Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Brest er en by, der ligger i Bretagne i det nordvestlige Frankrig ved Atlanterhavets kyst. Der vides kun lidt til Brests tidligere historie, men byen kendes fra omkring år 1240, hvor Hervé V de Léon overgav området til Jean Ier de Bretagne, og i årene 1342-1397 kom Bretagne og derved også Brest under engelsk herredømme. I 1631 udnyttede statsmanden kardinal Richelieu Brests strategisk gode beliggenhed ved at anlægge en havn, som hurtigt blev udvidet og befæstet i 1680erne. Byen var også blevet hjemhavn for den franske flåde. I 1900-tallet blev Brest en vigtig havn i begge verdenskrige. Under 2. Verdenskrig brugte Tyskland stedet som værft og ubådsbase, og i 1944 blev store dele af byen lagt i ruiner under Slaget om Brest.

I dag er store dele af Brest en moderne by grundet de store ødelæggelser under 2. Verdenskrig. I centrum ligger den imponerende plads, Place de la Liberté, der før 2. Verdenskrig var bebygget med bl.a. byens hovedport fra æraen med fæstningsværker. I 1948 tegnede Jean-Baptiste Mathon en ny byplan for Brest, og i den blev Place de la Liberté udlagt som forening af centrum med byens forstæder. Mod nordvest ligger byens rådhus i moderne arkitektur, og som andre bygninger i centrum skulle designet give et klassisk præg. I den modsatte ende af pladsen kan man se Brests krigsmindesmærke, der blev rejst som en obelisk i 1954.

Fra Place de la Liberté kan man gå ad Brests pragtgade, Rue de Siam, der blev anlagt som en del af Mathons byplan fra 1948. Gadens navn kommer fra et besøg i 1686, hvor kongen af Siam sendte en delegation til kong Louis XIV, og delegationen ankom gennem havnen i Brest. Langs gaden kan man arkitektonisk se 1940ernes stil med monumentale facader af klassisk og moderne inspiration. Langs gaden kan man også se flere Marta Pan-springvand fra 1988, og gennem en port langs facaderne ved springvandene står en bevaret port fra en seminariebygning fra 1600-tallets Brest. Rue de Siam fortsætter gennem byens centrum til floden Penfeld og broen Pont de Recouvrance fra 1954, som er et af byens vartegn.

Ved Penfelds munding ved Brests havn ligger den store borg, Château de Brest, på det sted, hvor der har ligget et fæstningsværk tilbage til romertiden. Fæstningen er Brests mest kendte bygningsværk, og dens nuværende udseende stammer fra fæstningsingeniøren Vaubans tid og værk i 1600-tallet. I dag kan man besøge borgen, hvor Brests interessante søfartsmuseum ligger. Over for Château de Brest ligger fæstningstårnet Tour Tanguy på den modsatte side af Penfeld. Tårnet stammer fra 1300-tallet og er et historisk museum, hvor man bl.a. kan se flere højdepunkter fra byens historie gennem flere dioramaer. I samme område kan man tage en tur med svævebanen Téléphérique de Brest, der over en strækning krydser Penfeld med flotte udsigter over byen og floden.

Topseværdigheder

  Frihedspladsen

  Place de la Liberté

   

  Pont de Recouverance

  Rue de Siam

   

  Brest Borg

  Château de Brest
  Boulevard de la Marine

   

  Søfartsmuseet

  Musée National de la Marine
  Boulevard de la Marine

   

  Tanguy Tårn

  Tour Tanguy
  Place Pierre Péron

   

  Brest Svævebane

  Téléphérique de Brest
  Boulevard Jean Moulin

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]