Site logo
Se på kortet
 • Office de Tourisme de l'Auxerrois, Place de l'Hôtel de Ville, Auxerre, Frankrig

Læs om byen

Auxerre er hovedby i det franske departement Yonne, der blandt andet er kendt for sine Bourgogne-vine med Chablis som en af landets mest berømte hvidvine. Byen har en lang historie og var romersk provinshovedstad med navnet Autissiodorum. Dengang lå byen langs den strategisk vigtige handelsvej, Via Agrippa, der krydsede det nuværende Yonne. Auxerre blev bispesæde, og der blev opført en katedral i 400-tallet i byen. Senere blev der bygget mure omkring Auxerre, der gennem århundrederne udviklede sig med ikke mindst landbrug og vinproduktion.

I dag er Auxerre en hyggelig by med et gammelt bycentrum, hvor man kan se flere seværdigheder, hvoraf byens kirker er særligt kendte. Den vigtigste kirke er domkirken, Cathédrale Saint-Étienne, der blev bygget gennem 1200-1500-tallene på stedet, hvor der tidligere lå en romansk kirke fra 1000-tallet. Den romanske kirkes krypt er bevaret under den nuværende katedral, der også byder på glasmosaikker. Katedralen står i flere stilarter, og den blev aldrig bygget færdigt, hvilket bedst ses på det manglende sydlige tårn, der oprindeligt var planlagt.

Abbaye Saint-Germain er en anden af Auxerres interessante kirker. Den er dedikeret og opkaldt efter Sankt Germanus af Auxerre, der var biskop i byen i 400-tallet. Der blev indviet en basilika her i 800-tallet, hvoraf krypten er bevaret med fine vægmalerier. Selve kirken er nyere og står i gotisk stil med en tydelig profil i Auxerres skyline. Kirkens klosterbygninger blev revet ned i starten af 1800-tallet, og det er årsagen til, at kirkens tårn ligger lidt væk fra selve kirkebygningen.

Man kan også blot gå en tur i den gamle bydels hyggelige gader, hvor man kan se Auxerres bindingsværkshuse og opleve den fine stemning, der hersker her. Det naturlige udgangspunkt er Place de l’Hôtel de Ville, der danner byens centrum. Her ligger Auxerres rådhus og flere huse i bindingsværk. Her kan man også se tårnet La Tour de l'Horloge, der er et af Auxerres vartegn. Tårnet blev i 1483 ombygget fra fængsel til klokketårn, og i den forbindelse fik tårnet installeret sit urværk.

Ture fra byen

  Troyes, Frankrig

  Troyes

  Troyes er en by ved Seinen, der er administrationssæde i det franske departement Aube. Dens historie går tilbage til romertiden, hvor byen hed Augustobona Tricassium, og hvor den lå på adskillige hovedveje som fx Via Agrippa. Befolkningen i Troyes blev kristne i 300-tallet, hvor byen også blev bispesæde. Senere blev der etableret et kloster i Troyes, der i middelalderen udviklede sig til et handelscentrum og en politisk vigtig by.

  Greverne af Champagne gjorde Troyes til hovedstad, og det vedblev byen med at være for provinsen Champagne indtil den franske revolution. Troyes voksede gennem århundrederne gennem udvikling af blandt andet tekstilhandel og kreditvirksomhed. I 1420 blev Traktaten i Troyes indgået som en fredsaftale gennem fastsættelse af arvefølgen. Godt hundrede år senere brændte store dele af byen i 1524. De seneste århundreder er byens indbyggertal vokset behersket.

  Læs mere om Troyes

   

  Dijon, Frankrig

  Dijon

  Dijon er en by i det østlige Frankrig. Området har været beboet gennem årtusinder, og byen kendes fra den romerske tid under navnet Divio, hvor den var en by på vejen mellem Lyon og Paris. Senere blev Dijon politisk og strategisk vigtig som residensby for hertugerne af Burgund, hvilket den var fra 1000-tallet til 1400-tallet.

  I denne tid var Dijon en af Europas førende byer inden for kunst og videnskab. I 1513 blev Dijon belejret og angrebet af bl.a. schweiziske tropper, men byens forsvar og bygninger holdt stand. Siden Napoleontiden har været overtaget eller besat af først koalitioner mod Napoleon og siden da den preussiske hær i 1870-1871 og sidst den tyske hær i årene 1940-1944.

  I dag er Dijon er hyggelig by med et stemningsfuldt centrum med flere seværdigheder. Man kan starte en spadseretur på Place de la Libération, der er byens store og centrale plads. På pladsen ligger Palais des Ducs et des États de Bourgogne, der er byens gamle residensslot.

  Læs mere om Dijon

   

  Bourges Katedral

  Bourges

  Bourges er en by i det centrale Frankrig ved floden Yèvre. Dens historie går tilbage til den keltiske by Avaricum, som var en af de største byer i datidens Gallien med op mod 40.000 indbyggere. I 52 f.Kr. fandt Slaget ved Avaricum sted, og her erobrede den romerske general Gaius Iulius Cæsar byen. Romerne kaldte byen Biturigae, og den blev det centrale sted i provinsen Aquitania.

  Fra 400-tallet og flere århundreder frem var der skiftende herredømme over byen, og den udbrændte næsten i 583. Bourges blev genopbygget under karolingerne, og i 1100-tallet blev byen en del af datidens Frankrig. Bourges var også en væsentlig kirkelig by, hvor der var kirkeforsamlinger i 1031, 1225, 1276, 1286, 1336 og 1438. I 1464 blev byens universitet grundlagt, og nogle århundreder efter blev byens mure revet ned, hvilket gav plads til ny udvikling.

  Læs mere om Bourges

Tilmeld dig vores nyhedsbrev