Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Toulouse er en interessant by, hvor elegante Capitole er centrum for den charmerende storby, der ligger ved floden Garonnes bred. Smukke, røde murstensbygninger, store kirker, museer og broerne over Garonne er gode steder at besøge for at opleve kulturen og historiens vingesus.

Toulouses vandveje er også en oplevelse. Byen ligger i området Midi mellem Atlanterhavet og Middelhavet, og fra floden Garonne starter kanalen Canal du Midi netop her på dens løb mod Middelhavet. Platantræer på bredderne giver smukke promenader gennem store dele af Toulouse, og langs selve Garonne er spadsereturen også fornem.

Gamle bygninger kendetegner Toulouse, men moderne teknologi sætter også tydeligt sit aftryk i byen, hvor flygiganten Airbus har en samlefabrik, og hvor Cité de l’Espace bringer besøgende tæt på verdensrummet i form af raketter og andre interessante oplevelser.

Toulouses beliggenhed i det sydfranske er kendetegnet af et mildt klima og smukke landskaber i området; fra bjergene mod syd til Middelhavets lækre strande mod øst; og flere gamle fæstnings- og kulturbyer ligger på stribe med mange seværdigheder at opleve.

Topseværdigheder

    Capitole, Toulouse

    Kapitol
    Le Capitole

    Place du Capitole er Toulouses centrum, og her ligger den smukke kapitol, der er sæde for bystyret og regionalforsamlingen for området Haute-Garonne samt rummer teatret Théâtre du Capitole. Navnet Capitole kommer fra Rom og Jupitertemplet på Kapitolhøjen. I Frankrig var det de regerende borgere, capitouls, der lod den første bygning opføre på stedet i år 1190.

    Gennem tiden er der gennemført flere om- og udbygninger af Capitole. Den nuværende bygning domineres udefra af den 135 meter brede facade mod Place du Capitole. Den blev bygget af arkitekten Guillaume Cammas i 1740-1750, og dens sten er de for Toulouse så typiske rosa mursten. På facaden er der otte marmorsøjler, som symboliserer de otte kapitoler, der oprindeligt var i provinsen.

    Indvendigt går dele af borggården tilbage til middelalderen, mens en del af interiøret er fra 1500-tallet. Allerede ved den store trappe kan man se de imponerende malerier og udsmykninger, der dominerer bygningen.

    Den største sal er De Hædredes Sal/La Salle des Illustres, der måler 60x9 meter, og som ligger langs bygningens facade. Den smukke indretning stod færdig i 1892, og malerierne er scener fra Toulouses historie. Salens navn er inspireret af buster af kendte borgere fra Toulouse; buster der nu står på Musée Saint-Raymond.

    Théâtre du Capitole var en del af Guillaume Cammas byggeri fra midten af 1700-tallet. Flere end 600 tilskuere kunne teatret rumme; et antal der blev tredoblet med nyindretningen fra 1818. I årene 1878-1880 blev teatret renoveret i nybarok stil. Gennem 1900-tallet er der foretaget yderligere ombygninger i teatret, der har et varieret program på tapetet.

     

    Karmeliterkapellet
    Chapelle des Carmélites

    Dette kapel er en perle af en kunstnerisk udsmykket kirkerum i det centrale Toulouse. Kapellet er den eneste bevarede del af et karmeliterkloster, hvis øvrige dele blev ødelagt under den franske revolution.

    Karmeliterne var kommet til Toulouse i 1616, og klostret blev opført i årtierne efter. Grundstenen til kapellet blev lagt i 1622 af kong Louis XIII, og det 29 meter lange, 11 meter brede og 12 meter høje kapel stod færdigt 1643. Jomfru Maria-figuren i den ydre niche på den enkle facade er fra 1881.

    Interiøret er som en stor samling malerier, der dækker vægge og lofter. De blev udført af Jean-Pierre Rivalz og Jean-Baptiste Despax. Hovedparten er Despax' værker fra midten af 1700-tallet.

     

    Basilique Saint-Sernin, Toulouse

    Sankt Saturninus Basilika
    Basilique Saint-Sernin

    Saint-Sernin er en kolossal kirke i romansk stil, der blev opført i årene 1080-1120. Den er opkaldt efter Toulouses første biskop, Saturninus, og den ligger på stedet, hvor der allerede i 300-tallet blev opført en kirke med tilhørende kloster.

    Kirkens størrelse skyldes dens vigtighed som pilgrimsmål i sig selv og for rejsende på vej mod Santiago de Compostela. De skulle til kirken grundet de relikvier, som Karl den Store havde skænket i 700-tallet. Relikvierne blev placeret i kapeller, og indvendigt afviger konstruktionen fra samtidige kirkebygninger ved blandt andet at have en gang, hvor pilgrimme kunne gå rundt langs relikvierne uden at forstyrre selve gudstjenesten.

    Udefra domineres Saint-Sernin af klokketårnet, hvis nederste etager af buer stammer fra 1100-tallet. Flere buer kom til i 1300-tallet, og spiret blev bygget i 1400-tallet.

    Af andre detaljer kan man se de smukke indgangspartier, Greveporten/Porte des Comtes fra 1082-1083 og Byporten/Porte des Miégeville fra 1110-1115. Porte des Comtes er opkaldt efter fire grever, der ligger begravet i en alkove nær indgangen. Dens udsmykning viser fortællingen om Lazarus og Dives, mens Porte des Miégeville er udsmykket med et motiv af Kristi Himmelfart.

    De indvendige mål er 115x64 meter i grundplan med 21 meter til det hvælvede loft, hvilket gør den til Europas største romanske kirke. Centralt og under klokketårnet kan man se marmoraltret, som pave Urban II indviede i 1096. I kirken er der også fresker af scener fra Jesu liv. Freskerne er fra 1100-tallet, og de blev afdækket i 1970erne. Det nuværende kirkeorgel er fra Cavaillé-Coll og blev installeret i 1896.

    Kirken og kirkens krypt indeholder mange helgengrave. Den mest kendte er Sankt Saturninus’, der kom hertil i år 402 og ligger begravet under hovedaltret. Der er også andre som fx Sankt Honoratus i kirken.

     

    Bådture & Krydstogter
    Bateaux & Croisoires

    Toulouse er en by med mange vandveje. Floden Garonne og flere kanaler udgør et historisk transportnet, som man i dag sejle på og derved opleve den sydfranske storby fra søsiden. På den måde får man et indblik i tidligere tiders handelsveje og kanalanlæg.

    Der er flere muligheder for sejlture i Toulouse. Den mest besøgte er turen på omkring 75 minutter, hvor man sejler på Garonne og ad Canal de Brienne. Der er også ture, der besejler Canal du Midi.

     

    Hôtel d'Assézat, Toulouse

    Assézat Palæ (Bemberg Fonden)
    Hôtel d’Assézat (Fondation Bemberg)

    Hôtel d’Assézat er et pragtpalæ, som blev tegnet af Toulouse-arkitekten Nicolas Bachelier og bygget for fabrikanten Pierre d’Assézat. Byggeriet startede i 1555 og stod på til efter Pierre d’Assézats død i 1581. Stilmæs-sigt kommer inspirationen ikke mindst fra Italien.

    I dag ejer byen Toulouse Hôtel d’Assézat, som siden 1994 har været indrettet som udstillingsbygning af Bemberg-fondens imponerende kunstsamling. Bag den stod argentineren Georges Bemberg.

    Samlingerne er betydende med mange højdepunkter så som fransk billedkunst fra 1800-1900-tallene og venetiansk kunst fra 1500-1700-tallene. Blandt de mange kendte kunstnere bag værkerne kan nævnes Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, Pablo Picasso, Claude Monet, Pieter Brueghel den Yngre og Tintoretto.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Toulouse her.

Andre seværdigheder

    Donjon du Capitole, Toulouse

    Kapitolens Tårn
    Donjon du Capitole

    Umiddelbart bag Le Capitole rejser tårnet Donjon du Capitole sig. Det blev opført i 1520erne på initiativ af byrådet, der skulle bruge den særlige bygning til at rumme byens arkiver. Det var en funktion, tårnet havde til 1946, og siden da har det rummet Toulouses turistinformation. Tårnets udseende ændrede karakter i 1800-tallet, hvor det blev renoveret og delvist udbygget i hollandsk stil.

     

    Kapitolpladsen
    Place du Capitole

    Place du Capitole er Toulouses hjerte. Det er en plads på to hektarer i midten af byens gamle bydel. Pladsen opstod, da byens capitouls opkøbte ejendomme, der gjorde anlægget af pladsen og bygningen Le Capitole mulig.

    Le Capitole dominerer pladsen, og omkring den ligger bygninger i de for Toulouse så typiske rosa mursten. Ensemblet er smukt og enkelt, og på pladsen er der caféer, hvor den gode stemning kan nydes.

     

    Augustinermuseet (Museet for de Skønne Kunster)
    Musée des Augustins (Musée des Beaux-arts)

    I sidste halvdel af 1200-tallet kom medlemmer af augustinerordenen til Toulouse, hvor de slog sig ned uden for byen. I 1310 gav pave Clemens V dem tilladelse til at etablere sig i byen, og de købte området for de nuværende bygninger.

    Gennem 1300-tallet blev klostret og klosterkirken opført ad flere omgange. De følgende århundreder blev højdepunktet for klostret, hvor der boede omkring 200 munke. Færre og færre munke levede her gennem de følgende århundreder, og da klokketårnet blev ramt af et ødelæggende lyn i 1550, blev økonomien også trængt. Således blev tårnet ikke genopbygget, og man lod det forblive lavere end først bygget.

    Med den franske revolution blev klosterkomplekset nationaliseret og klostret opløst i 1790. Allerede i 1793 startede en indretning af det kunstmuseum, der siden 1795 har ligget her. På museet er der kunst fra middelalderen til 1900-tallet, og blandt værkerne er der mange fra den occitanske kultur i Sydfrankrig.

    Af malerier kan man se værker fra en lang række franske, spanske, hollandske og italienske kunstnere. Af skulpturer er her mange fra den romanske tid, og mange fra byens store kirker er udstillet her; fx fra Cathédrale Saint-Étienne.

     

    Pont-Neuf, Toulouse

    Den Nye Bro
    Pont-Neuf

    Pont-Neuf er den mest kendte af Toulouses broer over Garonne, og til trods for navnet er det den ældste af byens broer over floden. Anlægget af fundamentet startede i 1544, og i 1632 var byggeriet færdigt. Indvielsen foregik dog først i 1659. Broen er 220 meter lang, og den spænder over syv asymmetriske buer.

    Konstruktionen af broen strakte sig over mange år, hvilket delvist skyldtes højdeforskellen på de to bredder, der desuden var henholdsvis hård og blød at fundere i.

    To af broens karakteristika er dels de store huller i siderne mellem buerne og dels de spidse fundamenter i vandet. Begge dele blev bygget for at kunne modstå vandmængderne i Garonne, som fra tid til anden kunne gå meget over sine bredder. Pont-Neuf har da også overlevet senere oversvømmelser, hvor alle andre broer blev ødelagt.

     

    Det Gamle Toulouses Museum
    Musée du Vieux Toulouse

    Dette er Toulouses byhistoriske museum og således stedet, hvor man kan gå på opdagelse i byens fortid og se mere om fx den kulturelle udvikling, bygningsværker, anlægget af Canal du Midi.

    Her er også en skulptursamling, der periodemæssigt strækker sig fra antikken til 1900-tallet. I den er der også effekter fra Toulouses gallo-romerske tid.

    Turen gennem historien foregår i renæssancepalæet Hôtel Dumay. Det blev opført til lægen Antoine Dumay i 1585. Det åbnede som museum 1955 efter en donation af de daværende ejere, der var Siméon Durand med hustru.

     

    Dominikanerkomplekset
    Ensemble conventuel des Jacobins

    Dominikanerkomplekset er betegnelsen for Toulouses mægtige kirke med tilhørende klosterbygninger, som var dominikanermunkenes hjemsted i byen. Komplekset blev etableret fra 1229, hvor capitoul Pons Capdenier donerede midler til formålet. Kirken blev opført over flere omgange med gentagne udvidelser af den første kirke. Den første messe blev holdt i 1292, og kirken stod færdig i 1385.

    Kirken er 80 meter lang og 20 meter bred. Den blev opført med en imponerende søjlerække i midten. Søjlerne måler 22 meter i højden, og den krones i apsis af Palmen/Le Palmier fra midten af 1200-tallet.

    I kirken ligger Thomas Aquinas’ jordiske rester. De kom hertil i 1369 efter tildeling fra pave Urban V, og kirken er viet til netop Thomas Aquinas. Relikvierne blev i 1791 flyttet til Basilique Saint-Sernin og kom tilbage i 1974, hvor det blev placeret samme sted, som det oprindelige gravmonument havde stået.

    Kirkens 45 meter høje tårn blev bygget i årene 1275-1298. Der var tidligere et spir på toppen, men det blev ødelagt under den franske revolution.

    Klostret ved kirken blev bygget omkring år 1300, og mod vest fra den smukke klosterhave i gården ligger Kapitelsalen/La Salle Capitulaire fra 1299-1301. I bygningerne ligger også klosterspisesalen, le réfectoire, hvori der løbende arrangeres udstillinger. Sankt Antonius Kapel/Chapelle Saint Antonin, der blev indrettet 1335-1341, indgår også i klosterbygningerne.

     

    Halle aux Grains, Toulouse

    Kornbørsen
    Halle aux Grains

    Halle aux Grains var fra 1864 Toulouses sted for handel med korn. Efter ikke længere at være kornbørs blev stedet lavet om til sportshal i 1952 for at blive omdannet til den nuværende koncertsal i 1974. I dag har Kapitolorkestret/Orchestre du Capitole hjemsted her.

     

    Botanisk Have
    Jardin des Plantes

    Jardin des Plantes i Toulouse er både en fint anlagt park og en botanisk have, hvis historie i byen går tilbage til 1730. Her anlagde Toulouses videnskabelige selskab den første botaniske have, der dog blev flyttet i først 1756 og siden i 1794 til den nuværende placering.

    Haven har fine springvand, vandrestier og en del bygninger i og omkring den. Den fornemme hovedindgang består blandt andet af en af den tidligere kapitols porte.

     

    Sankt Stefan Katedral
    Cathédrale Saint-Étienne

    Cathédrale Saint-Étienne er sæde for ærkebiskoppen i Toulouse og derved byens katolske midtpunkt. Dens historie går i hvert fald tilbage til år 844, hvor en kirke på dette sted er nævnt. Gennem tiden er flere kirker blevet bygget her, og katedralen er løbende blevet udbygget. Det kan tydeligt ses på facaden mod vest. Her mødes øjet af forskellige stilarter, der stammer fra århundreders byggerier.

    Det første større kirkebyggeri blev sat i gang af byens biskop i 1070erne. Denne romanske kirke blev dog ændret under byggeriet, så der kan ses asymmetri i fx vinduespartierne fra denne tid.

    Asymmetrien går igen i selve kirkerummet, hvor det romanske skibs akse er tilpasset det nyere og det meget bredere gotiske kor. Loftshøjden når 28 meter, og med smukke vinduespartier og en rosette fra 1230 inspireret af Notre-Dame de Paris er det et imponerende rum, man møder ved et besøg.

    Der er 15 kapeller i kirken, hvoraf det ældste er fra årene 1279-1286, mens de fleste er fra 1300-tallet. Af de mange vinduesmosaikker er de ældste fra slutnin-gen af 1200-tallet og kan ses i Sankt Vincent de Paul Kapel/Chapelle Saint Vincent de Paul. I koret kan man se katedralens korstole, der er skåret af Pierre Monge i 1610-1613.

    Klokketårnet er som resten af katedralen også et miks af stilarter; hovedparten er bygget i den romanske tid, men på toppen er der bygget videre i gotisk stil, og selve toppen er færdiggjort i 1500-talsstil.

     

    Canal de Brienne, Toulouse

    Brienne Kanal
    Canal de Brienne

    Canal de Brienne er en kanal, der forbinder floden Garonne med Canal du Midi, der leder til Middelhavet. Canal du Midi mundede via Port de l’Embouchure ud i Garonne, og for at kunne passere faldet ved Bazacle, blev Canal de Brienne anlagt.

    Den 1.560 meter lange kanal har en sluse i hver ende, hvoraf Sankt Peter Sluse/Ecluse Saint-Pierre ved Garonne som regel er den eneste, der anvendes. Canal de Brienne blev indviet i 1776 og er opkaldt efter Etienne Charles de Loménie de Brienne, der var ærkebiskop i Toulouse 1763-1788 samt finansminister under kong Louis XVI.

     

    Midi Kanal
    Canal du Midi

    Canal du Midi er en 240 kilometer lang kanal, der sammen med floden Garonne og kanalen Canal de Garonne binder Atlanterhavet og Middelhavet sammen for transport ad vandvejen. Kanalens udgangspunkt er ved floden Garonne i Toulouse, og herfra skærer den sig gennem byen og det franske landskab, før den munder ud i Étang de Thau ved middelhavsbyen Agde.

    En kanal på strækningen havde været debatteret gennem en årrække, før Pierre-Paul Riquet fra Béziers i 1662 tog initiativ til kongelig finansiering og derved godkendelse. Resultatet af indsatsen blev en kongelig undersøgelse og endelig igangsættelse af kong Louis XIV i 1666. Der blev afsat 3.360.000 livre til anlægget.

    Det springende punkt for tidligere kanaltanker havde været vandforsyningen i kanalen, der skulle over en kontinentaldeling af vandledningsområdet mod henholdsvis Atlanterhavet og Middelhavet. Riquet løste dette med inddæmningen af reservoiret Bassin de Saint-Ferréol, der blev forbundet med Canal du Midi ad en 25 kilometer lang kanal som vandforsyning på kontinentaldelingen.

    Kanalen blev gravet, og 91 sluser blev anlagt langs ruten for i alt at tranportere skibe 190 meter op og ned. Deres dimensioner var store for datiden med en længde på 30,5 meter og en bredde på 6 meter ved sluseportene og 11 meter på midten. Brugen af det ovale sluselayout styrkede strukturen, og både sluser og kanaler kan ses i det centrale Toulouse.

    Canal du Midi blev åbnet den 15. maj 1681 og dengang blev den benævnt Canal Royal de Languedoc. Den endelige pris løb op i over 15 millioner livre. Langs Canal du Midi blev der i 1830erne plantet platantræer, som skulle stabilisere bredderne. I alt blev der plantet omkring 42.000 træer, og de starter allerede i Toulouse.

    I dag er kanalen et yndet udflugtsmål for flodture. Det gælder ikke bare for sightseeingbådene i Toulouse, men også for ferier på vandet, hvor det sydfranske landskab passerer langsomt forbi undervejs.

     

    Cité de l'Espace, Toulouse

    Rumbyen
    Cité de l’Espace

    Cité de l’Espace er en temapark om verdensrummet og dets udforskning gennem tiden. Her er blandt andet replikaer og modeller af rumfartøjer som Mir og Sojuz, udstillinger om forskellige emner inden for fx rumfart og universet samt et planetarium og et IMAX-teater.

     

    Airbus

    Europæiske Airbus er sammen med Boeing fra USA verdens største producenter af civilfly. Airbus blev etableret i 1970 efter initiativ fra fransk, tysk og engelsk side for at danne et konkurrencedygtigt alternativ til amerikanske flyproducenter, så den højteknologiske viden ville samles og udvikles i Europa. Resultaterne er betydelige i Airbus, hvor utallige fly gennem årene er blevet samlet i Toulouse.

    Man kan besøge Airbus-fabrikken, hvor man kommer tæt på samlingen af Airbus-fly og hører historien om fly som fx A380. En anden tur går til Airbus’ historie og derved også en del af Toulouses stolte luftfartstraditioner. Fra 1950erne kan man se et af de første, succesrige kommercielle jetfly i verden; Sud-Aviations SE 210 Caravelle. Fra 1960erne er det verdens andet (efter Tupolev Tu-144) supersoniske passagerfly, Concorde, og fra 1970erne er det det første Airbus-fly, der var Airbus 300.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Toulouse her.

Ture fra byen

    Montauban, Frankrig

    Montauban

    Montauban er en by, der ligger ved sammenløbet af floderne Tarn og Tescou. Montauban har omkring 60.000 indbyggere, og den er hovedby i departementet Tarn-et-Garonne. Byen blev grundlagt i 1144, da grev Alphonse Jourdain af Toulouse gav den udstrakte rettigheder. Gennem de første århundreder var der mange forskellige herskere i Montauban, hvis fæstninger kardinal Richelieus tropper fik ødelagt i 1629. Under 2. Verdenskrig blev byen kendt som stedet, hvor Leonardo da Vincis Mona Lisa blev opbevaret en periode.

    Selve bykernen i Montauban er seværdig og stemningsfuld at gå en tur i. Man kan fx starte på den elegante plads, Place Nationale, der ligger i byens centrum. Rundt om pladsen er der ensartede rødstensbygninger med arkader. Herfra kan man gå til det moderne byrum ved Esplanade des Fontaines eller gennem den gamle bydel til Cathédrale Notre-Dame de l'Assomption, der er Montaubans domkirke, og som blev opført fra 1692.

    Læs mere om Montauban

     

    Andorra

    I Pyrenæerne ligger bjergstaten Andorra i 800-2.900 meters højde. Staten blev grundlagt i 805 og hurtigt herefter hørte den under byen Urgell. Allerede i 1176 blev Andorra igen en selvstændig stat, men landets skrevne forfatning blev først udarbejdet i 1993. Gennem århundrederne er Andorra blevet påvirket af de to store nabolande, Frankrig og Spanien. Andorras areal er 468 km², og i dag bor der omkring 70.000 indbyggere i landet.

    De fleste besøgende tager til hovedstaden Andorra la Vella, der ikke ligger langt fra grænsen. Byen er velbesøgt og kendt for sin taxfree shopping, og med dens korte afstande kan man på en vandretur foretage både sightseeing, indkøb og restaurantbesøg.

    Blandt Andorra la Vellas seværdigheder er Santa Coloma-kirken fra 800-tallet og bygningen Casa de la Vall, der er landets parlament og justitsministerium. Bygningen blev opført i 1580, og den blev taget i brug som parlament i 1702. Kirken Eglisia Sant Esteve blev opført i 1000-tallet, og indvendigt kan man se malerier fra 1200-tallet.

    Andorra har også forskellige museer. De fleste ligger i Andorra la Vella (fx Andorra Bilmuseum/Museu Nacional de l'Automòbil) eller i byen Ordino (Miniaturemuseet/Museu de la Miniatura og Postmuseet/Museu Postal).

     

    Carcassonne, France

    Carcassonne

    Carcassonne er en af de mest spændende og berømte byer i det sydfranske område. I dag er Carcassonne administrationsby i departementet Aude, men området har været bosat gennem årtusinder. Den nuværende fæstningsby går tilbage til den keltiske bosættelse Carsac, som fra 500-tallet f.Kr. lå få kilometer fra dagens franske by.

    Gallere kom til byen omkring år 300 f.Kr., og senere blev den strategisk vigtige by en del af Romerriget. Romerne befæstede bakketoppen, og byen fik status af colonia. De ældste dele af de bevarede mure stammer fra denne gallisk-romerske periode. Senere kom vestgotere, saracenere og frankere til, og de styrkede alle byens forsvarsanlæg. Resten er historie, der gjorde Carcarssonne til en sydfransk by med en middelalderkerne bag særdeles velbevarede og imponerende mure.

    Læs mere om Carcassonne

     

    Béziers, Frankrig

    Béziers

    Béziers er en smuk sydfransk by, hvis gamle centrum ligger højt over Orb-floden og Canal du Midi med kun cirka ti kilometer til Middelhavet. Béziers blev grundlagt i 575 f.Kr., og den er derfor en af Frankrigs ældste byer. Senere blev Béziers en romersk by med navnet Colonia Julia Baeterrae Septimanorum, og i den blev der blandt andet opført et amfiteater. Coloniaen eksporterede også vin til hovedstaden Rom.

    Gennem 900-1100-tallene var Béziers sæde for vicegrevskabet af samme navn, og byens vicegrever regerede et stort område omkring byen. I begyndelsen af 1200-tallet udspillede massakren i Béziers sig. Det var en militær operation, der fandt sted under de albigensiske korstog, og massakren var et blodbad, der refererer til massemordet begået for at ødelægge katharerne. Béziers blev besejret i juli 1209 af en korstogshær ledet af Arnaud Amaury.

    Læs mere om Béziers

     

    Montpellier, France

    Montpellier

    Montpellier er en af Sydfrankrigs smukke byer med dens mange hyggelige kirker, bygninger, gader og pladser med caféer, hvor serveringen er i top, og hvor der er mange og meget varierede ting at se på i områdets milde Middelhavsklima.

    Byens lange og spændende historie har givet den en række interessante bygningsværker og monumenter, der i behagelige gåafstande ligger spredt i og uden for hjertet af den stemningsfulde gamle bydel. Flere steder er de ældste kvarterer som en labyrint, man blot skal gå på opdagelse i.

    Place de la Comédie er hjertet af det moderne og levende Montpellier. Her mødes indbyggere, sporvogne, kultur og shopping, og herfra er der nem adgang til blandt andet Place Royale du Peyrou, Montpelliers katedral, byens to bevarede middelaldertårne fra befæstningernes tid og kunstmuseet Musée Fabre, hvor mange store mestres værker kan opleves.

    Området omkring Place Royale du Peyrou er et særligt sted. Her finder man elegant arkitektur og en smuk byplan, hvor selve pladsen og triumfbuen mod øst er et par af byens perler. Centralt står en rytterstatuen af solkongen Louis XIV, og herfra ligger vandtårnet Château d’Eau mod vest.

    Læs mere om Montpellier

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Carrefour

    Esplanade Compans Caffarelli 3
    carrefour.fr

     

    Carrefour

    Grande Rue Saint-Michel 11
    carrefour.fr

     

    Centre Commercial Compans

    Esplanade Compans Caffarelli 3

     

    Galeries Lafayette

    Rue Lapeyrouse 4
    galerieslafayette.com

     

    Markeder

    Place Saint-Aubin, Place Victor Hugo, Place Saint-Etienne, Place Saint-Sernin

     

    Indkøbsgader

    Rue d’Alsace-Lorraine, Rue de Rémusat, Rue des Arts, Rue du Languedoc, Rue du Taur, Rue Croix-Baragnon, Rue Fermat, Rue Saint-Rome

Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Begyndelsen

    Der er fundet arkæologiske beviser for, at der allerede var bosættelser i Toulouse i 700-tallet f.Kr. Stedet har været gunstigt, idet floden Garonne netop her haft et vadested, hvor vandet kunne krydses.

    Derved lå bosættelsen centralt mellem Atlanterhavet mod vest, Middelhavet mod øst og Pyrenæerne mod syd. Og desuden var her et stort område, der kunne dyrkes.

    Bosættelsen lå lidt mod syd i forhold til i dag, og den blev med tiden til en by med navnet Tolosa; et navn der trods mange forskellige erobrende folkeslag er fastholdt og blevet til dagens Toulouse.

    De første bosættere menes at være ikke-indoeuropæiske stammer fra det nuværende Aquitaine. Senere kom keltere til i form af folket volcae, der kom til at dominere byens og dens tidlige udvikling. Gallisk blev det dominerende sprog, og Tolosa kom til at blive deres hovedstad. Byen var en af de mægtigste i Gallien, og dens rigdom var kendt viden om.

     

    Den romerske tid

    Romerne startede deres erobring af Gallien i 125 f.Kr., og de grundlagde kolonien Narbo Martius, dagens Nar-bonne, i år 118 f.Kr.

    Tolosa valgte at alliere sig med romerne, der med aftalen etablerede et fort nord for byen. Det lå tæt på Tolosas handelsruter og samtidig også nær grænsen til det uafhængige Aquitania.

    I 109 f.Kr. nåede kimbrerne, hvis vandring var startet i Jylland, til romernes nuvundne provins ved Middelhavskysten; Provincia. De overvandt romerne, og Tolosa gjorde i den forbindelse oprør og dræbte den romerske garnison.

    I 106 f.Kr. havde romerne genvundet sin styrke, og de generobrede det tabte land i den nye provins. Tolosa skulle indtages og straffes for deres oprør, og den romerske general Quintus Servilius Caepio indtog byen og dens store rigdomme. Tolosa blev nu en del af den romerske provins med Narbo Martius som hovedstad.

    Fra området omkring Tolosa kunne Rom og Cæsar erobre Aquitania mod vest, og med det samlede Gallien under romersk kontrol, var Tolosa ikke længere militært interessant, men den lå handelsmæssigt godt, og det bragte ny udvikling med sig.

    Romerne besluttede at flytte byen mod nord til en placering på den østlige bred af Garonne, og der ligger byen fortsat i dag. Dette skete omkring år 0, og en romersk by med rette gader blev etableret. Indbyggerne i Tolosa var tvunget til at flytte, og den gamle Tolosa blev forladt.

    Der blev bygget bymure omkring Tolosa på initiativ af kejser Augustus, der ville skabe en stor og stærk by på det sted, hvor den romerske vej, Via Aquitania, krydsede Garonne. Bymure var på den tid ikke normalt for romerske byer, men en særlig tilkendegivelse af en bys vigtighed.

    Tolosa blomstrede og blev en af de vigtigste byer i Romerriget og kom til at nyde flere privilegier fra kejserne.

    Hærføreren Marcus Antonius Primus var fra Tolosa, og han ledte Vespasians tropper til Rom i år 69, og med Vespasian kom det flaviske dynasti til magten. Vespasians søn blev kejser Domitian, og tildelte Tolosa den fine status af romersk koloni samt tilnavnet Palladia.

    I Palladia Tolosa var der efter romersk forbillede blandt andet teater, cirkus, akvædukter, termer, kloakering og forum, så det var en af regionens førende byer, og den lå beskyttet bag bymurene.

    I 200-tallet var der invasioner i Gallien, men her var Tolosas position langt fra grænserne givtige, så efter ødelæggel-ser omkring i Gallien, var Tolosa den fjerdestørste by i den vestlige del af det romerske rige; større var kun Rom, Trier og Arles.

    Kristendommen kom til Tolosa under den romerske tid i 200-tallet, og den kristne menighed voksede under byens første biskop; Saturninus, der senere blev helgenkåret efter at have lidt martyrdøden i år 250.

    Roms nederlag til vestgoterne i år 410 ledte også til afslutning af Tolosas tid under Rom. I 413 erobrede vestgoterne under kong Ataulf byen. Goterne blev dog tvunget til retræte af romerske tropper, men ved en fredsslutning i 418 blev Aquitania og Palladia Tolosa vestgotisk, og de byen som deres hovedstad.

     

    Vestgoternes æra

    De vestgotiske konger slog sig ned i Tolosa, og de var med fredsslutningen med Det Vestromerske Rige i 418 Roms allierede.

    I begyndelsen af denne æra hjalp vestgoterne Rom med at besejre germanske stammer, der havde invaderet egne af området. Det benyttede de til succesrigt at udvide det vestgotiske kongerige med udgangspunkt i Tolosa.

    Vestgoterne ville dog også udvide riget til området ved Middelhavet og dermed indtage den resterende del af den romerske provins Gallia Narbonensis. De angreb fra 436, hvor den romerske general Litorius med hjælp fra de centralasiatiske hunnere vandt og endte med at belejre Tolosa i 439.

    Tolosa og Rom indgik dog i 455 en ny fredsaftale med Rom, så de samlet kunne slå en truende hunnerinvasion tilbage. Avitus var sendt fra Rom, og i mellemtiden havde vandaler plyndret Rom, og kejser Petronius Maximus var blevet dræbt.

    Den vestgotiske kong Teoderik II udråbte i Tolosa Avitus til ny kejser i juli 455. Avitus blev afsat året efter, og det førte til, at vestgoterne begyndte at kæmpe med romerne, hvis rige svækkedes løbende. I 462 kunne vestgoterne indtage Middelhavskysten og dermed gøre Tolosas rige endnu større.

    I 475 brød kong Eurik officielt med Rom, og Tolosas rige var nu selvstændigt og strakte sig med tiden over store dele af Gallien og den iberiske halvø; fra Loiredalen i nord til Gibraltar i syd.

     

    Frankere fra nord og muslimer fra syd

    Da det vestgotiske rige var på sit højdepunkt, var Tolosa hovedstad for det største rige, der er styret fra byen. Samtidigt blev frankerne nord for Loire styrket; ikke mindst da de overgik til katolicismen, hvilket styrkede deres større fra den magtfulde kirke.

    Frankerne angreb, og vestgoterne led et betydende nederlag i Slaget ved Vouillé i 507. Det var her, frankerne etablerede sig som de franske, mens vestgoterne var fremmede på frankisk jord. I 508 erobrede frankerne Aquitaine og Tolosa, der blev Toulouse og en del af Aquitaine. Tiden som hovedstad var forbi for nogle år.

    Efter den frankiske kong Klodevig Is død i 511, blev Frankerriget regeret som et patchwork af lokale konger, der alle kæmpede for at samle riget. Det blev til en tid med anarki og nedgang i Toulouse, der lå i udkanten af riget, men Aquitaines lille interesse blandt kongerne muliggjorde også en ny selvstændighed.

    Frankerkongerne havde delegeret magten i Aquitaine til hertuger, der i 680 fusionerede med hertugdømmet Vasconien. Toulouse blev ny hovedstad i det nye og uafhængige hertugdømme Aquitaine.

    I starten af 700-tallet trængte muslimer ind fra den iberiske halvø. De erobrede Narbonne i 719 fra vestgoterne, og derefter ville de overvinde Aquitaine. I 721 belejrede de Toulouse i tre måne-der. Byen var tæt på at falde, men som kom hertug Odo af Aquitaine tilbage med den hjælp, han havde draget ud for at finde. I Slaget ved Toulouse den 9. juni 721 vandt Odo en stor sejr, den lagde den arabiske fremmarch mod vest i ruiner.

    Odo allierede sig senere med den muslimske leder i Catalonien, Munuza. Da den andalusisk-muslimske leder, Abdul Rahman Al Ghafiqi, vandt over Munuza, drog Abdul Rahman Al Ghafiqi med sin hær vest om Pyrenæerne og besejrede Odos hære omkring Bordeaux. Odo havde intet andet valg end at bede den reelle konge over de tre frankiske riger, Karl Martell, om hjælp.

    Karl Martell samlede en hær, der mødte de muslimske arabere ved Poitiers. Den 10. oktober 732 stod Slaget ved Poitiers, der ledte til de kristne frankeres sejr over de muslimske arabere, og Abdul Rahman Al Ghafiqi blev dræbt på slagmarken. Slaget blev vendepunktet for islamisk og arabisk fremmarch i Vesteuropa.

    Odo måtte anerkende det frankiske herredømme i området, mens Odos efterfølgere opponerede aktivt mod det. Deres modstand og muslimernes endelige nederlag nord for Pyrenæerne ved Narbonne i 759, drejede Frankerrigets militære interesse mod Aquitaine og Toulouse. Efter otte års krig faldt Aquitaine og Toulouse i 768.

    Med Karl den Store som frankisk konge indledtes en politik, hvor nyerobret land blev etableret med lokale magthavere, der var indsat direkte af kongen. Det skulle sikre loyalitet til Frankerriget; en loyalitet der stred mod Aquitaines trang til og søgen efter uafhængighed.

    I Toulouse blev der indsat en frankisk greve, og byen oplevede under Karl den Store en solid vækst. Militært blev byen forstærket og blev anvendt som udgangspunkt for angreb på de muslimske arabere syd for Pyrenæerne. Efter Karl den Stores død i 814 var herskerforholdene skiftende, og Aquitaine blev et kongerige.

     

    Frankerrigets nedgang

    I slutningen af 800-tallet var Toulouse blevet et grevskab, der formelt var underlagt den franske konge, men som reelt fungerede uafhængigt. I disse århundreder blev Toulouses indflydelsesområde defineret fra Toulouse til floden Rhône i øst, og den betegnelse bestod helt til den franske revolution under navnet Languedoc.

    Toulouses tid som en del af Aquitaine var endegyldigt ovre, og 900-tallet bragte kaotiske regeringstilstande til Frankerriget, der oplevede sin storhed under Karl den Store.

    Riget blev inddelt utallige selvstyrende enheder, hvor kun et lille område, en enkelt by eller et par landsbyer blev kontrolleret. Det var en situation, der lå langt fra den orden og fokus på kulturel og uddannelsesmæssig udvikling, der havde været i tiden under Rom. Greverne i Toulouse var ingen undtagelse; de havde i 900-tallet kun kontrol over ganske få dele af deres tidligere land.

    Med de kaotiske forhold kom fremmede invasioner også igen. De muslimske leder i Cordoba sendte invasionsstyrker mod de kristne riger i nord, og hærene nåede i 920erne Toulouse, uden at byen faldt. I 924 nåede madjarer fra øst Toulouse, hvor de blev besejret af grev Raymond III Pons.

    Det var nedgangstider for Frankerriget, men på visser måder stod Toulouse bedre rustet til fremtiden end de nord-franske regioner. Romerrigets love og levevis var i en vis udstrækning fortsat gældende i Toulouse.

     

    Ny styreform og opgangstider

    1000-1100-tallene medførte først religiøse brydninger i Toulouse og dernæst en kristen renæssance og betydelig udvikling i byen og omegnen. Nye kirkebyggerier skød op, og teknisk udvikling betød bedre økonomi for landbruget.

    Toulouse, der i forhold til mange samti-dige byer, ikke havde ekspanderet kraftigt gennem århundrederne med at flytte bymurene længere og længere ud, anlagde i denne tid også nye kvarterer. Saint-Cyprien på Garonnes vestbred er et eksempel, og den blev forbundet til Toulouse i1181 af en bro over floden. Eksisterende bydele udviklede og bredte sig også kraftigt.

    I midten af 1100-tallet ophørte det enevældige styre af grever. Starten til ændringen skete med grev Raymond IVs deltagelse i de kristne korstog, hvilket foranledigede opgør om arvefølgen.

    I stedet blev styrets beslutninger lagt over til et byråd af ledende folk; de såkaldte capitouls, som der var otte af. Deres første beslutning er dateret 1152, og de repræsenterede hver sit distrikt i byen.

    I 1190 lod byens capitouls, som der nu var 24 af, den første civilpolitiske regeringsbygning opføre; Capitole. Dette skete på trods af franske kongers forsøg på indblanding, og styreformen fortsatte mere eller mindre uændret i de følgende århundreder.

    I 1000-tallet dukkede katharismen op i Languedoc, og den kom til at spille en rolle i 1200-tallet. Det var en religiøs bevægelse, der inkluderede både kristne og gnostiske elementer, og den blev fordømt af den katolske kirke.

    I 1210erne var katharismen stærk i Toulouse, og en række kristne belejringer skulle knække bevægelsen og samtidig den lokale adel. Simon de Montfort belejrede uden succes byen i 1211, men han vendte tilbage og indtog den i 1216, hvor han udråbte sig selv til greve af Toulouse. I 1217 vendte den legitime greve, Raymond VI, tilbage og genindtog sin by. Simon de Montfort vendte tilbage med en hær året efter og blev dræbt at en sten slynget af byens forsvarere.

    Resultatet af belejringerne blev, at Raymond VI anerkendte indbyggernes loyalitet og støtte og derved også endeligt accepterede styret med capitouls i byen.

    Den politiske autonomi sluttede til en vis grad i 1200-tallet. Med Parisertraktaten i 1229 mellem Raymond VII af Toulouse og den franske kong Ludvig IX stoppede det albigensiske korstog mod katharismen. Det bragte ro i byen, og et universitet efter parisisk model blev etableret.

    Med Raymond VIIs død i 1249 overgik Toulouse til den franske konge, og derved svækkedes byens capitouls politisk. 1200-tallet bragte også mange kristne ordner til Toulouse som fx dominikanerne. Parallelt til dette startede inkvisitionen i byen, og den fortsatte i flere århundreder med Toulouse som hjemsted.

     

    Ny vækst i 1400- og 1500-tallene

    Gennem århundrederne oplevede Toulouse skiftevis op- og nedture. Ekspansionen var til stede, men begivenheder som den store brand i 1463 medførte store ødelæggelser i nogle kvarterer, hvor indbyggertallet efterfølgende blev decimeret.

    Mangel på mad og et nedslidt gadenet gjorde også 1400-tallet til et århundrede i stagnation, men fremgangen kom med flere indbyggere og en øget produktion. Fx blev planten vajd en succesrig handelsvare, der på fin vis supplerede byens blomstrende tekstilproduktion.

    Handelen skabte formuer i Toulouse, hvor købmænd og fabrikanter byggede mange af de fornemme palæer, der også i dag kendetegner byens centrum; fx Pierre d’Assézats pragtfulde residens.

    Indtjeningen på vajd varede ikke ved, idet det mere farveægte indigo efterhånden strømmede til Europa fra Indien. Ud over handel var der også kulturel vækst i Toulouse. Side om side med den aktive inkvisition havde byens universitet næsten 10.000 studerende i midten af 1500-tallet, og det smittede intellektuelt af på bylivet.

    Modstrømningen var den katolske kirkes forfølgelse af folk, der tog Martin Luthers protestantiske tanker til sig. Det startede på universitetet i 1532, og samme år blev Jean de Caturce brændt i byen og overgik derved til en status som en af de første protestantiske martyrer i Frankrig.

    I 1540erne og 1550erne tog opgøret mellem den katolske kirke og den reformerte kirke fart. Velstillede borgere og dele af adelen tog de protestantiske tanker til sig, og derved var det en trussel mod det etablerede system, der blev styret af den katolske kirke.

    Politisk var der også spændinger i byen med en århundredlang tradition for et system baseret på lokale capitouls stod overfor det franske parlamentssystem, der i Toulouse var blevet indført i 1420.

    I 1562 udløstes spændingerne i Toulouseoprøret mellem medlemmer af den katolske kirke og medlemmer af den reformerte kirke. Op mod 5.000 borgere døde under oprøret, der blev et forvarsel om forestående religionskrige i Frankrig.

    Henrik IV blev fransk konge i 1589, og med hans baggrund som protestant og senere katolik skabte hans komme politisk og religiøs ro i Toulouse. Byens parlament anerkendte kongens overhøjhed, og de godkendte Henrik IVs Nantes-edikt fra 1598, som gav landets reformerte store frihedsgrader i det katolsk dominerede Frankrig. Parlamentets rolle og den nye politiske status fratog capitouls yderligere indflydelse.

     

    1600-tallet og den sorte død

    I 1600-tallet rasede pesten over regionen, og Toulouse blev ramt af epidemier i 1629 og 1652. Et sjældent samarbejde mellem parlamentet og capitouls så dagens lys, for alle måtte hjælpe hinanden i situationen.

    De velstillede og mange af kirkens folk havde forladt Toulouse og derved den største smitterisiko. Læger blev tvunget til at blive, og mangel på mad fik ca-pitouls til også at forlange, at bagere og slagtere skulle blive i byen og levere mad.

    Byens hospitaler tog imod de smittede, og for mange var nærheden til et hospital en større tryghed end at tage på landet. Fattigdommen hærgede også i pestens kølvand, og på et tidspunkt blev de velstillede gjort ansvarlige for de fattige.

    Tusindvis døde, og Toulouse var rystet med ødelagte strukturer efter den anden epidemis endeligt i 1654. På trods af dette var den kostbare bro, Pont-Neuf, dog færdiggjort i 1632.

    Slutningen af 1600-tallet bød også på et stort nyanlæg. I 1681 blev Canal du Midi indviet, og kanalen betød, at vandvejen mellem Atlanterhavet og Middelhavet blev hurtigere og nemmere. Toulouses placering ved den vestlige starten af kanalen betød nye handelsmuligheder fremover.

     

    Byudvikling i 1700-tallet

    Ny byplanlægning og ny rigdom skabte megen aktivitet i Toulouse gennem 1700-tallet. Blandt de store offentlige anlæg fra tiden er gadenettet, Canal de Brienne og parkerne omkring Grand Rond og den statelige facade på Capitole.

    Capitole blev også genstand for en ændret politisk opbygning. Religiøst var Nantes-ediktet blevet definitivt blevet tilbagekaldt af kong Ludvig XIV i 1685, og derved var den religiøse intolerance steget.

    Spændingerne steg i Toulouse, da købmanden Jean Calas blev dømt til døden af byens parlament den 9. marts 1762. Calas var protestant og bedyrede sin uskyld, men blev henrettet dagen efter dommen. Jean Calas var derved blevet offer for en subjektiv rettergang grundet hans protestantiske tro, og tre år senere blev han posthumt fundet ikke-skyldig i anklagerne.

    Befolkning støttede parlamentet for ikke at opnå for stor indflydelse fra kongemagten, og valget af de nu otte capitouls blev overladt til parlamentet, der derved kontrollerede det politiske system yderligere.

     

    Den franske revolution

    Som i andre dele af Frankrig fik den franske revolution stor betydning for den sociale og politiske situation i Toulouse. Efter begivenhederne den 14. juli 1789 medførte et regimeskifte, hvor Toulouses parlamentsmedlemmer og capitouls gik på gaden den 25. september i kampen for at fastholde deres magt. Befolkningens loyalitet overfor det gamle styre var dog meget lille, og den regionale indflydelse, der førhen var sikret gennem parlamentet, blev nu minimeret gennem etableringen af området som departementet Haute-Garonne.

    Systemet mod capitouls blev opløst den 14. december 1789, og i stedet blev der indført borgmesterstyre. Joseph de Rigaud blev valgt som første borgmester den 28. februar 1790.

     

    Napoleonstiden i Toulouse

    Tidens første slag ved Toulouse foregik i 1799, hvor den befæstede by forsvarede sig succesrigt mod et angreb fra britiske og spanske royalistiske hære. Et andet og større slag skulle dog finde sted i slutningen af Napoleonstiden.

    Med Napoleon som ny fransk leder og senere kejser blev det regionale selvstyre i Toulouse delvist genindført, og kejseren selv kom til byen i 1808.

    I 1814 udspillede Slaget ved Toulouse sig som et af de sidste under Napoleonskrigene. Det startede den 10. april og dermed efter Napoleons overgivelse af Det Franske Imperium til Den Sjette Koalition.

    En britisk og to spanske divisioner angreb Toulouse, der blev forsvaret under ledelse af Nicolas Jean-de-Dieu Soult. De franske tab var mindre end angribernes, og de britisk-spanske styrker havde ikke held med at vinde slaget. Det lykkedes endda at holde byen en ekstra dag, hvor Soult kunne undslippe byen med hele sin hær i behold.

    Den 12. april kunne den britisk-spanske styrke indtage byen uden Soults modstand, og en delegation fra byen overgav Toulouse til erobrerne. Med Napoleons abdicering indgik Soult våbenhvile den 17.april.

     

    1800-tallets Toulouse

    Den industrielle revolution i Toulouse skete gradvist gennem 1800-tallet og havde ikke samme vækst som i mange andre franske byer. Tekstilfabrikker lå allerede i byen, der også producerede tobak og noget militært isenkram.

    Midten af 1800-tallets ekspansive byplanlægning og jernbanens komme i 1856 blev det vendepunkt, der ændrede Toulouse fra en by med middelalderpræg til en moderne 1800-talsby.

    Jernbanen bandt Toulouse sammen med både Atlanterhavs- og Middelhavsbyerne på samme måde, som Canal du Midi havde gjort det siden 1600-tallet.

    Byplanmæssigt blev store veje gennemført, så byen effektivt kunne brede sig med nye kvarterer uden for middelalderkvartererne.

    I 1875 blev fremskridtet midlertidigt stoppet, da store regnfald og smeltevand fra Pyrenæerne førte til en oversvømmelse i byen, Garonne gik 6,20 meter over sine bredder, og af forbindelser over floden, stod kun Pont-Neuf tilbage.

     

    1900-tallet til i dag

    Gennem 1900-tallet voksede Toulouses indbyggertal kraftigt; blandt andet med 25.000 spaniere, der har påvirket byens kulturelle liv siden da.

    Industrien voksede også betydeligt, og det styrkedes blot, da Toulouse i 1963 blev en af otte franske byer og byområder, der skulle drive en regional udvikling som modpol til hypercentralisering i Paris.

    Højteknologien kom også til Toulouse og mest synlig på verdensplan blev placeringen af Ariane-rumprogrammet og Airbus’ hovedsæde i byen. Kulturelt blomstrer Toulouse også, og siden 1993 har metroen rullet her.