Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Porto er en smuk by, der ligger ved Douro-floden i det nordlige Portugal. På bakkerne nord og syd for floden ligger det ene smukke kvarter efter det andet, og der er mange seværdigheder i flere forskellige arkitektoniske stilarter overalt.

Pladsen Praça da Liberdade danner sammen med gaden Avenida dos Aliados byens levende centrum, hvor mange lokale og turister nyder strøgture i smukke omgivelser. I sidegaderne ligger Portos smukke banegård, Bolhão-markedet og flere andre spændende steder.

I Porto er der også mange smukke kirker, hvor man kan se fornemme kunstværker og indretninger med anvendelse af forgyldninger m.m. Den sengotiske manuelinske stil, som Portugal er så kendt for, er det naturligvis muligt at opleve; lige som flere steder med de kendte kakler, azulejos.

Man kan også tage mange dejlige ture i regionen omkring Porto. Man kan køre efter landets kendte drik, portvinen, eller vinho verde. Begge dele produceres omkring Porto, hvor der også ligger flere seværdigheder på UNESCO’s verdensarvliste. Naturen med Atlanterhavet, floddale og bjerge er også populært for ture.

Topseværdigheder

  Porto Cathedral

  Porto Domkirke
  Sé do Porto

  Sé do Porto er Portos romanske domkirke og derved sæde for byens biskop. Porto har været bispesæde siden 500-tallet, og derved var der allerede dengang en katedral i byen. Der kendes skildringer om den gamle kirke til 1100-tallet, hvor man startede byggeriet af den nuværende Sé do Porto.

  Domkirken blev grundlagt i 1110, men der blev bygget på kirken i århundreder, så den romanske bygning blev med tiden suppleret med andre arkitektoniske stilarter som fx elementer fra barokken. Der blev nemlig bygget på katedralen helt til 1700-tallet, hvor byggeriet blev færdiggjort i 1737.

  Det ydre udseende af katedralen blev ændret betydeligt under barokken, hvor man byggede en ny hovedportal i 1772 som erstatning for den oprindelige romanske, og tårnkuplerne blev også ændret. I 1736 havde den italienske arkitekt Nicolau Nasoni desuden tilføjet en elegant barokloggia til katedralens sidefacade.

  Indvendigt er kirken er meget seværdig, og man kan både se dele af den romanske kirke og senere ændringer gennem gotikken og barokken. Nogle af højdepunkterne er det store alter, sidekapeller og anlæggets gotiske klostergård, hvor man kan se fine kakkelmosaikker, der blev sat op 1729-1731.

   

  Gejstlighedens Kirke og Tårn
  Igreja e Torre dos Clérigos

  Igreja e Torre dos Clérigos er en af Portos mange interessante kirker. Denne kirke er ikke mindst kendt for sit klokketårn, der med en højde på 75 meter står som en tydelig profil i byens skyline.

  Kirken blev bygget 1732-1750 for Gejstlighedens Broderskab af den italienske arkitekt Nicolau Nasoni, der stod bag mange samtidige opførelser i 1700-tallets nordlige Portugal. Det karakteristiske klokketårnet stod dog først færdigt i 1763.

  Clérigos-kirken var en af de første barokkirker i Portugal med den typiske eliptiske grundform, det prægede stilen. Når man kommer ind i kirkerummet, kan man blandt andet se kirkens smukke altertavle, der blev lavet af flerfarvet marmor af Manuel dos Santos Porto.

   

  Majestic Café, Porto

  Majestic Café

  Majestic Café er et ikonisk sted, hvis man vil nyde en kop kaffe i smukke rammer i Porto. Når man kommer ind, kan man straks se, hvorfor caféen er noget særligt, og den blev da også etableret som et mødested for byens førende borgere.

  Caféen åbnede i 1921 med sprudlende art nouveau-detaljer med det bedste fra den såkaldte belle époque i indretningen. Det var arkitekten José Pinto de Oliveira, der tegnede caféen efter parisisk forbillede.

   

  Ponte de Dom Luís I, Porto

  Dom Luís I Bro
  Ponte de Dom Luís I

  Ponte de Dom Luís I er en bro, der står som et af Portos vartegn. Broen spænder over Douro-floden mellem Portos centrum og kvarteret Vila Nova de Gaia. Et af særkenderne ved Ponte de Dom Luís I er de forskudte vejbaner med et nedre dæk på 172 meter i længden og et øvre dæk på 395 meter i længden.

  Gustave Eiffel præsenterede et forslag til en bro over Douro i 1879, men det blev afslået, idet man grundet vækst i byen gerne ville forbinde både øvre og nedre dele af byen. Efter en designkonkurrence i 1880 blev der fundet en løsning, og byggeriet gik hurtigt i gang. Ponte de Dom Luís I kunne derefter allerede blive indviet i 1886.

   

  Ribeira Kaj
  Cais da Ribeira

  Cais da Ribeira er navnet på den flodpromenade, der ligger i den centrale Porto langs floden Douro. Det var tidligere et vigtigt område for byens handel med de mange både, der trafikerede området.

  I dag er Cais da Ribeira et af de mest livlige kvarteret i Porto med mange caféer og restauranter. Man kan også blot nyde nogle dejlige spadsereture her og nyde udsigten over floden, over byen og til de mange huse med farverige facader, som ligger her.

   

  Livrario Lello, Porto

  Lello Boghandel
  Livraria Lello

  Livraria Lello er helt givet en af verdens smukkeste boghandler, og den er samtidig en af de ældste i Portugal. Det var José Lello og David Lourenço Pereira, der etablerede forretningen David Pereira & Lello i 1881. Efter ejerskifter og opkøb drev brødrene José og António Lello med succes deres voksende boghandel i byen.

  Brødrene hyrede ingeniøren Francisco Xavier Esteves til at opføre en helt ny boghandel Rua das Carmelitas, og den åbnede i 1906 med en smuk facade med elementer af nygotik og jugendstil foran et fantastisk interiør med svungne trapper, træbalustre, malet gips og anden udsmykning, der samlet skaber et unikt interiør.

   

  Serra do Pilar Kloster
  Mosteiro da Serra do Pilar

  Mosteiro da Serra do Pilar er et tidligere kloster, der ligger på toppen af en bakke syd for Douro-floden i Portos Vila Nova de Gaia-kvarter. Klostret en storslået seværdighed, og det er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste sammen med øvrige dele af Portos centrum.

  Byggeriet af det første kloster på dette sted blev startet i 1538 af Augustinerordenen. Klostret stod færdigt i 1564, men det viste sig hurtigt at være for småt, og de nuværende bygninger blev opført fra 1597 som et større og tidsvarende kompleks.

  Det store anlæg blev bygget gennem 1600-tallet, og dets kendemærke er den cirkulære kirke og en klostergård med samme form og diameter. Kirken blev indviet i 1672, og dens karakteristiske profil kan ses fra lang afstand. Kirken er 36 meter høj, og den knejser over det lavere klokketårn ved siden af kirken.

Andre seværdigheder

  Palacio da Bolsa, Porto

  Børspalæet
  Palácio da Bolsa

  Palácio da Bolsa er Portos børspalæ, der blev bygget i nyklassicistisk stil i årene 1842-1850 af handelskammeret, Associação Comercial do Porto. Det skete efter en donation af jorden fra den portugisiske dronning til Portos købmænd. Grunden var blevet tilgængelig, idet byens gamle franciskanerkloster på stedet var brændt i 1832.

  Det var den lokale arkitekt Joaquim da Costa Lima Júnior, der tegnede bygningen, som stod færdig i sit ydre i 1850, men hvor der blev arbejdet med den indvendige indretning til omkring 1910. I palæet er der mange fine sale, hvor Den Arabiske Sal/Salão Árabe er højdepunktet med en fornem maurisk-inspireret stil. Foran palæet kan man nyde parken Jardin do Infante Dom Henrique.

   

  Sankt Frans Kirke
  Igreja de São Francisco

  Igreja de São Francisco er en af Portos smukke kirker. Dens historie startede med Franciskanerordenens ankomst til byen, hvilket skete i 1223. Efter et par årtier byggede ordenen et kloster og en kirke fra 1244, der var den oprindelige klosterkirke. Den nuværende Igreja de São Francisco blev opført som en større kirke i årene 1383-1425.

  Kirkens ydre regnes den som et af de fineste gotiske bygningsværker i Porto, og indvendigt venter et kirkerum i smuk barok. De efterfølgende århundreder blev der bygget kapeller i blandt andet den sengotiske, manuelinske stil, og den øvrige indretning er også særdeles seværdig. Igreja de São Francisco er derved er kirke med arkitekturhistorie fra flere århundreder.

  I kirken står der en flerfarvet statue af Frans af Assisi, der stammer fra franciskanernes oprindelige 1200-talskirke. Man kan også se kapeller og gravmæler fra velhavende 1400-1500-talsfamilier som fx Luís Álvares de Sousa og João Carneiro. Ud over disse detaljer er det kirkens forgyldte træværk af altertavler, loft og søjler, der er det mest imponerende.

   

  Praca da Liberdade, Porto

  Frihedspladsen
  Praça da Liberdade

  Praça da Liberdade eller Frihedspladsen er den centrale plads i Porto, og den fortsætter i berømte Avenida dos Aliados. Pladsens historie startede i 1718, hvor et projekt for urbanisering af området begyndte. Derved blev der anlagt nye gader og et stort torv, der dengang blev kendt som Praça Nova.

  I 1788 opførte en kirkeorden et kloster på sydsiden af pladsen, hvor byens middelaldermur tidligere stod. I dag kaldes klosterbygningen med dens imponerende facade Palácio das Cardosas, og palæet er den ældste eksisterende bygning på Praça da Liberdade.

  Gennem 1800-tallet blev området omkring Praça da Liberdade stadigt mere vigtigt som politisk, økonomisk og socialt centrum for Porto. Pladsens udseende blev meget ændret efter 1916, da det daværende rådhus blev revet ned og gjorde plads til anlægget af Avenida dos Aliados nord for pladsen.

  I dag kan man se en række fine bygninger omkring pladsen, hvor man også kan se en rytterstatue af kong Pedro IV midt på pladsen. Statuen blev skabt af den franske billedhugger Anatole Calmels, og kongen ridder på en hest og holder forfatningen, som han havde kæmpet for at beskytte.

   

  Porto Rådhus
  Câmara Municipal do Porto

  Câmara Municipal do Porto er byens rådhus, der står smukt som nordligt fikspunkt på gaden Avenida dos Aliados. Byggeriet begyndte i 1920 efter arkitekten António Correia da Silvas tegninger, og efter nogle afbrydelser i opførelsen stod rådhuset færdigt i 1955.

  Facaden er lavet af granit fra São Gens og Fafes stenbrud. Rådhuset er udsmykket med skulpturer designet af José Sousa Caldas og Henrique Moreira, der illustrerer aktiviteter, der er typiske for Porto som fx vindyrkning, industri og søfart.

  Den dominerende bygningsdel på Câmara Municipal do Porto er det 70 meter høje tårn, der rejser sig lige midt i rådhuset. Der er et klokkespil i tårnet, hvor der også er en indvendig trappe op til toppen. Foran rådhuset kan man se en statue af digteren Almeida Garrett, som blev udarbejdet af billedhuggeren Barata Feio.

   

  Igreja de São Nicolau, Porto

  Sankt Nikolaj Kirke
  Igreja de São Nicolau

  Igreja de São Nicolau er en af Portos mindre kirker, og den har et meget smukt alter i forgyldt rokokoudskæring. Kirken blev opført i slutningen af 1600-tallet og genopbygget efter en brand i 1762 i en stilblanding af nyklassicisme og barok.

  Det var Frei Manuel de Jesus Maria, der designede genopbygningen, som man stadig kan se i dag. På den høje facade er der en fronton med et billede af en skytshelgen, og når man kommer ind i kirken, bør man lægge mærke til alteret, som blev tegnet af Frei Manuel de Jesus Monteiro.

   

  Paco Episcopal, Porto

  Biskoppernes Palæ
  Paço Episcopal

  Paço Episcopal er Portos biskoppalæ og samtidigt en smuk bygning i en blanding af senbarok og rokoko, som ligger tæt på byens katedral. Palæets oprindelige udseende fremkom ved opførelsen af Paço Episcopal gennem 1100-1200-tallene.

  Huset blev udvidet i 1500-1600-tallene, og ved en ombygning i 1700-tallet fik palæet dets nuværende udseende.
  Det menes, at det var italienske Nicolau Nasoni, der tegnede ombygningen og derved det nuværende biskoppalæ, lige som han designede mange samtidige bygninger i og omkring Porto. Byggeriet startede i 1737 og varede den meste af århundredet.

  Byens biskopper anvendte Paço Episcopal som residens til 1800-tallet, hvorefter det en overgang blev sæde for nogle af kong Pedro IV's tropper. Gennem 1900-tallet blev palæet også sæde for Portos bystyre gennem flere årtier. I dag ligger palæet og katedralen nærmest på toppen af byen, og der er flere smukke rum og sale her.

   

  Sankt Clara Kirke
  Igreja Santa Clara

  Igreja Santa Clara er en kirke, der blev opført 1416-1457 som klosterkirke for nonner i Clarisserordenen. Nonnerne begyndte af anvende kirke og klosterbygningerne i 1427, og flere gange blev komplekset udbygget og ombygget.

  Igreja Santa Clara er en i dag kirke, der er berømt for et fantastisk interiør med rig anvendelse af forgyldninger og polykromi. Kirken står som et af de bedste eksempler i Portugal i denne stil, og det uforglemmelige indre fik da også optaget kirken på UNESCO's liste over verdens kulturarv i 1996.

   

  São Bento Railway Station, Porto

  São Bento Banegård
  Estação ferroviária de São Bento

  Estação ferroviária de São Bento er en smuk stationsbygning fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor den blev opført fra 1904 og åbnet i 1916. Det skete på det sted, hvor benediktinerklostret São Bento da Avé Maria havde stået siden 1518 og indtil dets nedrivning i 1892.

  Det var den lokale arkitekt José Marques da Silva, der tegnede banegården, der var inspireret af fransk beaux-arts. Indvendigt kan man blandt andet se Jorge Colaçs kakkelmalerier, der skildrer landets folk og historie. Der er i alt cirka 20.000 kakler, og de blev sat op mellem 1905 og 1916.

Ture fra byen

  Douro, Portugal

  Douro-dalen
  Vale do Douro

  Vale do Douro er navnet på landskaberne øst for storbyen Porto langs floden Douro, hvor vinmarkerne ligger smukt. På en tur i området kan man se det smukt kuperede terræn, og det er her, landets berømte portvin og andre Douro-vine stammer fra. Man kan besøge en del vingårde og smage på produktionen. Man kan fx tage til Pinhão, hvorfra der er nem adgang til flere gårde.

  Undervejs på turen i dalen kan man tage til byen Peso da Régua langs Douro-floden. Her kan man besøge Museu do Douro, der er et regionalt museum, som formidler historie, kultur og identitet i Douro-regionen. Få kilometer syd herfor ligger Lamego, hvor man kan se den velbeliggende kirke, Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, der står for enden af den berømte trappe, Escadas da Nossa Sra. dos Remédios. Trappen har mange ilagte partier med blå og hvide kakler.

  Fortsætter man mod øst, kan man se flere portugisiske kakler på banegården Estação Ferroviária do Pinhão i byen Pinhão. Flisernes motiver er dedikeret dyrkningen af vinstokke. Kører man videre i samme retning, kan man blandt andet se borgen Castelo de Numão og Parque Arqueológico do Vale do Côa, der er et udendørs palæolitisk arkæologisk område med forhistorisk klippekunst.

   

  Braga, Portugal

  Braga

  Braga ligger i det nordlige Portugal, og den er en af de største byer i landet. Byens historie går tilbage til romernes erobring af regionen i omkring år 136 f.Kr. I år 20 f.Kr. grundlagde de byen Bracara Augusta og gjorde den til regional hovedstad. I 283 blev byen hovedstad i provinsen Gallaecia, og derved blev dens vigtighed øget. Braga blev indtaget af maurerne i 711, og i 868 blev området generobret af kristne. Braga blev et vigtigt kristent center på Den Iberiske Halvø og senere en af drivkræfterne for det selvstændige Portugal. Senere udviklede byens ærkebiskopper Braga efter først renæssancen og siden barokkens tid.

  I dag er Braga en smuk by, hvor der er meget stemningsfuldt i den gamle bydels gader. I midten af byen ligger der flere pladser som fx Rossio da Sé, hvor man kan se Bragas katedral. Katedralen er sæde for ærkebiskoppen af Braga, der også har status af primas. Byens bispesæde går tilbage til det første århundreder og er dermed det ældste i denne del af Den Iberiske Halvø. Katedralen blev hovedsageligt opført i 1100-tallet, men blev senere ombygget i tidernes stilarter som fx gotisk, manuelinsk og barok. Der ligger en fin klostergård ved siden af katedralen, og man kan også besøge katedralens museum med bl.a. fin kirkekunst.

  Læs mere om Braga

   

  Casa Mateus, Vila Real

  Vila Real

  Vila Real er en by, der ligger inde i landet i det nordlige del af Portugal. Byen blev grundlagt i 1289 af den portugisiske konge Dom Dinis som Vila Real de Panóias. Vila Reals privilegerede beliggenhed på vigtige portugisiske veje gav fortsat vækst i byen, og fra 1600-tallet slog mange adelsfamilier sig ned, hvilket gav den gamle bydel sit nuværende typiske udseende.

  Vila Real er en hyggelig provinsby, hvor man kan nyde nogle skønne spadsereture i det smukke centrum. Man kan opleve en hyggelig atmosfære og se flere seværdigheder som fx katedralen Sé de Vila Real, der oprindeligt blev opført som dominikanerkloster i 1424. Den mest kendte seværdighed er Palácio de Mateus, der er et smukt 1700-talspalæ med residens, kapel og en flot anlagt park.

   

  Guimarães, Portugal

  Guimarães

  Guimarães er en smuk og spændende portugisisk by, der ligger i Braga-distriktet. Byen blev grundlagt i 800-tallet, og den regnes af flere årsager som Portugals fødested. Det skyldes, at Guimarães var fødestedet for Afonso Henriques, der var Portugals første konge med navnet Alfons I. Det var også i dette område, at Slaget ved São Mamede blev udkæmpet i 1128 mellem Afonso Henriques tropper og hans mors styrker. Afonso vandt og blev først prins og siden konge af Portugal.

  Gennem middelalderen voksede byen, der lå inden for bymure. I starten af 1400-tallet blev bymurene revet ned, og Guimarães' dengang to separate bydele blev forenet gennem vækst og udbygning, der lod sig gøre, da murene blev fjernet. Op gennem århundrederne blev der opført kirker, klostre og palæer i byen, hvis centrum i dag står som et usædvanligt velbevaret og fint eksempel på udviklingen af en middelalderby til en moderne by. Og netop derfor er Guimarães' centrum optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

  Læs mere om Guimarães

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Zoologisk have

  Zoo Santa Inácio
  Rua 5 de Outubro 4503
  zoosantoinacio.com

   

  Sporvogne

  Museu do Carro Eléctrico
  Alameda de Basílio Teles 51
  museudocarroelectrico.pt

   

  Park

  Jardins do Palácio de Cristal
  Rúa Don Manuel II

   

  Opdagelser

  World of Discoveries
  Rua de Miragaia
  worldofdiscoveries.com

   

  Fodbold

  Museu Futebol Clube do Porto
  Via Futebol Clube do Porto
  fcporto.pt

   

  Svømmebad

  Piscina das Marés
  Leça da Palmeira

Gode links