Site logo
Se på kortet
  • Cathédrale Saint-Étienne de Bourges, Place Etienne Dolet, Bourges, Frankrig

Læs om byen

Bourges er en by i det centrale Frankrig ved floden Yèvre. Dens historie går tilbage til den keltiske by Avaricum, som var en af de største byer i datidens Gallien med op mod 40.000 indbyggere. I 52 f.Kr. fandt Slaget ved Avaricum sted, og her erobrede den romerske general Gaius Iulius Cæsar byen. Romerne kaldte byen Biturigae, og den blev det centrale sted i provinsen Aquitania.

Fra 400-tallet og flere århundreder frem var der skiftende herredømme over byen, og den udbrændte næsten i 583. Bourges blev genopbygget under karolingerne, og i 1100-tallet blev byen en del af datidens Frankrig. Bourges var også en væsentlig kirkelig by, hvor der var kirkeforsamlinger i 1031, 1225, 1276, 1286, 1336 og 1438. I 1464 blev byens universitet grundlagt, og nogle århundreder efter blev byens mure revet ned, hvilket gav plads til ny udvikling.

I dag kan man gå nogle dejlige ture i de hyggelige gader i Bourges, hvor bygningerne er lave med flere stemningsfulde pladser som fx Place Gordaine. Her kan man se nogle bevarede af de karakteristiske bindingsværkshuse, der tidligere prægede bybilledet. Herfra kan man gå gennem centrum til Palais Jacques Coeur, der er et såkaldt hôtel particular eller et storslået byhus. Palais Jacques Coeur blev opført i 1400-tallet i nærmest slotsagtig stil, og det er et fornemt eksempel på fransk civil arkitektur fri sin tid. Tæt herpå ligger Musée du Berry i bygningen Hôtel Cujas fra starten af 1500-tallet. Her er der bl.a. kunst og arkæologi i samlingerne.

Den mest berømte seværdighed i Bourges er dog byens store katedral, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Katedralen er sæde for Bourges’ ærkebiskop, og den blev hovedsageligt opført fra 1195 til 1230 i højgotisk arkitektur. Katedralen blev indviet i 1324, og den er især kendt for dens imponerende størrelse og dens skulpturelle udsmykning af portalerne. Man kan også se nogle smukke glasmosaikvinduer fra 1200-tallet i kirkerummet. Ved siden af katedralen kan man gå en tur i Jardin de l'Archevêché, der er stiftets smukke have, og den ligger bag ærkebiskoppens residenspalæ.

Ture fra byen

    Place Plumereau, Tours

    Tours

    Tours er en by i det vestlige Frankrig, som ligger langs floden Loire. Byen var historisk en gallisk by, der efter Romerrigets erobring af regionen blev kaldt Turonensis eller Caesarodunum. I 300-tallet var Martin af Tours biskop i byen, og hans grav i byen har siden da været et pilgrimssted. Tours’ status som vigtigt kirkeligt center blev understreget ved, at der blev holdt konciler i Tours i 461, 567 og 755.

    I 732 blev Slaget ved Tours, der også kaldes Slaget ved Poitiers, udkæmpet i området, og her vandt Karl Martell slaget, der blev et vendepunkt i det kristne Frankerriges kamp mod muslimske erobrere. I de følgende århundreder blev Tours flere gange plyndret af vikinger. Byen voksede løbende, og der blev bl.a. udviklet en stor tekstilindustri, som dog forsvandt igen efter konsekvenserne af Nantes-ediktets tilbagekaldelse i 1685. Tours vedblev at være et regionalt centrum, der under 2. Verdenskrig led stor skade.

    I dag kan man gå nogle hyggelige ture langs Loire og i Tours’ gader i den gamle bydel, som ligger syd for floden. Det moderne centrum ligger langs Rue Nationale, der går mod syd fra Place Porte de Loire. Langs gaden ligger bl.a. kirken Église Saint-Julien, der blev opført som en romansk kirke fra 1240. I kirken kan man se en del glasmosaikker fra 1900-tallet, som blev installeret efter 2. Verdenskrigs ødelæggelser.

    Læs mere om Tours

     

    Auxerre, Frankrig

    Auxerre

    Auxerre er hovedby i det franske departement Yonne, der blandt andet er kendt for sine Bourgogne-vine med Chablis som en af landets mest berømte hvidvine. Byen har en lang historie og var romersk provinshovedstad med navnet Autissiodorum. Dengang lå byen langs den strategisk vigtige handelsvej, Via Agrippa, der krydsede det nuværende Yonne. Auxerre blev bispesæde, og der blev opført en katedral i 400-tallet i byen. Senere blev der bygget mure omkring Auxerre, der gennem århundrederne udviklede sig med ikke mindst landbrug og vinproduktion.

    I dag er Auxerre en hyggelig by med et gammelt bycentrum, hvor man kan se flere seværdigheder, hvoraf byens kirker er særligt kendte. Den vigtigste kirke er domkirken, Cathédrale Saint-Étienne, der blev bygget gennem 1200-1500-tallene på stedet, hvor der tidligere lå en romansk kirke fra 1000-tallet. Den romanske kirkes krypt er bevaret under den nuværende katedral, der også byder på glasmosaikker. Katedralen står i flere stilarter, og den blev aldrig bygget færdigt, hvilket bedst ses på det manglende sydlige tårn, der oprindeligt var planlagt.

    Læs mere om Auxerre

     

    Orléans, Frankrig

    Orléans

    Orléans er en by ved floden Loire i det centrale Frankrig. Netop beliggenheden langs floden var årsagen til byens grundlæggelse i 100-tallet f.Kr. Floden var en vigtig handelsvej, og Orléans opstod som et handelssted på denne vej, og byen udviklede sig, indtil Julius Cæsar ødelagde den i år 52 f.Kr. Den romerske kejser Aurelian genopbyggede byen i sidste del af 200-tallet og opkaldte den Civitas Aurelianorum efter sig selv. I 400-tallet kom det til kampe flere steder i Gallien og således også i Orléans, hvor alanerlederen Goar regerede en tid.

    Gennem den følgende merovingiske tid blev Orléans hovedstad i kongeriget af samme navn, før det indgik i det forenede frankiske rige som blandt andet et hertugdømme. Byens vigtighed blev understreget af, at kong Louis VI blev kronet i Orléans’ domkirke i 1108, hvilket var en af de få kongekroninger, der ikke blev foretaget i Reims. Byen fastholdt sin position gennem middelalderen, idet den var den tætteste by for Paris ved Loire-floden.

    Læs mere om Orléans

     

    Clermont-Ferrand, Frankrig

    Clermont-Ferrand

    Clermont-Ferrand er en by i det central Frankrig, som ligger umiddelbart nord for bjergene i Massif Central. I den romerske tid hed byen Augustonemetum, og den var administrativt centrum. Clermont-Ferrand blev bispesæde i 300-tallet, og gennem århundrederne blev byen også et økonomisk med mange håndværksvirksomheder. I 1095 har den katolske kirke koncil i Clermont-Ferrand, og ved dette møde opfordrede pave Urban II til det første korstog.

    I 1120 grundlagde lokale grever byen Montferrand i nærheden af Clairmont, som byen nu hed. Det gjorde de som modvægt til kirkens magt i Clairmont. I 1630 dekreterede kong Louis XIII, at byerne Clairmont og Montferrand skulle slås sammen, og derved fremkom Clermont-Ferrand, hvor industrien udviklede sig med bl.a. Michelin i 1889.

    I dag er Clermont-Ferrand en hyggelig by med en gammel bydel, som inviterer til spadseretur i gaderne. Man kan starte på Place de la Victoire, der er en stemningsfuld plads med et storslået kig til byens katedral. På pladsen kan man se springvandet Fontaine d’Urbain II, der blev indviet i 1898. Springvandet blev opstillet i anledning af 800-året for det første korstog, som pave Urban II opfordrede til.

    Læs mere om Clermont-Ferrand

Tilmeld dig vores nyhedsbrev