationsbygning fra begyndelsen af 1900-tallet. Indvendigt kan man bl.a. se Jorge Colaçs kakkelmalerier, der skildrer landet folk og historie.

Ture fra byen

  Douro, Portugal

  • Douro-dalen/Vale do Douro: Langs floden Douro ligger vinmarkerne smukt i området øst for Porto. Landskabet er smukt i det kuperede terræn, og det er her, landets berømte portvin stammer fra. Man kan besøge en del vingårde og smage på produktionen. Man kan fx tage til Pinhão, hvorfra der er nem adgang til flere gårde.
  • Braga: Byen Braga er en af de største i det nordlige Portugal, og her er mange seværdigheder. Man kan bl.a. besøge Portugals ældste domkirke og gå en tur i parken Jardim de Santa Bárbara. Ved Braga ligger også det kendte pilgrimssted, Bom Jesus do Monte.

  Vila Real, Portugal

  • Vila Real: Vila Real er en by, der ligger inde i landet fra Porto. Byen er meget mindre end Porto og god for spadsereture i det smukke bycentrum, hvor man bl.a. kan se flere kirker og det fornemme hus, Casa de Mateus, der har en smuk have.
  • Guimarães: Dette er en smuk og spændende by, hvis centrum er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Man kan gå mange hyggelige ture i centrum og bl.a. se pladsen Largo do Toural, hertugerne af Braganzas slot og kirken Nossa Senhora da Consolação e dos Santos Passos.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Zoologisk have: Zoo Santa Inácio, Rua 5 de Outubro 4503, zoosantoinacio.com
  • Sporvogne: Museu do Carro Eléctrico, Alameda de Basílio Teles 51, museudocarroelectrico.pt
  • Park: Jardins do Palácio de Cristal, Rúa Don Manuel II
  • Opdagelser: World of Discoveries, Rua de Miragaia, worldofdiscoveries.com
  • Fodbold: Museu Futebol Clube do Porto, Via Futebol Clube do Porto, fcporto.pt
  • Svømmebad: Piscina das Marés, Leça da Palmeira

Gode links