Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Funchal er hovedbyen på den portugisiske Atlanterhavs Madeira. Den blev grundlagt i 1421 af João Gonçalves Zarco, og Funchal blev formelt en by med stadsret i 1508. I samme århundrede blev byen bispesæde, og gennem 1500-tallet blev Funchals vigtighed øget som havn for skibe, der sejlede mellem Portugal og andre steder i Europa til kolonier i Sydamerika og Afrika. Funchal blev en velstående by grundet bl.a. handel med sukker, og senere blev Madeira-vinen er vigtig handelsvare. I 1803 blev Funchal ramt af en katastrofal oversvømmelse, hvor mange indbyggere døde. Fra midten af 1800-tallet steg den europæiske turisme til Funchal og Madeira, og Reid’s Palace åbnede som et af de førende hoteller i 1891, og fra midten af 1900-tallet blev byen og øen en populær feriedestination for mange turister.

I dag er Funchals gamle bydel fuld af smalle gader og hyggelige steder, hvor man kan se flere seværdigheder. Man kan starte ved byens katedral, der ligger langs gaden Rua da Sé. Katedralen hedder Sé Catedral de Nossa Senhora da Assunção, og den blev indviet i 1514. Den smukke bygning står i det store hele som i starten af 1500-tallet, og derved er katedralen er af de få bevarede opførelser fra den tidlige portugisiske tid i byen. Kirken blev bygget af vulkanske sten, som blev fragtet hertil fra klipperne ved Cabo Girão vest for Funchal. Foran katedralen kan man se en statue af pave Johannes Paul II. Den blev stillet op til minde om pavens besøg i byen i 1991.

Fra Funchals katedral er der adgang til byens centrale strøggader og til andre seværdigheder. Der er fx meget at se omkring pladsen Praca do Município, hvor man på nordsiden kan se jesuiterkomplekset med den smukt indrettede kirke, Igreja do Colégio, der stod færdig i 1647. Mod øst på pladsen kan man se Funchals fine rådhus fra 1758, der oprindeligt blev opført som greven af Carvalhals residens. Mod syd ligger Madeiras gamle bisperesidens, der i dag er indrettet som museum for religiøs kunst. Man kan også gå til Mercado dos Lavradores, der er Funchals centrale fødevaremarked. Fra fødevaremarkedet kan man med fordel fortsætte mod øst til bydelen Santa Marias gamle gader. Det gamle centrum i denne tidligere bydannelse ligger omkring kirken Capela do Corpo Santo.

Der er også en del af se langs havnen og kysten ved Funchal. Øst for det gamle centrum i Santa Maria ligger Forte de São Tiago, der blev bygget som et af byens fæstningsværker i starten af 1600-tallet. Tæt på Forte de São Tiago ligger den centrale station for Funchals svævebaner til bjergene mod nord. Turen er på 3.200 meter, og man svæver over Funchals centrum på vejen mod højderne. Turene er i sig selv en seværdighed. Går man videre mod vest, kommer man til Funchals marina, hvor der er muligheder for at tage en sejltur. På havnens vestlige mole ligger bygningen Fortaleza de Nossa Senhora da Conceição do Ilhéu, der ligner et lille fort, og på toppen af området klipper kan man nordvest for havnen se Funchals kasino, der blev tegnet af den brasilianske arkitekt Oscar Niemeyer, der er berømt for sit design af byen Brasilia.

Der er også flere seværdigheder uden for Funchals centrum. I de nordøstlige forstæder kan man se den smukke valfartskirke, Nossa Senhora do Monte, der ligger oppe i bydelens bjerge, hvilket giver en fantastisk panoramaudsigt over Funchal og Atlanterhavet. Kirken blev bygget i 1741, men måtte genopbygges efter et jordskælv i 1749 og blev derfor først indviet i 1818. Man kan se et smukt indrettet kirkerum, hvor der også er et gravkapel for Karl I, der var Østrigs sidste kejser før monarkiets ophævelse i 1918. Karl I var blevet sendt i eksil af de allierede magter, og han kom til Madeira den 19. november 1921. Den tidligere kejser døde den 1. april 1922 og blev helgenkåret af Johannes Paul II i 2004. Tæt herpå ligger Monte Palace Museum med spændende udstillinger og en smuk tropisk have, og i området kan man også besøge Funchals botaniske have, der er en fantastisk oplevelse med Madeiras milde klima.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev