Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Rouen er en by i det nordlige Frankrig. Den blev grundlagt af gallere, som kaldte byen Ratumacos. I Romerriget hed byen Rotomagus, og den var en af de vigtigste byer i det galliske område. Romerne byggede bl.a. et amfiteater og badeanlæg her. Nogle århundreder senere kom normanner til området, og fra 912 var Rouen hovedstad i hertugdømmet Normandiet. I 1204 overvandt den franske konge regionen, og Rouen blev en del af Frankrig. Seks år senere blev byens slot opført, og der voksede en tekstilproduktion frem. Under Hundredårskrigen erobrede England Rouen og store dele af Frankrig, og under krigen blev Jeanne d’Arc henrettet i Rouen i 1431. Byen blev igen fransk, og gennem århundrederne voksede byen og befolkningen. Mange nye institutioner blev etableret i 1800-tallet, hvor indbyggertallet oversteg 100.000. Under 2. Verdenskrig blev store dele af Rouen ødelagt, og derfor blev byen genrejst i efterkrigstiden.

I dag kan man gå nogle dejlige spadsereture i Rouens centrum, hvor byens domkirke er den mest berømte seværdighed. Den nuværende Cathédrale Notre-Dame står på grundmurene af en tidligere romansk katedral, og den blev for hovedpartens vedkommende opført fra 1100-tallet til 1500-tallet. Det 151 meter høje tårnspir stod dog først færdigt i 1876, og derved var katedralen verdens højeste bygning indtil 1880, hvor Kölns domkirke stod færdig. Kirkebygningen er en imponerende opførelse, der blev anvendt som kronings- og gravkirke for hertugerne af Normandiet. Den del af historien startede med vikingehøvdingen Rollos dåb her i 915 og begravelse i 932. Blandt de mange andre grave og gravkapeller i den imponerende katedral er graven, hvor Richard Løvehjertes hjerte opbevares. Rouens katedral er berømt, og Claude Monet malede den i en serie værker, som kan ses på museer verden over.

Fra katedralen kan man gå af gaden Rue du Gros Horloge, der er en af Rouens centrale strøggader, og her er der flere seværdigheder. Gaden krydses af en renæssancebue, hvor man kan se Gros Horloge, som er et astronomisk ur fra 1300-tallet. Urskiven er 2,5 meter i diameter, og solens stråler på en blå baggrund med stjerner er vist. Fortsætter man ad Rue du Gros Horloge, kan man se mange karakteristiske bindingsværkshuse, der kendetegner det gamle Rouen. For enden af gaden kommer man til Place du Vieux Marché, der er en af de største pladser i byens centrum. Pladsen dannede historisk byens marked, men den er bedst kendt som stedet, hvor Jeanne d'Arc blev tortureret og brændt levende den 30. maj 1431. Derfor kan man se kirken Église Sainte-Jeanne-d’Arc, der i moderne arkitektur blev indviet på pladsen i 1979. I kirken er der indbygget en glasmosaik fra 1500-tallet, som stammer fra kirken, der indtil 2. Verdenskrigs ødelæggelser lå på dette sted. Ved kirken kan man se det grønne anlæg Le Boucher, som markerer stedet, hvor Jeanne d’Arc blev brændt.

I Rouen er der også mange andre ting at se. Man kan se det gamle fæstningstårn fra Rouens slot, som blev opført i 1200-tallet. Slottet blev på nær tårnet Donjon de Rouen, revet ned i 1500-tallet og kan derved ikke længere ses i gadebilledet. Der er også flere seværdige kirker som fx Abbaye Saint-Ouen fra 1300-1400-tallene og Église Saint-Maclou fra 1400-1500-tallet. Disse to kirker er sammen med Rouens katedral de førende monumenter fra gotikken. Man kan også se Normandiets parlamentsbygning fra tiden under det franske monarki. Bygningen blev opført 1499-1508 og er i dag indrettet som domhus. Der ligger flere interessante museer i byen, hvoraf kunstmuseet Musée des Beaux-Arts i høj grad er et besøg værd. Napoleon grundlagde museet i 1801, og man kan bl.a. se en fornem samling malerkunst fra 1500-1900-tallene. Et andet museum er Musée maritime fluvial et portuaire de Rouen, der beskriver flodhavnen i Rouens historie og udvikling, flodsejladser, hvalfangeri m.v.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev