Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Caen er en by i departementet Calvados i det nordvestlige Frankrig. Caens storbyområde er et af de største i Normandiet, og det var da også hertugerne af Normandiet, der startede byens vækst fra 900-tallet. Vilhelm I med tilnavnet Erobreren satte også sit præg på byen med byggeriet af Château de Caen omkring år 1060. Slottet blev sæde for hertugens hof, og efter sin død blev Vilhelm Erobreren begravet i Abbaye aux Hommes i Caen, hvor man stadig kan se hans grav.

I nyere tid blev Caen besat af tyske tropper i 1940, og besættelsen varede til 1944, hvor Slaget om Caen udspillede sig mellem vestallierede og Tyskland fra juni til august. Under slaget bombede de allierede byen, der blev stærkt ødelagt og med dræbte civile franskmænd som følge. Ved krigens afslutning var der ikke meget tilbage af Caens gamle bygninger, men en genopbygning blev igangsat. Den varede til 1962, og efter den kunne man igen se nogle af Caens fine bygningsværker i gadebilledet.

Der er flere seværdigheder i Caen i dag. Château de Caen ligger i hjertet af byen som et af Vesteuropas største fæstningsværker. Slottet blev opført cirka år 1060 af Vilhelm I, der erobrede England i 1066. På det store borg- og slotsområde kan man blandt andet se fæstningsmurene og fundamenterne af Vilhelm I’s residens. Man kan også besøge kunstmuseet Musée des Beaux-Arts de Caen og det regionale museum, Musée de Normandie.

Der ligger også to interessante gamle kirker i Caen. De blev begge opført på initiativ af Vilhelm I i forbindelse med hans indgåelse af ægteskab med Matilde af Flandern. Kirkerne er Église St.-Étienne, der også kendes som Abbaye aux Hommes, og Église de la Ste.-Trinité, der også kaldes Abbaye aux Dames. Abbaye aux Hommes stod færdig i 1060, mens Abbaye aux Dames blev færdiggjort 1063. Begge kirker hører til blandt Caens største seværdigheder, og der er også flere andre store kirker i byen.

Foran Abbaye aux Hommes ligger det smukke byrum, der består af Place Louis Guillouard og Esplanade Jean-Marie Louvel. Centralt ved esplanaden kan man se Caens rådhus, der ligger som en sydlig sammenbygning med Abbaye aux Hommes. I nærheden kan man se byens moderne teaterbygning, Théâtre de Caen, og Jardin des Plantes de Caen, der er byens botaniske have. Lidt mod nordvest ligger Memorial de Caen, der er et mindesmærke for historien, kampene og freden i 2. Verdenskrig.

Ture fra byen

  Église Saint-Joseph, Le Havre

  Le Havre

  Le Havre er en by i det nordlige Frankrig, som ligger ved mundingen af floden Seinen i Den Engelske Kanal. Byen og dens havn blev grundlagt i 1517-1518 af kong François I, da den skulle fungere som flådehavn. Le Havre voksede hurtigt, hvilket ikke mindst skyldtes værftet, som blev etableret i 1524, og en fiskeriflåde opstod. Le Havres katedral blev opført fra 1536, og i 1541 udlagde italienske Girolama Bellarmato en moderne byplan med en rekangulær grundplan og bastioner.

  Senere i århundredet etablerede England sig kortvarigt her, og de opførte Fort Warwick. De følgende århundreder fortsatte Le Havres store vækst med en voksende by, en betydelig international handel og industrialisering. Under 2. Verdenskrig blev størstedelen af Le Havre ødelagte af allierede tæppebombardementer, hvilket gjorde, at byen blev genopført i moderne arkitektur efter krigen.

  I dag kan man opleve er spændende bycentrum i Le Havre med hovedsageligt arkitektur og anlæg fra 1945-1964, der fulgte arkitekten Auguste Perrets byplan. Omkring 60 arkitekter stod dengang bag Le Havres brede boulevarder og betonarkitektur, som giver en spændende kontrast til mange andre franske byer.

  Læs mere om Le Havre

   

  Le Mans, Frankrig

  Le Mans

  Le Mans er en by i det nordvestlige Frankrig, der af de fleste nok kendes for sit prestigefyldte motorløb, der køres gennem 24 timer hvert år. Løbet er en god grund til at besøge Le Mans, der også er en gammel by, hvis historie strækker sig tilbage til den romerske tid under navnet Cenomanus. Byen blev romersk i år 47 f.Kr., og den lå i provinsen Gallia Lugdunensis. Romerne byggede blandt andet et amfiteater, der stadig kan ses, og termer. Le Mans blev også omsluttet af bymure fra 200-tallet.

  I 400-tallet blev byen romersk bispesæde, og i det følgende århundrede startede man opførelsen af Le Mans’ katedral, der i færdig udgave blev indviet i 1120. Blot tretten år senere blev senere kong Henrik II født i Le Mans, og i de følgende århundreder var der kampe mellem Frankrig og England i regionen. Under den senere industrialisering kom jernbanen til byen, hvor produktionen af tobak og køretøjer kendetegnede udviklingen. I 1923 blev den første udgave af byens berømte motorløb kørt, og det har siden da været med til at definere byen, der i dag har cirka 150.000 indbyggere.

  Der er flere ting at se og opleve i Le Mans, hvor byens gamle del emmer af god atmosfære. Bydelen hedder Cité Plantagenêt, og rundt om den ligger Le Mans’ gamle mure, der står usædvanligt velbevarede med en stor del af de gamle fæstningstårne og partier af murene, der blev opført mellem 280 og 295. I Cité Plantagenêt kan man blandt andet se en del bindingsværkshuse fra middelalderen og flere af byens større kendte bygningsværker, og hele bydelen inklusive de gamle bymure er nogle af de mest berømte seværdigheder i Le Mans.

  Læs mere om Le Mans

Tilmeld dig vores nyhedsbrev