Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Granada er en storby i det sydlige Spanien og en af regionens mest besøgte kulturbyer. Området har været beboet i flere tusind år. Bosættelsen blev på et tidspunkt kaldt Iliberis, og denne blev en romersk koloni i år 44 f.Kr. 17 år senere fik den status af municipium med navnet Florentia Iliberritana. Maurernes erobring af Den Iberiske Halvø startede i 711, og maurerne kom til at sætte stort præg på Granada med bl.a. opførelsen af nogle af de kendte seværdigheder i dag. Granada blev senere centrum for sefardiske jøder, hvilket også gav aktivitet i byen. Den kristne generobring af det spanske område nåede sit slutning i 1492, hvor Emiratet Granada blev overvundet af Castilien. Emiratet blev afløst af Kongeriget Granada, der blev opløst i 1833.

Der er meget hyggeligt i det centrale Granada, hvor man kan starte en spadseretur på pladsen Plaza del Carmen, hvor byens rådhus ligger. Her kan man gå til Plaza de Bib-Rambla og videre til byens katedral, der står monumentalt i gadebilledet. Catedral de Granada blev opført fra det tidlige 1500-tal og færdiggjort gennem renæssancen og barokken med et imponerende interiør. Ved katedralen ligger Capilla Real de Granada, der er det kongelige kapel, hvor de såkaldte katolske monarker fra 1400-tallet til begyndelsen af 1500-tallet ligger begravet. I centrum bør man også gå en tur ad den smalle gade Carrera del Darro langs Darro-floden, hvor der hersker en særlig atmosfære, og hvor man bl.a. kan se de gamle mauriske bade El Bañuelo fra 1000-tallet.

Maurernes Alhambra ligger hævet over Granada omgivet af mure og tårne. Det blev bygget som fæstningsværk, men blev udviklet til palads, da det i 1200-tallet blev residens for kong Alhamar af Nasrid. De følgende århundreder blev Nasrid-paladset og størsteparten af Alhambra opført. Løvegården Patio de los Leones med marmorspringvandet båret af tolv løver er et meget smukt eksempel på Granadas mauriske arkitektur, og den er en af kompleksets mest kendte seværdigheder. Et andet fornemt gårdmiljø er Patio de los Arrayanes, og fra denne gård er der indgang til receptionssalen Salón de los Embajadores, hvor Christoffer Columbus opnåede regenterne Ferdinand og Isabels støtte til sin opdagelsesrejse mod vest og dermed til Amerika.

Alcazaba er den ældste del af Alhambra. Det er et borganlæg fra 1200-tallet, som blev opført efter de muslimske maureres nederlag mod nord, og derved var der brug for at etablere en ny fæstning i regionen, der kom til at udgøre den sidste del af det muslimske område i det nuværende Spanien. Fra tårnet Torre de la Vela, der er et markant indslag i Granadas horisont, er der en fantastisk udsigt. Tårnet har fået navn efter den klokke, man kan se muret op på tårnet. Klokken havde de kristne monarker med til byen, og den skulle kime som symbol på den kristne sejr over muslimerne.

Anlægget Generalife ligger over for Alhambra, og navnet menes at betyde Paradisets Have, hvilket man som besøgende godt kan forstå. Oprindeligt var der en overdækket passage fra Alhambra til Generalife, men i dag går man ude i de smukke omgivelser. Generalife blev opført i starten af 1300-tallet og fungerede som sommerpalads for de muslimske regenter. Stedet er i dag kendt for sine smukke have- og gårdanlæg, hvoraf Patio de la Acequia med bassin, arkader, fontæner og blomster er det mest kendte. Hertil kommer Sultanens Have, Jardím de la Sultana.

Ture fra byen

  Palmeral de las Sorpresas, Malaga

  Malaga

  Malaga på Costa del Sol har med sit milde klima og sine mange solskinstimer tiltrukket turister gennem mange år. Byen har dog meget andet at byde på end solen; fx smukke gamle bygninger, hyggelige og elegante promenader samt museer.

  Det var her i Malaga, den verdensberømte kunstner Pablo Picasso blev født, og man kan naturligvis gå i hans fodspor. Man kan opleve kunstnerens fødehjem i byen, hvor der også er et godt museum med en del af Picassos værker. Et andet museum er Carmen Thyssen, og også dette bør være et must for kunstelskere, som også vil være tiltrukket af Centre Pompidou ved Malagas fornemt anlagte havnepromenade.

  Malaga er en by med en lang historie, og på toppen af byen ligger den gamle borg Gibralfaro, hvorfra man kan nyde en storslået udsigt over byen og blandt andet til maurernes residens i Alcazaba, der ligger ved siden af byens gamle romerske teater.

  Læs mere om Malaga

   

  Almería, Spanien

  Almería

  Almería er en Middelhavsby, der ligger i det sydøstlige Spanien. Byen blev grundlagt i år 955 af den mauriske Abd al-Rahman III som en ny stor havneby i hans rige. Abd al-Rahman III etablerede byens alcazaba med navnet al-Mariyah, der blev til det spanske Almería. I 1489 generobrede de katolske konger byen, der blot tre år senere blev gjort til bispesæde.

  Almería gennemlevede en hård tid i 1500-tallet, hvor byen blev ramt af fire større jordskælv, og særligt en skælv i 1522 forårsagede store ødelæggelser. Det var også en periode med mange berberpirater, som jævnligt angreb fra søsiden indtil 1700-tallet, hvor der blev opdaget store jernforekomster i området. Det skabte ny vækst og grobund for en større by.

  Læs mere om Almería

   

  Córdoba Katedral

  Córdoba

  Córdoba er en by i den spanske region Andalusien med en lang og spændende historie. Området har været beboet i flere tusind år, og efter de første iberiske bosættelser blev stedet erobret af romerne i år 206 f.Kr. I 169 f.Kr. blev en romersk by grundlagt, og det blev traditionelt anlagt med et forum. Senere blev Córdoba det intellektuelle centrum i Hispania Ulterior.

  Byen blev erobret af maurerne i 711 eller 712, og i 716 gjorde de den til deres hovedby. Omkring år 1000 var Córdoba en af verdens største byer, men en revolution i 1009 stoppede den blomstrende udvikling. Den kristne generobring nåede Córdoba i 1236, og byens store moské blev konverteret til en kirke. I 1700-tallet boede her kun 20.000 indbyggere, men de seneste århundreder har bragt ny stor udvikling.

  Læs mere om Córdoba

Tilmeld dig vores nyhedsbrev