Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Grenoble er porten til de franske alper, og historisk blev byen grundlagt af keltiske bosættere. Senere blev den i romertiden benævnt Cularo, hvor byen voksede og i 286 fik opført bymure som forsvar. Muren var over en kilometer lang og havde 38 tårne indbygget i anlægget. I år 377 blev Cularo omdøbt Gratianapolis efter den vestromerske kejser Gratian. Byen blev bispesæde i 300-tallet, og den blev en del af Det Tysk-Romerske Rige i 879. I 1242 opnåede Grenoble stadsret, og navnet Grenoble udviklede sig fra 1300-tallet, hvor byen bl.a. blev kaldt Greynoble.

I 1339 blev byens universitet grundlagt. I 1788 skrev Grenoble sig ind i de franske historiebøger med den såkaldte flisedag, der indtraf den 7. juni, og som var befolkningens oprør mod kongemagten. Dagen var en af de første folkelige protester, der ledte til den franske revolution. Det moderne Grenoble er i dag et vigtigt center for højteknologisk videnskab og industri, og mange sportsinteresserede vil huske, at Grenoble var vært ved de Olympiske Vinterlege i 1968.

I centrum af Grenoble ligger Place Saint André, der er en plads, som blev anlagt i middelalderen. Pladsen var centrum for regionen Dauphines administration, og det tidligere residenspalads ligger her, Palais du Parlement du Dauphiné, der blev opført over flere århundreder fra 1500-1800-tallene. Over for paladset ligger kirken Église St-André fra 1200-tallet. Den fungerede tidligere som den regerende Dauphin-families private kapel.

Et andet interessant sted er Place de Verdun, som blev anlagt i midten af 1800-tallet, og den er i dag en af Grenobles største. Det er en elegant plads med et fint grønt anlæg på midten, og den er omgivet af fine bygninger som fx Isère Préfecture på sydsiden, der er sæde for den regionale administration. Mod øst kan man besøge kunstmuseet Ancien Musée de Peinture, der er indrettet i en imponerende biblioteksbygning fra 1700-tallet.

Musée de Grenoble er et andet museum, som man kan besøge. Museet huser en af Frankrigs største kunstsamlinger uden for Paris. I samlingen er der klassisk malerkunst af flamske, spanske, hollandske, franske og italienske kunstnere fra 1500-1900-tallene, og af nyere kunst udstilles blandt andet værker af Picasso og Matisse. Her er også en arkæologisk afdeling samt skulpturer og tegninger.

Tæt herpå ligger Grenobles domkirke, Cathédrale Notre-Dame, der stammer fra 1100-1200-tallene. Den nuværende kirke er dog resultatet af en større ombygning, der blev gennemført i 1800-tallet. Skråt foran katedralen kan man se det kendte springvand, Fontaine des Trois Ordres, der er et mindemonument for de førrevolutionære begivenheder i sommeren 1788 i Grenoble, der var den franske revolutions vugge. Monumentet blev indviet i 1897.

I det centrale Grenoble kan man også gå nogle dejlige ture langs floden Isère, og her kan man bl.a. besøge Jardin de Ville, der er et smukt eksempel på en klassisk fransk have. Parken er sammensat af en havelignende afsnit og et område med karakter af en skov. Der er også en rosenhave i parken, der blev åbnet for offentlig adgang i 1719. Umiddelbart nord for Jardin de Ville kan man tage en tur med svævebanen Téléphérique de la Bastille, der åbnede i 1934, og som er en stor turistattraktion med udsigten over Grenoble.

Svævebanens tur går over Isère-flodens nordlige bred og videre til Bastille-fortet, der ligger højt hævet over byen. Fort de La Bastille blev opført i 1500-1800-tallene som beskyttelse mod eventuelle indtrængende fjender fra Savoyen på den anden side af Alperne. Den overvejende del af det store anlæg stammer dog fra perioden 1823-1848. Fra Bastille er der en smuk udsigt over Grenoble, Isère og til de nærliggende Alper.

Ture fra byen

  Hôtel de Ville, Lyon

  Lyon

  Lyon er en by, der ligger smukt, hvor nord og syd mødes i Frankrig, og hvor floderne Rhône og Saône har sit sammenløb. Den regnes som et af Frankrigs gastronomiske hjerter, og seværdigheder er der også mange af som et lækkert tag selv-bord.

  Lyon er en af Frankrigs største byer, og den har altid været betydningsfuld og skiftevis under styre af gallere, romere, germanere og burgundere, før den blev en del af Frankrig. De mange kulturer har gennem tiden sat hver deres præg på byen, og man kan se spor i gadebilledet tilbage fra tiden som Ludugnum i Romerriget.

  Lyon har gennem århundreder været centrum for den franske silkeproduktion, og der produceres stadig silke i området. Trykkerier og grafisk produktion har været andre økonomisk lukrative håndværk, og de er eksempler på, hvad man kan opleve på byens museer, der også tæller fornem kunst og vestafrikanske kulturer.

  Læs mere om Lyon

   

  Reformation Wall, Geneva

  Genève

  Den kosmopolitiske by Genève har gennem århundreder tiltrukket folk, og den er en rejse værd alene med sin utroligt naturskønne beliggenhed ved Genèvesøen, der i denne franske del af alpelandet hedder Lac Léman. Efter Zürich er Genève den største by i landet, og både den og egnen generelt emmer da også af regionens stemningsfulde særkender.

  Den gamle bydel ligger ned til floden Rhône og Genèvesøens bredder, og her er der både klassiske seværdigheder som domkirken, teatre og museer og også en mondæn elegance og skønne grønne områder, der indbyder til afslapning.

  Genève er berømt over hele verden som hjemsted for en lang række internationale organisationer. De tæller blandt andet FN og Røde Kors, hvilket bidrager til oplevelserne og den særlige stemning i byen. Nogle af organisationernes bygninger er også en tur værd, når man er i byen.

  Læs mere om Genève

Tilmeld dig vores nyhedsbrev