Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Burgos er en by i provinsen Castilla y León i det nordlige Spanien. I den romerske tid lå det nuværende byområde på vejen mellem Burdigala og Asturica Augusta, der i dag er hhv. Bordeaux og Astorga, men man har ikke fundet spor efter en egentlig bydannelse fra denne tid. I 700-tallet erobrede maurerne regionen, som kongerne af Asturien generobrede, og i forbindelse med forsvaret mod de muslimske maurere blev der opført en borg i 884. Borgen blev til en by, og den blev i 931 hovedstad i Fernán González’ hertugdømme. I 1000-tallet blev Burgos kroningsby for Castiliens konger, og dens politiske, økonomiske og kulturelle vigtighed er fortsat gennem århundrederne siden da.

I dag kan man opleve Burgos’ hyggelige gamle bydel på nogle dejlige spadsereture i gaderne og i områderne langs floden Arlanzón, der løber gennem Burgos. Plaza Mayor er den naturlige plads at starte på. På den sydlige del af pladsen ligger byens rådhus, der blev indviet i 1791. Tæt herpå kan man se Burgos’ teaterbygning, Teatro Principal, der blev opført i årene 1843-1858. Bag teatret kan man gå en tur i Paseo del Espolón, der er en smukt anlagt park med en fint designet musikpavillon. Parken ligger langs Arlánzon, som man også kan nyde fra fx broen Puente de Santa María, der historisk var broen, der fra syd ledte ind i Burgos.

Fra Puente de Santa María kan man gå ind i Burgos’ gamle bydel gennem den imponerende byport, Arco de Santa María, der var en af tolv historiske byporte i byens mur. Portens nuværende udseende stammer hovedsageligt fra en større ombygning i årene 1536-1553, og porten er i dag indrettet som udstillingsrum. Gennem porten kommer man til pladserne Plaza Rey San Fernando og Plaza Santa María, hvor Burgos store katedral står. Den gotiske katedral blev opført fra 1221, og der blev bygget på det helt til midten af 1500-tallet. Katedralen har et smukt interiør, og det var her, Rodrigo Díaz de Vivar ligger begravet. De Vivar var bedre kendt som El Cid, og han blev spansk nationalhelt for sine kampe mod de muslimske maurere under den kristne spanske generobring. Katedralen er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

I den vestlige del af Burgos kan man se klostret Monasterio de las Huelgas, der blev grundlagt i 1187 som nonnekloster i Cistercienserordenen. Klostret er meget smukt og løbende opført i forskellige stilarter. Det er også interessant som historisk begravelsessted for flere af Castiliens konger og dronninger. Lidt nord for centrum kan man komme op i højderne til borgen Castillo de Burgos. Borgen ligger cirka 75 meter over resten af Burgos, og derfor er der da også en mageløs udsigt fra området foran borgen. Castillo de Burgos menes at være bygget i 800-tallet i borgens oprindelige udseende, og i det henligger det store anlæg som en ruin.

Ture fra byen

  Logroño Katedral

  Logroño

  Logroño er en by i det nordlige Spanien, og det er hovedstad i provinsen La Rioja. Byens historie går tilbage til en keltisk bosættelse med navnet Vareia, som efterfølgende blev romersk ved navn Varelus. Byen udviklede sig til en havne- og handelsby ved floden Ebro, og romerne anlagde en vej gennem byen på vejen mellem Tarragona og Asturien. I 700-tallet erobrede maurerne byen, der senere blev er del af spanske Castilien. Kongen tildelte Logroño stadsret i 1095, og i 1099 blev der opført en ny bro i byen, og den gjorde Logroño til et vigtigt sted på pilgrimsvejen mod Santiago de Compostela. Byen udviklede sig, og den blev formelt en by i 1431.

  I dag ligger Logroños gamle bydel syd for Ebro, og der er stemningsfuldt i de gamle gader. Man kan starte en spadseretur på pladsen Plaza de Mercado. Her kan man se byens store kirke, Concatedral de Santa María de la Redonda, hvis historie går tilbage til Logroños tidlige spanske tid. Den nuværende katedral blev opført i sengotik i årene 1516-1598, og gennem 1600-1700-tallene blev bygningen udbygget ad flere omgange. Den dobbelttårnede facade blev opført 1742-1759. I kirkerummet kan man se flere interessante kunstværker og en smuk altertavle, der dominerer indtrykket i den store hallekirke.

  Læs mere om Logroño

   

  Guggenheim Museum, Bilbao

  Bilbao

  Bilbao i Nordspanien er en by, der for alvor blev et turistmål efter åbningen af Guggenheim Museum, men her er også så meget andet at komme efter. Det gælder både seværdigheder, omgivelserne og lokal gastronomi som Baskerlandets lækre pintxos, de små stykker brød med blandet pålæg.

  På en tur i Bilbao er den gamle bydel, Casco Viejo, det rigtige sted at starte. Det er et kvarter med smalle gader, hyggelige pladser og farvestrålende bygninger. Der er naturligvis mange caféer, som man kan nyde mellem oplevelser med byens katedral, andre kirker og det arkæologiske museum.

  Læs mere om Bilbao

   

  Plaza Mayor, Valladolid

  Valladolid

  Valladolid er en af de større byer i den spanske region Castilla y León, og det er en by med en spændende historie. I 700-tallet kom den mauriske erobring til denne region, som blev generobret af det kristne Spanien i 900-tallet. I slutningen af 1000-tallet gjorde grev Pedro Ansúrez byen til sin residensby og kom dermed til at grundlagde det moderne Valladolid, hvortil Ansúrez satte gang i en genbefolkning.

  I 1469 blev Isabella I og Aragoniens kong Ferdinand gift i Valladolid, der i 1400-tallet var Castiliens residensby. Det fortsatte til dels i 1500-tallet, hvor byen i 1561 blev ramt af den stor brand. I årene 1601-1606 var Valladolid hovedstad i det spanske monarki, men efter en pestepidemi blev hovedstaden flyttes tilbage til Madrid.

  Læs mere om Valladolid

Tilmeld dig vores nyhedsbrev