Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Madrid er en imponerende by og Spaniens centrum. Byen i midten af den Iberiske Halvø har været Spaniens samlende politiske enhed i århundreder, og det sætter sit tydelige præg på den gennem en lang række fantastiske bygningsværker med kongeslottet som et af de absolutte højdepunkter.

Turister bliver på en gang mødt af en storhed af historisk vingesus og af en stemningsfyldt sydlandsk atmosfære, hvor man kan gå på eventyr i de smalle gader i det gamle Madrid i nærheden af pladserne Puerto del Sol og Plaza Mayor.

Madrid er både kongernes by og en by, hvor folk rejser til for at besøge de fantastiske kunstmuseer, der blandt andet tæller Prado-museet. De store europæiske mestre er utallige, og tæt herpå er der skøn afslapning i nogle af de mange storslåede parkanlæg, som byen også er berømt for.

Madrid er også hjemsted for flere store fodboldhold inklusive historiens mest succesrige klub, Real Madrid, hvis kampprogram mange da lige vil tjekke inden ankomsten til den spanske hovedstad, der med sine flere end tre millioner indbyggere og mange aktiviteter byder på oplevelser for alle.

Andre seværdigheder

  Gran Via

  • Gran Via: Gran Via er Madrids mondæne forretningsstrøg, og den blev anlagt som et storstilet projekt i 1920erne mellem pladserne Plaza de Cibeles og Plaza de España. Her er utallige smukke bygninger og en god storbystemning.
  • San Miguel Marked/Mercado de San Miguel: Mercado de San Miguel er et hyggeligt marked, der er indrettet i en stemningsfuld smedejernsbygning fra 1913-1916. Her kan man bl.a. nyde spanske delikatesser og gourmettapas.
  • Sankt Isidro Basilika/Basilica de San Isidro: Dette er en jesuiterkirke, der står som en af Madrids kendteste kirkebygninger. Kirken blev opført i 1600-tallet, og den var tidligere byens midlertidige domkirke.

  San Francisco el Grande

  • Sankt Frans den Store Kongelige Basilika/Real Basílica de San Francisco el Grande: San Francisco el Grande er en fint udsmykket franciskanerkirke fra 1700-tallet. Den store kuppel imponerer, og man kan bl.a. se Goyas maleri af Bernadinus af Siena.
  • Orientpladsen/Plaza de Oriente: Plaza de Oriente er en storslået og elegant plads, der blev anlagt efter parisisk forbillede under Josef Bonapartes regeringstid. Man kan se en statue af Felipe IV og byens kongelige teater på pladsen.

  Templo Debod

  • Debod Tempel/Templo de Debod: Templo de Debod er noget så specielt som et originalt egyptisk tempel midt i Madrid. Det blev opført i Philea i det sydlige Egypten i 100-tallet f.Kr. under kong Tabriqo og genåbnet i Madrid i 1981.
  • Arkæologisk Nationalmuseum/Museo Arqueológico Nacional: Dette er Spaniens arkæologiske nationalmuseum, hvor der er fine fund fra hele landets historie. Blandt højdepunkterne er Guarrazar-skatten og effekter fra maurernes tid i regionen.

  Puerto de Alcalá

  • Alcalá Port/Puerto de Alcalá: På Madrids uafhængighedsplads ligger Puerto de Alcalá, der blev opført i 1778 under kong Carlos III som den første europæiske triumfbue siden Romerrigets opførelser af triumfbuer.
  • Retiro Park/Parque del Retiro: Retiro er navnet på en gammel slotspark, der i dag er en af Madrids mest populære, grønne oaser. I den store park springvandet, plæner, små bygninger og det store monument for kong Alfonso XII fra 1901.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Madrid her.

Historisk overblik

  Den tidlige historie
  Grundlæggelsen af det, der siden skulle blive til Madrid, kendes ikke med sikkerhed, men det menes, at romerne etablerede en bosættelse her i 100-tallet f.Kr. Bosættelsen menes at være kaldt Magerit, hvilket dannede udgangspunkt for dagens navn Madrid.

  Efter romerrigets fald kom flere folk til området i midten af Den Iberiske Halvø. Det gjaldt både vandaler og visigoter, der regerede, før den islamiske erobring af regionen. Den fandt sted i midten af 800-tallet, hvor maurerne kom til at herske fra Cordoba. De anlagde befæstninger i det, de kaldte Mayrit; blandt andet en mindre borg på det sted, hvor det spanske kongeslot står i dag.

  Maurernes emirat holdt fast i området indtil 1000-tallet, hvor Castillen fra nord erobrede stadigt flere områder i den kristne genindtagelse af Den Iberiske Halvø. Under Alfonso VI blev de arabiske maurere tvunget mod syd, og i 1085 erobrede Castillen Madrid. Byen var dog fortsat en mindre betydningsfuld landsby på dette tidspunkt, og sådan vedblev den at være en tid endnu.

  Landets nye hovedstad
  Madrid voksede støt efter 1000-tallets generobring, og den fik tilført midler gennem den armenske kong Levon V, der fik en adelstitel fra Madrid af Castillens kong Juan I i 1383.

  Levon var kommet til hoffet i Medina del Campo og fik tildelt byen Madrid som sin ejendom for livstid samt midler til at investere. Levon regerede kun kort tid, men fik igangsat byggerier, der øgede Madrids vigtighed. Han udbyggede blandt andet byens borg.

  Efter nogle år blev Madrid ramt af en større brand, og kong Henrik III igangsatte en genopbygning. Madrid fastholdt derved sin nye position som en af Castillens vigtige byer.

  På den tid var der to store riger på Den Iberiske Halvø; Castillen og Aragonien. I 1469 blev de slået sammen til et kongerige gennem brylluppet mellem Isabella I af Castillen og Ferdinand II af Aragonien. Af paven opnåede de tilmed titlen De Katolske Monarker.

  I en periode foretrak de følgende monarker forskellige byer, men Madrids status som defacto hovedstad blev indført i 1561 af Kong Felipe II, da han flyttede hoffet hertil. Den position blev starten på, at byens indbyggertal og generelle aktivitet steg dramatisk.

  Habsburgernes kunst
  Med Filipe IIs etablering i Madrid i 1561 tog udviklingen af byen for alvor fart. Der blev opført store monumenter, og byplanen blev udviklet med fx pladsen Plaza Mayor. Tiden med det habsburgske kongehus har således givet byen mange af de seværdigheder, man kan se i dagens Madrid.

  Med kongen og Madrid i centrum blev Spanien udviklet, og i hovedstaden florerede kunsten også. Det var en periode med økonomisk velstand, som kom fra blandt andet Spaniens store kolonirige i Amerika.

  1600-tallet var den spanske guldalder, det såkaldte gyldne århundrede/siglo de oro. Her udfoldede kunsten sig litterært og inden for billedkunsten, og store kunstnere flyttede til Madrid; fx Cervantes og Velázquez.

  1700-tallets Madrid
  Den sidste habsburgske konge var Carlos II, der døde i år 1700. Hans død startede den spanske arvefølgekrig, der endte med, at Frankrig fik indsat Bourbonerne som regenter.

  Bourbonerne igangsatte tydeligt franskinspirerede byggeprojekter, og i første halvdel af 1700-tallet blev større anlæg som kongeslottet Palacio Real igangsat. Slotsbyggeriet startede i 1739 under Felipe V, og det stod færdigt i Carlos IIIs regeringstid.

  Der blev anlagt nye områder i Madrid, og området omkring Pradomuseet blev for en stor dels vedkommende anlagt af Carlos III i netop 1700-tallet. Et eksempel er Puerto del Alcala, der var en del af den nye by, og i tiden deltog franske arkitekter og rådgivere hyppigt i byggerierne.

  Napoleonstiden
  Omkring år 1800 var der store spændende i Europa, der de følgende år var præget af franske Napoleons ekspansive politik. Dette blev også tilfældet for Spanien, som blev inddraget i periodens kampe.

  Spanien indgik en aftale med Napoleon i 1807. Med aftalen fik franske tropper adgang gennem Spanien mod Portugal, der ikke havde villet deltage i en international blokade mod England.

  Frankrig benyttede aftalen til at gå ind i Spanien, som blev besat undervejs, som tropperne kom frem. Madrid blev indtaget i 1808, og Napoleon tvang de spanske konger til at abdicere til fordel for Josef Bonaparte, der var Napoleons bror og Spaniens nye konge.

  Som regent kom Josef Bonaparte til at sætte sit præg på Madrids bybillede i form af det fornemme og franskinspirerede anlæg af pladsen Plaza Oriente. Forbilledet var elegancen i den franske hovedstad Paris.

  Frankrig blev tvunget til retræte efter få år, og i 1813 kunne spanske Fernando VII indsættes som ny konge. Kongen accepterede i 1820 Spaniens første forfatning, der gjorde op med enevælden.

  1800-tallets vækst
  Isabella II blev regent efter Fernando VII i 1833, og de følgende årtier var præget af omskiftelige politiske retninger og flere politiske statskup. Den politiske bevidsthed i Madrid og den stigende økonomiske velstand gjorde afstanden til monarkiet stadigt større, og i 1873 kulminerede det med udråbelsen af Spanien til republik.

  Regimet varede dog kort, og allerede i 1875 blev monarkiet genindført. Madrid gennemgik i flere årtier en markant økonomisk fremgang, i starten uden store uoverensstemmelser mellem regenten og politikerne.

  Politisk og økonomisk gik det ned ad bakke i Alfonso XIIIs regeringstid. Kongen valgte en politisk løsning med indførelsen af et diktatur under Primo de Rivera i 1923. Økonomisk gik det dog fortsat stærkt tilbage for byen og for landet, og udviklingen kulminerede i 1931, hvor Spanien igen blev udråbt til republik.

  Francisco Franco til i dag
  Spanien og ikke mindst Madrid med sin store befolkning var præget af samme politiske strømninger, som påvirkede store dele af Europa i 1930erene.

  Arbejderklassens synspunkter vandt frem i Madrid i samme år, som general Francisco Francos nationalistiske tropper indtog en stadig større del af Spanien og nærmede sig byen under den spanske borgerkrig, som udbrød i 1936. Der blev kæmpet om Madrid helt frem til afslutningen af den spanske borgerkrig i 1939.

  Francisco Franco blev indsat som diktator i Spanien, og han skulle komme til at regere landet i mere end 35 år. De første år efter afslutningen på den spanske borgerkrig var økonomisk meget hårde for Madrid og for Spanien. Der var krig i Europa, mens Spanien på mange måder skulle opbygges på ny.

  For Madrids vedkommende blev der gennem Francos tid igangsat byggerier af store boligområder, og syd for Madrid blev der etableret store nye produktionsfaciliteter sammen med boliger og genrelt udbygning.

  Efter Francos død i 1975 blev Juan Carlos indsat som konge, og Madrid blev igen en kongeby. På samme tid blev der indført demokrati i Spanien. De første valg blev holdt i 1977.

  Igennem 1980erne blomstrede Madrid op kulturelt, og både byen og landet gennemgik en stor økonomisk udvikling; blandt andet gennem medlemskab af EF og senere EU. I Madrid gik tingene stærkt, og byen blev i 1992 valgt som europæisk kulturby. Dette og mange andre kulturelle initiativer har været medvirkende til at danne den charmerende og flotte metropol, man som besøgende oplever i dag.

Topseværdigheder

  Plaza Mayor

  • Plaza Mayor: Plaza Mayor er en af de smukkeste pladser i Europa fra sin tid. Den rektangulære plads måler 129x94 meter og blev tegnet i 1581, da kong Filipe II ville sanere området. Dagens smukke arkitektur er dog fra 1700-tallet.
  • Puerto del Sol: Pladsen Puerto del Sol udgør Madrids centrum, og her er altid en livlig atmosfære. Puerto del Sol betyder Solporten, og det var navnet på den historiske byport, der fra 1400-tallet udgjorde byens østlige indgang.

  Almudena Katedral

  • Almudena Katedral/Catedral de la Almudena: Dette er Madrids imponerende domkirke, der blev bygget fra 1879 og indviet i 1993. Interiøret er en moderne udgave af nygotik, mens den ydre arkitektur er inspireret af barokken.
  • Prado Museum/Museo del Prado: Prado er et af verdens førende kunstmuseer i maleri- og skulpturkunst med utallige europæiske mestre i samlingen; fx Goya, Rembrandt, Rubens, Raphael, El Greco, Tizian og Velázquez.

  Kongeslottet

  • Kongeslottet/Palacio Real: Palacio Real er Spaniens smukke kongeslot, der stadig er monarkens residens og samtidig et interessant museum, hvor man ser mange rum og sale, fint indbo og kunstværker af bl.a. Goya, Rubens og Velázquez.
  • Thyssen-Bornemisza Museum/Museo Thyssen-Bornemisza: Dette er et berømt kunstmuseum med fornemme samlinger fra 1200-1900-tallene. Man kan se værker af bl.a. Sisley, Miró, Picasso, Rafael, Tizian, Tintoretto og Van Dyck
  • Dronning Sofia Nationale Kunstcenter/Museo Nacional Centre de Arte Reina Sofia: Dette museum udstiller moderne kunst fra 1900-tallet til i dag. Her kan man bl.a. se værker af Salvador Dalí og opleve Picassos Guernica.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Madrid her.

Ture fra byen

  Segovia

  • Segovia: Byen Segovia er et spændende udflugtsmål med mange seværdigheder, der har ført byens centrum til optagelse på UNESCO's verdensarvsliste. Der er en skøn atmosfære i byen, og det kendteste monument er Segovias romerske akvædukt, der blev bygget omkring år 100.
  • El Escorial: El Escorial er et af verdens største slotskomplekser med en imponerende kirke og en meget smuk beliggenhed i det spanske landskab. Man kan se de imponerende bygninger og den fornemme kirke, hvor hovedparten af de spanske konger ligger begravet.
  • Toledo
  • Toledo: Toledo er en særdeles betagende beliggende by, hvor det gamle centrum ligger på en lille bjergtop med floden Tajo under sig. Toledo var hovedstad før Madrid, og byens centrum er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Man kan bl.a. se byen store katedral, der blev bygget gennem 1200-1400-tallene.
  • De Faldnes Dal/Valle de los Caidos: Dette er et stort mindesmærke, der blev anlagt til minde om de mange faldne i 1930ernes spanske borgerkrig. Stedet domineres af et 152 meter højt kors og en stor kirke, hvor Francisco Franco lå begravet i årene 1975-2019.

  Palacio Aranjuez

  • Aranjuez Palads/Palacio de Aranjuez: Aranjuez Palads er et af Spaniens mest elegante slotte. Det blev bygget i 1500-1700-tallene, og der er mange smukke ting at se på slottet og i slotshaven. Glassalen og Porcelænssalen er blandt de fineste sale, og i haven er der bl.a. italienske springvand fra 1500-1600-tallene.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Badeland: Aquasur, Carretera Andalucía, Aranjuez, 45 km S
  • Badeland: Aquópolis, Avenida de la Dahesa, Villaneuva de la Cañada, 35 km V, www.aquopolis.es
  • Luftfart: Museo del Aire, Carretera Extremadure, www.museodelaire.com
  • Jernbanemuseum: Museo del Ferrocarril, Paseo de las Delicias 61, www.museodelferrocarril.org
  • Naturhistorie: Museo Nacional de Ciencias Naturales, Calle José Gutiérrez Abascal 2, www.mncn.csic.es
  • Forlystelsespark: Parque de Atracciones, Casa de Campo, www.parquedeatracciones.es
  • Dyrepark: Safari Park, Carretera de Extremadura, Aldeo del Fresno
  • Temapark: Warner Bros. Movie World, San Martin de la Vega, 25 km S, www.warnerbrospark.com
  • Zoologisk have og akvarium: Zoo Aquarium Madrid, Casa de Campo, www.zoomadrid.com

Gode links