Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Montpellier er en af Sydfrankrigs smukke byer med dens mange hyggelige kirker, bygninger, gader og pladser med caféer, hvor serveringen er i top, og hvor der er mange og meget varierede ting at se på i områdets milde Middelhavsklima.

Byens lange og spændende historie har givet den en række interessante bygningsværker og monumenter, der i behagelige gåafstande ligger spredt i og uden for hjertet af den stemningsfulde gamle bydel. Flere steder er de ældste kvarterer som en labyrint, man blot skal gå på opdagelse i.

Place de la Comédie er hjertet af det moderne og levende Montpellier. Her mødes indbyggere, sporvogne, kultur og shopping, og herfra er der nem adgang til blandt andet Place Royale du Peyrou, Montpelliers katedral, byens to bevarede middelaldertårne fra befæstningernes tid og kunstmuseet Musée Fabre, hvor mange store mestres værker kan opleves.

Området omkring Place Royale du Peyrou er et særligt sted. Her finder man elegant arkitektur og en smuk byplan, hvor selve pladsen og triumfbuen mod øst er et par af byens perler. Centralt står en rytterstatuen af solkongen Louis XIV, og herfra ligger vandtårnet Château d’Eau mod vest.

Et besøg i Montpellier er en oplevelse, der kombinerer storbyen med fransk middelhavsstemning under et dejligt klima. Fra centrum er der fx kun få kilometer til Middelhavets bølger, mange golfbaner, varierede og fascinerende landskaber og andre store kulturbyer som Nîmes, Arles og Avignon. Nemmeste tur er sporvognen mod strandene ved Carnon.

Andre seværdigheder

  Aqueduc de Saint Clément, Montpellier

  • Sankt Klement Akvædukt/Aqueduc de Saint-Clément: Dette er et akvædukt, der blev bygget som en del af den vandledning, der forsynede vandtårnet på pladsen Place Royale du Peyrou med vand fra kilden Saint-Clément.
  • Botanisk Have/Le Jardin des Plantes: Montpelliers botaniske have er den ældste i Frankrig og blandt de ældste i Europa. Den byder på mange store og smukke anlæg, der har inspireret andre haver rundt omkring i verden.

  Chapelle Miséricorde, Montpellier

  • Barmhjertighedens Kapel og Apotek/Pharmacie et Chapelle de la Miséricorde: Dette er et gammelt apotek og en stemningsfuld kirke. Museet på stedet består af to rum, der viser 1700-tals og 1800-talsapoteker.
  • Montpellier Byhistoriske Museum/Musée de l’histoire de Montpellier: Dette museum er indrettet i den nu historiske kirke, Notre Dame de Table, og her skildres på spændende vis byens udvikling fra grundlæggelsen til i dag.

  Opera, Montpellier

  • Montpellier Nationalopera/Opéra National de Montpellier: Nationaloperaen er Montpelliers gamle operabygning fra 1888. Bygningen blev opført i rigt ornamenteret italiensk stil med en smuk indretning.

  Tour de la Babote, Montpellier

  • Babote Tårn/Tour de la Babote: Tour de la Babote er et af de to bevarede tårne fra den bymur, der med mure og 25 tårne omsluttede Montpellier i middelalderen. Bymuren blev opført i 1100-tallet.
  • Charles de Gaulle Esplanade & Marsmarken/Esplanade Charles de Gaulle & Jardin du Champ de Mars: Esplanade-parken er sammen med det tidligere militærområde Champ de Mars et yndet sted at promenere i byen. Her er mange træer, der danner en dejlig oase i hjertet af Montpellier.

  Antigone, Montpellier

  • Antigone: Bydelen Antigone blev skabt i 1980erne af den spanske arkitekt Ricardo Bofill. Gader, pladser, aktiviteter, transport med videre blev skabt efter tankerne om at skabe et moderne kvarter i Montpellier kun få minutters gang fra det gamle bycentrum.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Montpellier her.

Historisk overblik

  Guilhems bosættelse
  I slutningen af 900-tallet boede der kun få mennesker i området mellem oldtidens Via Domitia og Mosson-området. Det var i denne tid, ridderen Guilhem fik overdraget den nuværende egn omkring Montpellier som anerkendelse af sin loyalitet og generelle indsats for regenten.

  I løbet af de følgende årtier anlagde Guilhem-familien en mindre beboelse, og de byggede blandt andet en fæstning og en kirke. Guilhems ambitiøse plan for byen lokkede folk til, og byen voksede med årene både i antal indbyggere og i velstand.

  Købmænd, vækst og købstadsrettigheder
  De første tanker om uafhængighed for byen bredte sig i Montpellier omkring 1100, men tankerne fik en brat afslutning, da grev Guilhem IV i 1143 stoppede en revolte fra Montpelliers riddere. Guilhem havde desuden pave Alexander III’s støtte til denne magtanvendelse.

  Begivenhederne blev startskuddet til en fornyet økonomisk vækst i byen, og udenlandske handelsfolk bosatte sig i stigende antal her. Montpellier eksporterede blandt andet tekstiler til store dele af Middelhavsområdet.

  Med købmændenes økonomiske succes steg kravene om øget frihed og rettigheder. Det fik de i 1204 efter et ægteskab mellem Aragoniens Pedro II og Marie af Montpellier. Pedro II fik Montpellier med som medgift.

  Brylluppet afsluttede Guilhem-familiens dominans i Montpellier, og en ny og meget republikansk styreform blev etableret. Byen opnåede betydeligt flere rettigheder, der fx betød, at byen selv kunne vælge tolv regerende konsuler hvert år.

  Nye og udvidede bymure blev også anlagt, så hele byen kunne samles inden for samme område. Byggeriet gav Montpelliers gamle bydel den æggeform, som kan genkendes på kort i dag. Dengang var der både mure og forsvarstårne omkring byen.

  Ny viden og udvikling
  Montpelliers handel blomstrede, og der var ikke mindst krydderier, der bragte velstand. For disse varer var byen markedsplads for hele det franske kongerige.

  Som handelsby indførte Montpellier en ny valuta, og kulturelt og intellektuelt udvikledes byen voldsomt med blandt andet flere nye institutioner og en befolkning, der inden pesten talte cirka 40.000 mennesker.

  I 1180 havde Guilhem VIII af Montpellier givet alle lov til at undervise i medicin, og det blev starten på et stort opsving i viden, der lige siden har gavnet byen.

  Omkring 1220 blev Montpelliers medicinske og juridiske fakulteter etableret af kardinal Konrad von Urach, og med denne yderligere oprustning på videnområdet steg velstanden fortsat, og byen blev efterhånden særdeles interessant for regionens magthavere at kontrollere.

  Montpellier bliver fransk
  Kong Philippe le Bel købte Montpellier-området i 1293 af biskoppen af Maguelone, og han etablerede herefter en række regionale administrative institutioner i byen, og byens velstandsstigning fortsatte. Formelt set var byen og området dog stadig under Aragoniens krone.

  Det varede ikke mange år, før pesten hærgede området. Det skete i midten af 1300-tallet, og Aragoniens konge Jaime III af Mallorca solgte byen og området til Frankrigs kong Philippe VI for 120.000 guldkroner.

  Frankrigs overtagelse af Montpellier blev starten på en næsten uafbrudt 200 år lang nedgangstid for byen, der hidtil havde været en af de absolut førende franske byer.

  Der var dog også visse lyspunkter for byen. Religiøst gav pave Urban VIII byen et kloster dedikeret til Sankt Peter i 1300-tallet. Klostret blev betydningsfuldt, og det endte i 1536 med, at bispesædet blev flyttet fra Maguelone til Montpellier. Ved den lejlighed blev klostrets kirke gjort til ny katedral.

  Økonomisk havde der også været lyspunkter; ikke mindst da Jacques Cœur var kommet til byen i 1432. Han var handelsmand, og under hans tid var en vis opblomstring at spore, men dels faldt købmændenes magt til fordel for embedsstanden og juridisk lærde med årtierne, og dels overtog Marseille i slutningen af århundredet rollen som regionens økonomiske centrum.

  Et protestantisk fristed
  Reformationen bølgede gennem Europa i 1500-tallet, og i Montpellier blev mange af borgerne protestantiske. På den måde blev byen en religiøs højborg i opposition til det katolske Frankrig anført af de franske konger.

  Det kom til stigende uroligheder mellem katolikker og protestanter flere steder i landet, og i Montpellier endte det med en belejring over to måneder af kong Louis XIIIs tropper. Belejringen endte med kongens sejr, og efter sejren lod kongen byens store citadel anlægge. Det skete for at sikre militær kontrol med den før så uregerlige by.

  Ny byplan og vækst
  Med den aktive modreformation kom nye tanker og dermed fornyelse af den på det tidspunkt lidt nedslidte by. Moderne planlægning kom til, og blandt andet blev Promenade du Peyrou anlagt. Byens mange elegante private palæer skød også op i byen, der i denne tid for alvor kastede middelalderen af sig. Montpellier havde også opnået status som Languedocs hovedstad.

  Økonomien blomstrede igen, og en voksende produktion af tekstiler, læder, landbrugsprodukter og vin øgede byens indtægter betragteligt. I 1764 blev akvædukten til byens centrum opført. Den bragte vand til Montpellier, hvilket var en nødvendighed for byens yderligere udvikling og modernisering.

  1800-tallet til i dag
  Jernbaner blev bygget i 1800-tallet, og økonomien fortsatte sin positive udvikling med en vis industrialisering ved siden af den store landbrugsproduktion. Opturen varede, indtil krisen i vinproduktionen, der kulminerede i 1907. Ved den lejlighed demonstrerede omkring 500.000 vinbønder i byens gader.

  Produktionen gik efter nogen tid igen fremad, og dagens Montpellier tog sin endelige form med anlæggelsen af centrale pladser som Comédie og mange af byens nye kvarterer og grønne områder.

  I 1960erne steg byens befolkningstal kraftigt i forbindelse med genhusningen af franskmænd, der efter Algeriets uafhængighed flyttede tilbage til Frankrig.

  De seneste årtier er der igen sket en stor udvikling i Montpellier. Blandt de største projekter kan nævnes byens moderne sporvognsnet, Corum og den store bydel Antigone. Antigone har øget byens centrum betydeligt, og kvarteret har forlænget byen mod floden.

Topseværdigheder

  Place Peyrou, Montpellier

  • Peyrou Plads/Place Royale du Peyrou: Dette er en smuk park og promenade, der ligger som en imponerende terrasse over byen. Centralt på pladsen står en rytterstatue af kong Louis XIV, og mod vest ligger Château d’Eau.
  • Peyrou Bue/Porte du Peyrou: Montpelliers store triumfbue, Porte du Peyrou, blev rejst i 1691 som hyldest til kong Louis XIV. Triumfbuen blev opført, hvor en af byens porte tidligere stod.

  Cathédrale Saint Pierre, Montpellier

  • Sankt Peter Katedral/Cathédrale Saint-Pierre: Dette er Montpelliers mægtige katedral, der blev opført fra 1364. Indvendigt kan man bl.a. se glasmalerier fra 1800-tallet og et mesterværk af Sébastian Bourbon fra 1621.

  Place de la Comédie, Montpellier

  • Komediepladsen/Place de la Comédie: Place de la Comédie er den centrale plads og mest populære mødested i Montpellier. Den blev anlagt i 1755, og der er fine bygningsværker omkring den. Man kan også se springvandet Trois Grâces på pladsen.
  • Fabre Museum/Musée Fabre: Musée Fabre en et stort kunstmuseum, der rummer en af Frankrigs fineste kunstsamlinger. Her er fx mange malerier fra 1400-1700-tallene af bl.a. Peter Paul Rubens og Pieter Brueghel den Yngre.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Montpellier her.

Ture fra byen

  Carnon, Montpellier

  • Carnon: Byen Carnon er bygget på striben af land mellem søerne ved Montpellier og Middelhavet. Her ligger fornemme strande, og med sporvogn og shuttlebus kan man som i kun få storbyer kaste sig i bølgerne kort tid efter at have været i storbyens centrum.
  • Piscine Slot/Château de la Piscine: Piscine Slot er en smuk residens, der blev opført i 1700-tallet som et tilbagetrukket sted for velhavere. I datiden lå slottet langt fra byens travlhed i Montpelliers centrum, hvilket har ændret sig gennem århundrederne.

  Arena, Arles

  • Arles: Arles er en gammel by, hvor man kan se en del bevarede ruiner fra romertiden. Det gælder fx Arenaen/Arènes d’Arles og Det antikke Teater/Theatre Antique, men her er også mange andre ting at se og opleve.
  • Beziers: Den smukke by Béziers gamle centrum ligger højt over Orb-floden og Canal du Midi. Ved en tur til byen bør man tage på opdagelse langs floden og i det gamle centrums smalle gader og stræder.

  Pont du Gard, France

  • Pont du Gard: Pont du Gard er en imponerende romersk akvædukt, der spænder velbevaret over floden Gard. Byggeriet er fra århundredet e.Kr., og det er en del af en 50 km lang vandledning fra kilder ved Uzés til byen Nìmes.
  • Nîmes: Byen Nîmes er en af Sydfrankrigs mange dejlige steder. De historiske monumenter i byens centrum er mange, og det er et af de steder, der kan ses det højeste antal bevarede romerske efterladenskaber. Mest kendt er byens gamle amfiteater og templet Maison Carrée.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Carrefour, Route de Carnon, Lattes, www.carrefour.fr
  • Galeries Lafayette, Allée Jules Milhau, www.galerieslafayette.com
  • Polygone, Place du Polygone, www.polygone.com
  • Indkøbsgader: Rue Foch, Rue St-Guilhem, Rue de la Loge, Grand’Rue Jean Moulin, Rue des Etuves, Place de la Comédie, Rue de l’Aiguillerie

Med børn
Gode links