Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Lyon ligger smukt, hvor nord og syd mødes i Frankrig, og hvor floderne Rhône og Saône har sit sammenløb. Den regnes som et af Frankrigs gastronomiske hjerter, og seværdigheder er der også mange af som et lækkert tag selv-bord.

Lyon er en af Frankrigs største byer, og den har altid været betydningsfuld og skiftevis under styre af gallere, romere, germanere og burgundere, før den blev en del af Frankrig. De mange kulturer har gennem tiden sat hver deres præg på byen, og man kan se spor i gadebilledet tilbage fra tiden som Ludugnum i Romerriget.

Lyon har gennem århundreder været centrum for den franske silkeproduktion, og der produceres stadig silke i området. Trykkerier og grafisk produktion har været andre økonomisk lukrative håndværk, og de er eksempler på, hvad man kan opleve på byens museer, der også tæller fornem kunst og vestafrikanske kulturer.

De gamle gader og kvarterer i Vieux Lyon og den moderne by omkring Part Dieu er yderpunkterne i århundreders bygningskunst, og det gælder bare om at gå på opdagelse; fx også i den spændende byplan, Tony Garnier skabte i 1920-1930erne.

Andre seværdigheder

  Cathedral, Lyon

  • Johannes Døberen Katedral/Cathedrale Saint-Jean Baptiste: Saint-Jean Baptiste er katolsk katedral og derved sæde for ærkebiskoppen i Lyon. Kirken blev bygget i 1100-1400-tallene og byder på et seværdigt kirkerum.
  • Lyon Byhistoriske Museum/Musée Historique de Lyon: Dette museum skildrer Lyons historie gennem en fin samling, der præsenteres kronologisk fra oldtiden til nutiden. Museet ligger i renæssancepalæet Palais Gadagne fra 1500-tallet.

  Tour Metallique, Lyon

  • Fourvière Metaltårn/Tour Métallique de Fourvière: Dette er et 86 meter højt tårn fra 1890erne, der står på toppen af Fourvière-højdedraget. Tårnet blev opført som en lille udgave af Eiffeltårnet i Paris.
  • Opera Lyon: Operaen i Lyon kaldes også Den Nye Opera/Opera Nouvel, der er navnet på den moderne operabygning, der gemmer sig bag de originale facader på byens teater fra 1831. Den oprindelige foyer blev bevaret ved byggeriet.

  Hôtel de Ville, Lyon

  • Rådhuset/Hôtel de Ville: Lyons rådhus er et af Frankrigs smukkeste rådhuse og samtidig en af Lyons større offentlige bygningsværker fra de seneste århundreder. Rådhuset blev opført i årene 1645-1651.
  • Hôtel Dieu: Hôtel Dieu er navnet på en stor hospitalsbygning fra midten af 1600-tallet, der i dag er indrettet som hotel. Bygningen blev udvidet efter 1600-tallet, så den strækker sig imponerende langs floden Rhônes bred.

  Musée Gallo-Romain, Lyon

  • Lugdunum: Dette museum ligger i Fourvières arkæologiske park, der i sig selv er en spadseretur værd. Museets arkæologiske samling er en af Frankrigs fineste fra bl.a. Lyons romerske tid. Lyons gamle romerske teater og odeon ligger ved siden af museet, der tidligere hed Musée Gallo-Romain.
  • Det Gyldne Hoveds Park/Parc de la Tête d’Or: Tête d’Or-parken er en af de større byparker i Europa og et populært sted for byens borgere. Parken ligger smukt langs Rhône-floden, og her er der masser af smukke oplevelser i vente.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Lyon her.

Historisk overblik

  Forhistorie og grundlæggelse
  Lyon var indtil romernes grundlæggelse af byen for 2.000 år siden et marsk- og sumpområde, hvor områdets floder jævnligt gav oversvømmelser. Med romernes felttog mod gallerne blev en romersk lejr etableret på højdedraget Fourvière i dagens Lyon.

  I 43 f.Kr. blev byen Lugdunum grundlagt af Lucius Munatius Plancus efter befaling fra senatet i Rom, og i år 16 f.Kr. blev Lugdunum områdets provinshovedstad.

  Lugdunum udviklede sig hastigt, og den blev en af de vigtigste byer i Romerriget. Det var således også fra Lugdunum, at felttogene mod dagens England og Tyskland udgik.

  Den strategi stod blandt andet kejser Augustus bag, og allerede de første årtier efter sin grundlæggelse, fungerede Lugdunum som administrativt centrum. Augustus selv besøgte byen tre gange mellem 39 f.Kr. og 8 f.Kr., og han etablerede blandt andet bedre vejforbindelser og grundlagde et af rigets møntprægerier her.

  Gennem Romerrigets succesrige ekspansion blev der bygget akvædukter i Lyon, der også fik mange monumenter samt institutioner som fx et amfiteater og odeon. Centrum lå på toppen af Fourviere, og indbyggertallet nåede over 70.000 i denne periode.

  Romerrigets fald og en ny tid
  I takt med Romerrigets fald mindskedes også Lyons betydning, og byen oplevede nedgangstider i de kommende mange århundreder, hvor både burgundere og germanere bosatte sig i eller invaderede området.

  Nedgangstiderne var dog relative i forhold til væksten under Romerriget, for Lyon fastholdt sig position som regionalt centrum.

  Fra 1032 og cirka 300 år frem var Lyon en del af Det Tysk-Romerske Rige, og mange kirkelige ordener slog sig ned i byen, der som en del af riget vendte det nuværende Frankrig ryggen.

  Byen blev styret af ærkebiskoppen, indtil et lokalt styre blev etableret i 1240; det virkede under beskyttelse af den franske konge.

  Den franske renæssanceby
  I 1312 blev Lyon en del af Frankrig, og det blev begyndelsen til en ny positiv æra i byens historie. En stærkt stigende handel blev skabt i her, og en vigtig silkeindustri blev oprettet med inspiration fra Italien. Den nye industri skulle få betydning for byens økonomi gennem de næste mange århundreder.

  Lyons formåen og status steg løbende, og ikke mindst kongernes tildeling af mange årlige festivaler til byen medførte, at Lyon blev en vigtig by i Frankrig i renæssancen.

  Lyon var på sit højeste i renæssancen, og den dag i dag har byens gamle kvarter, Vieux Lyon, Europas bedst bevarede renæssancebydel med cirka 300 tilbageværende bygninger.

  Lyon blomstrede blandt andet under kong Ludvig XI’s regeringstid i 1400-tallet, hvor den var etableret som en vigtig international markeds- og messeby, hvis veludviklede bankvæsen lokkede kommercielle interessenter og investeringer til fra hele Europa.

  I 1472 blev det første trykkeri grundlagt i Lyon, og byen blev et af de førende steder for bogtrykkeri i Europa. Det var en industri, som producerede på mange sprog til store dele af verdensdelen.

  1600-tallet til Napoleon
  I 1601 blev store dele af hertugdømmet Savoyen en integreret del af den franske kongerige, og derved blev en del af den eksisterende autonomi afskaffet.

  Situationen ændrede sig således i løbet af 1600-tallet, hvor Lyon blev en mere almindelig storby i Frankrig i økonomisk betydning, fortsat dog med silkeindustrien som lokomotiv for en vækst i byen. Det var også den, der beskæftigede hovedparten af indbyggerne.

  Lyon var dog fortsat et kulturelt centrum, hvor mange af tidens kulturberømtheder studerede i eller besøgte byen.

  I 1700-tallet var der stor byggeaktivitet i byen, hvilket stadigt opleves i dagens Lyon. Byen var ved den franske revolution i slutningen af 1700-tallet igen på vej frem, og det var absolut en by, der var værd at besøge.

  Den franske revolution satte en midlertidig stopper for byens udvikling, men allerede i Napoleonstiden skete der i Lyon igen en opblomstring, der ikke mindst blev båret frem af et boom i silkeindustrien.

  Lyon i 1800-tallet
  Efter Napoleon overgik byen i 1800-tallet til uroligheder i silkeindustrierne. Det første af silkearbejdernes oprør startede i 1831, og der var oprør gennem de næste mange år. Oprørene var ofte blodige, og de blev først tilendebragt i 1870.

  Da var en større industrialisering allerede i gang, og Lyons industrier beskæftigede i stadigt højere grad folk fra omliggende områder. Silkeindustrien var fortsat en særdeles væsentlig industri med flere end 300 fabrikker og over 200.000 ansatte i slutningen af 1800-tallet. Det var dog ikke længere Lyons eneste levebrød.

  En af tidens nyudviklinger stod brødrene Lumière for. De var i 1870 kommet til Lyon, hvor de studerede på den tekniske skole La Martiniere. Brødrene hjemtog mange patenter, hvoraf det måske mest berømte er cinematografen fra 1895. Med den optog de de første levende billeder den 19. marts samme år; den viste arbejdere på vej hjem fra deres fabrik.

  1900-tallet til i dag
  Lyons byplanlægning tog fart, og byen blev elektrisk oplyst allerede i 1910. De følgende årtier blev præget af verdenskrigene, hvor Lyon under 2. Verdenskrig var centrum for den franske modstandsbevægelse.

  Efter 1945 tog Lyons udvikling igen fart med grundlæggelsen af nye områder og nye industri- og servicesatsninger, fx inden for transport og turisme.

  Byens beliggenhed i centrum af den nye Kul- og Stålunion, forløberen til Den Europæiske Union, i 1950erne øgede investeringerne, og i 1960erne blev blandt andet Part Dieu anlagt som Lyons nye og moderne forretningsdistrikt.

  Lyon har fortsat satset på kulturelle institutioner og turisme, som fx den smukke illuminering af byen, der er medvirkende til at danne dagens indtryk.

Topseværdigheder

  Fourviere Basilica, Lyon

  • Vor Frue af Fourvière Basilika/Basilique Notre Dame de Fourvière: Basilikaen Vor Frue af Fourvière står nærmest på toppen af Lyon og kan ses langvejs fra. Den blev bygget 1872-1896 på et højdedrag i 175 meters højde med et smukt ydre og indre.
  • De Romerske Teatre/Théâtres romains: De romerske teatre i Lyon dækker over to bygningsanlæg fra byens romerske tid; Det Antikke Teater/Théâtre Antique og Det Antikke Odeon/Odéon Antique. De er begge relativt velbevarede.

  Musée des Beaux-Arts, Lyon

  • Museet for Skønne Kunster/Musée des Beaux-Arts: Lyons centralt beliggende kunstmuseum rummer en af Frankrigs største og fineste samlinger af diverse kunstværker. Her er bl.a. fund fra antikken og en omfattende malerisamling med et væld af berømte kunstneres værker.
  • Sammenløbsmuseet/Musée des Confluences: Dette museum åbnede i 2014 og er et overflødighedshorn af videnskab, naturhistorie og antropologi. Selve museumsbygningen er arkitektonisk interessant i sin dekonstruktivistiske udtryksform.

  Place Bellecour, Lyon

  • Bellecour Plads/Place Bellecour: Den imponerende Place Bellecour hed tidligere Place Royal, og den er med en størrelse på 312x200 meter en af de største åbne pladser i Europa. Her kan man bl.a. se en rytterstatue af solkongen Ludvig XIV.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Lyon her.

Ture fra byen

  Theatre, Vienne

  • Vienne: Syd for Lyon ligger byen Vienne smukt med sine cirka 30.000 indbyggere i Rhônedalen. Byen har en fortid som en af de vigtigste i det romerske Gallien. Man kan bl.a. se det romerske Augustus & Livia-tempel og byens antikke teater.
  • Chambéry: Chambéry er en middelalderby med en hyggelig gammel bydel. Byen var tidligere landet Savoyens residensby. I dag kan man nyde seværdigheder som Elefantfontænen og Savoyens gamle hertugslot.
  • Aix-les-Bains: I området nord for Chambéry ligger Aix-les-bains ved Bourget-søen. Byen er en fashionabel kurby med en meget idyllisk atmosfære og et historisk præg. Der er bevarede dele fra byens romerske tid og også nyere seværdigheder.

  Panorama, Grenoble

  • Grenoble: Byen Grenoble er porten til de franske alper. Grenoble blev grundlagt i 380, og den gamle bydel emmer af sydfransk atmosfære. Der er smukke pladser i byens centrum, hvor man også kan tage en svævebane til toppen af Bastille-bjerget.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Galeries Lafayette, Place des Cordeliers 6 & Centre Commercial de la Part Dieu, www.galerieslafayette.com
  • Centre Commercial de la Part Dieu, Rue du Dr. Bouchut 17
  • Printemps, Rue de la République 42, www.printemps.com
  • Indkøbsgader: Rue Victor Hugo, Rue de la République, Rue Emile Zola, Rue Gasparin, Rue Président Herriot

Med børn

  • Akvarium: Aquarium du Grand Lyon, Rue Stéphane Déchant 7, www.aquariumlyon.fr
  • Zoologisk have: Lyon Zoo, Le Parc de la Tête d’Or
  • Biler: Musée de l’Automobile Henri Malartre, Château de Rochetaillée, Rochetaillée-sur-Saône, www.musee-malartre.com
  • Planetarium: Planetarium, Place de la Nation, Vaulx-en-Velin, www.planetariumvv.com

Gode links