Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Carcassonne er en af de mest spændende og berømte byer i det sydfranske område. I dag er Carcassonne administrationsby i departementet Aude, men området har været bosat gennem årtusinder. Den nuværende fæstningsby går tilbage til den keltiske bosættelse Carsac, som fra 500-tallet f.Kr. lå få kilometer fra dagens franske by.

Gallere kom til byen omkring år 300 f.Kr., og senere blev den strategisk vigtige by en del af Romerriget. Romerne befæstede bakketoppen, og byen fik status af colonia. De ældste dele af de bevarede mure stammer fra denne gallisk-romerske periode. Senere kom vestgotere, saracenere og frankere til, og de styrkede alle byens forsvarsanlæg. Resten er historie, der gjorde Carcarssonne til en sydfransk by med en middelalderkerne bag særdeles velbevarede og imponerende mure.

Den største og mest kendte seværdighed i Carcassonne er Cité de Carcassonne, der er byens middelfæstning, som blev restaureret i midten af 1800-tallet under ledelse af Eugène Viollet-le-Duc. Fæstningen blev optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv i 1997, og den er et imponerende bygningsværk, som man kan se fra lang afstand, før man når byen.

Fæstningen omslutter hele Carcassonnes middelalderby, og langs de to ydre mure er der 53 tårne og mange fremskudte bygninger, der virkede som bastioner mod eventuelle angreb. Bag murene ligger byens gamle borg, som i sig selv er beskyttet bag ekstra befæstninger. Byggeperioden af hele komplekset var fra romertiden til middelalderen, og man kan se forskel i detaljerne på fx murværket.

I byen kan man også se broen Pont Marengo, der krydser Canal du Midi. Broen blev bygget i år 1800 og er et populært sted at følge bådtrafikken på den berømte kanal. Ved broen er der sluseporte, og kanalen er ganske smal på dette sted. Man kan også gå til Pont Vieux, der er en anden interessant bro i byen. Pont Vieux stod færdig som den nuværende stenbro i 1320, hvor den afløste en træbro fra midten af 1100-tallet.

Der ligger også flere kirker i Carcassonne med byens domkirke som den vigtigste. Cathédrale Saint-Michel blev opført i 1200-tallet som en sognekirke dedikeret Sankt Michael. Kirken blev senere befæstet, og den fik status af katolsk domkirke i 1803. Man kan også se Basilique des Saints Nazaire et Celse, der er en 1100-talskirke. Der lå dog allerede en kirke på dette sted fra 500-tallet, men der er ikke bevaret nogle dele af den. Den nuværende basilika blev opført som byens katedral, hvilket den var til 1803.

Ture fra byen

  Narbonne, Frankrig

  Narbonne

  Narbonne er en sydfransk by, der ligger ved bredderne af vandvejen Canal de la Robine. Byen blev etableret af den romerske republik i år 118 f.Kr. med navnet Colonia Narbo Martius. Den blev hovedby i provinsen Gallia Transalpina, og Colonia Narbo Martius lå ved Via Domitia, der var den første romerske vej i Gallien. Datidens Narbonne lå strategisk godt og var politisk en rival til Massilia. Julius Cæsar tog initiativer til at etablere en havn, og det styrkede byens vækst og position, og der kan have været op mod 100.000 indbyggere i den romerske by.

  Det romerske styre i Narbonne sluttede i 462, og de følgende århundreder skiftede byen ledere flere gange, hvor visigoterne ikke mindst satte deres præg på byen og området. I 700-tallet blev mange jøder fra Bagdad inviteret til Narbonne, der udviklede sig til et jødisk center i denne del af Europa. Fra 1200-tallet startede nedgangstider i Narbonne, der hang sammen med, at floden Aude ændrede løb, og derved blev transporter til Narbonne tidligere så blomstrende havn besværliggjort. Det lukrerede andre havne på, og handel og transport gik nedad i Narbonne.

  Læs mere om Narbonne

   

  Béziers, Frankrig

  Béziers

  Béziers er en smuk sydfransk by, hvis gamle centrum ligger højt over Orb-floden og Canal du Midi med kun cirka ti kilometer til Middelhavet. Béziers blev grundlagt i 575 f.Kr., og den er derfor en af Frankrigs ældste byer. Senere blev Béziers en romersk by med navnet Colonia Julia Baeterrae Septimanorum, og i den blev der blandt andet opført et amfiteater. Coloniaen eksporterede også vin til hovedstaden Rom.

  Gennem 900-1100-tallene var Béziers sæde for vicegrevskabet af samme navn, og byens vicegrever regerede et stort område omkring byen. I begyndelsen af 1200-tallet udspillede massakren i Béziers sig. Det var en militær operation, der fandt sted under de albigensiske korstog, og massakren var et blodbad, der refererer til massemordet begået for at ødelægge katharerne. Béziers blev besejret i juli 1209 af en korstogshær ledet af Arnaud Amaury.

  Læs mere om Béziers

   

  Capitole, Toulouse

  Toulouse

  Toulouse er en smuk by, hvor elegante Capitole er centrum for den charmerende storby, der ligger ved floden Garonnes bred. Smukke, røde murstensbygninger, store kirker, museer og broerne over Garonne er gode steder at besøge for at opleve kulturen og historiens vingesus.

  Toulouses vandveje er også en oplevelse. Byen ligger i området Midi mellem Atlanterhavet og Middelhavet, og fra floden Garonne starter kanalen Canal du Midi netop her på dens løb mod Middelhavet. Platantræer på bredderne giver smukke promenader gennem store dele af Toulouse, og langs selve Garonne er spadsereturen også fornem.

  Gamle bygninger kendetegner Toulouse, men moderne teknologi sætter også tydeligt sit aftryk i byen, hvor flygiganten Airbus har en samlefabrik, og hvor Cité de l’Espace bringer besøgende tæt på verdensrummet i form af raketter og andre interessante oplevelser.

  Læs mere om Toulouse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev