Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Salamanca er en spansk storby i regionen Castilla y León. Dens historie går flere tusind år tilbage til den førromerske tid, hvor der lå et fort her. I 220 f.Kr. erobrede Hannibal byen, der hed Helmantica dengang, byen for Karthago, og efterfølgende blev den romersk, før den flere gange skiftede herredømme, indtil maurerne overvandt byen i 712. Salamanca blev kristen og spansk igen i 1085, og byen blev genbosat og udviklet så hurtigt, at byen i 1218 blev hjemsted for Spaniens første universitet. De følgende århundreder blomstrede byen, der fortsat er en af landet vigtigste universitetsbyer.

I dag er Salamancas gamle bydel optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og man ser hurtigt hvorfor, når man går en tur i kvarteret. Her ligger den smukke Plaza Mayor som den centrale plads. Plaza Mayor blev anlagt i spansk barok i årene 1729-1755, og den regnes som en af Spaniens smukkeste pladser. Hele anlægget blev anvendt som tyrefægterarena til midten af 1800-tallet, og derfor er der døre og balkoner hele vejen rundt. Mod nord på Plaza Mayor blev byens rådhus indbygget i ensemblet. Umiddelbart vest for Plaza Mayor kan man besøge Mercado Central, der blev opført som markedshaller 1899-1909.

Man kan også se Salamancas to katedraler i den gamle bydel. Catedral Vieja er byens 1200-talskatedral, mens Catedral Nueva blev opført i perioden 1513-1733. Katedralerne ligger ved siden af hinanden, og begge står hovedsageligt i gotisk stil, men den nye kirkebygning fik dog elementer med fra tidens barok i slutningen af opførelsestiden. Dette gælder fx dele af kirketårnet og katedralens smukke kuppel. I den gamle katedral kan man bl.a. se kirkens smukke udsmykning af koret. Over for katedralerne ligger det gamle bispepalæ, der i dag er indrettet som museum. Palæet blev en overgang anvendt af Francisco Franco som hovedkvarter under den spanske borgerkrig i 1930erne.

Fra Salamancas historie kan man se den bevarede romerske bro over floden Tormes. Den var en del af en vigtig regional vej i denne del af Romerriget, og den var åben for biltrafik indtil 1973. Siden da har den været en fodgængerbro, som giver forbindelse til den sydlige del af Salamanca. Der er nogle dejlig grønne områder omkring broen, og man kan også nyde andre af byens parker som fx Campo de San Francisco, Huerto de Calixto y Melibea og den store Parque de los Jesuítas. Man kan også se en del smukke kirker og klostre, hvoraf dominikanerklostret Convento de San Esteban er et af de mest seværdige steder. Dominikanerne byggede også det smukke 1400-talskloster Convento de las Dueñas, men La Clerecía er en smukt og interessant jesuiterkompleks af en skole, et kloster og en kirke fra 1600-tallet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev