Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Granada er en storby i det sydlige Spanien og en af regionens mest besøgte kulturbyer. Området har været beboet i flere tusind år. Bosættelsen blev på et tidspunkt kaldt Iliberis, og denne blev en romersk koloni i år 44 f.Kr. 17 år senere fik den status af municipium med navnet Florentia Iliberritana. Maurernes erobring af Den Iberiske Halvø startede i 711, og maurerne kom til at sætte stort præg på Granada med bl.a. opførelsen af nogle af de kendte seværdigheder i dag. Granada blev senere centrum for sefardiske jøder, hvilket også gav aktivitet i byen. Den kristne generobring af det spanske område nåede sit slutning i 1492, hvor Emiratet Granada blev overvundet af Castilien. Emiratet blev afløst af Kongeriget Granada, der blev opløst i 1833.

Der er meget hyggeligt i det centrale Granada, hvor man kan starte en spadseretur på pladsen Plaza del Carmen, hvor byens rådhus ligger. Her kan man gå til Plaza de Bib-Rambla og videre til byens katedral, der står monumentalt i gadebilledet. Catedral de Granada blev opført fra det tidlige 1500-tal og færdiggjort gennem renæssancen og barokken med et imponerende interiør. Ved katedralen ligger Capilla Real de Granada, der er det kongelige kapel, hvor de såkaldte katolske monarker fra 1400-tallet til begyndelsen af 1500-tallet ligger begravet. I centrum bør man også gå en tur ad den smalle gade Carrera del Darro langs Darro-floden, hvor der hersker en særlig atmosfære, og hvor man bl.a. kan se de gamle mauriske bade El Bañuelo fra 1000-tallet.

Maurernes Alhambra ligger hævet over Granada omgivet af mure og tårne. Det blev bygget som fæstningsværk, men blev udviklet til palads, da det i 1200-tallet blev residens for kong Alhamar af Nasrid. De følgende århundreder blev Nasrid-paladset og størsteparten af Alhambra opført. Løvegården Patio de los Leones med marmorspringvandet båret af tolv løver er et meget smukt eksempel på Granadas mauriske arkitektur, og den er en af kompleksets mest kendte seværdigheder. Et andet fornemt gårdmiljø er Patio de los Arrayanes, og fra denne gård er der indgang til receptionssalen Salón de los Embajadores, hvor Christoffer Columbus opnåede regenterne Ferdinand og Isabels støtte til sin opdagelsesrejse mod vest og dermed til Amerika.

Alcazaba er den ældste del af Alhambra. Det er et borganlæg fra 1200-tallet, som blev opført efter de muslimske maureres nederlag mod nord, og derved var der brug for at etablere en ny fæstning i regionen, der kom til at udgøre den sidste del af det muslimske område i det nuværende Spanien. Fra tårnet Torre de la Vela, der er et markant indslag i Granadas horisont, er der en fantastisk udsigt. Tårnet har fået navn efter den klokke, man kan se muret op på tårnet. Klokken havde de kristne monarker med til byen, og den skulle kime som symbol på den kristne sejr over muslimerne.

Anlægget Generalife ligger over for Alhambra, og navnet menes at betyde Paradisets Have, hvilket man som besøgende godt kan forstå. Oprindeligt var der en overdækket passage fra Alhambra til Generalife, men i dag går man ude i de smukke omgivelser. Generalife blev opført i starten af 1300-tallet og fungerede som sommerpalads for de muslimske regenter. Stedet er i dag kendt for sine smukke have- og gårdanlæg, hvoraf Patio de la Acequia med bassin, arkader, fontæner og blomster er det mest kendte. Hertil kommer Sultanens Have, Jardím de la Sultana.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev