Site logo
Se på kortet
  • Place de l'Hôtel de ville, Place de l'Hôtel de ville, Le Havre, Frankrig

Læs om byen

Le Havre er en by i det nordlige Frankrig, som ligger ved mundingen af floden Seinen i Den Engelske Kanal. Byen og dens havn blev grundlagt i 1517-1518 af kong François I, da den skulle fungere som flådehavn. Le Havre voksede hurtigt, hvilket ikke mindst skyldtes værftet, som blev etableret i 1524, og en fiskeriflåde opstod. Le Havres katedral blev opført fra 1536, og i 1541 udlagde italienske Girolama Bellarmato en moderne byplan med en rekangulær grundplan og bastioner. Senere i århundredet etablerede England sig kortvarigt her, og de opførte Fort Warwick. De følgende århundreder fortsatte Le Havres store vækst med en voksende by, en betydelig international handel og industrialisering. Under 2. Verdenskrig blev størstedelen af Le Havre ødelagte af allierede tæppebombardementer, hvilket gjorde, at byen blev genopført i moderne arkitektur efter krigen.

I dag kan man opleve er spændende bycentrum i Le Havre med hovedsageligt arkitektur og anlæg fra 1945-1964, der fulgte arkitekten Auguste Perrets byplan. Omkring 60 arkitekter stod dengang bag Le Havres brede boulevarder og betonarkitektur, som giver en spændende kontrast til mange andre franske byer. Byens centrum blev i 2005 optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv som en ekceptionel efterkrigsby efter 1900-tallets samtidige principper om byplan og bl.a. anvendelse af præfabrikerede elementer i byggerierne. Og det er nemt at få alle Le Havres gode indtryk gennem en spadseretur i byens centrum, der ligger ud til vandet og med Bassin du Commerce og Rue de Paris som centrale elementer.

Man kan starte en gåtur gennem Le Havre på den monumentale plads, Place de l’Hôtel de Ville, hvor Auguste Perrets storladne rådhusbygning troner mod nord. Centreret omkring et symmetrisk anlæg omkring pladsen ligger rådhuset i 143 meters bredde med det karakteristiske rådhustårn på 70 meter i højden. Fra Place de l’Hôtel de Ville er der et smukt kig ned af Rue de Paris, og i samme retning kommer man til Le Volcan, der som en moderne vulkan står midt i Le Havre ved et af byens havnebassiner. Le Volcan blev bygget 1972-1982 efter brasilianske Oscar Niemeyers design, og det fungerer som kulturcenter. Arkitektonisk står Niemeyers runde bygninger som modvægt mod Perrets rektangulære bygninger, og over for Le Volcan kan man se Le Havres krigsmindesmærker for 1. Verdenskrig.

Fortsætter man mod syd ad Rue de Paris, kommer man til byens havn og kunstværket Catène de Conteneurs, der består af farvede skibscontainere. Værket blev stillet op i 2017 som markering af havnens 500 år-jubilæum. Tæt herpå kan man på havnefronten besøge Musée Malraux, der er et museum for moderne kunst. I byen bør man også besøge Auguste Perrets moderne kirke, Église Saint-Joseph, der blev tænkt som et religiøst fyrtårn i byen, og det ses tydeligt i designet med det store tårn. Kirkerummet er unikt, og alle de farvede glasmosaikker glimter hele vejen op i tårnlanternen over det imposante rum. Mellem alle de moderne bygninger kan man også se Le Havres katedral, Cathédrale Notre-Dame, der i det store hele blev bygget 1575-1630 i en blanding af renæssance og barok. Kirken blev som resten af byen ødelagt under 2. Verdenskrig, men man valgte at genopbygge netop katedralen, og det arbejde stod færdigt i 1974.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev