Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Middelhavsøen Mallorca tiltrækker mange besøgende med sit milde klima og vidunderlige strande. Øen er med en rig historie og massevis af seværdigheder i naturen og ikke mindst i øens hovedstad, Palma, også så meget andet end en badeferie.

Palma de Mallorca er smukt istandsat og emmer af historiens vingesus med alt fra gamle fæstningsbyggerier over modernista til moderne byggerier og infrastruktur.

Størst og måske mest imponerende af de menneskeskabte værker er Palmas imponerende domkirke, og de mange små gader i Palmas stemningsfulde gamle kvarterer er mange slentreture værd.

Vil man have en forsmag på landskabet, er en tur med den charmerende jernbane mellem byerne Palma og Sóller, et godt valg. På denne tur bliver storby, historie og natur kombineret på en god og nemt tilgængelig måde.

Mallorcas mange aktiviteter for turister er med til at gøre opholdet både sjovt og spændende. Der er mange steder, der er ideelle for rejsende med børn, og vil man hellere finde en lille hyggelig og isoleret kyststrækning, så er det også muligt. Traditionel mallorcansk kultur og smukke landskaber er aldrig langt væk fra Palma eller de populære strande.

Andre seværdigheder

  La Rambla, Palma de Mallorca

  • Ramblaen: Den smukke allé, La Rambla, er en af Palmas hovedgader. Indtil 1600-tallet var den nu brolagte midterste del af gaden en af byens vandveje, hvor et mindre vandløb strømmede. Ramblaen er i dag et dejligt sted for en slentretur under trækronerne.
  • Palma Tyrefægterarena/Plaça de toros de Palma: Palmas tyrefægterarena kaldes populært for Balearernes Coliseum/Colisseu Balear. Arenaen er opført 1928-1929 og kan rumme flere end 11.000 tilskuere.

  Can Casasayas, Palma de Mallorca

  • Can Casasayas og Pensión Menorquina: Can Casasayas og Pensión Menorquina er navnene på to af Palmas kendte byggerier i modernismen; de ligger overfor hinanden og blev opført i henholdsvis 1908-1910 og 1909-1911.
  • Can Forteza-Rey: Denne bygning blev opført af Lluis Forteza-Rey og stod færdig i 1906. Bygningen er et fint, men alligevel ikke prangende udsmykket eksempel fra sin arkitektoniske stil.

  Arab Baths, Palma de Mallorca

  • De Arabiske Bade/Banys Arabs: Palmas arabiske bade, Banys Arabs, er blandt de få tilbageværende arabiske bygningsværker i byen. Et besøg her giver derved et interessant indblik i denne del af Palmas arkitekturhistorie.
  • Mallorca Museum/Museu de Mallorca: Mallorca Museum er det, man kan kalde Mallorcas nationalmuseum. Her skildres øens historie gennem tematiske udstillinger og en række fine arkæologiske fund.

  Parc de la Mar, Palma de Mallorca

  • Havparken/Parc de la Mar: Den smukt beliggende park, Parc de la Mar, har Middelhavet til den ene side og Palmas skyline med den markante katedral til den anden. Parken blev anlagt i midten af 1980erne.
  • Bellver Borg/Castell de Bellver:  I 112 meters højde over Palma ligger Castell de Bellver, der blev grundlagt af kong Jaume II i 1300-tallet som de mallorcanske kongers sommerresidens samt som en del af byens forsvar.

  Llotja, Palma de Mallorca

  • Børsen/Llotja: Llotja er Palmas gamle handelsbørs og markedsbygning. Den blev opført 1426-1447 i fornem gotisk stil af Guillem Sagrera i tiden, hvor Palma var en af Middelhavets store handelsbyer.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Palma de Mallorca her.

Historisk overblik

  De tidlige bosættelser
  Det vides ikke nøjagtigt, hvornår Mallorca blev bosat, men der er spor fra tidlige huleboere tilbage til omkring år 1000 f.Kr. Det er dog sikkert, at fønikiske og græske handlende slog sig ned på de Baleariske Øer, herunder Mallorca. Nogle af de tidligste bosættere var ifølge sagnet de såkaldte slyngekastere, og det er muligvis herfra, øgruppen har fået sit navn. Ballein betyder slyngekaster på græsk.

  I den anden puniske krig støttede Mallorca Karthago i kampen mod Rom. Resultatet blev dog, at Romerriget i 123 havde erobret Mallorca. Romerne begyndte at bygge veje og anlægge nye byer, og de indførte kristendommen på Mallorca.

  Den arabiske tid
  Efter Romerrigets nedgang og opløsning kom Mallorca efter en tid under de arabiske maurere, der herskede fra emiratet i Cordoba. Det blev til 300 års arabisk styre på Mallorca. I denne periode skete en vis økonomisk udvikling, men de løbende spændinger mellem kristne og muslimer skabte også periodiske nedture. Generelt var handel og landbrug i opblomstring grundet en strategisk god position ved havet mellem Spanien og Afrika.

  Jaume I og Aragonien
  I begyndelsen af 1200-tallet blev nogle af kong Jaume I af Aragonien og Cataloniens skibe røvet af emiren af Mallorcas folk. Det fik i 1229 kong Jaume I til at erobre øen og oprette det selvstændige kongerige Mallorca. I kampene blev mange af øens arabiske bygningsværker ødelagt. Andre blev ødelagt efter krigen som symbol på, at de nye magthavere var kristne. Her findes dog fortsat arabiske byggerier, fx fæstningsanlæg og Palmas arabiske bade.

  Kong Jaume Is politiske reformer skabte en opblomstring i det nye kongerige. Blandt andet gav han jøderne friere rettigheder og lempede skatterne på handelen, der hastigt udviklede sig.

  Ved Jaume Is død blev hans rige opdelt, så begge hans sønner kunne overtage en del af landområdet. Pedro fik overdraget Aragonien, Catalonien og Valencia, mens Montpellier, Roussillon og de Baleariske Øer faldt under Jaume II, der var ny regent.

  Mallorcas positive udvikling fortsatte under både Jaume II og hans efterfølger Jaume III, der blev den sidste mallorcanske konge. Fra det spanske fastland ville Pedro IV have del i den blomstrende økonomi på Mallorca, og hans styrker invaderede øen i 1349.

  Spansk erobring
  Den spanske erobring af Mallorca var starten på en lang nedtur for øen. Tiden med selvstændighed og dermed meget frie handelsmæssige rettigheder blev afløst af regenter, der søgte at stimulere udviklingen i Aragonien på fastlandet.

  Da forbindelser med Amerika var blevet etableret, efter Christoffer Columbus’ rejser, fik Mallorca forbud mod at deltage i denne nye handelsmulighed, og det bevirkede en tydelig økonomisk nedgang.

  1500-tallet var en tid med civile uroligheder, som blandt andet var rettet mod Karl Vs administration. På inkvisitionens foranledning forekom der også en del henrettelser af jødiske indbyggere, og endelig forekom der stigende trusler fra det stadigt styrkede Osmanniske Rige. Stagnationen fortsatte ind i 1600-tallet, hvor der ud over økonomisk stilstand forekom pestepidemier, der dræbte tusinder af øens indbyggere.

  Napoleonstiden og 1800-tallet
  Under Napoleonskrigene omkring 1800 var der mange catalanere, der flygtede til Mallorca, der også hørte til den catalanske kultur og sproggruppe (selv om spansk var blevet indført i 1700-tallet). Efter en årrække med tørke og deraf følgende hungersnød udvandrede mange af øens indbyggere til Amerika.

  1800-tallet blev dog efter mange århundreders stagnation startskuddet til en positiv tid for Mallorcas økonomi. Landbruget blev bedre, der blev bygget jernbaner, og kommunikationen med det spanske fastland blev kraftigt udbygget. Catalansk sprog og kultur fik herefter en ny æra på Mallorca.

  1900-tallet til i dag
  Starten af 1900-tallet var en tid med mange nybygninger, der var inspireret af samtidens modernisme, som ikke mindst satte præg på Catalonien og Barcelona. Mange bygninger skød op i denne tid og der var travlhed med handelen.

  I midten af 1900-tallet begyndte for alvor Mallorcas økonomiske boom. Med udviklingen af den civile luftfart tog turismen for alvor fart fra 1950erne, hvor stadig flere nordeuropæere tog til Spanien og Mallorca.

  I dag udgør øgruppen en af de mest velstående dele af Spanien. Fra 1983 blev de Baleariske Øer en provins med regionalt selvstyre. Palma er hovedstaden som den største by på den mest befolkningsrige ø i Balearerne.

Overnatningssteder
[INSERT_ELEMENTOR id="9505"]
Topseværdigheder

  Domkirken, Palma de Mallorca

  • Mallorca Katedral/Catedral de Mallorca: Mallorca Katedral har forskellige indgange. Hovedindgangen er den storslåede Major Portal/Portal Major, der i første omgang blev konstrueret i årene 1594-1601 i manierstisk stil. Ved katedralen kan man også se et fint museum med kunst og skatte fra kirken.
  • Almudaina Kongepalads/Palacio Real de La Almudaina: Det smukke Almudaina Palads blev opført som citadel under Mallorcas mauriske tid. Paladset har gennem tiden været sæde for flere ledere og konger, og i dag er det sommerpalads for den spanske monark.

  Ajuntament, Palma de Mallorca

  • Palma Rådhus/Ajuntament de Palma: Palma Rådhus blev opført i årene 1649-1680 med en fornem barokfacade med manieristiske elementer, hvor den brede balkon og rådhusuret er særlige kendetegn.
  • Kongens Have/s’Hort del Rei: S’Hort del Rei er navnet på den smukke have, der ligger ved foden af murene ved Almudaina-paladset. Her kan man gå nogle dejlige ture i fine omgivelser.

  Placa Major, Palma de Mallorca

  • Plaça Major/Plaça Major: Plaça Major er Palmas centrale plads, og dens anlæggelse var inspireret af den berømte navnebror, Plaza Mayor, i hovedstaden Madrid. Indtil 1828 lå institutionen Den Spanske Inkvisition på dette område.
  • Passeig Maritim: Gaden Passeig Marítim er Palmas strandpromenade og samtidigt byens mondæne gade. Med palmer og lystbådestemning er en tur ad promenaden både meget stemningsfuld og indbegrebet af Palmas middelhavsafslapning.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Palma de Mallorca her.

Ture fra byen

  Sóller, Spanien

  • Sóller: Med bjergene som bjergtæppet ligger den hyggelige by Sóller, hvor der ud over god stemning findes mange gamle huse samt en del opførelser i catalansk modernisme, den såkaldte modernista, som var samtidig med jugendstilen. Man kan også se byens katedral og andre seværdigheder i de hyggelige gader.

  Tren de Sóller, Spanien

  • Sóller Jernbane/Ferrocarril de Sóller: Man kan køre mellem Sóller og Palma med denne meget charmerende jernbane, der åbnede i 1912. Banen kører 27 km op og ned i landskabet, gennem 13 tunneler og over broer.
  • Pollença: Pollença er et af Mallorcas første turistcentre, skabt af Pollença-bugtens dejlige strande og byens omgivelser, blandt andet på den naturskønne halvø Cap de Formentor.

  Alcúdia, Spanien

  • Alcúdia: Middelalderbyen Alcúdia er et af Mallorcas store ferieområder. Historisk er her flere ting at se, ikke mindst hyggelige gader og byportene, der står genopbyggede fra den gamle bymur fra 1500-tallet.
  • Dragegrotterne/Coves del Drac: De smukke Dragegrotter er en af Mallorcas naturseværdigheder. Grotterne består af fire huler, og det ene enestående indtryk afløser det andet mellem drypstenshulernes stalagmitter og stalaktitter.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • El Corte Inglés, Avinguda Jaume III 15, www.elcorteingles.es
  • Porto Pi Centro, Avinguda Gabriel Roca, Avinguda Joan Miró
  • Indkøbsgader: Avinguda Jaume III, Plaça Joan Carles I, Passeig del Born, Carrer Sant Nicolau, Carrer Colon, Carrer Sant Miquel

Med børn
Gode links