Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Lyon ligger smukt, hvor nord og syd mødes i Frankrig, og hvor floderne Rhône og Saône har sit sammenløb. Den regnes som et af Frankrigs gastronomiske hjerter, og seværdigheder er der også mange af som et lækkert tag selv-bord.

Lyon er en af Frankrigs største byer, og den har altid været betydningsfuld og skiftevis under styre af gallere, romere, germanere og burgundere, før den blev en del af Frankrig. De mange kulturer har gennem tiden sat hver deres præg på byen, og man kan se spor i gadebilledet tilbage fra tiden som Ludugnum i Romerriget.

Lyon har gennem århundreder været centrum for den franske silkeproduktion, og der produceres stadig silke i området. Trykkerier og grafisk produktion har været andre økonomisk lukrative håndværk, og de er eksempler på, hvad man kan opleve på byens museer, der også tæller fornem kunst og vestafrikanske kulturer.

De gamle gader og kvarterer i Vieux Lyon og den moderne by omkring Part Dieu er yderpunkterne i århundreders bygningskunst, og det gælder bare om at gå på opdagelse; fx også i den spændende byplan, Tony Garnier skabte i 1920-1930erne.

Topseværdigheder

  Fourviere Basilica, Lyon

  Vor Frue af Fourvière Basilika
  Basilique Notre Dame de Fourvière

  Basilikaen Vor Frue af Fourvière står nærmest på toppen af Lyon og kan ses langvejs fra. Den blev bygget på et højdedrag i 175 meters højde, hvilket også giver en betagende udsigt over området. I den romerske tid lå Lugdunums forum på netop dette sted.

  Byggeriet af basilikaen varede fra 1872 til 1896. Finansieringen skete ved private donationer, og bygningen blev opført som minde om, at kristne værdier sejrede over de socialistiske i Lyon-kommunen i 1870. Kirken blev dedikeret Jomfru Maria som tegn på, at hun ved flere lejligheder menes at havde reddet og beskyttet byen; fx da pesten hærgede i 1643 og ved en koleraepidemi i 1832.

  Det var arkitekten Pierre Bossan, der tegnede basilikaen, som arkitektonisk trækker på mange stilarter. Kirkens udseende er særdeles blandet og et meget godt eksempel på denne tendens i sidste halvdel af 1800-tallet. Der er byzantinsk inspiration, en nygotisk facade, glasmosaikker som symbolisternes, nyklassicisme og også art nouveau.

  Basilikaen blev indrettet med to kirker, hvoraf den største og øvre kirke er rigt ornamenteret og udsmykket på både vægge og på de hvælvede lofter. Her er blandt andet imponerende mosaikker og fornem glaskunst.

  Umiddelbart syd for Vor Frue Basilika kan man en mindre kirkebygning, der fungerer som kapel til basilikaen. Kapellet er delt i to med navnene Chapelle de le Vierge og Chapelle St Thomas og går tilbage til 1168, hvor det blev etableret. På toppen af det kan man se en forgyldt statue af Jomfru Maria. Denne er 5,50 meter høj og vejer godt 3 ton.

   

  De Romerske Teatre
  Théâtres romains

  De romerske teatre i Lyon dækker over to bygningsanlæg fra byens romerske tid. Det er dels Det Antikke Teater/Théâtre Antique og dels Det Antikke Odeon/Odéon Antique. Området er kendt som kvarteret Fourvières arkæologiske park, og det er her, den romerske by Lugdunum i sin tid blev grundlagt.

  Det Antikke Teater er et stort romersk teater, der blev bygget i årene 17-15 f.Kr. Det er dermed det ældste af denne slags teatre i Frankrig, og det menes at have kunnet rumme 10.700 siddepladser. Det er særdeles velbevaret, og der holdes koncerter her hver sommer, hvor der er rig lejlighed til at nyde de stemningsfulde rammer under forestillingerne.

  Det Antikke Odeon kan også kaldes for stedets lille romerske teater. Det ligger umiddelbart syd for Det Antikke Teater, og det menes at have været overdækket. Til forskel fra teatre blev et odeon anvendt til forestillinger med musik og højtlæsning.

  Det Antikke Odeon blev bygget i 100-tallet, og teatrets diameter målte 73 meter. Omkring selve arenaen kunne der sidde cirka 3.000 gæster. Komplekset med et teater og et odeon lige ved siden af hinanden er et sjældent syn i Frankrig. Det er kun her i Lyon og i den nærliggende Vienne, at man kan opleve det.

   

  Musée des Beaux-Arts, Lyon

  Museet for Skønne Kunster
  Musée des Beaux-Arts

  Lyons centralt beliggende kunstmuseum rummer en af Frankrigs største og fineste samlinger af diverse kunstværker. Her er arkæologiske fund fra det antikke Grækenland og Egypten, medaljer, skulpturer og malerier fra middelalderen frem til i dag.

  De fleste besøgende finder museets omfattende malerisamling særligt interessant. Den indeholder værker af blandt andre kunstnerne Rembrandt, Rubens, Monet, Renoir, Gauguin, Picasso og Tintoretto.

   

  Sammenløbsmuseet
  Musée des Confluences

  Dette museum åbnede i 2014 og er et overflødighedshorn af videnskab, naturhistorie og antropologi. Ydermere er selve museumsbygningen arkitektonisk interessant i sin dekonstruktivistiske udtryksform.

  Selve navnet Musée des Confluences henleder betydningsmæssigt til sammenløbet af floderne Rhône og Saône. Museet ligger da også på spidsen af den tange, der leder til selve udløbet af Saône i Rhône.

  På museet er der forskellige temaer. Man kan opleve mere om, hvor vi kommer fra, hvem vi er, og hvad vi foretager os. I den godt formidlede udstilling er der evolution, biodiversitet og meget andre for nysgerrige besøgende. Af effekter er her alt fra dinosaurer til kunstværker.

   

  Place Bellecour, Lyon

  Bellecour Plads
  Place Bellecour

  Den imponerende Place Bellecour hed tidligere Place Royal, og den er med en størrelse på 312x200 meter en af de største åbne pladser i Europa. Place Bellecour ligger i hjertet af Lyon mellem floderne Rhône og Saône.

  Navnet Bellecour stammer fra ærkebiskoppernes vinmarker, der lå her i slutningen af 1100-tallet. De blev kaldt smukke haver eller bella curtis, der senere blev til det nuværende navn. I 1500-tallet blev området brugt til militære opstillinger, og senere erhvervede bystyret pladsen for at udlægge et offentligt åbent område.

  I centrum af Place Bellecour står François-Frédéric Lemots rytterstatue fra 1825 af Ludvig XIV. Den første statue af solkongen blev stillet op her efter kongens køb af stedet i 1708. Syv år senere blev pladsens navn ændret til Place Royale, og det varede til den franske revolution, hvorunder Ludvig XIV-statuen blev ødelagt.

  Mod vest på Place Bellecour kan man se en anden statue. Den forestiller Den Lille Prins/Petit Prince og forfatteren til samme, Antoine de Saint-Exupéry. Fra pladsen udgår også nogle af Lyons primære gågader og forretningsstrøg.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Lyon her.

Andre seværdigheder

  Cathedral, Lyon

  Johannes Døberen Katedral
  Cathedrale Saint-Jean Baptiste

  Saint-Jean Baptiste er katolsk katedral og derved sæde for ærkebiskoppen i Lyon. Som sådan kaldes kirken også for primatiale, idet paven i 1079 tildelte Lyons ærkebiskop titlen som primas af alle gallere, hvilket rangerer over en ærkebiskop i den katolske kirkes hieraki.

  Den første kirkebygning på stedet blev rejst i 500-tallet, og den nuværende blev opført i perioden 1180-1476. Grundet denne lange byggetid er katedralen et godt eksempel på stilementer, der strækker sig fra den romanske til den gotiske periode.

  Af seværdigheder rummer Saint-Jean Baptiste blandt andet to kors fra 1274 ved alteret. De blev stillet op som symbol på kirkelig union. Man kan også opleve Bourbon-kapellet, der blev opført af kardinal de Bourbon og broderen Pierre de Bourbon i 1400-tallet. I kirken er der også et astronomisk ur i en 1600-tals rekonstruktion af et ur fra 1383, som var gået til i 1582, og bygningen rummer også fine glasmosaikker i rosettevinduet.

   

  Lyon Byhistoriske Museum
  Musée Historique de Lyon

  Dette museum skildrer Lyons historie gennem en fin samling, der præsenteres kronologisk fra oldtiden til nutiden. Museet har over 100.000 genstande i sin samling, og gennem mange sale kan man opleve byens udvikling og derved gå i dybden med fx temaer eller epoker.

  Museet har til huse i renæssancepalæet Palais Gadagne, der blev opført af brødrene Pierrevive i årene 1511-1527. I 1545 blev det ombygget af familien Gadagne, som det senere blev opkaldt efter. Siden 1921 har det huset Musée Historique de Lyon.

   

  Tour Metallique, Lyon

  Fourvière Metaltårn
  Tour Métallique de Fourvière

  Metaltårnet ligger på toppen af højdedraget i Fourvière, og toppen er med en højde på 372 meter det højeste punkt i byen. Selve tårnet måler 86 meter og ligner til forveksling en mindre udgave af Eiffeltårnets top.

  Metaltårnet blev opført 1892-1894 med en placering, der efter hensigten skulle sikre et synligt sekulært bygningsværk ved siden af den nybyggede basilika, der ligger ved siden af tårnet. Ved verdensudstillingen i Lyon i 1914 blev der indrettet en restaurant i toppen, og indtil 1953 var der også en udsigtsplatform. I dag er der ikke adgang til tårnet.

   

  Opera Lyon

  Operaen i Lyon kaldes også Den Nye Opera/Opera Nouvel, der er navnet på den moderne operabygning, som gemmer sig bag de originale facader på byens teater, der blev indviet 1. juli 1831. I 1985 blev det besluttet at opføre en ny og tidssvarende operabygning, og den skulle bygges, så gadebilledet med det gamle teaters mure blev stående.

  Ved denne storstilede ombygning beholdt man ud over facaden også den oprindelige foyer, og desuden gjorde man bygningsarealet meget større ved både at grave fx øverum ned under jorden og øge bygningens højde. Det har i alt givet en spændende operabygning, der står som et af Lyons kulturelle flagskibe.

  Når man er ved operaen, bør man også gå en tur rundt på pladsen Place Louis Pradel, der ligger ved operabygningens nordlige facade. Pladsen er et spændende byrum med forskellige belægninger og niveauer, og her kan man også se det smukke Solens Springvand/Fontaine de Soleil. Springvandet blev udarbejdet af kunstneren Ipoustéguy og stillet op på pladsen i 1982 sammen med fire skulpturer.

   

  Hôtel de Ville, Lyon

  Rådhuset
  Hôtel de Ville

  Lyons rådhus er et af Frankrigs smukkeste rådhuse og samtidig et af Lyons større offentlige bygningsværker fra de seneste århundreder. Rådhuset blev opført i årene 1645-1651 af Simon Marpin og renoveret efter en brand i 1674. Facaden stammer fra år 1700, og interiøret og rådhusgården blev begge fornemt udsmykket.

  Foran rådhuset ligger pladsen Place des Terraux, og her kan man nyde et af Lyons mest elegante og hyggelige byrum. Pladsen er omgivet af smukke bygninger, og centralt ligger der et stort 1800-tals springvand, der er fra billedhuggeren Bartholdis hånd. Bartholdi stod også bag Frihedsgudinden i New York, der var en fransk gave til USA.

   

  Hôtel Dieu

  I 1100-tallet blev der bygget et hospital på jord, som tilhørte Lyons ærkebiskop. De første århundreder af stedets historie var det et kloster med kirke, som tog sig af trængende, mens der gik til midten af 1400-tallet, før en egentlig fast læge blev ansat.

  Med byens stigende befolkningstal erhvervede byen Lyon hospitalet senere i 1400-tallet, og en ny og større bygning blev opført som hospital, der kunne huse 200 patienter. Hospitalet åbnede i sin nye udgave i 1493.

  Det store og nuværende historiske hospital, Hôtel Dieu, blev opført fra 1637 som en stort kompleks med en central kuppelbygning. Hospitalet blev løbende udvidet gennem de følgende århundreder, og den imponerende og antikt inspirerede klassicistiske facade langs Rhône-floden måler flere hundrede meter og stod færdig i 1842 efter 101 års byggeri.

  Hospitalet blev udvidet i 1933, og det indeholder blandt andet museet Musée des Hospices Civils, der skildrer medicinsk historie og udviklingen af forskellige hjælpemidler på hospitaler fra middelalderen til begyndelsen af 1900-tallet. I dag fungerer stedet ikke længere som hospital, men står genindrettet som luksushotel.

   

  Musée Gallo-Romain, Lyon

  Lugdunum

  Lugdunum er et museum fra 1975, som ligger i Fourvières arkæologiske park, der i sig selv er en spadseretur værd. Museets arkæologiske samling er en af Frankrigs fineste, og der er taget naturligt udgangspunkt i Lyons romerske fortid, hvorfra man blandt andet kan se fine mosaikker, statuer og bronzearbejder. Fra gallerne er der flere effekter, hvoraf den fineste er en ganske velbevaret bronzevogn.

  Museets udstilling giver også et overblik over det romerske Lugdunum, som var forløberen til det franske Lyon. Modeller over byen og flere af dens betydelige bygninger kan opleves blandt de arkæologiske effekter.

   

  Det Gyldne Hoveds Park
  Parc de la Tête d’Or

  Tête d’Or-parken er en af de større byparker i Europa, og den er et populært sted for byens borgere. Parken ligger smukt langs Rhône-floden, og her er der masser af smukke oplevelser i vente. Parkens hovedindgang ligger i områdets sydvestlige del, hvor man kan se gitterporten fra 1901, Porte des Enfants du Rhône.

  I parken kan man blandt andet besøge byens botaniske have, Jardin Botanique de Lyon, hvor rosenhaven i sæsonen er en fantastisk oplevelse. Byens zoologiske have, Zoo de Lyon, ligger også her, og i den kan man fx se den afrikanske savannes dyr og flere hundrede andre arter.

  Parkens historie går tilbage til familien Lambert, der ejede jorden i 1500-tallet. Allerede dengang gik stedet under det nuværende navn, der refererer til en overlevering, der fortæller, at en skat med Kristi hoved ligger begravet her. Byen Lyon erhvervede området i 1856 til at anlægge en park, hvis første del åbnede året efter.

  I 1894 indskrev Parc de la Tête d’Or sig i historiebøgerne, idet der blev holdt verdensudstilling her. Det var Exposition Universelle, Internationale et Coloniale, hvor mange franske bedrifter blev vist frem. Der var også pavilloner for de franske kolonier Algeriet, Tunesien, Fransk Indokina og Fransk Vestafrika på udstillingsområdet. Den franske præsident Sadi Carnot besøgte udstillingen den 24. juni, og i forbindelse med besøget arrangerede byens handelskammer en banket. Ved den blev han han udsat for et attentat, og han døde dagen efter som følge heraf.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Lyon her.

Ture fra byen

  Theatre, Vienne

  Vienne

  Syd for Lyon ligger byen Vienne smukt med sine cirka 30.000 indbyggere i Rhônedalen. Byen har en fortid som en af de vigtigste i det romerske Gallien. Senere, i 400-800-tallene, var byen residens for flere af burgundernes konger. Der er i dag flere fine seværdigheder at se fra byens rige historie. En vandretur i den gamle bydel er også meget hyggelig, og her er afstandene behageligt små.

  Midt i Vienne står Augustus & Livia-templet, der blev opført ad to omgange. Første perioden var omkring år 25 f.Kr., hvor bygningen blev dedikeret Roma og Augustus. Gudinden Roma blev suppleret af kejserkulten omkring Augustus. Anden periode var omkring år 40, hvor templet også blev dedikeret til Augustus’ hustru Livia.

  Templet er enestående, idet det næsten er fuldkommen bevaret som på romernes tid. Det skyldes ikke mindst, at det gennem de mange århundreder hele tiden har været i anvendelse; fra 400-tallet som kirke og senere som retsbygning, før templet i 1800-tallet restaureret og gjort til museum.

  Man kan også se Det Antikke Teater i Vienne, der ligger ved foden af et højdedrag i udkanten af den gamle bydel. Det halvcirkelformede teater er med sine 130 meter i bredden et af de største i Frankrig, og det anvendes fortsat til diverse forestillinger. Teatret blev bygget i det første århundrede e.Kr., og på dets 46 sæderækker kunne der sidde omkring 13.000 tilskuere.

  Teatret gik i glemmebogen gennem middelalderen, hvor det således ikke var i brug. Teatret blev fundet og udgravet i 1908. I Vienne lå der i den romerske tid også et mindre teater, et såkaldt odeon. De meget få rester af det ligger en kort afstand mod syd fra Det Antikke Teater, men der er ikke offentlig adgang hertil.

  I byen kan man også besøge Sankt Mauritius Katedral/Cathédrale, der har sin historiske baggrund i 200-tallet, hvor Vienne blev etableret som ærkebispesæde. I 300-tallet blev den første gruppe religiøse bygninger opført på stedet, hvor den nuværende katedral ligger. Byggeriet af kirken stod på gennem mange århundreder, hvor der ofte blev ud- eller ombygget i mindre grad. Indvielsen af den nuværende katedral fandt sted i den 20. april 1251 ved pave Innocent IV.

  Endelig er det også værd at se Vor Frue Salette Kapel/Chapelle Notre Dame de Salette. Det er en kirke, der troner over den gamle bydel, og som er et besøg værd for den særdeles smukke udsigt, der er fra pladsen foran kirken. Herfra er der udsigt over hele den gamle by, Rhônefloden og et stykke af Rhônedalen.

   

  Chambéry

  Chambéry er en middelalderby med en hyggelig gammel bydel. Byen var tidligere landet Savoyens residensby med stort italiensk præg, og denne stemning og historie kan man godt fornemme i dagens Chambéry, hvor der flere seværdigheder i gadebilledet.

  En af byens kendteste steder er Elefantfontænen/Fontaine des Éléphants, der blev opstillet i 1838 til minde om Benoît de Boigne, der som den første fra byen og hele Savoyen drog til Indien som soldat. Deraf kom elefanterne, som ellers ikke var et naturligt element i Chambérys udsmykning.

  Man kan også se Savoyens Hertugslot/Château des ducs de Savoie, der stammer fra tiden, hvor Savoyen spillede en strategisk rolle i den europæiske magtbalance. Chambérys slot var centrum for Savoyens regering og hertugfamilie, men i 1559 flyttede hertugerne i stedet til Torino i det nuværende Italien. Slottet blev grundlagt i 1200-tallet og om- og tilbygget gennem århundreder.

  Savoyen Museum/Musée Savoisien udstiller Chambérys og landet Savoyens historie. Det er indrettet i et tidligere franciskanerkloster, og man kan se mange genstande fra blandt andet århundreders hertuger og landets administration, men her er også mange arkæologiske fund og udstillinger om etnografi og kunst.

  Saint François de Sales Katedral/Cathédrale Saint-François-de-Sales er Chambérys domkirke. Den blev opført i 1400-tallet af franciskanerne. Det er den kirke i Europa, der byder på det største malede synsbedrag, det såkaldte trompe l’oeil, og der er også flere andre smukke effekter og udsmykninger i kirken.

  Fra lidt nyere tid kan man se kasernen Carré Curial, der er en kaserne fra Napoleonstiden. Den blev opført i 1802 og opbygget efter inspiration fra Invalides i Paris. Der er en indre gård, søjlegang og stalde for kavaleriet i bygningskomplekset, der nu står smukt istandsat.

   

  Aix-les-Bains

  I området nord for Chambéry ligger Aix-les-bains ved Bourget-søen. Byen er en fashionabel kurby med en meget idyllisk atmosfære og et historisk præg. Byen ligger meget smukt ved søen, og det er værd at gå en tur ad promenaden.

  Aix-les-bains historie går tilbage til romerne, og i byen kan man se Campanus’ Bue/Arc de Campanus (Place Maurice Mollard) og Diane-templet/Temple de Diane (Avenue du Temple de Diane) som nogle af de mest kendte seværdigheder.

  Ved Temple de Diane ligger byens rådhus fra 1500-tallet, som oprindeligt blev opført som et slot. I byen findes naturligvis også de kendte termalbade, der har tiltrukket turister i århundreder til Aix-les-bains.

   

  Panorama, Grenoble

  Grenoble

  Grenoble er porten til de franske alper, og historisk blev byen grundlagt af keltiske bosættere. Senere blev den i romertiden benævnt Cularo, hvor byen voksede og i 286 fik opført bymure som forsvar. Muren var over en kilometer lang og havde 38 tårne indbygget i anlægget. I år 377 blev Cularo omdøbt Gratianapolis efter den vestromerske kejser Gratian. Byen blev bispesæde i 300-tallet, og den blev en del af Det Tysk-Romerske Rige i 879. I 1242 opnåede Grenoble stadsret, og navnet Grenoble udviklede sig fra 1300-tallet, hvor byen bl.a. blev kaldt Greynoble.

  I 1339 blev byens universitet grundlagt. I 1788 skrev Grenoble sig ind i de franske historiebøger med den såkaldte flisedag, der indtraf den 7. juni, og som var befolkningens oprør mod kongemagten. Dagen var en af de første folkelige protester, der ledte til den franske revolution. Det moderne Grenoble er i dag et vigtigt center for højteknologisk videnskab og industri, og mange sportsinteresserede vil huske, at Grenoble var vært ved de Olympiske Vinterlege i 1968.

  I centrum af Grenoble ligger Place Saint André, der er en plads, som blev anlagt i middelalderen. Pladsen var centrum for regionen Dauphines administration, og det tidligere residenspalads ligger her, Palais du Parlement du Dauphiné, der blev opført over flere århundreder fra 1500-1800-tallene. Over for paladset ligger kirken Église St-André fra 1200-tallet. Den fungerede tidligere som den regerende Dauphin-families private kapel.

  Et andet interessant sted er Place de Verdun, som blev anlagt i midten af 1800-tallet, og den er i dag en af Grenobles største. Det er en elegant plads med et fint grønt anlæg på midten, og den er omgivet af fine bygninger som fx Isère Préfecture på sydsiden, der er sæde for den regionale administration. Mod øst kan man besøge kunstmuseet Ancien Musée de Peinture, der er indrettet i en imponerende biblioteksbygning fra 1700-tallet.

  Læs mere om Grenoble

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Galeries Lafayette

  Place des Cordeliers 6 & Centre Commercial de la Part Dieu
  galerieslafayette.com

   

  Centre Commercial de la Part Dieu

  Rue du Dr. Bouchut 17

   

  Printemps

  Rue de la République 42
  printemps.com

   

  Indkøbsgader

  Rue Victor Hugo, Rue de la République, Rue Emile Zola, Rue Gasparin, Rue Président Herriot

Med børn

  Akvarium

  Aquarium du Grand Lyon
  Rue Stéphane Déchant 7
  aquariumlyon.fr

   

  Zoologisk have

  Lyon Zoo
  Le Parc de la Tête d’Or

   

  Biler

  Musée de l’Automobile Henri Malartre
  Château de Rochetaillée, Rochetaillée-sur-Saône
  musee-malartre.com

   

  Planetarium

  Planetarium
  Place de la Nation, Vaulx-en-Velin
  planetariumvv.com

Gode links
Historisk overblik

  Forhistorie og grundlæggelse

  Lyon var indtil romernes grundlæggelse af byen for 2.000 år siden et marsk- og sumpområde, hvor områdets floder jævnligt gav oversvømmelser. Med romernes felttog mod gallerne blev en romersk lejr etableret på højdedraget Fourvière i dagens Lyon.

  I 43 f.Kr. blev byen Lugdunum grundlagt af Lucius Munatius Plancus efter befaling fra senatet i Rom, og i år 16 f.Kr. blev Lugdunum områdets provinshovedstad.

  Lugdunum udviklede sig hastigt, og den blev en af de vigtigste byer i Romerriget. Det var således også fra Lugdunum, at felttogene mod dagens England og Tyskland udgik.

  Den strategi stod blandt andet kejser Augustus bag, og allerede de første årtier efter sin grundlæggelse, fungerede Lugdunum som administrativt centrum. Augustus selv besøgte byen tre gange mellem 39 f.Kr. og 8 f.Kr., og han etablerede blandt andet bedre vejforbindelser og grundlagde et af rigets møntprægerier her.

  Gennem Romerrigets succesrige ekspansion blev der bygget akvædukter i Lyon, der også fik mange monumenter samt institutioner som fx et amfiteater og odeon. Centrum lå på toppen af Fourviere, og indbyggertallet nåede over 70.000 i denne periode.

   

  Romerrigets fald og en ny tid

  I takt med Romerrigets fald mindskedes også Lyons betydning, og byen oplevede nedgangstider i de kommende mange århundreder, hvor både burgundere og germanere bosatte sig i eller invaderede området.

  Nedgangstiderne var dog relative i forhold til væksten under Romerriget, for Lyon fastholdt sig position som regionalt centrum.

  Fra 1032 og cirka 300 år frem var Lyon en del af Det Tysk-Romerske Rige, og mange kirkelige ordener slog sig ned i byen, der som en del af riget vendte det nuværende Frankrig ryggen.

  Byen blev styret af ærkebiskoppen, indtil et lokalt styre blev etableret i 1240; det virkede under beskyttelse af den franske konge.

   

  Den franske renæssanceby

  I 1312 blev Lyon en del af Frankrig, og det blev begyndelsen til en ny positiv æra i byens historie. En stærkt stigende handel blev skabt i her, og en vigtig silkeindustri blev oprettet med inspiration fra Italien. Den nye industri skulle få betydning for byens økonomi gennem de næste mange århundreder.

  Lyons formåen og status steg løbende, og ikke mindst kongernes tildeling af mange årlige festivaler til byen medførte, at Lyon blev en vigtig by i Frankrig i renæssancen.

  Lyon var på sit højeste i renæssancen, og den dag i dag har byens gamle kvarter, Vieux Lyon, Europas bedst bevarede renæssancebydel med cirka 300 tilbageværende bygninger.

  Lyon blomstrede blandt andet under kong Ludvig XI’s regeringstid i 1400-tallet, hvor den var etableret som en vigtig international markeds- og messeby, hvis veludviklede bankvæsen lokkede kommercielle interessenter og investeringer til fra hele Europa.

  I 1472 blev det første trykkeri grundlagt i Lyon, og byen blev et af de førende steder for bogtrykkeri i Europa. Det var en industri, som producerede på mange sprog til store dele af verdensdelen.

   

  1600-tallet til Napoleon

  I 1601 blev store dele af hertugdømmet Savoyen en integreret del af den franske kongerige, og derved blev en del af den eksisterende autonomi afskaffet.

  Situationen ændrede sig således i løbet af 1600-tallet, hvor Lyon blev en mere almindelig storby i Frankrig i økonomisk betydning, fortsat dog med silkeindustrien som lokomotiv for en vækst i byen. Det var også den, der beskæftigede hovedparten af indbyggerne.

  Lyon var dog fortsat et kulturelt centrum, hvor mange af tidens kulturberømtheder studerede i eller besøgte byen.

  I 1700-tallet var der stor byggeaktivitet i byen, hvilket stadigt opleves i dagens Lyon. Byen var ved den franske revolution i slutningen af 1700-tallet igen på vej frem, og det var absolut en by, der var værd at besøge.

  Den franske revolution satte en midlertidig stopper for byens udvikling, men allerede i Napoleonstiden skete der i Lyon igen en opblomstring, der ikke mindst blev båret frem af et boom i silkeindustrien.

   

  Lyon i 1800-tallet

  Efter Napoleon overgik byen i 1800-tallet til uroligheder i silkeindustrierne. Det første af silkearbejdernes oprør startede i 1831, og der var oprør gennem de næste mange år. Oprørene var ofte blodige, og de blev først tilendebragt i 1870.

  Da var en større industrialisering allerede i gang, og Lyons industrier beskæftigede i stadigt højere grad folk fra omliggende områder. Silkeindustrien var fortsat en særdeles væsentlig industri med flere end 300 fabrikker og over 200.000 ansatte i slutningen af 1800-tallet. Det var dog ikke længere Lyons eneste levebrød.

  En af tidens nyudviklinger stod brødrene Lumière for. De var i 1870 kommet til Lyon, hvor de studerede på den tekniske skole La Martiniere. Brødrene hjemtog mange patenter, hvoraf det måske mest berømte er cinematografen fra 1895. Med den optog de de første levende billeder den 19. marts samme år; den viste arbejdere på vej hjem fra deres fabrik.

   

  1900-tallet til i dag

  Lyons byplanlægning tog fart, og byen blev elektrisk oplyst allerede i 1910. De følgende årtier blev præget af verdenskrigene, hvor Lyon under 2. Verdenskrig var centrum for den franske modstandsbevægelse.

  Efter 1945 tog Lyons udvikling igen fart med grundlæggelsen af nye områder og nye industri- og servicesatsninger, fx inden for transport og turisme.

  Byens beliggenhed i centrum af den nye Kul- og Stålunion, forløberen til Den Europæiske Union, i 1950erne øgede investeringerne, og i 1960erne blev blandt andet Part Dieu anlagt som Lyons nye og moderne forretningsdistrikt.

  Lyon har fortsat satset på kulturelle institutioner og turisme, som fx den smukke illuminering af byen, der er medvirkende til at danne dagens indtryk.