Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Santander er en by, der er hovedstad i regionen Cantabria langs den spanske nordkyst. Den kendes med sikkerhed fra 1068, og Alfonso VIII af Castillen tildelte Santander rettigheder i 1187. Det var en tid, hvor byen bestod af to separate dele, der var omkransede af hver sin mur, og der var en bro mellem bydelene, som lå på hver side af et vandløb.

Santander var i mange år en vigtig by for Castillen, idet den havde en naturhavn, hvor der blandt andet foregik handel med Amerika. Byen voksede gennem århundreder, men den blev ramt af flere katastrofer med eksplosioner i Santanders havn i 1893 og 1894 og en brand, der hærgede store dele af byen i februar 1941.

Branden i 1941 ødelagde meget af Santanders middelaldercentrum, og derfor kan man kun se få store gamle bygningsmæssige seværdigheder i byen i dag. En af dem er Catedral de Santander, der er byens domkirke. Kirken blev bygget fra slutningen af 1100-tallet til 1300-tallet, men den blev senere udbygget og måtte rekonstrueres efter den store brand i 1941. Katedralen åbnede igen i 1953 og byder på et et smukt kirkerum.

Man kan også besøge Mercado de la Esperanza, der er en stemningsrig markedsbygning fra slutningen af 1800-tallet i tidstypisk arkitektur. På markedet kan man finde mange fisk og fødevarer fra regionen. Umiddelbart syd for markedsbygningen ligger Santanders rådhus på pladsen Plaza del Ayuntamiento. Rådhuset blev indviet i 1907 og står som en af byens mest statelige bygninger.

Når man er i Santander, er det også naturligt at nyde de naturlige omgivelser med vandet på flere sider af byen. I den sydlige del af centrum ligger parken Jardines de Pereda og den dejlige promenade, Paseo de Pereda, hvor den gamle passagerterminal Palacete del Embarcadero fra 1932 ligger. Fortsætter man mod øst, kommer man til søfartsmuseet Museo Marítimo del Cantábrico og byens sandstrande.

I den østlige ende af Santander kan man gå til halvøen La Magdalena, hvor der er en rundstrækning med fantastiske udsigter, som man kan gå ad. Undervejs kan man nyde panoramakigget til indsejlingen til Santander og vartegnet Palacio de la Magdalena, der er et kongeligt sommerpalads, som blev opført 1909-1911. Det er byen Santander, der ejer slottet i dag, og det er et af byens mest besøgte steder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev