Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Nice er hovedbyen på den franske riviera, og de fleste associerer straks navnet med palmer, en varm sol, lækre strande og velsmagende mad. Med sin smukke beliggenhed ved bugten Baie des Anges og et mildt klima er Nice da også et godt udgangspunkt for mange oplevelser; i byen, langs kysten eller ind i landet.

Nice har i århundreder tiltrukket turister, og muligvis startede romerne allerede for 2.000 år siden turismen med opførelsen af de romerske bade, som man stadig kan se i bydelen Cimiez. Det har særligt siden 1800-tallet udviklet byens mondæne promenader med elegante hoteller til det, man kan nyde ved et besøg i dag.

Nice hører til blandt Frankrigs større byer, og den er derfor også meget andet end en afslappende strandtur værd. Byens gamle bydel emmer af god atmosfære fra forgangne århundreder, og både strøggader, indkøbscenter og mange fine museer bugner af aktiviteter og muligheder for besøgende.

Det mondæne Nice er med Promenade des Anglais langs Middelhavet bebygget med pragtbygninger og imposante hoteller, og med sine mange blomster og palmer udgør den et fantastisk møde med byen og Frankrigs varmeste region. Mange haveanlæg og parker nyder godt af klimaet, og det gælder blot om at gå på opdagelse her.

Andre seværdigheder

  Cours Saleya, Nice

  • Saleya Plads/Le Cours Saleya: Le Cours Selaya er navnet på den lange plads, hvor Nices berømte blomstermarked, Le marché aux fleurs, dagligt holdes. Der er også dejlig caféstemning på pladsen, hvor man kan nyde det sydfranske udeliv.
  • Masséna Plads/Place Masséna: Place Masséna er Nices centrale plads og efter manges mening den mest storslåede i byen. Den ligger netop der, hvor den gamle bydel møder den elegante Avenue Jean Médecin.

  Den Russiske Kirke, Nice

  • Den Russisk-Ortodokse Sankt Nikolaj Katedral/Cathédrale Orthodoxe Russe Saint-Nicolas: Dette er en smuk russisk-ortodoks kirke, der blev bygget mellem 1903 og 1912 i traditionel russisk arkitektur med inspiration fra Moskva.
  • Gesukirken/Église du Gesù: Nices Jesuskirke er et fint eksempel på et kirkebyggeri i barok. Kirken blev opført 1612-1642 af jesuitterne. Kirkerummet er smukt med en del udsmykning af bl.a. Hercule Trachel.

  Place Garibaldi, Nice

  • Garibaldi Plads/Place Garibaldi: Place Garibaldi er en af Nices skønne oaser. Den elegante plads blev anlagt i 1700 som en udvidelse af den gamle by og designet af Antonio Spinelli. Midt på pladsen står en statue af den italienske nationalhelt, Giuseppe Garibaldi.
  • Matisse Museum/Musée Matisse: I nærheden af det sted, hvor kunstneren Henri Matisse boede og arbejdede mange år, er dette museum indrettet som et blik ind i Matisses liv og værker.

  Palais Massena, Nice

  • Masséna Palæ/Palais Masséna: Det smukke Masséna Palæ blev opført i perioden 1898-1901 efter italiensk inspiration. I dag ejer byen Nice huset, hvor der er et museum for kunst og historie.

  Basilique Notre Dame, Nice

  • Vor Frue Basilika/Basilique Notre-Dame: Denne basilika blev opført i traditionel gotisk katedralstil i årene 1864-1868. Dens størrelse er et tydeligt symbol på, at Nice blev udbygget med imponerende bygningsværker i den nye del af byen.
  • Chagall Museum/Musée Chagall: Dette kunstmuseum rummer en stor samling værker af Marc Chagall. Gennem værkerne er alle hans forskellige benyttede kunstarter repræsenterede. Man kan blandt andet se mosaikker og glaskunst.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Nice her.

Historisk overblik

  Den græske og romerske start
  Grundlæggelsen af det historiske Nice skete på Colline du Château. Fra denne tid er der kun bevaret få arkæologiske fund.

  Fra Marseille udstraktes i 500-tallet f.Kr. grækernes indflydelse langs kysten til Nice. I området for nutidens gamle bydel i Nice lå den græske region Nikaia, der betyder sejr, og der menes at have været et græsk Akropolis på Colline du Château.

  I 154 f.Kr. hjalp romerne grækerne i Marseille med at forsvare Nikaia og det nærliggende Antipolis (Antibes), og det blev startskuddet til romernes stigende dominans i området.

  År 14 f.Kr. grundlagde romerne Cemenelum i dagens Cimiez-område i Nice. Cemenelum var fra starten det regionale centrum for Alpes Maritimae, hvilket Nice fortsat er i det franske departement Alpes-Maritimes.

  Cemenelum blev aldrig en vigtig by i Romerriget. Der blev ikke bygget bymure, forter eller større templer, men i dag kan man dog i Cimiez se et romersk teater og romerske bade. Cemelenum var også stedet, hvor Moureille-akvædukten begyndte. Det var romernes absolutte centrum i området.

  Nice efter romerne
  Den romerske indflydelse i Nice faldt i takt med Romerrigets fald. Barbarer angreb Romerriget hyppigere, og i 300-tallet blev området angrebet og delvist ødelagt. I de følgende mange århundreder blev Cemenelum angrebet af tyske og arabiske hære, og med tiden flyttede befolkningen fra det udsatte Cemenelum ned til havet, til Nikaia, der således fik øget indflydelse og blev området vigtigste by.

  I 974 blev de sidste arabiske hære drevet ud af området af Hertug William af Provence, og regionen blev forenet. I 1032 sluttede Provence og dermed Nice sig til det Hellige Romerske Rige. Det blev en tid med opblomstring af byens økonomi og handel. Årsagen var fiskeri, landbrug og handel via den gode placering ved Middelhavet, og Nice voksede.

  Catalonien og Savoyen
  I 1100-tallet var der igen spændinger i området, der endte med at dele provinsen i to. Toulouse fik de nordlige områder, mens Nice og de sydlige dele kom til at høre under catalansk herredømme. Catalanerne øgede deres indflydelse til de sydlige alper, og Nices status som central by i området medførte igen øget velstand.

  I 1388 startede Den Spanske Arvefølgekrig, og for Nice betød det indlemmelse i det nye Savoyen med italiensk herredømme, hvor Nice blev en af hovedbyerne.

  Fra middelalderen til Napoleon
  Middelalderens Nice voksede omkring Colline du Château, og Nices fæstningsværker forsvarede byen i de følgende århundreder mod blandt andre franske og tyrkiske tropper, før Ludvig XIV’s Frankrig invaderede Nice ad to gange omkring år 1700 og ødelagde byens militære installationer. Nice var dog hurtigt tilbage i Savoyen.

  Nice blev invaderet igen i 1793 af tropper fra den nye franske republik, og i de følgende 21 år var Nice hovedbyen i en fransk provins. Efter Napoleons fald hørte Nice og Savoyen under Sardiniens konge.

  Turismen vokser til i dag
  I starten af 1800-tallet tog turismen fart i området, og der var mange engelske besøgende, hvilket i dag ses af navnet Promenade des Anglais på Nices smukke strandpromenade.

  Nice overgik officielt til at være en del af Frankrig i 1860 efter enighed mellem Frankrig og huset Savoyen om at sætte østrigerne ud af Norditalien. Som en del af Frankrig blomstrede Nices turisme yderligere. I 1887 fik området sit navn Côte d’Azur af poeten Stéphen Liégeard.

  Nices berømte karneval blev etableret i 1873 i en form, der minder om dagens festligholdelse. Belle Epoque varede fra 1880 til 1914, hvor blandt andet Dronning Victoria besøgte Nice adskillige gange. Hun boede på det, der i dag er Hotel Victoria.

  I 1900-tallet blev byen til stadighed udviklet, og dagens Nice tilbyder turister særdeles udviklede faciliteter i byen såvel som i områderne langs kysten og i området mod de nært beliggende alper.

Topseværdigheder

  Vieux Nice

  • Det Gamle Nice/Vieux Nice: Vieux Nice er den gamle bydel i Nice, hvor de snævre gader og små pladser emmer af charmerende sydfransk storbystemning. Her skal man blot gå på opdagelse i labyrinten af gader, kirker, caféer osv.
  • Sankt Reparata Katedral/Cathédrale Sainte-Réparate: Sainte-Réparate er Nices domkirke og derved bispesædet i stiftet i og omkring den sydfranske storby. Den nuværende kirke blev opført i perioden 1650-1699.

  Promenade des Anglais, Nice

  • Promenade des Anglais: Promenade des Anglais er Nices berømte strandpromenade og det sted, hvor lokale og turister nyder afslappede slentreture under palmerne eller en tur i bølgerne. Langs promenaden kan man bl.a. se Hotel Negresco.
  • Borghøjen/La Colline du Château: Château de Nice blev opført som fæstning i 1100-tallet, og den var i drift gennem mange århundreder. I dag kan man se nogle ruiner og nyde turen med smukke udsigter over Nice og Middelhavet.

  Hotel Negresco, Nice

  • Hotel Negresco: Det verdensberømte og mondæne Hotel Negresco er perlen af byggerier på Promenade des Anglais. Hotellet blev bygget i 1912 og står som en levende del af Nices glamourøse historie.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Nice her.

Ture fra byen

  Antibes, Frankrig

  • Antibes: Feriebyen Antibes er en gammel by, der blev grundlagt af grækerne, som kaldte den Antipolis. I dag er Antibes en af regionens skønne byer, hvor man bl.a. kan besøge et Picassomuseum.
  • Èze: Mellem Nice og Monaco ligger flere mindre byer, blandt andet Èze på klipperne 427 meter over havet. Med de smalle gader er stemningen som i en typisk bjerglandsby.
  • Tropaeum Alpium: Augustus' Trofæ står smukt på toppen af resten af byen La Turbie. Det er i dag en ruin af et majestætisk monument fra år 6 f.Kr. Det kendes også som Tropaeum Alpium, som betyder Alpernes Trofæ/Trophée des Alpes.

  Cannes, Frankrig

  • Cannes: Cannes er som Nice en af rivieraens mondæne og bedst kendte byer, ikke mindst på grund af den årlige filmfestival, der afholdes her og som tiltrækker stjerner. Filmfestivalen og Carlton Hotel er er par af byens attraktioner.
  • Grasse: Grasse er en bjergby, der er kendt som verdens parfumehovedstad. Man kan se en række parfumefabrikker i byen, men selve Grasse er også stemningsfuld blot at gå en tur i.

  Monaco

  • Monaco: Monaco er det lille fyrstensdømme, der ligger langs Middelhavskysten omgivet af Frankrig. Bystaten er et spændende udflugtsmål, hvor der er meget se. Det gælder fx fyrsteslottet, byens berømte casino og flere dejlige parker.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Cap 3000, Avenue Eugène Donadeï, Saint-Laurent du Var, www.cap3000.com
  • Galeries Lafayette, Avenue Jean Médecin 6, www.galerieslafayette.com
  • Nicetoile, Avenue Jean Médecin 30, www.nicetoile.com
  • Indkøbsgader: Rue de France, Rue Masséna, Avenue Jean Médecin, Rue de Verdun, Rue Paradis, Vieux Nice

Med børn

  • Labyrint: Le Labyrinthe de l’Aventure, Route de Grasse 2559, Villeneuve-Loubert, www.lelabyrinthedelaventure.com
  • Forlystelsespark: Koaland, Avenue de la Madone 5, Menton, www.azurpark.com
  • Akvarium: Marineland, Avenue Mozart 306, Antibes, www.marineland.fr
  • Bilmuseum: La Collection de Voitures Anciennes, Terrasses de Fontvieille, www.palais.mc
  • Naturhistorie: Museum d’Histoire Naturelle, Boulevard Risso 60, Nice, www.mhnnice.org
  • Akvarium: Musée Océanographique, Avenue St-Martin, Monaco, www.oceano.mc
  • Marine: Vision Sous-Marine, Ponton Courbet, Boulevard C. Guillaumont, Juan-Les-Pins, www.visiobulle.com
  • Zoologisk have: Zoo du Cap-Ferrat, Boulevard du Général de Gaulle 117, Cap-Ferrat, www.zoocapferrat.com

Gode links