Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Malaga på Costa del Sol har med sit milde klima og sine mange solskinstimer tiltrukket turister gennem mange år. Byen har dog meget andet at byde på end solen; fx smukke gamle bygninger, hyggelige og elegante promenader samt museer.

Det var her i Malaga, den verdensberømte kunstner Pablo Picasso blev født, og man kan naturligvis gå i hans fodspor. Man kan opleve kunstnerens fødehjem i byen, hvor der også er et godt museum med en del af Picassos værker. Et andet museum er Carmen Thyssen, og også dette bør være et must for kunstelskere, som også vil være tiltrukket af Centre Pompidou ved Malagas fornemt anlagte havnepromenade.

Malaga er en by med en lang historie, og på toppen af byen ligger den gamle borg Gibralfaro, hvorfra man kan nyde en storslået udsigt over byen og blandt andet til maurernes residens i Alcazaba, der ligger ved siden af byens gamle romerske teater.

Hele Solkysten er med sine mange aktivitetsmuligheder fantastisk til rekreation. Man finder i rigt omfang bademuligheder, golfbaner og andre oplevelser, og det hele ligger umiddelbart uden for Malagas bygrænser.

Malaga som Andalusiens hovedby med 600.000 indbyggere rummer en lang historie præget af mange folkeslag, og det kan man meget tydeligt også se under en tur til perlen Granada, hvor mauriske Alhambra troner som en af regionens absolut største seværdigheder.

Andre seværdigheder

  Centre Pompidou, Malaga

  • Malaga Pompidoucenter/Centre Pompidou Málaga: Dette center er en afdeling af det berømte udstillingssted i franske Paris. Centeret åbnede i 2015 filialen i den sydspanske storby. Her er værker af bl.a. Pablo Picasso, Frida Kahlo, Rene Magritte og Marc Chagall.
  • Carmen Thyssen Museum Malaga/Museo Carmen Thyssen Málaga : Museo Carmen Thyssen er et kunstmuseum, der blev grundlagt i 2011 med primær kunstnerisk fokus på andalusisk og spansk kunst fra 1800-tallet.

  Paseo del Parque, Malaga

  • Paseo del Parque: Paseo del Parque er en smuk og bred alle, der går langs havnen og den gamle bydel i Malaga. Det er en spændende tur at gå langs gadens palmer og træer og nyde gade- og fuglelivet her.
  • De Hellige Martyrer Kirke/Iglesia de los Santos Mártires Seværdighed: De Hellige Martyrers Kirke er en kirke, der blev bygget af de spanske monarker efter den kristne spanske erobring af regionen og byen fra de muslimske maurere.

  Playa Malagueta, Malaga

  • Malagueta Strand/Playa de la Malagueta: Øst for Malagas havn strækker Playa de la Malagueta sig som et af Malagas mest populære og dejlige rekreative områder. Det er en dejlig sandstrand få minutters gang fra centrum.
  • Forfatningspladsen/Plaza de la Constitución: Siden den kristne spanske erobring af regionen og Malaga i 1487 har denne plads været byens centrum. På pladsen kan man bl.a. se 1500-talsspringvandet Fuente de Génova.

  Teatro Romano, Malaga

  • Det Romerske Teater/Teatro Romano: Malagas gamle romerske teater stammer fra 100-tallet, og det ligger ved foden af byens Alcazaba. Det menes at have været benyttet indtil 300-tallet og ligger som en ganske velbevaret ruin.
  • Atarazanas Marked/Mercado de Atarazanas: Dette er et af Málagas mest interessante markeder grundet den smukke 1800-tals-bygning i støbejern. Markedet er inddelt i forskellige produktafdelinger og er et stemningsfuldt sted.

  Plaza de la Merced, Malaga

  • Merced Plads (Torrijos Monument)/Plaza de la Merced (Monumento a Torrijos): Plaza de la Merced er en af Malagas vigtigste og finest anlagte pladser. I 1842 blev den nuværende nyklassicistiske obelisk til minde om general Torrijos stillet op her.
  • Salamanca Marked/Mercado de Salamanca: Denne markedsbygning blev bygget i årene 1922-1925, og den er hjemsted for et aktivt marked med en del boder og et stemningsfuldt handelsliv.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Malaga her.

Historisk overblik

  Byens oprindelse
  Malaga blev grundlagt af fønikierne cirka år 800 f.Kr. De kaldte byen Malaka, der betyder at salte, og området blev kommercielt brugt til blandt andet at salte fisk fra Middelhavet.

  Grækerne vandt i en kort periode herredømmet over Malaga. Fønikierne fra Kartago kom dog tilbage og blev her indtil nederlaget mod Rom i 202 f.Kr. ved afslutningen af de puniske krige. Med Roms overtagelse kom byen til at hedde Flavia Malacita.

  Romerne og maurerne
  Det var med romernes kolonisering af den Iberiske Halvø, at udviklingen i Malaga tog fart. Byen fik en fortsat væsentlig strategisk betydning for handel, og romerne byggede blandt andet flere teatre i Malaga; ud over at de også forstærkede byens borganlæg.

  Malaga forblev en del af Romerriget indtil dets undergang. Den romerske periode på cirka 600 år var slut, og efter den romerske æra var Malaga under byzantinsk og gotisk herredømme.

  I 700-tallet invaderede de arabiske maurere Spanien sydfra, og området omkring Malaga blev erobret i år 743. Malaga blev stærkt præget af den arabiske kultur, og byen har i dag mange synlige tegn herpå, fx borgen Alcazaba, der blev påbegyndt opført i 1065.

  Malaga var stadig en travl handelsby, og maurerne byggede bymure omkring den centrale by. I forstæderne slog genovesere og jøder sig ned, og fra nord bredte det kristne Spanien sig.

  Kristen generobring
  Malaga var blandt de sidste byer, som de katolske regenter Ferdinand og Isabella indtog med Castiliens hær. Byen faldt i 1487, hvor maurerne blev overvundet og Malaga lagt ind under hovedstaden Madrid.

  De første år var præget af nedgang. Byen skiftede radikalt karakter. Religion og styreform blev ændret, og der blev på ny foretaget jordfordeling. Samtidigt var det en tid præget af epidemi og oversvømmelser, der gjorde høsten dårlig.

  Ny udvikling og stagnation
  Den positive udvikling begyndte igen i 1500-tallet, hvor Malaga blev nytænkt med en byplanlægning. Der blev etableret centrale pladser, og forstæderne blev integreret i byen. Samtidigt blev større bygningsværker som katedralen sat i gang i denne periode.

  Byens handel blomstrede stadig, og i 1600-tallet blev en ny og stor havn etableret. Havnen blev hurtigt blandt de førende i Spanien, og den blev løbende udbygget.

  Industrialiseringen i Spanien i 1800-tallet nåede også Malaga. I byplanlægningen blev der nu sørget for en opdeling i industri- og beboelsesområder.

  Efter en begyndende blomstrende tid i midten af 1800-tallet, gennemgik Malaga på ny en vis stagnation og nedgang i slutningen af århundredet og i de første årtier af 1900-tallet. Det blev dog i denne tid også til nyanlæg som fx den fine strøggade Calle Larios.

  1900-tallet til i dag
  Perioden op til, gennem og efter den Spanske Borgerkrig betød ingen særlig udvikling af Malaga, og det samme gjorde sig gældende under 2. Verdenskrig, der påvirkede økonomien og det politiske klima i Europa; dog holdt Spanien sig ude af krigen, hvilket skånede landet, Andalusien og Malaga for de kampe, der udspillede sig over kontinentet.

  I midten af 1950erne begyndte turismen at blive udviklet i Spanien. Muligheden for hurtig og relativt billig flytransport gjorde det muligt for nordeuropæere at besøge landets mange regioner med sol og behageligt klima. Malaga og Costa del Sol blev med et mildt og varmt klima hurtigt et af turisternes foretrukne rejsemål.

  I 1960erne eksploderede turismen. Der blev udbygget ferieområder langs hele Middelhavskysten, og området ved Malaga var det væsentligste og mest populære ferieområde på det spanske fastland.

  Der blev bygget hoteller og feriekomplekser til de mange turister, og samtidig begyndte en del nordeuropæere at flytte til området, herunder mange fra de skandinaviske lande. Byer voksede med de nye beboere, og hele områdets økonomi blev stærk takket være de store indtægter fra turist- og servicefag.

  Malaga blev i denne periode fortsat stærkere i Spanien. Den blev økonomisk betydningsfuld og landets femtestørste byområde i antal indbyggere. I de senere år er Malagas gamle bydel blevet gennemrenoveret, og der er etableret mange nye anlæg som fx de skønne promenader langs havnefronten, der er blevet en del af det almindelige byrum i den andalusiske storby.

Topseværdigheder

  Palmeral de las Sorpresas, Malaga

  • Malaga Havn/Puerto de Málaga: Havnen i Malaga har gennem tiderne været afgørende for byens udvikling, og den hører til de ældste i Middelhavet. Et særligt område er promenaden Palmeral de las Sorpresas.
  • Rådhuset/Ayuntamiento: Dette er Malagas rådhus og derved sædet for byrådet i byen. Det nybarokke rådhus er et smukt syn og en af byens mest imponerende nyere bygningsværker. Rådhuset blev bygget i årene 1911-1919.

  Alcazaba, Malaga

  • Alcazaba: Alcazaba er Malagas mauriske borg, der oprindeligt blev bygget i 700-tallet. På området kan man opleve mange ting, der spænder fra de bevarede dele af borgen med fine gårdmiljøer til Malagas arkæologiske museum.
  • Gibralfaro Borg/Castillo de Gibralfaro: Navnet Gibralfaro stammer fra maurisk og betyder fyrtårnet på bjerget, men det er dog et større gammelt borganlæg, man kan se her. Borgen blev bygget i 1300-tallet, og man kan se ruiner af den i dag.

  Katedralen, Malaga

  • Manquita Katedral/Catedral la Manquita: Malagas flotte katedral med navnet Manquita, der betyder ”den lille enarmede dame”, blev bygget over lang tid. Derfor er den opført i forskellige stilarter. Kirkerummet er meget seværdigt.
  • Picasso Museum: Malagas Picasso-museum blev åbnet efter, at byen havde fået en større maleridonation af Picassos svigerdatter. Den verdensberømte kunstner, Pablo Picassos, familie boede i Malaga fra 1881 til 1895.

  Calle Marqués de Larios, Malaga

  • Calle Marqués de Larios: Denne gade er en af Spaniens fineste strøggader. Dens historie startede med Malagas moderne byudvikling i sidste halvdel af 1800-tallet, og i dag er her en fin atmosfære og smukke bygninger.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Malaga her.

Ture fra byen

  Fuengirola, Spanien

  • Fuengirola: Fuengirola er en af de store feriebyer langs Costa del Sol, der strækker sig vest for Malaga. Det kendteste historiske bygningsværk er borgen Sohail, der blev bygget i år 956 for at styrke forsvaret af byen mod havet.
  • Marbella: Marbella er en mondæn badeby vest for Malaga. Byen er lige som Fuengirola et godt valg, hvis man vil en tur til en af Solkysten, Costa del Sols, turistmagneter. Byen har et stort udbud af restauranter, biografer, natklubber samt en del indkøbscentre.

  Gibraltar

  • Gibraltar: Sydvest for Malaga kan man krydse grænsen til en lille del af England Her ligger den lille engelske koloni Gibraltar, og herfra er der mulighed for at se til Afrika, besøge den engelske by og se de berømte Gibraltar-aber på den imponerende Gibraltarklippe.
  • Ceuta: Ceuta er en spansk by på den nordafrikanske kyst. I klart vejr kan man tydeligt se Ceuta fra fx Gibraltar, og en tur hertil er en spændende oplevelse. Der er en del seværdigheder i Ceuta som fx katedralen Santa Maria de la Asunción og en række forter som Fuerte de Aranguren.
  • Melilla: Melilla er som Ceuta længere mod vest en autonom spansk by på den nordafrikanske kyst med spansk som det officielle sprog. I byen kan man gå på opdagelse i den gamle bydel, Medina Sidonia, og se den nyere Plaza de España med bygninger i spansk modernisme.

  Alhambra, Granada

  • Granada: Granada er en af maurernes gamle byer. Den rummer, ud over sin egen charme i byens gader, flere af verdens kendte monumenter med Alhambra i spidsen. På en tur i byen bør man også se katedralen, Catedral de Granada, og kapellet Capilla Real de Granada, hvor de såkaldte katolske monarker ligger begravet.
  • Alhambra: Maurernes Alhambra ligger hævet over Granada på Sabica-højen omgivet af mure og tårne. Det blev oprindeligt bygget som fæstningsværk men blev hastigt udviklet til palads, da det i 1200-tallet blev residens for kong Alhamar af Nasrid. Alhambra er er oplevelse, og man kan bl.a. se Løvegården/Patio de los Leones og gårdmiljøet Patio de los Arrayanes.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • El Corte Ingles, Avenida de Andalucía 4-6
  • El Ingenio, Avenida Juan Carlos I
  • Rincón Larios Centro, Avenida Aurora 25
  • Indkøbsgader: Calle Marques de Larios

Med børn

  • Akvarium: Acuario Aula del Mar, Avenida Manuel Agustín Heredia 35
  • Badeland: Aquapark Torremolinos, Calle Cuba 10, Torremolinos
  • Fly og luftfart: Museo Nacional de Aeropuertos y Transporte Aéreo, Aeropuerto de Málaga, www.aena.es
  • Badeland: Parque Acuático Mijas Fuengirola, www.aquamijas.com
  • Forlystelsespark: Tivoli World, Avenida de Tivoli, Arroyo de la Miel, www.tivolicostadelsol.com

Gode links