Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Malaga på Costa del Sol har med sit milde klima og sine mange solskinstimer tiltrukket turister gennem mange år. Byen har dog meget andet at byde på end solen; fx smukke gamle bygninger, hyggelige og elegante promenader samt museer.

Det var her i Malaga, den verdensberømte kunstner Pablo Picasso blev født, og man kan naturligvis gå i hans fodspor. Man kan opleve kunstnerens fødehjem i byen, hvor der også er et godt museum med en del af Picassos værker. Et andet museum er Carmen Thyssen, og også dette bør være et must for kunstelskere, som også vil være tiltrukket af Centre Pompidou ved Malagas fornemt anlagte havnepromenade.

Malaga er en by med en lang historie, og på toppen af byen ligger den gamle borg Gibralfaro, hvorfra man kan nyde en storslået udsigt over byen og blandt andet til maurernes residens i Alcazaba, der ligger ved siden af byens gamle romerske teater.

Hele Solkysten er med sine mange aktivitetsmuligheder fantastisk til rekreation. Man finder i rigt omfang bademuligheder, golfbaner og andre oplevelser, og det hele ligger umiddelbart uden for Malagas bygrænser.

Malaga som Andalusiens hovedby med 600.000 indbyggere rummer en lang historie præget af mange folkeslag, og det kan man meget tydeligt også se under en tur til perlen Granada, hvor mauriske Alhambra troner som en af regionens absolut største seværdigheder.

Topseværdigheder

  Palmeral de las Sorpresas, Malaga

  Malaga Havn
  Puerto de Málaga

  Havnen i Malaga har gennem tiderne været afgørende for byen udvikling, og den hører til de ældste i Middelhavet. Der er en fin maritim stemning i området, hvor man både kan finde lystbåde og færger til fx Nordafrika.

  Et særligt område er promenaden langs bycentrum; Palmeral de las Sorpresas. Det er en relativt nyanlagt promenade, hvor man blot kan sidde at nyde miljøet eller fx tage børnene med til legepladserne i området. Fra denne del af havnen kan man også tage på forskellige turistsejlture fra Malaga.

  Umiddelbart øst for Palmeral de las Sorpresas ligger Muelle Uno, der er et indkøbscenter langs havnen. Centret rummer også en del spisesteder og caféer, og det åbent anlagte center leder langs havnebassinet mod byens fyrtårn, La Farola.

   

  Rådhuset
  Ayuntamiento

  Ayuntaminto er Malagas rådhus og derved sædet for byrådet i byen. Det nybarokke rådhus er et smukt syn og en af byens mest imponerende nyere bygningsværker.

  Rådhuset blev opført i 1911-1919 af arkitekterne Manuel Rivera Vera og Fernando Guerrero Strachan Rosado, og det ligger smukt mod den grønne promenade Paseo del Parque som et af flere offentlige bygningsværker på stribe langs parken.

   

  Alcazaba, Malaga

  Alcazaba

  Alcazaba er Malagas mauriske borg, der oprindeligt blev bygget i 700-tallet. Dog blev en stor del af anlægget opført senere, hvilket var omkring år 1050. Borgen blev bygget på bakken, der dengang lå ud til havet, så der var udsyn over både by og vand. Siden da har landvinding og etablering af stadig større havnefaciliteter flyttet Alcazaba ganske langt væk fra kysten.

  Ordet Alcazaba kommer af det arabiske ord for citadel, al-qasbah, der egentligt er et palads omgivet af fæstningsværker. Malagas alcazaba har fortsat både sit palads og sine fæstningsmure og lever derfor fint op til sit navn.

  Nogle af bygningsværkerne daterer sig til maurernes tid. Det gælder blandt andet blev tårnet Torre del Homenaje, der blev bygget under ledelse af Abd ar-Rahman I i 700-tallet.

  Den største attraktion i Alcazabas palads er Malagas arkæologiske museum, Museo Arqueológico. Her er der udstillet mange genstande og fund, der stammer tilbage til byens fortid under både fønikierne, maurerne og romerne. Her er også en del modeller af selve Alcazaba. Læg desuden mærke til det maurisk inspirerede loft, der blev udført i 1920erne.

  Et smukt og berømte indtryk fra Alcazaba er gårdmiljøet Cuartos de Granada, der i sin stil og opbygning giver association til det berømte Alhambra i Granada. Cuartos de Granada tjente som en del af residensen for konger og guvernører og var derfor blandt det smukkest indrettet af Alcazaba.

   

  Gibralfaro Borg
  Castillo de Gibralfaro

  Navnet Gibralfaro stammer fra maurisk og betyder fyrtårnet på bjerget, men det er dog et større gammelt borganlæg, man kan se her. Tidligere, i fønikiernes tid, lå her dog det fyrtårn, og det kom til at navngive højdedraget, der er 130 meter højt.

  Gibralfaro-borgen blev opført af maureren Yusef I af Granada i 1300-tallet. Det var det sted, hvor byens befolkning ifølge historien holdt stand i tre måneder over for indtrængen af Castiliens Kong Ferdinand og Isabella.

  I dag er der kun ruiner og murværk tilbage, men området er meget interessant at gå rundt i. Fra Gibralfaro, der ligger på toppen af byens højeste bakke, er der en vidunderlig udsigt over Malaga, havnen og havet.

   

  Katedralen, Malaga

  Manquita Katedral
  Catedral la Manquita

  Malagas flotte katedral med navnet Manquita, der betyder ”den lille enarmede dame”, blev bygget over lang tid, og derfor blev den opført i forskellige stilarter. Arkitekturen stammer primært fra renæssancen.

  Byggestilen i årene for opførelsen, 1528-1782, strakte sig dog over både renæssance, barok og nyklassicisme. Byggeriet blev aldrig helt færdigt, fordi det blev stoppet inden opførelsen af det andet tårn grundet manglende penge. Deraf fik kirken sit tilnavn, og man kan tydeligt se fundamentet til det planlagte, men ikke fuldendte andet tårn.

  Katedralens facade er i barok stil, og bag den ligger det store kirkerum. Inden for i katedralen er der blandt andet en statue af Jomfru Maria, der blev skænket af monarkerne Ferdinand og Isabella efter Castiliens overtagelse af byen fra maurerne.

  Læg også mærke til 1600-tallets træskærerarbejde, der blev udført i mahogni og cedertræ. Man kan også se nogle kapeller, hvori der blandt andet er kunstværker op til nyklassicismen i slutningen af 1700-tallet.

   

  Picasso Museum
  Museo Picasso

  Malagas Picasso-museum blev åbnet efter, at byen havde fået en større maleridonation af Picassos svigerdatter. Den verdensberømte kunstner, Pablo Picassos, familie boede i Malaga fra 1881 til 1895, hvor de flyttede til Barcelona. Pablo blev født i Malaga og boede sine første 14 år i byen.

  Picasso-museet rummer flere end 200 værker, og i udstillingen er der både oliemalerier, tegninger, skulpturer, keramik med mere. Værkerne giver en fornem introduktion til Picassos kunstneriske perioder.

  Museet er indrettet i palæet Palacio de Buenavista, der er fra 1530 og meget typisk for tidens andalusiske palæbyggerier. Det blev opført for Diego de Cazalla på ruinerne af et palæ fra regionens muslimske tid, der sluttede i 1400-tallet. Paladsets spartanske ydre dekoration afløses invendigt af gårdmiljøer, mosaikker og elementer fra mudéjarstilen.

  I kælderen er der en spændende udstilling af arkæologiske fund fra Malagas historie. Her kan man blandt andet se fønikisk murværk, græsk keramik, arabisk kunst, romerske bade og kristne genstande, så alle de kulturelle påvirkninger gennem tiden er vist i det flotte udstillingslokale.

   

  Calle Marqués de Larios, Malaga

  Calle Marqués de Larios

  Gaden Calle Marqués de Larios, der også blot kaldes Calle Larios, er en af Spaniens fineste strøggader. Dens historie startede med Malagas moderne byudvikling i sidste halvdel af 1800-tallet.

  Dengang besluttede Malagas byråd at udlægge denne nye gade, som Larios-familien var primære investorer i. Gaden blev indviet i 1891, og med årene udviklede den sig til en travl strøggade med elegante butikker. Den blev gågade i 2003 og har siden da fået en smuk belægning.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Malaga her.

Andre seværdigheder

  Centre Pompidou, Malaga

  Malaga Pompidoucenter
  Centre Pompidou Málaga

  Centre Pompidou Málaga er en afdeling af det berømte udstillingssted med samme navn i franske Paris. Centeret er en national fransk kunst- og kulturinstitution, der i 2015 åbnede filialen i den sydspanske storby.

  Stedet kendes også som Kuben/El Cubo, hvilket skyldes det markante arkitektoniske indslag på toppen af museet. Her kan man se en stor glaskube.

  I centeret kan man se en permanent udstilling med kunstværker fra 1900-tallet til i dag. Den tæller værker af blandt andre Pablo Picasso, Frida Kahlo, Rene Magritte og Marc Chagall, og i tillæg hertil er der skiftende udstillinger.

   

  Carmen Thyssen Museum Malaga
  Museo Carmen Thyssen Málaga

  Museo Carmen Thyssen er et kunstmuseum, der blev grundlagt i 2011 med primær kunstnerisk fokus på andalusisk og spansk kunst fra 1800-tallet. Museet blev baseret på Carmen Thyssens kunstsamling; hun var baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemiszas tredje hustru.

  Familien Thyssen-Bornemiszas samling kan ses på museet af samme navn i Madrid, mens det er Carmen Thyssens egen samling, der ses separat i Malaga i et palæ fra 1500-tallet.

  Man kan i sagens natur opleve mange værker fra 1800-tallet på museet, men her er også kunst fra 1500-tallet til 1900-tallet; fx Dario de Regoyos a Concha, nocturno fra 1906.

   

  Paseo del Parque, Malaga

  Paseo del Parque

  Paseo del Parque er en smuk og bred allé, der går langs havnen og den gamle bydel i Malaga. Det er en smuk tur at gå langs gadens palmer og træer, der sammen med det spanske udendørsliv giver en god atmosfære og introduktion til Malaga.

  Paseo del Parque er speciel, når jasminerne blomster og dufter i hele området. Ellers er her et væld af forskellige vækster som fx kaktus og appelsintræer. Husk også at holde øje med fuglelivet i palmerne, hvor som som flere andre steder kan opleve papegøjer, der i øvrigt bygger reder i palmetoppene.

  Parkens første gartner boede i øvrigt i det gamle hus fra 1912, der nu er byens turistinformation, Casa del Jardinero.

  Parken ligger, hvor byens havn lå til slutningen af 1800-tallet. Dengang blev der taget initiativ til en storstilet udbygning af Malagas havn, og de første moler blev anlagt ud fra kysten. Derved kunne Paseo del Parque opstå som ny park og boulevard.

   

  De Hellige Martyrer Kirke
  Iglesia de los Santos Mártires

  De Hellige Martyrers Kirke er en kirke, der blev bygget af de spanske monarker efter den kristne spanske erobring af regionen og byen fra de muslimske maurere. Det er en af fire sognekirker fra denne tid.

  Kirkens arkitektoniske udtryk er blandet og stilmæssigt spændende. De dominerende retninger er barok, mauriskinspireret mudéjar og rokoko. Det markante tårn er fx et eksempel på udtryk af mudéjar.

  Indvendigt kan man opleve et af byens smukkeste og mest dekorerede kirkerum. Alteret, kirkens kuppel og de mange kapeller langs kirkens sider er alle imponerende kunstværker i sig selv.

   

  Playa Malagueta, Malaga

  Malagueta Strand
  Playa de la Malagueta

  Øst for Malagas havn strækker Playa de la Malagueta sig som et af Malagas mest populære og dejlige rekreative områder. Den lange sandstrand tæt på byens centrum giver mulighed for en tur i Middelhavet kun få minutters gang fra kirker, museer og andre storbyoplevelser.

   

  Forfatningspladsen
  Plaza de la Constitución

  Siden den kristne spanske erobring af regionen og Malaga i 1487 har denne plads været byens centrum. Den var oprindeligt kendt som Pladsen med de Fire Gader/Plaza de las Cuatro Calles og senere som Plaza Mayor, indtil den fik sit nuværende navn i 1812.

  Med pladsens centrale beliggenhed har mange vigtige institutioner gennem årene ligget her. Det har blandt andet været Borgmesterens Hus/Casa del Corregidor, et fængsel og et kloster.

  På pladsen kan man se springvandet Fuente de Génova. Springvandet blev udført i marmor i 1500-tallet, og i det følgende århundrede kom det til Malaga. Kunstværket menes at stamme fra den italienske by Genova, som det er opkaldt efter.

   

  Teatro Romano, Malaga

  Det Romerske Teater
  Teatro Romano

  Malagas gamle romerske teater stammer fra 100-tallet, og det ligger for foden af Alcazaba. Det menes at have været benyttet indtil 300-tallet. Teatret blev fundet under udgravninger i 1951, og det skete i et område, hvor man vidste, den romerske by fra den tid havde ligget. Denne by strakte sig op på Alcazaba, hvilket også er tilfældet med Teatro Romano.

  Da maurerne opførte deres Alcazaba, benyttede de søjler og andre bygningsdele fra teatret, men på trods af dette, er der en god del af ikke mindst tilskuerpladserne bevaret. Man kan derfor få et godt indtryk af teatrets datidige størrelse, og her er i det hele taget en dejlig atmosfære.

   

  Atarazanas Marked
  Mercado de Atarazanas

  Atarazanas er et af Málagas mest interessante markeder grundet den smukke 1800-talsbygning i støbejern. Stilen er blandet med den lokale mudéjarstil, og facaden er af maurisk oprindelse og stammer fra 1300-tallet.

  Indenfor er Mercado de Atarazanas inddelt i forskellige dele. Der er således en afdeling for kød, en for fisk og en for frugt og grønt. Det er et skønt se at opleve markedsstemningen og de lokale råvarer.

   

  Plaza de la Merced, Malaga

  Merced Plads (Torrijos Monument)
  Plaza de la Merced (Monumento a Torrijos)

  Plaza de la Merced er en af Malagas vigtigste og finest anlagte pladser. Nogle mener, der i sin tid lå et romersk amfiteater her, men det er der ikke arkæologiske belæg for.

  I nyere tid blev der anlagt et marked her efter den spanske erobring i 1487, og derefter hed pladsen Plaza del Mercado. I 1842 blev den nuværende nyklassicistiske obelisk til minde om general Torrijos stillet op. Det er et værk, der blev udarbejdet af Rafael Mitjana.

  Rundt om pladsen ligger bygninger, der går tilbage til 1700-tallet. Mest kendt er adressen Plaza de la Merced 15, der er stedet, hvor kunstneren Pablo Picasso blev født.

   

  Salamanca Marked
  Mercado de Salamanca

  Mercado de Salamanca er en markedsbygning fra årene 1922-1925, der står i fornemt udsmykket nyarabisk stil. Inspirationen til detaljerne er ganske tydeligt hentet fra islamisk arkitektur. Selve Mercado de Salamanca er et aktivt marked med en del boder og et stemningsfuldt handelsliv.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Malaga her.

Ture fra byen

  Fuengirola, Spanien

  Fuengirola

  Fuengirola er en af de store feriebyer langs Costa del Sol, der strækker sig vest for Malaga. Byens rødder strækker sig dog meget længere tilbage end 1900-tallets store turistudvikling. Under andre navne har både fønikiere, romere og arabere sat deres præg på byen.

  Det kendteste historiske bygningsværk er borgen Sohail, der blev bygget i år 956 for at styrke forsvaret af byen mod havet. Borgen ligger på toppen af et højdedrag med god udsigt over det omkringliggende område, og den er i dag udlagt som en smuk park. Før den nuværende borg var der også fæstningsanlæg på stedet, der derved har været bebygget i årtusinder.

  Ud over borgen er Fuengirola en hyggelig by, der i udstrakt grad vender sig mod havet, havnen og byens populære strande. Her er mange indkøbscentre og familieoplevelser som fx et stort vandland.

   

  Marbella

  Marbella er en mondæn badeby vest for Malaga. Byen er lige som Fuengirola et godt valg, hvis man vil en tur til en af Costa del Sols turistmagneter. Marbella har siden slutningen af 1900-tallet foretaget en massiv investering i aktiviteter og byggeri af parker og monumenter, hvilket giver byen og området en blanding af den afslappede Middelhavsatmosfære og en moderne bys faciliteter.

  Marbella har et stort udbud af restauranter, biografer, natklubber samt en del indkøbscentre. Herudover er der mange forlystelser og oplevelsestilbud ved stranden og i og omkring byen. Man kan fx tage et slag golf på en række fine baner.

   

  Gibraltar

  Gibraltar

  Gibraltar er en halvø, der ligger som en by og klippe ved Gibraltarstrædet og med udsigt til Afrikas kyster. Gibraltar er et britisk oversøisk territorium, og stedet er en forunderlige blanding af britisk kultur og de mange folk og begivenheder, der gennem århundreder har sat præg på regionen og på halvøen.

  Hovedbyen i territoriet er nærmest det samme som den totale bebyggelse af Gibraltar. Vest for den karakteristiske klippe, der dominerer områdets profil, ligger kvarteret Westside, der svarer til byens centrum. Her ligger strøggader og hyggelige engelske beværtninger side om side med museer og historiske steder.

  Gibraltarklippen er dominerede for territoriets geografi og natur. Den når en højde på 426 og med dramatiske skrænter på flere sider. Man kan gå fra Westside til toppen eller nyde en svævebanetur op i højderne, hvor der venter uforglemmelige panoramaer og fantastiske oplevelser.

  På klippen bor omkring 300 berberaber, der er et af Gibraltars ikoner. Aberne er vilde, men meget nysgerrige og kommer tæt på mennesker, der også kan se smukke grotter, historiske fæstningsbyggerier og meget andet i og på klippen, hvorfra der er en smuk udsigt til Afrika. Den kan man også nyde fra Europa Point, der er Gibraltars sydspids.

  Læs mere om Gibraltar

   

  Ceuta, Spanien

  Ceuta

  Ceuta er en spansk by på den nordafrikanske kyst. I klart vejr kan man tydeligt se Ceuta fra fx Gibraltar, og en tur hertil er en spændende oplevelse. Ceuta var en del provinsen Cadiz indtil 1995, hvor den fik autonomi. Ceuta har været spansk siden 1580, og byen var aldrig en del af Spansk Marokko, og derfor forblev den sammen med Melilla og en række øer en del af Spanien.

  Spansk er sproget i Ceuta, der i 2011 var hjemsted for godt 82.000 indbyggere. Naturmæssigt er byen domineret af havet og af bjerget Monte Hacho, der menes at være den sydlige af de to såkaldte Herkulessøjler, hvoraf Gibraltarklippen er den nordlige.

  Der er en del seværdigheder i Ceutas by, hvoraf katedralen Santa Maria de la Asunción og en række forter som fx Fuerte de Aranguren. Man kommer nemmest til byen med færge fra Algeciras i Andalusien.

  Læs mere om Ceuta

   

  Melilla, Spanien

  Melilla

  Melilla er som Ceuta længere mod vest en autonom spansk by på den nordafrikanske kyst. Der bor omkring 80.000 indbyggere her, og spansk er det officielle sprog. Melilla ligger på en østvendt kyst og er omgivet i en halvcirkel af Marokko. Melilla har været en del af Spanien siden 1497.

  Der er flere seværdigheder i den størrelsesmæssigt overskuelige by. Den gamle bydel kaldes Medina Sidonia, og her gælder det blot om at gå på opdagelse i de smalle gader. En nyere del kan ses omkring pladsen Plaza de España, hvor man kan se flere opførelser i spanske modernisme. Rådhuset Ayuntamiento er et smukt eksempel på et stort offentligt byggeri.

  Læs mere om Melilla

   

  Alhambra, Granada

  Granada

  Granada er en storby i det sydlige Spanien og en af regionens mest besøgte kulturbyer. Området har været beboet i flere tusind år. Bosættelsen blev på et tidspunkt kaldt Iliberis, og denne blev en romersk koloni i år 44 f.Kr. 17 år senere fik den status af municipium med navnet Florentia Iliberritana.

  Maurernes erobring af Den Iberiske Halvø startede i 711, og maurerne kom til at sætte stort præg på Granada med bl.a. opførelsen af nogle af de kendte seværdigheder i dag. Granada blev senere centrum for sefardiske jøder, hvilket også gav aktivitet i byen. Den kristne generobring af det spanske område nåede sit slutning i 1492, hvor Emiratet Granada blev overvundet af Castilien. Emiratet blev afløst af Kongeriget Granada, der blev opløst i 1833.

  Læs mere om Granada

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  El Corte Ingles

  Avenida de Andalucía 4-6

   

  El Ingenio

  Avenida Juan Carlos I

   

  Rincón Larios Centro

  Avenida Aurora 25

   

  Indkøbsgader

  Calle Marques de Larios

Med børn

  Akvarium

  Acuario Aula del Mar
  Avenida Manuel Agustín Heredia 35

   

  Badeland

  Aquapark Torremolinos
  Calle Cuba 10, Torremolinos

   

  Fly og luftfart

  Museo Nacional de Aeropuertos y Transporte Aéreo
  Aeropuerto de Málaga
  aena.es

   

  Badeland

  Parque Acuático Mijas Fuengirola
  aquamijas.com

   

  Forlystelsespark

  Tivoli World
  Avenida de Tivoli, Arroyo de la Miel
  tivolicostadelsol.com

Gode links
Historisk overblik

  Byens oprindelse

  Malaga blev grundlagt af fønikierne cirka år 800 f.Kr. De kaldte byen Malaka, der betyder at salte, og området blev kommercielt brugt til blandt andet at salte fisk fra Middelhavet.

  Grækerne vandt i en kort periode herredømmet over Malaga. Fønikierne fra Kartago kom dog tilbage og blev her indtil nederlaget mod Rom i 202 f.Kr. ved afslutningen af de puniske krige. Med Roms overtagelse kom byen til at hedde Flavia Malacita.

   

  Romerne og maurerne

  Det var med romernes kolonisering af den Iberiske Halvø, at udviklingen i Malaga tog fart. Byen fik en fortsat væsentlig strategisk betydning for handel, og romerne byggede blandt andet flere teatre i Malaga; ud over at de også forstærkede byens borganlæg.

  Malaga forblev en del af Romerriget indtil dets undergang. Den romerske periode på cirka 600 år var slut, og efter den romerske æra var Malaga under byzantinsk og gotisk herredømme.

  I 700-tallet invaderede de arabiske maurere Spanien sydfra, og området omkring Malaga blev erobret i år 743. Malaga blev stærkt præget af den arabiske kultur, og byen har i dag mange synlige tegn herpå, fx borgen Alcazaba, der blev påbegyndt opført i 1065.

  Malaga var stadig en travl handelsby, og maurerne byggede bymure omkring den centrale by. I forstæderne slog genovesere og jøder sig ned, og fra nord bredte det kristne Spanien sig.

   

  Kristen generobring

  Malaga var blandt de sidste byer, som de katolske regenter Ferdinand og Isabella indtog med Castiliens hær. Byen faldt i 1487, hvor maurerne blev overvundet og Malaga lagt ind under hovedstaden Madrid.

  De første år var præget af nedgang. Byen skiftede radikalt karakter. Religion og styreform blev ændret, og der blev på ny foretaget jordfordeling. Samtidigt var det en tid præget af epidemi og oversvømmelser, der gjorde høsten dårlig.

   

  Ny udvikling og stagnation

  Den positive udvikling begyndte igen i 1500-tallet, hvor Malaga blev nytænkt med en byplanlægning. Der blev etableret centrale pladser, og forstæderne blev integreret i byen. Samtidigt blev større bygningsværker som katedralen sat i gang i denne periode.

  Byens handel blomstrede stadig, og i 1600-tallet blev en ny og stor havn etableret. Havnen blev hurtigt blandt de førende i Spanien, og den blev løbende udbygget.

  Industrialiseringen i Spanien i 1800-tallet nåede også Malaga. I byplanlægningen blev der nu sørget for en opdeling i industri- og beboelsesområder.

  Efter en begyndende blomstrende tid i midten af 1800-tallet, gennemgik Malaga på ny en vis stagnation og nedgang i slutningen af århundredet og i de første årtier af 1900-tallet. Det blev dog i denne tid også til nyanlæg som fx den fine strøggade Calle Larios.

   

  1900-tallet til i dag

  Perioden op til, gennem og efter den Spanske Borgerkrig betød ingen særlig udvikling af Malaga, og det samme gjorde sig gældende under 2. Verdenskrig, der påvirkede økonomien og det politiske klima i Europa; dog holdt Spanien sig ude af krigen, hvilket skånede landet, Andalusien og Malaga for de kampe, der udspillede sig over kontinentet.

  I midten af 1950erne begyndte turismen at blive udviklet i Spanien. Muligheden for hurtig og relativt billig flytransport gjorde det muligt for nordeuropæere at besøge landets mange regioner med sol og behageligt klima. Malaga og Costa del Sol blev med et mildt og varmt klima hurtigt et af turisternes foretrukne rejsemål.

  I 1960erne eksploderede turismen. Der blev udbygget ferieområder langs hele Middelhavskysten, og området ved Malaga var det væsentligste og mest populære ferieområde på det spanske fastland.

  Der blev bygget hoteller og feriekomplekser til de mange turister, og samtidig begyndte en del nordeuropæere at flytte til området, herunder mange fra de skandinaviske lande. Byer voksede med de nye beboere, og hele områdets økonomi blev stærk takket være de store indtægter fra turist- og servicefag.

  Malaga blev i denne periode fortsat stærkere i Spanien. Den blev økonomisk betydningsfuld og landets femtestørste byområde i antal indbyggere. I de senere år er Malagas gamle bydel blevet gennemrenoveret, og der er etableret mange nye anlæg som fx de skønne promenader langs havnefronten, der er blevet en del af det almindelige byrum i den andalusiske storby.