Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Rouen er en by i det nordlige Frankrig. Den blev grundlagt af gallere, som kaldte byen Ratumacos. I Romerriget hed byen Rotomagus, og den var en af de vigtigste byer i det galliske område. Romerne byggede bl.a. et amfiteater og badeanlæg her. Nogle århundreder senere kom normanner til området, og fra 912 var Rouen hovedstad i hertugdømmet Normandiet. I 1204 overvandt den franske konge regionen, og Rouen blev en del af Frankrig.

Seks år senere blev byens slot opført, og der voksede en tekstilproduktion frem. Under Hundredårskrigen erobrede England Rouen og store dele af Frankrig, og under krigen blev Jeanne d’Arc henrettet i Rouen i 1431. Byen blev igen fransk, og gennem århundrederne voksede byen og befolkningen. Mange nye institutioner blev etableret i 1800-tallet, hvor indbyggertallet oversteg 100.000. Under 2. Verdenskrig blev store dele af Rouen ødelagt, og derfor blev byen genrejst i efterkrigstiden.

I dag kan man gå nogle dejlige spadsereture i Rouens centrum, hvor byens domkirke er den mest berømte seværdighed. Den nuværende Cathédrale Notre-Dame står på grundmurene af en tidligere romansk katedral, og den blev for hovedpartens vedkommende opført fra 1100-tallet til 1500-tallet. Det 151 meter høje tårnspir stod dog først færdigt i 1876, og derved var katedralen verdens højeste bygning indtil 1880, hvor Kölns domkirke stod færdig.

Kirkebygningen er en imponerende opførelse, der blev anvendt som kronings- og gravkirke for hertugerne af Normandiet. Den del af historien startede med vikingehøvdingen Rollos dåb her i 915 og begravelse i 932. Blandt de mange andre grave og gravkapeller i den imponerende katedral er graven, hvor Richard Løvehjertes hjerte opbevares. Rouens katedral er berømt, og Claude Monet malede den i en serie værker, som kan ses på museer verden over.

Fra katedralen kan man gå af gaden Rue du Gros Horloge, der er en af Rouens centrale strøggader, og her er der flere seværdigheder. Gaden krydses af en renæssancebue, hvor man kan se Gros Horloge, som er et astronomisk ur fra 1300-tallet. Urskiven er 2,5 meter i diameter, og solens stråler på en blå baggrund med stjerner er vist. Fortsætter man ad Rue du Gros Horloge, kan man se mange karakteristiske bindingsværkshuse, der kendetegner det gamle Rouen.

For enden af gaden kommer man til Place du Vieux Marché, der er en af de største pladser i byens centrum. Pladsen dannede historisk byens marked, men den er bedst kendt som stedet, hvor Jeanne d'Arc blev tortureret og brændt levende den 30. maj 1431. Derfor kan man se kirken Église Sainte-Jeanne-d’Arc, der i moderne arkitektur blev indviet på pladsen i 1979. I kirken er der indbygget en glasmosaik fra 1500-tallet, som stammer fra kirken, der indtil 2. Verdenskrigs ødelæggelser lå på dette sted. Ved kirken kan man se det grønne anlæg Le Boucher, som markerer stedet, hvor Jeanne d’Arc blev brændt.

I Rouen er der også mange andre ting at se. Man kan se det gamle fæstningstårn fra Rouens slot, som blev opført i 1200-tallet. Slottet blev på nær tårnet Donjon de Rouen, revet ned i 1500-tallet og kan derved ikke længere ses i gadebilledet. Der er også flere seværdige kirker som fx Abbaye Saint-Ouen fra 1300-1400-tallene og Église Saint-Maclou fra 1400-1500-tallet. Disse to kirker er sammen med Rouens katedral de førende monumenter fra gotikken. Man kan også se Normandiets parlamentsbygning fra tiden under det franske monarki. Bygningen blev opført 1499-1508 og er i dag indrettet som domhus.

Der ligger flere interessante museer i byen, hvoraf kunstmuseet Musée des Beaux-Arts i høj grad er et besøg værd. Napoleon grundlagde museet i 1801, og man kan bl.a. se en fornem samling malerkunst fra 1500-1900-tallene. Et andet museum er Musée maritime fluvial et portuaire de Rouen, der beskriver flodhavnen i Rouens historie og udvikling, flodsejladser, hvalfangeri med videre.

Ture fra byen

  Amiens Katedral

  Amiens

  Amiens er en by i Nordfrankrig ved floden Somme. Byens historie går tilbage til Samarobriva, der var en bosættelse af den galliske ambiani-stamme. Romerne erobrede senere området, og de kaldte byen Ambianum efter den oprindelige stamme. Fra 400-tallet blev byen en del af Frankerriget, og i 800-tallet blev Amiens angrebet flere gang af normanner. I 1100-tallet blev byen en del af datidens Frankrig.

  I 1597 blev Amiens belejret af spanske tropper i seks måneder, før Henrik IV igen fik kontrol over byen, der med tiden udviklede en betydelig tekstilindustri med bl.a. velour som kendt handelsvare. Under 1800-tallets industrielle revolution blev Amiens’ gamle bymure revet ned, og byen voksede i denne tid. I 1900-tallets verdenskrige blev Amiens begge gange ramt af en del ødelæggelser.

  I dag kan man besøge Amiens’ centrum, hvor der er god stemning og mange seværdigheder. Man kan starte på Place de l’Hôtel de Ville, hvor byens rådhus fra 1700-1800-tallene ligger. Tæt herpå kan man se det berømte tårn, Beffroi d’Amiens, der blev opført i årene 1406-1410. Det 52 meter høje tårn havde flere funktioner og blev bl.a. anvendt som vagttårn.

  Læs mere om Amiens

   

  Beauvais, Frankrig

  Beauvais

  Beauvais er en by i Nordfrankrig, der ligger ved floden Le Thérain. Byens historie går tilbage til tiden som hovedby for belgiske stammer og til den romerske Caesaromagus. I 800-tallet blev Beauvais etableret som grevskab, og i 1013 overgik grevskabet til byens biskopper. Gennem 1300-1400-tallene blev Beauvais flere gange belejret og angrebet af englændere. Senere blev Beauvais et uddannelsessted, og i 1664 blev der oprettet en kongelig gobelinfabrik i byen, og værker herfra blev berømte i hele Europa. I 1900-tallet var der kampe i og omkring Beauvais i begge verdenskrige, hvor byen begge gange blev betydeligt beskadiget.

  I dag er Beauvais er hyggelig by, hvor seværdighederne i det gamle centrum alle ligger inden for overskuelig afstand. I centrum ligger Place Jeanne Hachette som den samlende plads, og det er også her, man kan se Beauvais’ rådhus, der blev opført i midten af 1700-tallet. Foran rådhuset står en statue af Jeanne Hachette, der blev heltinde i 1472 under forsvaret af byen mod hertug Charles I af Burgunds angribende tropper. Man kan også besøge Musée départemental de l'Oise, der er et museum, som ligger i biskoppernes historiske residens i byen. På museet kan man bl.a. se en del kunst og arkæologiske fund.

  Læs mere om Beauvais

   

  Église Saint-Joseph, Le Havre

  Le Havre

  Le Havre er en by i det nordlige Frankrig, som ligger ved mundingen af floden Seinen i Den Engelske Kanal. Byen og dens havn blev grundlagt i 1517-1518 af kong François I, da den skulle fungere som flådehavn. Le Havre voksede hurtigt, hvilket ikke mindst skyldtes værftet, som blev etableret i 1524, og en fiskeriflåde opstod. Le Havres katedral blev opført fra 1536, og i 1541 udlagde italienske Girolama Bellarmato en moderne byplan med en rekangulær grundplan og bastioner.

  Senere i århundredet etablerede England sig kortvarigt her, og de opførte Fort Warwick. De følgende århundreder fortsatte Le Havres store vækst med en voksende by, en betydelig international handel og industrialisering. Under 2. Verdenskrig blev størstedelen af Le Havre ødelagte af allierede tæppebombardementer, hvilket gjorde, at byen blev genopført i moderne arkitektur efter krigen.

  I dag kan man opleve er spændende bycentrum i Le Havre med hovedsageligt arkitektur og anlæg fra 1945-1964, der fulgte arkitekten Auguste Perrets byplan. Omkring 60 arkitekter stod dengang bag Le Havres brede boulevarder og betonarkitektur, som giver en spændende kontrast til mange andre franske byer.

  Læs mere om Le Havre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev