Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Nice er hovedbyen på den franske riviera, og de fleste associerer straks navnet med palmer, en varm sol, lækre strande og velsmagende mad. Med sin smukke beliggenhed ved bugten Baie des Anges og et mildt klima er Nice da også et godt udgangspunkt for mange oplevelser; i byen, langs kysten eller ind i landet.

Nice har i århundreder tiltrukket turister, og muligvis startede romerne allerede for 2.000 år siden turismen med opførelsen af de romerske bade, som man stadig kan se i bydelen Cimiez. Det har særligt siden 1800-tallet udviklet byens mondæne promenader med elegante hoteller til det, man kan nyde ved et besøg i dag.

Nice hører til blandt Frankrigs større byer, og den er derfor også meget andet end en afslappende strandtur værd. Byens gamle bydel emmer af god atmosfære fra forgangne århundreder, og både strøggader, indkøbscenter og mange fine museer bugner af aktiviteter og muligheder for besøgende.

Det mondæne Nice er med Promenade des Anglais langs Middelhavet bebygget med pragtbygninger og imposante hoteller, og med sine mange blomster og palmer udgør den et fantastisk møde med byen og Frankrigs varmeste region. Mange haveanlæg og parker nyder godt af klimaet, og det gælder blot om at gå på opdagelse her.

Topseværdigheder

  Vieux Nice

  Det Gamle Nice
  Vieux Nice

  Vieux Nice er navnet på den gamle bydel i Nice, hvor de snævre gader og små pladser emmer af charmerende sydfransk storbystemning. Alt er i gåafstand i kvarteret, hvor gaderne er som en labyrint med betagende syn omkring gadehjørnerne. Der er små butikker, kirker og mange hyggelige serveringssteder overalt i Vieux Nice. Der er også mange seværdigheder i bydelen, men stemningen i gaderne er absolut også værd at gå efter i sig selv.

   

  Sankt Reparata Katedral
  Cathédrale Sainte-Réparate

  Sainte-Réparate er Nices domkirke og derved bispesædet i stiftet i og omkring den sydfranske storby. Den nuværende kirke blev opført i perioden 1650-1699 og dedikeret den unge martyr Réparate, der blev kanoniseret og er byens skytshelgen. Réparate var 11 år, da hun i 200-tallets Palæstina blev arresteret for hendes tro og senere tortureret.

  Den første kirke på stedet blev opført i begyndelsen af 1200-tallet, og det var en klosterkirke. I 1246 fik den status som almindelig sognekirke, og domkirken var på det tidspunkt katedralen i nærliggende Cimiez. Domkirken blev flyttet i 1590 ved en ceremoni, hvor både biskoppen og hertugen af Savoyen deltog.

  I midten af 1600-tallet mente biskop Didier Palletis, at den gamle kirke var for lille, og han satte arkitekten Jean-André Guibert til at tegne en større kirke. Domkirken blev bygget i barok med en facade, der vender ud mod pladsen Place Rossetti, hvor der altid er en både livlig og hyggelig atmosfære. Her står også kirkens elegant klokketårn, der blev opført i årene 1731-1757 ved siden af selve kirkebygningen.

  Indenfor er kirken overdådigt indrettet i barok stil med sine skulpturer, mosaikker med videre. Der er også blevet bygget en del kapeller i tilknytning til det centrale rum, og de blev indtil slutningen af 1600-tallet vedligeholdt af byens forskellige håndværkslav. I 1690 kom martyren Réparates relikvier til kirken, og siden da har de været en af domkirkens skatte. På højalteret kan man også lægge mærke til scener fra Réparates liv og martyrium.

   

  Promenade des Anglais, Nice

  Promenade des Anglais

  Promenade des Anglais er Nices berømte strandpromenade og det sted, hvor lokale og turister nyder afslappede slentreture under palmerne eller en tur i bølgerne. Som navnet antyder, er promenaden navngivet efter engelske relationer.

  I slutningen af 1700-tallet begyndte englændere at komme til området, hvor de kunne nyde et mildt klima i forhold til det hjemlige mod nord. På deres initiativ blev der langs de naturlige og indtil da ubebyggede strande anlagt en promenade. Det var i 1820, og promenaden blev opkaldt derefter.

  I dag er gaden cirka fem kilometer lang, og den strækker sig fra udkanten af Nices gamle bydel mod vest og ud fra bykernen. Promenaden har Middelhavets azurblå vand på den ene side og mange mondæne hoteller, lejligheder og palæer på den anden. En tur her er indbegrebet af Nices charme og åbning mod havet.

  Øst for parken Jardin Albert 1er og langs den gamle bydel, Vieux Nice, fortsætter strandpromenaden som gaden Quai des États-Unis. Strækningen er smuk på samme måde som Promenade des Anglais, og den ender brat ved klippefremspringet Colline du Château, hvorfra man kan nyde udsigten over vandet og gaderne.

   

  Borghøjen
  La Colline du Château

  Nices borg, Château de Nice, blev opført i 1100-tallet, og den virkede gennem mange århundreder som et militært forsvarsværk af byen. Både i 1500- og 1600-tallet blev borgen belejret og holdt stand. Der gik til starten af 1700-tallet, før borgen mødte sit endeligt, og det skete med franske troppers erobring af Château de Nice i 1705. Året efter beordrede kong Ludvig XIV borgen ødelagt, og derfor kan man i dag kun se tilbageværende ruiner af anlægget.

  En tur på det 93 meter høje klippefremspring La Colline du Château er vandreturen værd. Det er et fint område, hvor man kommer tæt på naturen i det centrale Nice; både med højens grønne arealer og udsigten over Middelhavet, som ligger umiddelbart neden for det historiske borgområde.

  Gennem skiltning på borgområdet får man et godt indtryk af, hvordan området var anlagt som fæstning, og hvor de enkelte dele som fx borgens bastioner lå. Ved ruinerne på toppen er der et dejligt, offentligt parkanlæg, hvor der altid er mange lokale og turister, der nyder udsynet eller blot slapper af i de grønne omgivelser.

  Ud over et kig på ruinerne er der en fremragende udsigt til både Vieux Nice og Promenade des Anglais mod vest og til Nices havn mod øst.

   

  Hotel Negresco, Nice

  Hotel Negresco

  Det verdensberømte og mondæne Hotel Negresco er perlen af byggerier på Promenade des Anglais. Hotellet er en levende del af Nices glamourøse historie, og samtidigt er det et pragtfuldt bygningsværk, hvor kendisser fra hele verden har boet og bor under ophold i byen.

  Hotellet blev bygget i 1912 af den rumænske forretningsmand Henri Negresco. Blandt dets fornemme detaljer er den lyserøde kuppel, som er bygningens vartegn, og indvendigt hænger en lysekrone, som den russiske zar Nikolaj II havde bestilt, men som han grundet Den Russiske Revolution ikke fik leveret.

  Hotellet åbnede ikke lang tid før 1. Verdenskrig, og Henri Negresco måtte se sit hotel indrettet som hospital. Efter krigen faldt strømmen af velhavende turister, og Negresco måtte afhænde hotellet, der indtil Augier-familiens overtagelse i 1957 levede en omskiftelig tilværelse. Med Augier som ejere blev hotellet igen indrettet med Henri Negrescos tiltænkte pragt, og stedet blev igen velhaverhotel.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Nice her.

Andre seværdigheder

  Cours Saleya, Nice

  Saleya Plads
  Le Cours Saleya

  Le Cours Selaya er navnet på den lange plads, hvor Nices berømte blomstermarked, Le marché aux fleurs, dagligt holdes. Markedet er kendt for sin overdådighed af smukke blomster, og udover blomstersalg fungerer det også som marked for frugt og grønt.

  Pladsen Le Cours Saleya er desuden omgivet af en del smukke bygninger og er et sted med utallige spisesteder, der alle bidrager til den dejlige atmosfære. Man kan blandt andet se Barmhjertighedskapellet/La Chapelle de la Miséricorde, der blev opført 1747-1770.

   

  Masséna Plads
  Place Masséna

  Place Masséna er Nices centrale plads og efter manges mening den mest storslåede i byen. Den ligger netop der, hvor den gamle bydel møder den elegante forretningsgade, Avenue Jean Médecin, og butiksstrøget Rue Masséna.

  Pladsen opstod i begyndelsen af 1800-tallet og var indtil overdækningen af floden Paillon delt i en nordlig og sydlig del. I dag er den en stor, åben og trafikfri plads, hvor kun de moderne sporvogne kører.

  Place Masséna er omkranset af træer og huse, der hovedsageligt står i italiensk byggestil. Centralt på pladsen er der anlagt et stort bassin med springvand på området Espace Masséna. Springvandet er Fontaine du Soleil, og oprindeligt var der en statue af Apollo på toppen. Den blev fjernet af æstetiske årsager og kan i dag ses foran stationet Stade Charles-Ehrmann (Boulevard du Mercantour).

   

  Den Russiske Kirke, Nice

  Den Russisk-Ortodokse Sankt Nikolaj Katedral
  Cathédrale Orthodoxe Russe Saint-Nicolas

  Mellem 1903 og 1912 blev Nices russiske kirke med seks løgkupler opført af arkitekten Preobrajenskij. Kirken blev opført med inspiration fra blandt andet den kendte Mariæ Himmelfartskirke i Moskva til den store russiske menighed i den sydfranske by.

  Opførelsen af katedralen skete på initiativ af zar Nikolai II og er et fantastisk smukt syn med sine farver og former, der er enestående i Nice. Sankt Nikolaj-katedralen er den største russiske kirke udenfor Rusland og de traditionelle russisk-dominerede områder.

   

  Gesukirken
  Église du Gesù

  Nices Jesuskirke er et fint eksempel på et kirkebyggeri i barok. Kirken blev opført 1612-1642 af jesuitterne, det såkaldte Compagnie de Jésus, og kirken fungerede som kapel for deres kollegium på stedet.

  Kirkens historie startede i 1603, hvor en velhavende købmand fra Nice havde bosat sig i Rom og ville donere penge til etablering af et jesuiterkollegium i sin hjemby. De første jesuitter kom til Nice i november 1605, og året efter kunne de åbne deres skole. Skolebyggeriet gik først rigtigt i gang herefter, lige som man købte nabobygninger for at få plads til udvidelserne.

  Église du Gesú fungerede som jesuiterkirke til 1773, hvor pave Clement XIV opløste Jesuiterordenen. Skolen blev videreført som uddannelsesinstitution, og kollegiekapellet fik status af almindelig sognekirke i 1802. I 1825 fik kirken sit nuværende udseende på facaden. Kirkens stil og indretning er inspireret af Gesukirken i Rom og Chiesa dei Santi Martiri i Torino.

  Kirkens klokketårn er 42 meter højt, og kuplen er dækket af mangefarvede fliser. Indvendigt er der smuk stukkatur i det tøndehvælvede kirkerum på 36x14 meter. Man kan desuden se kunstværker af Hercule Trachel fra 1800-tallet og flere fint indrettede kapeller.

   

  Place Garibaldi, Nice

  Garibaldi Plads
  Place Garibaldi

  Place Garibaldi er en af Nices skønne oaser. Den elegante plads blev anlagt i 1700 som en udvidelse af den gamle by og designet af Antonio Spinelli. Mellem de hovedsageligt ens udseende bygninger troner en statue af Giuseppe Garibaldi på pladsens midte.

  Giuseppe Garibaldi blev født i Nice i 1807, og han blev senere italiensk nationalhelt for hans indsats gennem 1800-tallet, som ledte til den endelige forening af Italien.

  Den måske smukkeste bygning på pladsen er nok Den Hellige Gravs Kirke/Chapelle du Saint-Sépulcre, der som pladsen selv blev tegnet af Antonio Spinelli. Kirken blev opført 1782-1784 og står fornemt integreret i en husrække i en stil, der har træk fra både barokken og klassicismen.

   

  Matisse Museum
  Musée Matisse

  I nærheden af det sted, hvor kunstneren Henri Matisse boede og arbejdede mange år, er dette museum indrettet som et blik ind i Matisses liv og værker. Matisse er særligt kendt for hans malerier, og her på stedet er en del af hans kunstværker udstillet.

  Henri Matisse boede i Nice fra 1917 til sin død i 1954, men på museet kan man også se værker fra tiden, før kunstneren flyttede til byen. Museumsbygningen er en pragtfuld 1600-talsvilla i genovesisk stil, der ligger i flotte omgivelser.

   

  Palais Massena, Nice

  Masséna Palæ
  Palais Masséna

  Det smukke Masséna Palæ blev opført i perioden 1898-1901 efter italiensk inspiration. I 1917 overdrog Masséna-familien, der havde opført palæet, bygningen og den omkringliggende have til byen Nice. Betingelserne var, at der skulle indrettes et museum, og at der skulle være offentlig adgang til haven.

  Siden 1921 har palæet været indrettet som et museum, der byder på kunst og historiske samlinger, Musée d’Art et d’Histoire. Her kan man se diverse udstillinger, ofte med lokal kunst, og diverse historiske effekter som møbler, uniformer og våben.

   

  Basilique Notre Dame, Nice

  Vor Frue Basilika
  Basilique Notre-Dame

  Vor Frue Basilika i Nice blev opført i traditionel gotisk katedralstil i årene 1864-1868. Dens størrelse er et tydeligt symbol på, at Nice blev udbygget med imponerende bygningsværker i den nye del af byen, der blandt andet ligger langs den centrale gade, Avenue Jean Médecin.

  Udbygningen skete i lyset af, at Nice og denne region var blevet fransk efter førhen at have været italiensk. Der var et ønske om at sætte et fransk arkitektonisk præg, og de store gotiske katedraler mentes at være de bedste eksempler på franske byggerier.

  Kirken blev bygget som den største kirke i Nice, selv om den ikke har status af domkirke. De to tårne på facaden er 65 meter høje, og mellem dem kan man se et smukt rosettevindue, som de kendes fra ældre franske katedraler.

   

  Chagall Museum
  Musée Chagall

  Dette kunstmuseum rummer en stor samling værker af Marc Chagall. Gennem værkerne er alle hans forskellige benyttede kunstarter repræsenterede; man kan blandt andet se mosaikker, glaskunst, tegninger og mange store malerier.

  Af særlige oplevelser er Chagalls fremstillinger med bibelske budskaber. Kunstneren skabte værkerne og overdrog dem til den franske stat i 1966. Marc Chagall var også med til at indrette stedet, hvilket giver en ekstra dimension til stedet.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Nice her.

Ture fra byen

  Antibes, Frankrig

  Antibes

  Feriebyen Antibes er en gammel by, der blev grundlagt af grækerne, som kaldte den Antipolis. I år 43 f. Kr. blev byen en del af Romerriget, der udbyggede den og gjorde den til områdets største by og indgangsport til Gallien. Efter Romerrigets fald hærgede barbarer over flere omgange, og efter mange århundredernes ustabilitet blev området fransk.

  I 1800-tallet begyndte velhavende europæiske feriegæster at opdage byen, og det blev Antibes’ start mod udviklingen af den mondæne by, man møder i dag.

  Man kan blandt andet se Château Grimaldi fra 1100-tallet i Antibes. Det husede tidligere Grimaldifamilien, der nu er Monacos regerende fyrstefamilie. Pablo Picasso boede og arbejdede på slottet i en årrække, og i taknemmelighed over dette donerede han cirka 150 kunstværker til den udstilling, man kan nyde på Picasso Museum/Musée Picasso.

   

  Èze

  Mellem Nice og Monaco ligger flere mindre byer, der er meget hyggelige og seværdige. Det gælder blandt andet Èze på klipperne 427 meter over havet. Med de smalle gader er stemningen som i en typisk bjerglandsby, og på toppen i byen ligger den gamle borgruin, der mest er kendt for den omliggende eksotiske have, Jardin botanique d'Èze, der indeholder mange forskellige tropiske planter.

  Borgen blev opført efter Savoyens overtagelse af Èze i 1388, hvor de ønskede et befæstet punkt tæt på Nice. Gennem århundrederne blev Èze flere gange belejret, og 1706 ødelagde franskmændenes byens mure og derved forsvar. Èze blev en del af Frankrig i 1860.

   

  Tropaeum Alpium

  Augustus' Trofæ står smukt på toppen af resten af byen La Turbie. Det kendes også som Tropaeum Alpium, som betyder Alpernes Trofæ/Trophée des Alpes. Trofæet er et majestætisk monument, som den romerske kejser Augustus lod opføre i år 6 f.Kr., da han nogle år forinden havde overvundet folkene i Alperne.

  Augustus' Trofæ er ganske delvist ganske velbevaret, og det er det eneste bevarede monument af denne slags fra romertiden. Med beliggenheden på toppen af La Turbie kan monumentet ses langvejs fra.

  For enden af gaden Avenue Albert 1er kan man også nyde en af kystens bedste udsigter. Monaco ligger for foden af udsigtspunktet, og der er udsyn til mange af fyrstendømmets seværdigheder, der blandt andet tæller havnen med de store lystyachter.

   

  Cannes, Frankrig

  Cannes

  Cannes er en berømt og mondæn badeby, der ligger på den franske riviera. Cannes er blandt andet kendt for byens filmfestival, men der er også meget andet at komme hertil for. Byens historie går tilbage til bosættelsen Aegitna i 100-tallet f.Kr., der opstod som en fiskerlandsby. Senere fik byen navnet Canua, hvorfra det nuværende Cannes kommer. Byen blev befæstet med en borg i 1035, og i slutningen af samme århundrede blev der etableret fæstningstårne på Îles de Lérins, som ligger i havet ud for Cannes.

  Cannes blev gennem århundreder styret af munke indtil cirka 1530, hvor byen blev uafhængig. Cannes udviklede sig i relativ fred, men gennem 1700-tallet forsøgte både England og Spanien af opnå kontrol med Îles de Lérins, men deres forsøg blev slået tilbage af Frankrig. I 1830erne byggede Henry Brougham en villa her, og hans indsats tiltrak folk fra det engelske aristokrati, som også opførte vinterresidenser. Det satte gang i Cannes’ turisme med etableringen af hoteller, kasinoer, veje og jernbaner, der gjorde byen populær og lettilgængelig. Gennem 1900-tallet fortsatte udviklingen med byggerier som Carlton og Le Majestic, og i 1946 blev byens filmfestival grundlagt.

  Læs mere om Cannes

   

  Grasse

  Grasse er en bjergby, der er kendt som verdens parfumehovedstad. Man kan se en række parfumefabrikker i byen, men selve Grasse er også stemningsfuld og meget malerisk placeret op ad bjergsiderne.

  Lige siden 1500-tallet har byen været kendt for sine parfumer fra de mange blomstermarker i området. Her dyrkes blandt andet roser, mimoser, jasmin og lavendel, men man benytter også kemiske og importerede stoffer i dag. Parfumehusene producerer fortsat i Grasse, så indkøb er fristende. Der er også flere interessante museer og seværdigheder.

  Fragonard Parfumeri er et eksempel på en åben parfumefabrik. Fragonard har siden 1926 produceret parfumer og andre duftessenser i Grasse. Fragonard har flere fabrikker, men i Grasse kan man besøge den ældste, som fortsat er aktiv med produktion af sæbe.

  Et besøg på parfumeriet giver på en gratis rundvisning et godt indblik i produktionen af parfume og duftessenser. Man gennemgår processen fra fx blomster på marken over råessenserne til det færdige produkt. Man ser også arbejdsværelset for de såkaldte næser, der efter ti års uddannelse kan skelne mellem 350 forskellige duftessenser og derved er klare til arbejdet med at udvikle nye parfumer. Besøget slutter i parfumeriudsalget, hvor man selv kan prøve at snuse sig frem til nogle af essenserne i Fragonards parfumer.

   

  Monaco

  Monaco

  Monaco er verdens ældste fyrstendømme. Efter at være etableret som genovesisk koloni i 1228 overtog den stadigt regerende Grimaldi-familie området i 1297, og de oprettede ved den lejlighed deres styre, der gennem århundrederne har vist sig levedygtigt i et Europa, hvis grænser gentagne gange er blevet ændret.

  I 1793 erobrede franske revolutionære styrker Monaco, idet et monarki ikke kunne forenes med tankerne fra revolutionen, og bystaten var under fransk kontrol indtil 1814. Ved Wienerkongressen i 1815 blev Monaco underlagt kongeriget Sardinien-Piemonte. Det varede indtil 1860, hvor områderne omkring Nice blev indlemmet i Frankrig.

  Monaco, der dengang også bestod af byerne Roquebrune og Menton, blev selvstændigt, men allerede året efter måtte Monaco afstå disse byer og dermed 95 % af landet til Frankrig. Ved samme lejlighed blev Monacos selvstændighed traktatmæssigt slået fast.

  Monaco er i dag verdens næstmindste selvstændige stat. Det er kun Vatikanet, der arealmæssigt er mindre. Fyrstendømmets areal er på kun godt to kvadratkilometer, og man får hurtigt indtrykket af, at næsten hver eneste stykke jord er udnyttet. Der er flere bydele, hvoraf de centrale er den gamle bydel, Monaco Ville, La Condamine ved omkring havnen og Monte Carlo, hvor det kendte kasino ligger.

  Der er en lang række seværdigheder i Monaco, der ud over spændende bygninger, museer, haver med videre byder på en afslappet og mondæn atmosfære med mange muligheder for skønne vandreture og udsigter til Middelhavet.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Cap 3000

  Avenue Eugène Donadeï, Saint-Laurent du Var
  cap3000.com

   

  Galeries Lafayette

  Avenue Jean Médecin 6
  galerieslafayette.com

   

  Nicetoile

  Avenue Jean Médecin 30
  nicetoile.com

   

  Indkøbsgader

  Rue de France, Rue Masséna, Avenue Jean Médecin, Rue de Verdun, Rue Paradis, Vieux Nice

Med børn

  Labyrint

  Le Labyrinthe de l’Aventure
  Route de Grasse 2559, Villeneuve-Loubert
  lelabyrinthedelaventure.com

   

  Forlystelsespark

  Koaland
  Avenue de la Madone 5, Menton
  azurpark.com

   

  Akvarium

  Marineland
  Avenue Mozart 306, Antibes
  marineland.fr

   

  Bilmuseum

  La Collection de Voitures Anciennes
  Terrasses de Fontvieille
  palais.mc

   

  Naturhistorie

  Museum d’Histoire Naturelle
  Boulevard Risso 60, Nice
  mhnnice.org

   

  Akvarium

  Musée Océanographique
  Avenue St-Martin, Monaco
  oceano.mc

   

  Marine

  Vision Sous-Marine
  Ponton Courbet, Boulevard C. Guillaumont, Juan-Les-Pins
  visiobulle.com

   

  Zoologisk have

  Zoo du Cap-Ferrat
  Boulevard du Général de Gaulle 117, Cap-Ferrat
  zoocapferrat.com

Gode links
Historisk overblik

  Den græske og romerske start

  Grundlæggelsen af det historiske Nice skete på Colline du Château. Fra denne tid er der kun bevaret få arkæologiske fund. Fra Marseille udstraktes i 500-tallet f.Kr. grækernes indflydelse langs kysten til Nice. I området for nutidens gamle bydel i Nice lå den græske region Nikaia, der betyder sejr, og der menes at have været et græsk Akropolis på Colline du Château.

  I 154 f.Kr. hjalp romerne grækerne i Marseille med at forsvare Nikaia og det nærliggende Antipolis (Antibes), og det blev startskuddet til romernes stigende dominans i området.

  År 14 f.Kr. grundlagde romerne Cemenelum i dagens Cimiez-område i Nice. Cemenelum var fra starten det regionale centrum for Alpes Maritimae, hvilket Nice fortsat er i det franske departement Alpes-Maritimes.

  Cemenelum blev aldrig en vigtig by i Romerriget. Der blev ikke bygget bymure, forter eller større templer, men i dag kan man dog i Cimiez se et romersk teater og romerske bade. Cemelenum var også stedet, hvor Moureille-akvædukten begyndte. Det var romernes absolutte centrum i området.

   

  Nice efter romerne

  Den romerske indflydelse i Nice faldt i takt med Romerrigets fald. Barbarer angreb Romerriget hyppigere, og i 300-tallet blev området angrebet og delvist ødelagt. I de følgende mange århundreder blev Cemenelum angrebet af tyske og arabiske hære, og med tiden flyttede befolkningen fra det udsatte Cemenelum ned til havet, til Nikaia, der således fik øget indflydelse og blev området vigtigste by.

  I 974 blev de sidste arabiske hære drevet ud af området af Hertug William af Provence, og regionen blev forenet. I 1032 sluttede Provence og dermed Nice sig til det Hellige Romerske Rige. Det blev en tid med opblomstring af byens økonomi og handel. Årsagen var fiskeri, landbrug og handel via den gode placering ved Middelhavet, og Nice voksede.

   

  Catalonien og Savoyen

  I 1100-tallet var der igen spændinger i området, der endte med at dele provinsen i to. Toulouse fik de nordlige områder, mens Nice og de sydlige dele kom til at høre under catalansk herredømme. Catalanerne øgede deres indflydelse til de sydlige alper, og Nices status som central by i området medførte igen øget velstand.

  I 1388 startede Den Spanske Arvefølgekrig, og for Nice betød det indlemmelse i det nye Savoyen med italiensk herredømme, hvor Nice blev en af hovedbyerne.

   

  Fra middelalderen til Napoleon

  Middelalderens Nice voksede omkring Colline du Château, og Nices fæstningsværker forsvarede byen i de følgende århundreder mod blandt andre franske og tyrkiske tropper, før Ludvig XIV’s Frankrig invaderede Nice ad to gange omkring år 1700 og ødelagde byens militære installationer. Nice var dog hurtigt tilbage i Savoyen.

  Nice blev invaderet igen i 1793 af tropper fra den nye franske republik, og i de følgende 21 år var Nice hovedbyen i en fransk provins. Efter Napoleons fald hørte Nice og Savoyen under Sardiniens konge.

   

  Turismen vokser til i dag

  I starten af 1800-tallet tog turismen fart i området, og der var mange engelske besøgende, hvilket i dag ses af navnet Promenade des Anglais på Nices smukke strandpromenade.

  Nice overgik officielt til at være en del af Frankrig i 1860 efter enighed mellem Frankrig og huset Savoyen om at sætte østrigerne ud af Norditalien. Som en del af Frankrig blomstrede Nices turisme yderligere. I 1887 fik området sit navn Côte d’Azur af poeten Stéphen Liégeard.

  Nices berømte karneval blev etableret i 1873 i en form, der minder om dagens festligholdelse. Belle Epoque varede fra 1880 til 1914, hvor blandt andet Dronning Victoria besøgte Nice adskillige gange. Hun boede på det, der i dag er Hotel Victoria.

  I 1900-tallet blev byen til stadighed udviklet, og dagens Nice tilbyder turister særdeles udviklede faciliteter i byen såvel som i områderne langs kysten og i området mod de nært beliggende alper.