Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Beauvais er en by i Nordfrankrig, der ligger ved floden Le Thérain. Byens historie går tilbage til tiden som hovedby for belgiske stammer og til den romerske Caesaromagus. I 800-tallet blev Beauvais etableret som grevskab, og i 1013 overgik grevskabet til byens biskopper. Gennem 1300-1400-tallene blev Beauvais flere gange belejret og angrebet af englændere. Senere blev Beauvais et uddannelsessted, og i 1664 blev der oprettet en kongelig gobelinfabrik i byen, og værker herfra blev berømte i hele Europa. I 1900-tallet var der kampe i og omkring Beauvais i begge verdenskrige, hvor byen begge gange blev betydeligt beskadiget.

I dag er Beauvais er hyggelig by, hvor seværdighederne i det gamle centrum alle ligger inden for overskuelig afstand. I centrum ligger Place Jeanne Hachette som den samlende plads, og det er også her, man kan se Beauvais’ rådhus, der blev opført i midten af 1700-tallet. Foran rådhuset står en statue af Jeanne Hachette, der blev heltinde i 1472 under forsvaret af byen mod hertug Charles I af Burgunds angribende tropper. Man kan også besøge Musée départemental de l'Oise, der er et museum, som ligger i biskoppernes historiske residens i byen. På museet kan man bl.a. se en del kunst og arkæologiske fund.

Den største og mest berømte seværdighed i Beauvais er byens gotiske katedral, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Katedralen blev bygget i 1200-tallet og indviet i 1272. Det imponerende byggeri fortsatte dog de følgende århundreder. Det var planen at opføre en kolossal katedral, og koret blev med 48,5 meter til hvælvingerne det højeste i verden, hvilket stadig er imponerende at opleve ved et besøg. Konstruktionen af kirkens tværskib stod færdigt i 1548, og i 1569 blev katedralens 153 meter høje spir færdigbygget, hvilket gjorde kirken til verdens højeste bygning. Spiret var dog ikke konstrueret holdbart, og i 1573 styrtede det sammen. Det blev slutningen på kirkebyggeriet, og derfor står katedralen i dag uden et langt kirkeskib. På stedet for det engang planlagte skib kan man se den romanske kirke, Notre-Dame-de-la-Basse-Œuvre.

Ture fra byen

  Amiens Katedral

  Amiens

  Amiens er en by i Nordfrankrig ved floden Somme. Byens historie går tilbage til Samarobriva, der var en bosættelse af den galliske ambiani-stamme. Romerne erobrede senere området, og de kaldte byen Ambianum efter den oprindelige stamme. Fra 400-tallet blev byen en del af Frankerriget, og i 800-tallet blev Amiens angrebet flere gang af normanner. I 1100-tallet blev byen en del af datidens Frankrig.

  I 1597 blev Amiens belejret af spanske tropper i seks måneder, før Henrik IV igen fik kontrol over byen, der med tiden udviklede en betydelig tekstilindustri med bl.a. velour som kendt handelsvare. Under 1800-tallets industrielle revolution blev Amiens’ gamle bymure revet ned, og byen voksede i denne tid. I 1900-tallets verdenskrige blev Amiens begge gange ramt af en del ødelæggelser.

  I dag kan man besøge Amiens’ centrum, hvor der er god stemning og mange seværdigheder. Man kan starte på Place de l’Hôtel de Ville, hvor byens rådhus fra 1700-1800-tallene ligger. Tæt herpå kan man se det berømte tårn, Beffroi d’Amiens, der blev opført i årene 1406-1410. Det 52 meter høje tårn havde flere funktioner og blev bl.a. anvendt som vagttårn.

  Læs mere om Amiens

   

  Rouen, Frankrig

  Rouen

  Rouen er en by i det nordlige Frankrig. Den blev grundlagt af gallere, som kaldte byen Ratumacos. I Romerriget hed byen Rotomagus, og den var en af de vigtigste byer i det galliske område. Romerne byggede bl.a. et amfiteater og badeanlæg her. Nogle århundreder senere kom normanner til området, og fra 912 var Rouen hovedstad i hertugdømmet Normandiet. I 1204 overvandt den franske konge regionen, og Rouen blev en del af Frankrig. Seks år senere blev byens slot opført, og der voksede en tekstilproduktion frem.

  Under Hundredårskrigen erobrede England Rouen og store dele af Frankrig, og under krigen blev Jeanne d’Arc henrettet i Rouen i 1431. Byen blev igen fransk, og gennem århundrederne voksede byen og befolkningen. Mange nye institutioner blev etableret i 1800-tallet, hvor indbyggertallet oversteg 100.000. Under 2. Verdenskrig blev store dele af Rouen ødelagt, og derfor blev byen genrejst i efterkrigstiden.

  I dag kan man gå nogle dejlige spadsereture i Rouens centrum, hvor byens domkirke er den mest berømte seværdighed. Den nuværende Cathédrale Notre-Dame står på grundmurene af en tidligere romansk katedral, og den blev for hovedpartens vedkommende opført fra 1100-tallet til 1500-tallet. Det 151 meter høje tårnspir stod dog først færdigt i 1876, og derved var katedralen verdens højeste bygning indtil 1880, hvor Kölns domkirke stod færdig.

  Læs mere om Rouen

   

  River Seine in Paris

  Paris

  Paris er byernes by og stedet, hvor romantikken lever og vækker drømme. Her er noget at komme efter; uanset om man kommer efter seværdigheder, kirker, museer, gastronomi, hyggelige spadsereture eller måske netop romantikken.

  Paris er en af Europas største byer, og man kan opleve de imponerende dimensioner overalt: i Eiffeltårnet, på de store pladser og de brede boulevarder, i Louvres kunstsamling og ikke mindst på en tur til solkongernes fantastiske slot Versailles.

  Paris er et overflødighedshorn af tilbud. Her er seværdigheder i topklasse, modehuse, parker, cafeer og stemningsfulde områder som latinerkvarteret og Montmartre. Pariserne selv og den særlige stemning i byen giver blot ekstra dimensioner til overfloden af muligheder for oplevelser, hvor cafebesøg og velsmagende fransk mad nok lokker de fleste.

  Læs mere om Paris

Tilmeld dig vores nyhedsbrev