Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tours er en by i det vestlige Frankrig, som ligger langs floden Loire. Byen var historisk en gallisk by, der efter Romerrigets erobring af regionen blev kaldt Turonensis eller Caesarodunum. I 300-tallet var Martin af Tours biskop i byen, og hans grav i byen har siden da været et pilgrimssted. Tours’ status som vigtigt kirkeligt center blev understreget ved, at der blev holdt konciler i Tours i 461, 567 og 755. I 732 blev Slaget ved Tours, der også kaldes Slaget ved Poitiers, udkæmpet i området, og her vandt Karl Martell slaget, der blev et vendepunkt i det kristne Frankerriges kamp mod muslimske erobrere. I de følgende århundreder blev Tours flere gange plyndret af vikinger. Byen voksede løbende, og der blev bl.a. udviklet en stor tekstilindustri, som dog forsvandt igen efter konsekvenserne af Nantes-ediktets tilbagekaldelse i 1685. Tours vedblev at være et regionalt centrum, der under 2. Verdenskrig led stor skade.

I dag kan man gå nogle hyggelige ture langs Loire og i Tours’ gader i den gamle bydel, som ligger syd for floden. Det moderne centrum ligger langs Rue Nationale, der går mod syd fra Place Porte de Loire. Langs gaden ligger bl.a. kirken Église Saint-Julien, der blev opført som en romansk kirke fra 1240. I kirken kan man se en del glasmosaikker fra 1900-tallet, som blev installeret efter 2. Verdenskrigs ødelæggelser. Ved siden af kirken kan man besøge Musée du Compagnonnage, hvor man kan se historien om forskellige håndværksfag og deres smukke arbejder. Rue Nationale er også Tours’ strøggade, og her får man også indtrykket af de mange hvide bygninger, der dominerer gadebilledet i byen.

På Place Jean Jaurès kan man se Tours’ rådhus, der blev designet i fornem nyrenæssance af den lokale arkitekt Victor Laloux. Rådhuset blev opført 1896-1904 og står som et af byens vartegn. Fra Place Jean Jaurès og det moderne Tours kan man gå mod den gamle by, der ligger centreret omkring den stemningsfulde Place Plumereau, hvor man bl.a. kan se nogle af byens gamle bindingsværkshuse. Det er også i dette område, man kan se Basilique Saint-Martin de Tours, der er en smuk basilika, som er dedikeret Sankt Martin af Tours. Den nuværende basilika blev opført 1886-1925, og som den første kirke på stedet ligger den på det sted, hvor Sankt Martin ligger begravet. Over for kirken kan man se Tour Charlemagne, der er en bevaret ruin af den tidligere basilika, som blev ødelagt i slutningen af 1700-tallet.

Cathédrale Saint-Gatien er navnet på Tours’ imponerende katedral. Den blev opført 1170-1547 på det, der dengang var vejen gennem byen fra Paris i nord. Katedralen blev bygget gennem gotikken, og det smukt udsmykkede facade blev udført fra 1426 til kirkens færdiggørelse. I kirkerummet kan man se et imponerende og tidstypisk interiør med bl.a. et smukt rosettevindue. I denne del af byen kan man også se Tours’ fine operabygning og kunstmuseet Musée des Beaux Arts, der ligger i den gamle bisperesidens. Går man mod nord fra katedralen, kommer man til byens slot, Château de Tours, som ligger langs Loire. Slottet blev opført i 1000-tallet, men blev ombygget flere gange, før det blev ødelagt i 1700-tallet. Herefter fik de gamle tårne en ny residensbygning, som i dag huser udstillinger inden for historie og kunst.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev