Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Angers er en by i departementet Maine-et-Loire i det nordvestlige Frankrig. Den er en gammel by og militærforlægning, men det var i 1200-1400-tallene, at Angers for alvor voksede, og det var også i begyndelsen af denne periode, at byens mure senest blev udbygget. Herefter gik der dog til 1800-tallet, før Angers voksede ud over middelalderbyen.

I 1791 blev Place du Ralliement etablerede som den nye centrale plads i Angers. Det skete på et, hvor der før den franske revolution havde ligget tre kirker. Rundt om bykernen blev der anlagt boulevarder i stedet for middelaldermurene, da de blev sløjfet, og derved kunne byens harmonisk brede sig.

Man dog fortsat se bevarede dele af den gamle befæstning i Angers. Det gælder ikke mindst borgen Château d'Angers, der ligger langs Maines sydlige bred med fæstningstårne og solide mure. Residensborgen blev etableret af Anjous hertuger i 800-tallet, og den blev udbygget til den nuværende størrelse i 1200-tallet. Château d'Angers er i dag indrettet som museum, hvor man blandt andet kan se den ældste og største samling af middelalderlige gobeliner i verden. Her hænger fx Apokalypsen fra Angers, der er en række gobeliner med motiver fra Johannes' Åbenbaring.

Der er også en del andre seværdigheder at se på i Angers' hyggelige centrum, hvor Place du Ralliement er et godt sted at starte en spændende spadseretur. Pladsens dominerende bygning er Grand théâtre, der blev indviet som byens førende scene i 1871. Lidt vest for teatret kan man se og besøge domkirken Cathédrale Saint-Maurice, der stod færdig i 1500-tallet. I området ligger også kunstmuseet Musée des Beaux-Arts, og mod øst kan man gå en tur i Jardin du Mail, der er en park, som blev anlagt på byens gamle eksercerplads.

Ture fra byen

  Chateau des Ducs de Bretagne, Nantes

  Nantes

  Nantes er en by ved floden Loire i regionen Loire-Atlantique. Med omkring en million indbyggere i byområdet er den den største by i Nordvestfrankrig. Nantes' strategisk gode beliggenhed har gjort, at den siden den klassiske antikke periode har været en havneby for området.

  Bretagnes hertuger havde residens i byen i mange århundreder, og deres slot er i dag en af Nantes' store seværdigheder. Efter unionen mellem Bretagne og Frankrig i 1532 blev det de franske monarker, der brugte slottet som residens, og man kan bl.a. se en flot statue af Louis XVI i byen i dag.

  Der er mange ting at se på i Nantes, hvor Jules Verne blev født i 1828. Man kan følge i den berømte forfatters fodspor eller tage andre spadsereture langs Loire, til nogle af byens store kirker eller til byens museer, hvor Musée d'Arts er et fremragende kunstmuseum.

  Læs mere om Nantes

   

  Le Mans, Frankrig

  Le Mans

  Le Mans er en by i det nordvestlige Frankrig, der af de fleste nok kendes for sit prestigefyldte motorløb, der køres gennem 24 timer hvert år. Løbet er en god grund til at besøge Le Mans, der også er en gammel by, hvis historie strækker sig tilbage til den romerske tid under navnet Cenomanus. Byen blev romersk i år 47 f.Kr., og den lå i provinsen Gallia Lugdunensis. Romerne byggede blandt andet et amfiteater, der stadig kan ses, og termer. Le Mans blev også omsluttet af bymure fra 200-tallet.

  I 400-tallet blev byen romersk bispesæde, og i det følgende århundrede startede man opførelsen af Le Mans’ katedral, der i færdig udgave blev indviet i 1120. Blot tretten år senere blev senere kong Henrik II født i Le Mans, og i de følgende århundreder var der kampe mellem Frankrig og England i regionen. Under den senere industrialisering kom jernbanen til byen, hvor produktionen af tobak og køretøjer kendetegnede udviklingen. I 1923 blev den første udgave af byens berømte motorløb kørt, og det har siden da været med til at definere byen, der i dag har cirka 150.000 indbyggere.

  Læs mere om Le Mans

   

  Place Plumereau, Tours

  Tours

  Tours er en by i det vestlige Frankrig, som ligger langs floden Loire. Byen var historisk en gallisk by, der efter Romerrigets erobring af regionen blev kaldt Turonensis eller Caesarodunum. I 300-tallet var Martin af Tours biskop i byen, og hans grav i byen har siden da været et pilgrimssted. Tours’ status som vigtigt kirkeligt center blev understreget ved, at der blev holdt konciler i Tours i 461, 567 og 755.

  I 732 blev Slaget ved Tours, der også kaldes Slaget ved Poitiers, udkæmpet i området, og her vandt Karl Martell slaget, der blev et vendepunkt i det kristne Frankerriges kamp mod muslimske erobrere. I de følgende århundreder blev Tours flere gange plyndret af vikinger. Byen voksede løbende, og der blev bl.a. udviklet en stor tekstilindustri, som dog forsvandt igen efter konsekvenserne af Nantes-ediktets tilbagekaldelse i 1685. Tours vedblev at være et regionalt centrum, der under 2. Verdenskrig led stor skade.

  I dag kan man gå nogle hyggelige ture langs Loire og i Tours’ gader i den gamle bydel, som ligger syd for floden. Det moderne centrum ligger langs Rue Nationale, der går mod syd fra Place Porte de Loire. Langs gaden ligger bl.a. kirken Église Saint-Julien, der blev opført som en romansk kirke fra 1240.

  Læs mere om Tours

Tilmeld dig vores nyhedsbrev