Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Burgos er en by i provinsen Castilla y León i det nordlige Spanien. I den romerske tid lå det nuværende byområde på vejen mellem Burdigala og Asturica Augusta, der i dag er hhv. Bordeaux og Astorga, men man har ikke fundet spor efter en egentlig bydannelse fra denne tid. I 700-tallet erobrede maurerne regionen, som kongerne af Asturien generobrede, og i forbindelse med forsvaret mod de muslimske maurere blev der opført en borg i 884. Borgen blev til en by, og den blev i 931 hovedstad i Fernán González’ hertugdømme. I 1000-tallet blev Burgos kroningsby for Castiliens konger, og dens politiske, økonomiske og kulturelle vigtighed er fortsat gennem århundrederne siden da.

I dag kan man opleve Burgos’ hyggelige gamle bydel på nogle dejlige spadsereture i gaderne og i områderne langs floden Arlanzón, der løber gennem Burgos. Plaza Mayor er den naturlige plads at starte på. På den sydlige del af pladsen ligger byens rådhus, der blev indviet i 1791. Tæt herpå kan man se Burgos’ teaterbygning, Teatro Principal, der blev opført i årene 1843-1858. Bag teatret kan man gå en tur i Paseo del Espolón, der er en smukt anlagt park med en fint designet musikpavillon. Parken ligger langs Arlánzon, som man også kan nyde fra fx broen Puente de Santa María, der historisk var broen, der fra syd ledte ind i Burgos.

Fra Puente de Santa María kan man gå ind i Burgos’ gamle bydel gennem den imponerende byport, Arco de Santa María, der var en af tolv historiske byporte i byens mur. Portens nuværende udseende stammer hovedsageligt fra en større ombygning i årene 1536-1553, og porten er i dag indrettet som udstillingsrum. Gennem porten kommer man til pladserne Plaza Rey San Fernando og Plaza Santa María, hvor Burgos store katedral står. Den gotiske katedral blev opført fra 1221, og der blev bygget på det helt til midten af 1500-tallet. Katedralen har et smukt interiør, og det var her, Rodrigo Díaz de Vivar ligger begravet. De Vivar var bedre kendt som El Cid, og han blev spansk nationalhelt for sine kampe mod de muslimske maurere under den kristne spanske generobring. Katedralen er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

I den vestlige del af Burgos kan man se klostret Monasterio de las Huelgas, der blev grundlagt i 1187 som nonnekloster i Cistercienserordenen. Klostret er meget smukt og løbende opført i forskellige stilarter. Det er også interessant som historisk begravelsessted for flere af Castiliens konger og dronninger. Lidt nord for centrum kan man komme op i højderne til borgen Castillo de Burgos. Borgen ligger cirka 75 meter over resten af Burgos, og derfor er der da også en mageløs udsigt fra området foran borgen. Castillo de Burgos menes at være bygget i 800-tallet i borgens oprindelige udseende, og i det henligger det store anlæg som en ruin.

I dag er Almería er by, hvor man kan gå nogle dejlige ture i både den gamle bydel og i de nyere kvarterer, som strækker sig langs byens havn og Middelhavskyst. Plaza de la Catedral er et godt sted at starte. Den palmebeplantede plads er et smukt byrum, hvor man kan se Almerías store katedral, som blev opført i perioden 1524-1562. Den arkitektoniske stil er hovedsageligt en blanding af sengotik og renæssance, og katedralen har et tidstypisk fæstningspræg, der skyldes, at Almería i 1500-tallet ofte blev angrebet af pirater. I byen kan man også besøge Almerías arkæologiske museum, hvor man kan se række fund fra regionen. Her er bl.a. en samling fund fra Los Millares og om bronzealderkulturen El Argar.

Tværs gennem Almería fra byen til havnen går den moderne og smukt anlagte gade, Calle Belén, som er beplantet med palmer og træer. Ved havnen ender gaden i pladsen Plaza de las Velas, og herfra er der adgang til parkerne Parque Nicolás Salmerón og Parque de las Almadrabillas. Her ligger også en af Almerías særegne seværdigheder, El Cable Inglés, der er en jernbanekonstruktion i jern, som blev bygget i 1904 for at transportere malm fra miner omkring Granada til fragtskibe i Almerías havn. En anden særlig seværdighed er de underjordiske tunneler, som blev benyttet som beskyttelsesrum under den spanske borgerkrig, Refugios subterráneos de Almería. Beskyttelsesrummene var i alt flere kilometer lange, og de blev anlagt i 1937. Rummene blev bl.a. benyttet under det store bombardement, der ramte byer den 31. maj samme år.

På toppen af Almería ligger Abd al-Rahman III’s alcazaba, der er byens historiske fæstningsanlæg. Da Almería fik status som by i 955 påbegyndtes anlægget af det store forsvarsværk efter kort tid. Og alcazaba var som en befæstet mur med bl.a. huse, pladser og en moské bag de tykke mure. Alcazaba var også regeringssted for styret af byen og det omgivende hav. Fæstningen blev bygget af maurerne, og den blev løbende udvidet; også under de efterfølgende spanske konger og dronninger. Derfor er der flere sektioner af alcazaba, som hver stammer fra sin tid og havde sit formål. Fæstningen ligger højt over byen og er spændende at besøge. Man har også en fremragende udsigt over hele byen herfra.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev