Site logo
Se på kortet
  • Mezquita-Catedral de Córdoba, Calle Cardenal Herrero, Córdoba, Spanien

Læs om byen

Córdoba er en by i den spanske region Andalusien med en lang og spændende historie. Området har været beboet i flere tusind år, og efter de første iberiske bosættelser blev stedet erobret af romerne i år 206 f.Kr. I 169 f.Kr. blev en romersk by grundlagt, og det blev traditionelt anlagt med et forum. Senere blev Córdoba det intellektuelle centrum i Hispania Ulterior. Byen blev erobret af maurerne i 711 eller 712, og i 716 gjorde de den til deres hovedby. Omkring år 1000 var Córdoba en af verdens største byer, men en revolution i 1009 stoppede den blomstrende udvikling. Den kristne generobring nåede Córdoba i 1236, og byens store moské blev konverteret til en kirke. I 1700-tallet boede her kun 20.000 indbyggere, men de seneste århundreder har bragt ny stor udvikling.

Córdobas gamle bydel langs floden Guadalquivir er et fantastisk sted at tage en spadseretur i med de mange hyggelige gader og store seværdigheder, man finder her. Ved floden kan man se den romerske bro, der med en længde på cirka 250 meter har krydset Guadalquivir siden århundredet f.Kr. Broen blev dog rekonstrueret i den mauriske tid, men står fortsat som et smukt monument fra det gamle Córdoba med porttårnet Torre de la Calahorra fra den mauriske tid mod syd. Fra broen er der mod nord adgang til byen gennem renæssanceporten Puerta del Puente, der blev bygget i 1500-tallet som monument for kong Filip II’s besøg i byen. Porten står samme sted som en tidligere romersk byport, der ledte fra Guadalquivir til Via Augusta. Vil man se mere fra den romerske tid, er der ruiner af et tempel, et teater og et mausoleum i byen.

Midt i Córdoba ligger byens verdensberømte katedral, der sammen med gaderne omkring den er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Katedralen blev opført i årene 784-786 som Córdobas store moské i den mauriske tid. Moskéen var et af de mest betydningsfulde bygningsværker i det mauriske område på Den Iberiske Halvø. Arkitekturen var en blanding med islamiske, romerske og vestgotiske træk, og sammen med moskéens kolossale størrelse var resultatet imponerende. Moskéen blev udbygget i 900-tallet, og efter den kristne generobring blev bygningen konverteret og ombygget til Córdobas kristne katedral. Ved den lejlighed bevarede man en stor del af det mauriske bygningsværk, som man derfor nemt får et indtryk af ved et besøg i dag.

Man kan også se andre bygninger fra den mauriske tid i byen. Badehuset Baños Califales fra 900-tallet og de store ruiner af paladset Madinat al-Zahra vest for Córdoba er gode eksempler fra denne tid. I centrum kan man også se Sinagoga de Córdoba, der er en bevaret synagoge fra 1315, som ligger i det historiske jødiske kvarter i byen. Mod sydvest i den gamle bydel finder man Alcázar de los Reyes Cristianos, der var en kongelig residens for bl.a. Isabella I og Ferdinand II. Residensborgen blev anlagt fra 1328 på en gammel maurisk fæstning og på stedet, hvor den romerske guvernør i sin tid boede. Det er et smukt anlæg med masser af seværdige steder, og det var i øvrigt her, Den Spanske Inkvisition senere fik sæde. I Córdoba kan man også se en lang række kirker, der blev opført eller ombygget i årene efter den kristne generobring. Det gælder fx San Juan y Todos los Santos og Santa Marina.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]