Site logo
Se på kortet
Læs om byen

León er en by i regionen Castilla y León i det nordvestlige Spanien. Byen blev grundlagt i år 29 f.Kr. som militærlejr for Legio VI Victrix, og i år 74 blev den base for Legio VII Gemina. Derved udviklede den romerske by sig, indtil de muslimske maurere erobrede området i starten af 700-tallet. Det blev en nedgangstid, som afløstes af en opblomstring fra 910, hvor León blev hovedstad i kongeriget med samme navn. I 1188 holdt byen en af de tidligste parlamentssamlinger i Europa, Decreta de León, hvor Alfonso IX samlede adel, købmænd og håndværksfag til rådslagning. Udviklingen stagnerede senere til fordel for andre byer i ikke mindst Castilien.

I dag er León en by med en stemningsfuld gammel del suppleret med nyere kvarterer med flere seværdigheder. I hjertet af den gamle bydel ligger Plaza Mayor, der var Leóns markedsplads og derved kommercielle midtpunkt frem til 1800-tallet. Pladsen blev anlagt i sin nuværende stil i slutningen af 1600-tallet, og der var tyrefægtninger og andre aktiviteter her. Den karakteristiske bygning på pladsens vestlige side, Palacio Mirador, blev opført som kommunal repræsentationsbygning, der bl.a. kunne bruges ved festligholdelser på pladsen. Fra Plaza Mayor kan man gå mod vest og på opdagelse i den gamle bydels smalle gader og mange pladser.

Man finder bl.a. Mercado del Conde Luna i området. Det er et fint fødevaremarked, der blev åbnet i 1929. Tæt herpå kommer man til pladsen Plaza de San Marcelo, hvor huset Casa Botines lægger som en særlig interessant seværdighed. Casa Botines blev bygget 1891-1892 i modernisme af den verdensberømte Antoni Gaudí. Det er et af Gaudís få bygninger, der ikke ligger i Catalonien, og i dag er huset indrettet som museum for Gaudí, for huset og for diverse kunst fra 1800-1900-tallene. Over for Casa Botines ligger Museo de León, der er et museum for arkæologi, kunst og etnografi. Et besøg her er en god indføring i byens historie.

Katedralen i León er også seværdig. Den er en af Spaniens store gotiske kirker fra 1200-1400-tallene. Den store katedral er særligt kendt for dens mange og store glasmosaikker, som er nogle af de mest righoldige fra sin tid i verden. Tidligere lå der romerske bade her, og dem er der rester af i krypten. I León kan man også se det tidligere kloster, Convento de San Marcos, der regnes som en af Spaniens fineste renæssancebygninger. Klostret blev opført fra 1500-tallet og færdiggjort i 1700-tallet. I klostret er der en kirke og et museum, man kan besøge. Fra klostret kan man gå en tur ad broen Puente de San Marcos fra 1500-tallet, som krydser floden Bernesga i et fint grønt område.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev