Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Nancy er hovedbyen i departementet Meurthe-et-Moselle i det østlige Frankrig. Historisk var byen hovedstad i hertugdømmet Lorraine, som eksisterede fra 959 til 1766, hvor det blev annekteret af Louis XV’s Frankrig. Nancys historie går da også langt tilbage, og byen kendes som den befæstede Nanciacum fra midten af 1000-tallet. Byen nedbrændte i 1218 i forbindelse med arvefølgekrigen i Champagne. Gennem de følgende århundreder blev byen genopført, og som Lorraines hovedstad voksede Nancys betydning.

Den senere habsburgske regent Maria Theresia blev gift med hertug François af Lorraine i 1736, som modvilligt gik med til at bytte sit land for storhertugdømmet Toscana. Polens kong Stanislaus I fik derefter det ledige hertugdømme Lorraine, under hans nominelle styre oplevede Nancy vækst og en opblomstring af kultur og arkitektur. Efter Stanislaus' død i 1766 blev Lorraine en del af i Kongeriget Frankrig. Nancy har siden da været fransk; også da Alsace og Lorraine blev tyske i 1871. Under 2. Verdenskrig var Nancy besat af tyske tropper 1940-1944 i en tid, hvor Tyskland omdøbte byen Nanzig.

I dag er der meget at se i Nancy fra byens lange historie. Veille Ville er navnet på den gamle bydel, der er hyggelig, og som byder på flere seværdigheder. Det naturlige sted at starte er på den imponerende Place Stanislas, der blev anlagt under Stanislaus I 1752-1756. Pladsen er sammen med Place de la Carrière og Place d'Alliance optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Pladserne danner nogle elegante byrum, og Place Stanislas danner sammen med Place de la Carrière en forbindelse med Nancys rådhus og sædet for hertugernes regering.

Det var den kongelige arkitekt Emmanuel Héré de Corny, der designede bygningerne omkring Place Stanislas, og i midten blev der opstillet en statue af Louis XV. I dag er det Stanislaus I, man kan se her. Mod syd ligger Hôtel de Ville, mens man mod øst kan se Grand Hotel de la Reine og Opéra National de Lorraine. Mod vest kan man besøge kunstmuseet Musée des Beaux-Arts de Nancy, og mod nord afrundes pladsen af triumfbuen Arc Héré. Buen blev opført til ære for kong Louis XV, og gennem den fører aksen mod nord til hertugernes regeringsbygning og bag det selve hertugpaladset.

Nancys smukke regeringsbygning, Palais du Gouvernement, blev bygget fra 1715, men hovedsageligt i 1750erne som de øvrige dele af det elegante centrum, man kan opleve i dag. Nordvest for Palais du Gouvernement ligger Palais Ducal, der var residens for Lorraines hertuger. Residensen blev opført fra 1400-tallet og har siden 1848 været indrettet som museum. Som indgang til Veille Ville kan man nord for residensen se den imponerende Porte de la Graffe, der blev opført som en befæstet byport i 1300-tallet. Porten blev udvidet i 1400-tallet med de mægtige runde sidetårne, hvori der var fangehuller.

Der er også flere andre ting at se i byen. Domkirken Cathédrale Notre-Dame blev bygget i barok fra 1700-tallet, og i den kan man se smukke udsmykninger. Kirken er blandt andet kendt for at være gravsted for den merovingiske konge Sigebert III. Blandt byens museer kan man se Musée Lorraine i hertugernes gamle residens, der blandt andet skildrer Lorraines historie, men også det interessante kunstmuseum, Musée des Beaux-Arts de Nancy. Museets samlinger tæller malerier fra 1400-1900-tallene.

Ture fra byen

  Metz, Frankrig

  Metz

  Metz er en by i det østlige Frankrig ved floden Mosel tæt på grænserne til Belgien, Tyskland og Luxembourg. Dens historie går flere tusind år tilbage, og efter Romerrigets erobring af det galliske område i 52 f.Kr., blev byen en af Galliens største med op til 40.000 indbyggere. I 400-tallet blev Metz en del af Frankerriget, og de følgende århundreder blev den residensby. I 843 blev Metz hovedstad i Lotharingia, og senere blev den en del af Det Tysk-Romerske Rige.

  Metz var en republik gennem århundreder, før den blev en del af det franske kongerige i 1552, hvilket dog først blev formaliseret med Den Vestfalske Fred i 1648. I 1871 blev Metz en del af det tyske kejserrige, og der blev igangsat en germanisering, før byen igen blev fransk efter 1. Verdenskrigs afslutning.

  I dag kan man gå nogle skønne spadsereture i centrum af Metz, og man kan starte på Place d’Armes, der er byens centrale plads. Her kan man se byens rådhus, der blev bygget 1769-1771 i nyklassicistisk stil. Over for rådhuset ligger Metz’ domkirke, Cathédrale Saint-Étienne, der blev bygget i gotisk stil fra 1300-tallet med indvielse i 1562.

  Læs mere om Metz

   

  Ludwigskirche, Saarbrücken

  Saarbrücken

  Saarbrücken er hovedstad i delstaten Saarland, og byens navn betyder broerne over floden Saar. Saarbrücken kendes flere end tusind år tilbage i tiden, og gennem over 400 år regerede greverne af Nassau-Saarbrücken byen indtil 1793, hvor franske revolutionstropper erobrede byen. I 1815 blev Saarbrücken en del af en preussisk provins, og Saarland blev endeligt en del af Tyskland den 1. januar 1957.

  Der er flere ting at opleve i Saarbrücken, hvor man kan gå nogle dejlige ture i byens centrum. Her ligger Alte Brücke som er den ældste af de mange broer over Saar. Alte Brücke blev bygget 1546-1549, og den forbinder det gamle St. Johann i øst med bl.a. barokslottet Schloss Saarbrücken, byens gamle rådhus og Historisches Museum Saar på den vestlige bred. Historisches Museum Saar skildrer Saarlands nyere historie gennem spændende udstillinger.

  Læs mere om Saarbrücken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev