Se på kortet
Málaga, Spain
Læs om byen
Malaga på Costa del Sol har med sit milde klima og sine mange solskinstimer tiltrukket turister gennem mange år. Byen har dog meget andet at byde på end solen; fx smukke gamle bygninger, hyggelige og elegante promenader samt museer.
Det var her i Malaga, den verdensberømte kunstner Pablo Picasso blev født, og man kan naturligvis gå i hans fodspor. Man kan opleve kunstnerens fødehjem i byen, hvor der også er et godt museum med en del af Picassos værker. Et andet museum er Carmen Thyssen, og også dette bør være et must for kunstelskere, som også vil være tiltrukket af Centre Pompidou ved Malagas fornemt anlagte havnepromenade.
Malaga er en by med en lang historie, og på toppen af byen ligger den gamle borg Gibralfaro, hvorfra man kan nyde en storslået udsigt over byen og blandt andet til maurernes residens i Alcazaba, der ligger ved siden af byens gamle romerske teater.
Hele Solkysten er med sine mange aktivitetsmuligheder fantastisk til rekreation. Man finder i rigt omfang bademuligheder, golfbaner og andre oplevelser, og det hele ligger umiddelbart uden for Malagas bygrænser.
Malaga som Andalusiens hovedby med 600.000 indbyggere rummer en lang historie præget af mange folkeslag, og det kan man meget tydeligt også se under en tur til perlen Granada, hvor mauriske Alhambra troner som en af regionens absolut største seværdigheder.
Andre seværdigheder
- Malaga Pompidoucenter/Centre Pompidou Málaga: Dette center er en afdeling af det berømte udstillingssted i franske Paris. Centeret åbnede i 2015 filialen i den sydspanske storby. Her er værker af bl.a. Pablo Picasso, Frida Kahlo, Rene Magritte og Marc Chagall.
- Carmen Thyssen Museum Malaga/Museo Carmen Thyssen Málaga : Museo Carmen Thyssen er et kunstmuseum, der blev grundlagt i 2011 med primær kunstnerisk fokus på andalusisk og spansk kunst fra 1800-tallet.
- Paseo del Parque: Paseo del Parque er en smuk og bred alle, der går langs havnen og den gamle bydel i Malaga. Det er en spændende tur at gå langs gadens palmer og træer og nyde gade- og fuglelivet her.
- De Hellige Martyrer Kirke/Iglesia de los Santos Mártires Seværdighed: De Hellige Martyrers Kirke er en kirke, der blev bygget af de spanske monarker efter den kristne spanske erobring af regionen og byen fra de muslimske maurere.
- Malagueta Strand/Playa de la Malagueta: Øst for Malagas havn strækker Playa de la Malagueta sig som et af Malagas mest populære og dejlige rekreative områder. Det er en dejlig sandstrand få minutters gang fra centrum.
- Forfatningspladsen/Plaza de la Constitución: Siden den kristne spanske erobring af regionen og Malaga i 1487 har denne plads været byens centrum. På pladsen kan man bl.a. se 1500-talsspringvandet Fuente de Génova.
- Det Romerske Teater/Teatro Romano: Malagas gamle romerske teater stammer fra 100-tallet, og det ligger ved foden af byens Alcazaba. Det menes at have været benyttet indtil 300-tallet og ligger som en ganske velbevaret ruin.
- Atarazanas Marked/Mercado de Atarazanas: Dette er et af Málagas mest interessante markeder grundet den smukke 1800-tals-bygning i støbejern. Markedet er inddelt i forskellige produktafdelinger og er et stemningsfuldt sted.
- Merced Plads (Torrijos Monument)/Plaza de la Merced (Monumento a Torrijos): Plaza de la Merced er en af Malagas vigtigste og finest anlagte pladser. I 1842 blev den nuværende nyklassicistiske obelisk til minde om general Torrijos stillet op her.
- Salamanca Marked/Mercado de Salamanca: Denne markedsbygning blev bygget i årene 1922-1925, og den er hjemsted for et aktivt marked med en del boder og et stemningsfuldt handelsliv.
- Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Malaga her.
Historisk overblik
Byens oprindelse
Malaga blev grundlagt af fønikierne cirka år 800 f.Kr. De kaldte byen Malaka, der betyder at salte, og området blev kommercielt brugt til blandt andet at salte fisk fra Middelhavet.
Grækerne vandt i en kort periode herredømmet over Malaga. Fønikierne fra Kartago kom dog tilbage og blev her indtil nederlaget mod Rom i 202 f.Kr. ved afslutningen af de puniske krige. Med Roms overtagelse kom byen til at hedde Flavia Malacita.
Romerne og maurerne
Det var med romernes kolonisering af den Iberiske Halvø, at udviklingen i Malaga tog fart. Byen fik en fortsat væsentlig strategisk betydning for handel, og romerne byggede blandt andet flere teatre i Malaga; ud over at de også forstærkede byens borganlæg.
Malaga forblev en del af Romerriget indtil dets undergang. Den romerske periode på cirka 600 år var slut, og efter den romerske æra var Malaga under byzantinsk og gotisk herredømme.
I 700-tallet invaderede de arabiske maurere Spanien sydfra, og området omkring Malaga blev erobret i år 743. Malaga blev stærkt præget af den arabiske kultur, og byen har i dag mange synlige tegn herpå, fx borgen Alcazaba, der blev påbegyndt opført i 1065.
Malaga var stadig en travl handelsby, og maurerne byggede bymure omkring den centrale by. I forstæderne slog genovesere og jøder sig ned, og fra nord bredte det kristne Spanien sig.
Kristen generobring
Malaga var blandt de sidste byer, som de katolske regenter Ferdinand og Isabella indtog med Castiliens hær. Byen faldt i 1487, hvor maurerne blev overvundet og Malaga lagt ind under hovedstaden Madrid.
De første år var præget af nedgang. Byen skiftede radikalt karakter. Religion og styreform blev ændret, og der blev på ny foretaget jordfordeling. Samtidigt var det en tid præget af epidemi og oversvømmelser, der gjorde høsten dårlig.
Ny udvikling og stagnation
Den positive udvikling begyndte igen i 1500-tallet, hvor Malaga blev nytænkt med en byplanlægning. Der blev etableret centrale pladser, og forstæderne blev integreret i byen. Samtidigt blev større bygningsværker som katedralen sat i gang i denne periode.
Byens handel blomstrede stadig, og i 1600-tallet blev en ny og stor havn etableret. Havnen blev hurtigt blandt de førende i Spanien, og den blev løbende udbygget.
Industrialiseringen i Spanien i 1800-tallet nåede også Malaga. I byplanlægningen blev der nu sørget for en opdeling i industri- og beboelsesområder.
Efter en begyndende blomstrende tid i midten af 1800-tallet, gennemgik Malaga på ny en vis stagnation og nedgang i slutningen af århundredet og i de første årtier af 1900-tallet. Det blev dog i denne tid også til nyanlæg som fx den fine strøggade Calle Larios.
1900-tallet til i dag
Perioden op til, gennem og efter den Spanske Borgerkrig betød ingen særlig udvikling af Malaga, og det samme gjorde sig gældende under 2. Verdenskrig, der påvirkede økonomien og det politiske klima i Europa; dog holdt Spanien sig ude af krigen, hvilket skånede landet, Andalusien og Malaga for de kampe, der udspillede sig over kontinentet.
I midten af 1950erne begyndte turismen at blive udviklet i Spanien. Muligheden for hurtig og relativt billig flytransport gjorde det muligt for nordeuropæere at besøge landets mange regioner med sol og behageligt klima. Malaga og Costa del Sol blev med et mildt og varmt klima hurtigt et af turisternes foretrukne rejsemål.
I 1960erne eksploderede turismen. Der blev udbygget ferieområder langs hele Middelhavskysten, og området ved Malaga var det væsentligste og mest populære ferieområde på det spanske fastland.
Der blev bygget hoteller og feriekomplekser til de mange turister, og samtidig begyndte en del nordeuropæere at flytte til området, herunder mange fra de skandinaviske lande. Byer voksede med de nye beboere, og hele områdets økonomi blev stærk takket være de store indtægter fra turist- og servicefag.
Malaga blev i denne periode fortsat stærkere i Spanien. Den blev økonomisk betydningsfuld og landets femtestørste byområde i antal indbyggere. I de senere år er Malagas gamle bydel blevet gennemrenoveret, og der er etableret mange nye anlæg som fx de skønne promenader langs havnefronten, der er blevet en del af det almindelige byrum i den andalusiske storby.