Site logo
Se på kortet
  • Cathédrale Saint-Étienne de Bourges, Place Etienne Dolet, Bourges, Frankrig

Læs om byen

Bourges er en by i det centrale Frankrig ved floden Yèvre. Dens historie går tilbage til den keltiske by Avaricum, som var en af de største byer i datidens Gallien med op mod 40.000 indbyggere. I 52 f.Kr. fandt Slaget ved Avaricum sted, og her erobrede den romerske general Gaius Iulius Cæsar byen. Romerne kaldte byen Biturigae, og den blev det centrale sted i provinsen Aquitania. Fra 400-tallet og flere århundreder frem var der skiftende herredømme over byen, og den udbrændte næsten i 583. Bourges blev genopbygget under karolingerne, og i 1100-tallet blev byen en del af datidens Frankrig. Bourges var også en væsentlig kirkelig by, hvor der var kirkeforsamlinger i 1031, 1225, 1276, 1286, 1336 og 1438. I 1464 blev byens universitet grundlagt, og nogle århundreder efter blev byens mure revet ned, hvilket gav plads til ny udvikling.

I dag kan man gå nogle dejlige ture i de hyggelige gader i Bourges, hvor bygningerne er lave med flere stemningsfulde pladser som fx Place Gordaine. Her kan man se nogle bevarede af de karakteristiske bindingsværkshuse, der tidligere prægede bybilledet. Herfra kan man gå gennem centrum til Palais Jacques Coeur, der er et såkaldt hôtel particular eller et storslået byhus. Palais Jacques Coeur blev opført i 1400-tallet i nærmest slotsagtig stil, og det er et fornemt eksempel på fransk civil arkitektur fri sin tid. Tæt herpå ligger Musée du Berry i bygningen Hôtel Cujas fra starten af 1500-tallet. Her er der bl.a. kunst og arkæologi i samlingerne.

Den mest berømte seværdighed i Bourges er dog byens store katedral, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Katedralen er sæde for Bourges’ ærkebiskop, og den blev hovedsageligt opført fra 1195 til 1230 i højgotisk arkitektur. Katedralen blev indviet i 1324, og den er især kendt for dens imponerende størrelse og dens skulpturelle udsmykning af portalerne. Man kan også se nogle smukke glasmosaikvinduer fra 1200-tallet i kirkerummet. Ved siden af katedralen kan man gå en tur i Jardin de l'Archevêché, der er stiftets smukke have, og den ligger bag ærkebiskoppens residenspalæ.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev