Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Logroño er en by i det nordlige Spanien, og det er hovedstad i provinsen La Rioja. Byens historie går tilbage til en keltisk bosættelse med navnet Vareia, som efterfølgende blev romersk ved navn Varelus. Byen udviklede sig til en havne- og handelsby ved floden Ebro, og romerne anlagde en vej gennem byen på vejen mellem Tarragona og Asturien. I 700-tallet erobrede maurerne byen, der senere blev er del af spanske Castilien. Kongen tildelte Logroño stadsret i 1095, og i 1099 blev der opført en ny bro i byen, og den gjorde Logroño til et vigtigt sted på pilgrimsvejen mod Santiago de Compostela. Byen udviklede sig, og den blev formelt en by i 1431.

I dag ligger Logroños gamle bydel syd for Ebro, og der er stemningsfuldt i de gamle gader. Man kan starte en spadseretur på pladsen Plaza de Mercado. Her kan man se byens store kirke, Concatedral de Santa María de la Redonda, hvis historie går tilbage til Logroños tidlige spanske tid. Den nuværende katedral blev opført i sengotik i årene 1516-1598, og gennem 1600-1700-tallene blev bygningen udbygget ad flere omgange. Den dobbelttårnede facade blev opført 1742-1759. I kirkerummet kan man se flere interessante kunstværker og en smuk altertavle, der dominerer indtrykket i den store hallekirke.

Man kan også se andre kirker i Logroño som fx den treskibede Iglesia de San Bartolomé, der er byens ældste kirke.  Iglesia de San Bartolomé blev opført i 1100-1200-tallene, og her kan man bl.a. se en imponerende barokportal og en smuk forgyldt altertavle. Man kan også se Iglesia de Santa María de Palacio, der er næsten samtidig med Iglesia de San Bartolomé, men kirken er i en vis grad blevet ombygget gennem årene. Også her kan man se et imponerende hovedalter. I Logroños centrum ligger der også flere smukke parker som fx Paseo del Espolón. Man kan også gå en dejlig tur langs Ebro og bl.a. se broen Puente de Piedra, der er en nyere afløser for den gamle by, der blev bygget i Castiliens tid.

Fra Logroños historie kan man se en bevaret del af byens 1500-talsmure langs gaden Calle Once de Junio. Her ligger Muralla del Revellín og et af den gamle murs tårne. Tæt herpå kan man lære mere om byen på det lokalhistoriske museum, Museo de La Rioja, som formidler kunst og regionens udvikling gennem tiden. Går man videre i gaderne i den gamle by kan man nyde det smukke marked, Mercado San Blas, der i sin nuværende markedshal åbnede i 1930. Vil man have flere gode museumsoplevelser, kan man besøge Museum Würth La Rioja sydøst for Logroño, der udstiller avantgarde-samtidskunst fra den fine Würth-samling.

Ture fra byen

  Pamplona, Spanien

  Pamplona

  Pamplona er en by i det nordlige Spanien, og den er samtidigt en af de større byer i det baskiske kulturområde. Byens historie går tilbage til 74-75 f.Kr., hvor den romerske general Gnaeus Pompeius Magnus slog lejr netop her. Han regnes for at have grundlagt Pompaelo, der på spansk er blevet til Pamplona. Gennem de første tusind var var der skiftende herredømme i byen, der for alvor udviklede sig fra 1000-tallet, hvor den kom til at ligge på pilgrimsvejen til Santiago de Compostela.

  Der blev anlagt nye bydele i denne tid, men det skabte så meget splid mellem de enkelte bydele, at Carlos III slog dem sammen til én by i 1423, og i 1500-tallet blev der anlagt store nye fæstningsanlæg. I de senere år er Pamplona blevet berømt for den årlige San Fermín-festival, hvor der er løb med tyre i gaderne.

  Læs mere om Pamplona

   

  Guggenheim Museum, Bilbao

  Bilbao

  Bilbao i Nordspanien er en by, der for alvor blev et turistmål efter åbningen af Guggenheim Museum, men her er også så meget andet at komme efter. Det gælder både seværdigheder, omgivelserne og lokal gastronomi som Baskerlandets lækre pintxos, de små stykker brød med blandet pålæg.

  På en tur i Bilbao er den gamle bydel, Casco Viejo, det rigtige sted at starte. Det er et kvarter med smalle gader, hyggelige pladser og farvestrålende bygninger. Der er naturligvis mange caféer, som man kan nyde mellem oplevelser med byens katedral, andre kirker og det arkæologiske museum.

  Læs mere om Bilbao

   

  Burgos, Spanien

  Burgos

  Burgos er en by i provinsen Castilla y León i det nordlige Spanien. I den romerske tid lå det nuværende byområde på vejen mellem Burdigala og Asturica Augusta, der i dag er hhv. Bordeaux og Astorga, men man har ikke fundet spor efter en egentlig bydannelse fra denne tid.

  I 700-tallet erobrede maurerne regionen, som kongerne af Asturien generobrede, og i forbindelse med forsvaret mod de muslimske maurere blev der opført en borg i 884. Borgen blev til en by, og den blev i 931 hovedstad i Fernán González’ hertugdømme. I 1000-tallet blev Burgos kroningsby for Castiliens konger, og dens politiske, økonomiske og kulturelle vigtighed er fortsat gennem århundrederne siden da.

  Læs mere om Burgos

Tilmeld dig vores nyhedsbrev