Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Nîmes er en by i det sydlige Frankrig i regionen Languedoc-Roussillon. Stedet var beboet af keltere, før det i 100-tallet f.Kr. blev en del af den romerske provins Narbonnensis. Områdets hovedvej førte gennem byen, der i Romerriget hed Colonia Nemausa, og som i kejser Augustus’ tid var regional hovedstad og hjemsted for omkring 60.000 indbyggere.

Romerne opførte mange bygninger i og omkring byen som fx byens amfiteater og akvædukten Pont du Gard. Efter romerne kom vestgoter og maurere til, før Louis VIII erobrede byen i 1226, og den blev en del af Frankrig i 1259. Senere blev Nîmes økonomisk vigtig grundet ikke mindst den store tekstilindustri, der bl.a. gav navnet til denim-bukser, der henviser til, at stoffet kom fra Nîmes.

I dag er der mange ting at se i Nîmes’ stemningsfulde gamle bydel, og et naturligt sted at starte er ved byens vartegn, der er den gamle romerske amfiteater, Arènes de Nîmes. Teatret blev opført omkring år 70 f.Kr., og det står særdeles velbevaret. Inspirationen fra Roms Colosseum er meget tydelig, når man ser på det smukke og harmoniske bygningsværk.

Teatret blev bygget til 24.000 tilskuere, og efter en tid som kaserne i middelalderen fik det i 1800-tallet sin oprindelige rolle som teater tilbage. Teatrets første tyrefægtning blev afholdt i 1863, og siden da er forskellige arrangementer kommet til; bl.a. er det nu regionens største koncertarena.

Fra amfiteatret kan man gå ad den smukt anlagt Boulevard Victor Hugo til Place de la Maison Carrée. Her står bygningen Maison Carrée, der er et af verdens bedst bevarede romerske templer. Det blev bygget i år 5 til minde om Caïus og Lucius Cæsar. Det var en del af Nîmes’ Forum, som var romernes administrative og økonomiske centrum i byen.

Templets arkitektur var inspireret af Apollo-templet i Rom, og det har gennem tiden huset Nîmes’ konsul, en kirke og vært en bolig. I dag rummer det en udstilling om bygningens historie. Over for Maison Carrée kan man se den store bygning, Carré d’Art, der er hjemsted for Nîmes’ museum for moderne kunst.

Man kan fortsætte mod nord fra Place de la Maison Carrée, og efter kort tid kommer man til Quai de la Fontaine, der er en smukt anlagt træomkranset kanal, som går fra pladsen Place Antonin i udkanten af den gamle by til en helt vandomsluttet ø og parken Jardins de la Fontaine. Parken er en af de fineste af sin slags i Europa, og den blev etableret i 1740erne af kong Louis XV omkring den kilde, som menes at være stedet for Nîmes’ grundlæggelse.

Hele det smukke anlæg blev anlagt på samme sted som gamle romerske bade, og der er fortsat bevaret rester fra denne tid i 1700-talsparken. Man kan også se nymphaeum og de fine ruiner af Temple de Diane, der blev bygget i 1. århundrede.

På højdedraget Mont Cavalier rejser Tour Magne sig over Nîmes. Tårnet blev opført i 16-15 f.Kr. som en del af byens forsvar, og dengang var det integreret i en bymur. Oprindeligt var tårnet 36 meter højt, mens det i dag måler det 32,5 meter. Man kan også se kirken Église St-Baudile i Nîmes. Den er med de to slanke tårne og et stort kirkerum en mægtig kirkebygning. Den er opkaldt efter Sankt Baudilus, hvis skæbne er fæstnet til byen Nîmes.

Ifølge legenden blev Baudilus slået ihjel af hedenske præster, og da hans hoved rullede af, ramte det jorden tre gange. Der kom en kilde frem for hvert sted, og deraf kommer navnet Trois-Fontaines, som man også kan finde i byen. Selve stedet for dette martyrium er markeret ved Sankt Baudilus’ Krypt.

I det centrale Nîmes kan man også besøge byens katedral, Cathédrale Notre-Dame-et-Saint-Castor, som i sin nuværende form blev opført i 1600-tallet. Ved siden af katedralen kan man besøge Musée du Vieux Nîmes, der er et historisk museum for det gamle Nîmes. På museet kan man opleve samlinger af bl.a. tekstiler, industriel kunst, ikonografi, keramik, møbler og billedkunst.

Lidt nord herfor ligger Nîmes' citadel, der blev opført i 1688, og som i dag er indrettet som en del en byens universitet. Lige vest for citadellet kan man se Castellum Aquae, der er en romersk bygning, der blev opført for enden af en akvædukt, der bragte vand hertil. Der var en stor tank i Castellum Aquae, og herfra blev vandet distribueret til forskellige steder i byen.

Ture fra byen

  Avignon, Frankrig

  Avignon

  Avignon er en af Sydfrankrigs mest besøgte byer. Den ligger på et historisk vigtigt strategisk sted i Rhône-dalen, der allerede var beboet af keltere. Den var også betydende i Romerriget, og i 1100-tallet erklærede Avignon sig som en selvstændig republik. Dette varer til 1226, hvor byen blev underlagt Frankrig en tid. Udviklingen kom ekstra meget i gang, da paven i 1309 flyttede sin residens hertil, hvorved Avignon blev den centrale by i den kristne verden.

  Paverne flyttede tilbage til Rom i 1376, men to år efter opstod det pavelige skisma, der gjorde, at man havde 2-3 samtidige paver indtil 1417, og i denne periode var Avignon igen pavelig residens. Byen blev dog ved med at være pavens ejendom indtil 1797, hvor pave Pius VI formelt overdrog byen til Frankrig.

  I stemningsfulde Avignon kan man starte en tur på Place du Palais, hvor man kan se Palais des Papes, der var pavernes residens i byen. Mellem 1309 og 1376 havde syv paver officiel residens i Avignon, og derved var byen centrum i den kristne verden. Første pave var Clement V (1305-1314), de følgende var Johannes XXII (1316-1334), Benedict XII (1334-1342), Clement VI (1342-1352), Innocent VI (1352-1362), Urban V (1362-1370) og endeligt Gregorius XI (1370-1376).

  Læs mere om Avignon

   

  Arles, Frankrig

  Arles

  Arles er en sydfransk by, der blev grundlagt i 500-tallet f.Kr. af grækere, der kaldte den for Theline. Hurtigt efter blev Theline erobret af keltiske stammer og omdøbt Arelate. I år 123 f.Kr. blev byen romersk, og den blomstrede ikke mindst efter, at byen havde støttet Julius Cæsar mod Pompejus. I 300- og 400-tallene blev byen flere gange besøgt af Roms kejsere, den blev en vigtig administrationsby i den vestlige del af riget, og der blev opført mægtige bygningsværker her. Arles var på dette tidspunkt også en vigtig havneby.

  I middelalderens år 933 blev Arles hovedstad i Kongeriget Arles, der blev skabt ved at slå Øvre Burgund sammen med Nedre Burgund. Kongeriget bestod til 1033, hvor det blev en del af Det Tysk-Romerske Rige. I 1178 blev Frederik Barbarossa kronet til konge i Arles, der derved genvandt en del politisk vigtighed. Arles blev en væsentlig handelsby med sin beliggenhed ved Rhône, og gennem de seneste århundreder har Arles været hjemsted for mange berømte kunstnere som fx Pablo Picasso, Paul Gauguin og Vincent van Gogh, der var særdeles produktiv i hans tid i byen fra 1888 til 1889.

  Læs mere om Arles

   

  Porte du Peyrou, Montpellier

  Montpellier

  Montpellier er en af Sydfrankrigs smukke byer med dens mange hyggelige kirker, bygninger, gader og pladser med caféer, hvor serveringen er i top, og hvor der er mange og meget varierede ting at se på i områdets milde Middelhavsklima.

  Byens lange og spændende historie har givet den en række interessante bygningsværker og monumenter, der i behagelige gåafstande ligger spredt i og uden for hjertet af den stemningsfulde gamle bydel. Flere steder er de ældste kvarterer som en labyrint, man blot skal gå på opdagelse i.

  Place de la Comédie er hjertet af det moderne og levende Montpellier. Her mødes indbyggere, sporvogne, kultur og shopping, og herfra er der nem adgang til blandt andet Place Royale du Peyrou, Montpelliers katedral, byens to bevarede middelaldertårne fra befæstningernes tid og kunstmuseet Musée Fabre, hvor mange store mestres værker kan opleves.

  Læs mere om Montpellier

Tilmeld dig vores nyhedsbrev