Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Toledos beliggenhed på en lille bjergtop på den castillanske højslette er unik og særdeles malerisk. Tajo-floden snor sig i bogstavelig forstand rundt om klippen, hvor den gamle bydel ligger. Allerede ved dette syn kan man godt forstå, at byen er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Toledo var områdets hovedstad fra 561 til 711, og igen fra middelalderen til 1561, hvor kong Felipe II flyttede hoffet til Madrid. Toledo er dog fortsat det religiøse centrum i landet, hvilket understreges af den imponerende katedral, der bør ses, når man besøger byen. Et af de historiske særkender ved byen var også, at kristen, jødisk og maurisk kultur gennem tiden levede og blomstrede ved siden af hinanden.

Der er mange seværdigheder i byen, og en af dem af de smalle gader og stræder, som man blot bør nyde ved at gå på opdagelse og nyde Toledos atmosfære, de hyggelige pladser, betagende udkigspunkter og alt det andet, der ligger her. I centrum af labyrinten af stemningsfulde gader ligger pladsen Plaza del Ayuntamiento, hvor man kan se Toledos rådhus, der blev opført fra slutningen af 1500-tallet til starten af 1700-tallet. Mod nord på samme plads kan man ærkebiskoppernes palæ, der bygningsmæssigt står som et resultat af flere århundreders udvidelser og ombygninger, siden Alfonso VIII donerede nogle huse til formålet i 1200-tallet.

På Plaza del Ayuntamiento finderr man også den mest imponerende af Toledos kirker, Catedral de Toledo. Opførelsen af den store kirke begyndte i 1226, og arbejdet tog 267 år, før kirken i 1493 stod færdig. Interiøret er imponerende, og det gælder både selve kirkerummet og ikke mindst højalteret, der kaldes El Transparente. Alteret er et fantastisk syn i forskellige farver marmor, stukkatur, diverse kunstværker og meget mere, der danner et fornemt hele. Man kan også se mange andre kirker i Toledo, lige som der er en del andre religiøse bygningsværker. Cristo de la Luz er en kirke, der er indrettet i en tidligere moské fra den mauriske tid. Kirken menes bygget i år 999, og her kan man bl.a. se nogle gamle fresker. I Toledo kan man også se Europas ældste bevarede synagoge, Santa María la Blanca. Synagogen blev opført omkring år 1200 og omdannet til kirke i 1400-tallet.

Man kan også besøge maleren El Grecos bolig i Toldeo. Det hedder Casa Museo de El Greco og er huset, hvor El Greco boede i 1500-tallet, hvor han malede adskillige motiver fra byen. Nogle af værkerne er udstillet i husets museum. Vil man se mere fra El Grecos hånd, kan man finde det i kirken Iglesia de Santo Tomé, hvor hans værk Grev Orgaz’ Begravelse hænger. Der er flere museer i byen, og på Museo Sefardí kan man lære mere om den jødiske kulturhistorie i Spanien. Museo Sefardí er indrettet i den gamle El Tránsito-synagoge, som i sig selv er en seværdighed med bygningen mange fine detaljer. Synagogen blev opført i 1357 og konverteret til kirke i 1492, hvor Spaniens jøder blev udvist fra landet.

Der er mange øvrige seværdigheder i Toledo fra byens lange historie. Man kan fx se flere bevarede byporte fra de gamle befæstninger omkring byen. Puerta Bab al-Mardum er navnet på en af de ældste, den blev bygget i 900-tallet. Fra samme perioden kan man se Puerta de Bisagra Antigua, der var byens hovedindgang. Nyere byporte som Puerta del Sol, Puerta de Bisagra Nueva og Puerto del Cambrón er også meget imponerende. På toppen af byen troner borgen Alcázar de Toledo, der blev bygget i 1085. Borgen var bolig for kong Carlos I, og siden da har bygningsværket været både ødelagt og genopbygget flere gange. Atmosfæren er fortsat helt i behold og emmer af det gamle Toledo.

Ture fra byen

  Plaza Mayor, Madrid

  Madrid

  Madrid er en imponerende by og Spaniens centrum. Byen i midten af den Iberiske Halvø har været Spaniens samlende politiske enhed i århundreder, og det sætter sit tydelige præg på den gennem en lang række fantastiske bygningsværker med kongeslottet som et af de absolutte højdepunkter.

  Turister bliver på en gang mødt af en storhed af historisk vingesus og af en stemningsfyldt sydlandsk atmosfære, hvor man kan gå på eventyr i de smalle gader i det gamle Madrid i nærheden af pladserne Puerto del Sol og Plaza Mayor.

  Madrid er både kongernes by og en by, hvor folk rejser til for at besøge de fantastiske kunstmuseer, der blandt andet tæller Prado-museet. De store europæiske mestre er utallige, og tæt herpå er der skøn afslapning i nogle af de mange storslåede parkanlæg, som byen også er berømt for.

  Læs mere om Madrid

Tilmeld dig vores nyhedsbrev