Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Bordeaux i Sydvestfrankrig er en vidunderlige oplevelse med masser af både arkitektur og gastronomi. Det er en by, der er kendt for det gode liv i regionen, og for de mange smukke bygninger, man kan se her. I Frankrig er det kun Paris, der byder på flere såkaldte Monuments Historiques end Bordeaux.

Navnet Bordeaux kendes naturligvis fra vinens verdens, og som centrum i en berømt vinproducerende region har Bordeaux en betydelig indflydelse på verdens vin. Bordeaux er dog også meget andet end vin og god mad, og der venter mange gode spadsereture i gaderne.

Byens store pladser langs Garonnes vestlige bred er vartegn for byen. De smukke 1700-talsbygninger på Place de la Bourse og det kolossale Place des Quinconces er de mest kendte, og bevæger man sig videre ind i byens centrum, kan man bl.a. se domkirken og andre interessante bygninger.

Området omkring Bordeaux giver mange muligheder for gode oplevelser. Der er aldrig langs til nye vindistrikter, og her er både strande, storslået natur og termalbade. Man kan også besøge de små og store sydvestfranske byer eller tage over den spanske grænse til fx San Sebastián.

Topseværdigheder

  Place de la Bourse

  Børspladsen
  Place de la Bourse

  Place de la Bourse er en stor og smuk plads, der ligger som Bordeaux’ måske mest kendte vartegn. Pladsen blev anlagt fra 1730erne til 1775 langs den vestlige bred af floden Garonne. Det var kong Louis XV's hovedarkitekt, Ange-Jacques Gabriel, der designede Place de la Bourse i årene 1735-1738. Gabriel tegnede derefter også bygningerne, der skulle opføres langs pladsen.

  Der stod oprindeligt en rytterstatue af Louis XV centralt på Place de la Bourse, men den blev taget ned i 1792 i forbindelse med den franske revolution. Rytterstatuen blev smeltet om og i stedet anvendt til at støbe kanoner. I stedet for statuen blev der opstillet en korintisk søjlefontæne i 1828, men den blev erstattet i 1869 af det nuværende springvand, Fontaine des Trois Grâces, der repræsenterer Zeus' døtre Aglaia, Euphrosyne og Thalia.

  Place de la Bourse er et af de mest repræsentative værker af klassisk fransk arkitektonisk kunst i det 18. århundrede, og den er et bemærkelsesværdigt eksempel på datidens kongelige pladser. Mod nord ligger bygningen Palais de la Bourse, der blev bygget 1742-1749, og som i dag er sæde for Bordeaux' handels- og industrikammer. Mod syd ligger Hôtel des Douanes, der blev opført som toldbygning, og som i dag rummer toldmuseet Musée National des Douanes.

   

  Grosse Cloche

  La Grosse Klokketårn
  La Grosse Cloche

  La Grosse Cloche er et 40 meter højt klokketårn, der blev bygget som en port i Bordeaux' middelalderjord og som klokketårn for byens rådhus. Porten blev opført i 1400-tallet på resterne af den tidligere byport Porte Saint-Éloy, der havde stået her siden 1200-tallet. Både den tidligere og den nuværende port kendes også som Porte Saint-James, fordi den leder til pilgrimsvejen mod Santiago de Compostela.

  La Grosse Cloche har gennem årene været vigtig for Bordeaux og for byens borgere. Magistraten ringede fx med klokken for at give signal til høsten og for at advare befolkningen i tilfælde af brande. Porten blev et symbol på byen, og den optræder i Bordeaux' våbenskjold. Da borgerne i Bordeaux gjorde oprør mod kongen, fjernede han tårnets klokke som straf i 1548, og den kom først tilbage i 1561.

  Porten består af to cirkulære tårne med en højde på 40 meter, og de blev sammenbygget med en central bygning. I midten ligger portens indgang, og over den er tårnuret og selve klokken, som har givet anledning til navnet La Grosse Cloche. Den nuværende klokke blev støbt i 1775, den er to meter høj, og den vejer 7.750 kilo. Tårnuret blev bygget i 1759 efter matematikeren og astronomen Paul Larroques design.

   

  Cathédrale Saint-André

  Sankt Andreas Katedral
  Cathédrale Saint-André

  Cathédrale Saint-André er navnet på Bordeaux’ katedral, der er byens største og vigtigste kirke. Med en længde på 124 meter, en bredde på 18 meter i tværskibet, en højde på 23 meter i skibet og en højde på 29 meter i koret er katedralen et imponerende bygningsværk. Katedralen blev i dens oprindelige udformning indviet af pave Urban II i 1096, og den var vært for brylluppet mellem Eleanor af Aquitaine og Ludvig VII i 1137.

  Siden indvielsen er kirken blevet udbygget og ombygget gennem århundreder, og den nuværende bygning stammer hovedsageligt fra 1300-1400-tallene, og den står i gotisk arkitektur. Katedralen har et særkende i forhold til mange andre franske domkirke. Det arkitektoniske fokus var ikke på den vestlige facade, men derimod på de fire tårne ​​omkring krydset, der blev mere repræsentative end facaden. Dette skyldtes, at Bordeaux ved udbygningen var under den engelske krones kontrol.

  Den nordlige portal stammer fra begyndelsen af ​1300-tallet, og den viser en rig skulpturel udsmykning med figurer af ærkebiskopperne i Bordeaux. Her står også katedralens to 81 meter høje tårne ​​med spidse, gotiske tårntoppe. Foran koret på den sydøstlige side af domkirken kan man se det fritstående Tour Pey-Berland-klokketårn, der blev bygget 1440–1466 og opkaldt efter ærkebiskop Pey-Berland. I 1863 blev det 50 meter høje tårn forhøjet til 66 meter.

  Når man besøger det store og imponerende kirkerum, kan man se, at katedralen blev bygget over flere århundreder. Man kan fx se forskellen på byggeriet og udsmykningen af kirkens nordside og sydside. Mens skibet i katedralen er sammensat af en blanding af elementer fra forskellige perioder og stilarter, er koret stringent i en enkelt stil. Korets højde og bredde afviger fra skibet, men det blev løst arkitektonisk.

  Der er flere seværdige kapeller, der nærmest stråler ud fra kirkens østlige ende. Kapellerne i katedralen har forskellige dedikationer til blandt andet det hellige hjerte. Der ligger også flere kapeller på nord- og sydsiden af katedralen. Der er også en del smukke glasmosaikker i den store kirke. Der er dog kun få bevarede mosaikker fra middelalderen tilbage, mens resten er fra 1800-tallet, hvor de blev installeret fra 1852 af glasmageren Joseph Villiet og senere af Henry Feur.

   

  Musée des Beaux-Arts

  Museet for Skønne Kunster
  Musée des Beaux-Arts

  Musée des Beaux-Arts er et af de største og fineste kunstgallerier i Frankrig udenfor Paris. Museet blev grundlagt i 1801 med kunstmaleren Pierre Lacour som kurator, og det blev først indrettet sammen med et bibliotek og senere i en sal i byens rådhus. I dag ligger museets i sidefløjene til det smukke Palais Rohan, som er Bordeaux' rådhus. Fløjene blev opført i årene 1875-1881, og Galerie des Beaux-Arts lidt mod nordvest blev bygget 1936-1939.

  Museets største samling er sammensat af utallige malerier, og grundlaget for samlingen blev skabt ved statslige donationer i 1803 og 1805, hvor 44 værker af europæiske malere tilgik museet. Musée des Beaux-Arts åbnede for offentligheden i 1810, og siden da er samlingen vokset betydeligt. Fokus er værker af franske, flamske malere og hollandske malere. Man kan se værker af fx Frans Hals, Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Auguste Renoir og Pablo Picasso. Der er også en del skulpturer, tryk og tegninger på museet.

   

  Frugès-kvarteret i Pessac
  Cité Frugès de Pessac

  Cité Frugès de Pessac er et boligkvarter i Bordeaux-forstaden Pessac, der ligger sydvest for centrum. Det blev bygget 1924-1926 på initiativ af industrimanden Henri Frugès, der fik arkitekterne Le Corbusier og Pierre Jeanneret til at udvikle en masterplan for området og kvarterets individuelle bygninger.

  Det var meningen, at der skulle bygges 135 boliger, men grundet finansiering blev der kun bygget 51. Boligerne blev solgt individuelt, og mange af ejerne ændrede på husene, men de står alligevel meget karakteristisk i bybilledet i dag, og kvarteret er blevet en del af UNESCO-verdensarven, der består af Le Corbusiers værker flere steder i verden.

  Man kan se husene i Cité Frugès de Pessac i gaderne Rue le Corbusier, Rue des Arcades og Rue Henri Frugès. Husene skulle være arbejderboliger, som Frugès bestilte i nærheden af hans savværk og fabrikker, og Frugès gav Le Corbusier mulighed for at teste sine ideer om purisme, standardisering, effektivitet og maskinproduktion med kvarteret.

   

  Cité du Vin, Bordeaux

  Vinens By
  Cité du Vin

  Cité du Vin er et moderne vinprojekt i Bordeaux, der kombinerer et vinmuseum og en række andre oplevelser med vin som tema. Stedet blev åbnet i maj 2016 af den daværende franske præsident François Hollande, og det ligger naturligt i Bordeaux, der er et af verdens mest kendte vinregioner.

  Cité du Vin blev bygget i Bacalan, der er et nordligt kvarter i Bordeaux, som ligger på Garonne-flodens venstre bred i havnedistriktet Port de la Lune. Byggeriet blev igangsat i 2014, og resultatet står som et af byens mest kendte profiler i moderne arkitektur. Der er 2.500 reflekterende aluminiumspaneler på facaden af ​​bygningens 55 meter høje tårn, og det giver et indtryk af vin i et glas.

  På museet i Cité du Vin kommer man på en stor vinrejse verden over, som påvirker sanserne og inspirerer til interaktivitet. I udstillingen oplever man blandt andet verdens vinmarker, klimaer, druer og terroirer. Man kommer naturligvis også til Bordeaux' mange dejlige vine og vinhistorien i regionen.

Andre seværdigheder

  Grand Théâtre

  Det Store Teater
  Grand Théâtre

  Grand Théâtre er Bordeaux’ smukke teaterbygning, der blev indviet i 1780. Det var arkitekten Victor Louis, der designede bygningen. Louis blev senere kendt for flere anlæg i Paris som fx Théâtre Français. Det indre hovedtrappe i teatret i Bordeaux kom også til at danne inspiration for trappen i Opéra Garnier i den franske hovedstad.

  Grand Théâtre blev opført i nyklassicisme med en facade, hvor porticoens 12 korintiske søjler bærer et entablement, hvorpå der står 12 figurer, som forestiller ni muser og gudinderne Juno, Venus og Minerva. Det var billedhuggeren Pierre-François Berruer, der stod bag statuerne af de 12 figurer.

  Teatrets interiør er også seværdigt. På loftet af auditoriet er der en stor fresko malet af Jean-Baptiste-Claude Robin. Værket hylder kunsten, håndværkerne der byggede bygningen og byen Bordeaux. Man kan se en allegorisk figur af en kvinde, der symboliserer Bordeaux, og som er beskyttet af Hermes og Athena. I forgrunden er vinen, søfarten og slaverne, der var tre rigdomme i byen.

   

  Rohan Palæ
  Palais Rohan

  Palais Rohan er navnet på Bordeaux’ fine rådhusbygning, der blev opført i årene 1771-1784. Det store palæ blev bygget til at være ærkebiskoppens residens, og det var Ferdinand Maximilien Mériadec, der var ærkebiskop og prins af Rohan, der initierede byggeriet. Den nye residens skulle afløse en residens fra middelalderen, som den nytiltrådte ærkebiskop ikke fandt passende.

  Den nye bygning blev tegnet af arkitekten Richard-François Bonfin, der byggede residenspalæet som et Hôtel particulier, hvilket vil sige, at selve huset ligger mellem en indgangsgård og en bagvedliggende have. Facaden blev bygget i en stringent Louis XVI-stil, og haven blev anlagt som en formel fransk have. Den blev senere omlagt til engelsk landskabshave.

  Det imponerende palæ var ærkebiskoppens residens i relativt få år. Efter den franske revolution blev residensen fra 1791 sæde for regionen Girondes præfekturat, og i 1837 blev huset indrettet som Bordeaux' rådhus. I interiøret kan man se rådhuets byrådssal, der blev etableret i 1889 i en tidstypisk stil for offentlige byggerier i den tredje republik. Ud over at være rådhus, huset palæet også kunstmuseet Musée des Beaux-Arts de Bordeaux.

   

  Pont de Pierre

  Pierre Bro
  Pont de Pierre

  Pont de Pierre er en berømt bro, der krydser floden Garonne i det centrale Bordeaux. Broen blev udtænkt på initiativ af Napoleon i begyndelsen af 1800-tallet. På det tidspunkt var det nødvendigt at bruge både for at komme over Garonne, og det gjaldt også for Napoleons soldater på vejen til Spanien. Og derfor ønskede Napoleon at opføre en bro hurtigt, hvilket medførte et design med et træbro.

  Pont de Pierre nåede dog ikke at blive bygget til det oprindelige formål og heller ikke at det tiltænkte materiale. Broen blev opført 1819-1822, og den 487 meter lange konstuktion blev bygget af sten. Den stod som den eneste bro i Bordeaux over Garonne indtil man åbnede en jernbanebro i 1860, og der gik til 1965, før en supplerende vejbro blev indviet.

  Da man byggede Pont de Pierre, blev ingeniørerne Claude Deschamps og Jean-Baptiste Billaudel udfordret af både højvande og en stærk strøm i Garonne. Broen blev opført med 17 buer, og det var et tal, der svarede til antallet bogstaver i Napoleon Bonapartes navn. I dag er broen forbeholdt offentlige transportmidler, cykler og fodgængere.

   

  Cailhau Port
  Porte Cailhau

  Porte Cailhau er en smuk portbygning, der blev opført 1494. Ved et tilfælde vandt kong Karl VIII en sejr over italienere ved Fornovo i 1495, og derfor blev porten anvendt til at mindes sejren. Den 25 meter høje port blev bygget ind i Bordeaux’ forsvarsmure på samme sted, som en tidligere port havde stået siden 1300-tallet. På bysiden kan man se bygningsdele og døre, der tidligere har givet adgang til de historiske vold- og muranlæg.

  Porten dannede byens hovedindgang fra flodhavnen. Den gav blandt andet adgang til Palais de l'Ombrière, der var residens for hertugerne af Guyenne. Porte Cailhau blev arkitektonisk bygget i overgangen mellem gotikken og renæssancen, og der er en del udsmykning på den. På flodsiden kan man fx se flere statuer. Her er Karl VIII, evangelisten Johannes evangelisten og kardinal d'Épernay, der var ærkebiskop af Bordeaux, og som var ved kongens side under Slaget ved Fornovo.

   

  Pey Berland Tårn
  Tour Pey Berland

  Tour Pey-Berland er et fritstående tårn, der blev opført i årene 1440-1500 som klokketårn for Bordeaux' katedral, der derved kunne skånes for rystelser fra klokkerne. Opførelsen startede, da Pey Berland var ærkebiskop i Bordeaux, og tårnet blev opkaldt efter ham.

  Da Tour Pey-Berland stod færdigt, havde kirken ikke penge til de planlagte klokker, og derfor benyttede man tårnet til beboelse. Der gik til 1790, hvor man startede et blystøberi i tårnet i stedet for beboelsen, og efter ophængning af klokkerne fik tårnet sit planlagte formål.

  Tårnet blev oprindeligt bygget med en højde på 50 meter, men i 1863 forhøjede man det til 66 meter med en tårnhat med statuen Tour Pey Berland på toppen. Tour Pey-Berland er i dag åbent for besøgende, der vil gå de over 200 trin til toppen. Herfra har man en fantastisk udsigt over Bordeaux.

   

  Église Sainte-Croix

  Helligkors Kirke
  Église Sainte-Croix

  Église Sainte-Croix er en fin romansk kirke, der blev opført i 1000-1100-tallene som kirke for et abbedi i Benediktinerordenen. Klostret menes at være grundlagt i 600-tallet, men det blev ødelagt flere gange, før den nuværende klosterkirke blev opført. Efter århundreders forfald blev klostret nybygget 1664-1672, og siden 1890 har disse bygninger huset École des Beaux-Arts i Bordeaux.

  Kirken har et grundplan som et latinsk kors. Den består af et 39 meter langt skib med kapeller på hver side af kirkerummet. I den romanske periode havde kirken flade trælofter, og de gotiske hvælvinger blev tilføjet i 1100-1200-tallene. Vinduerne i sideskibene kom også først til i den tidlige gotiske periode. I 1800-tallet tilføjede man et symmetrisk klokketårn på venstre side af facaden, hvorved kirken fik sit nuværende udseende. I kirken kan man blandt andet se to malerier af Guillaume Cureau.

   

  Sankt Mikael Basilika
  Basilique Saint-Michel

  Basilique Saint-Michel er en gotisk kirke, der blev bygget i 1300-1400-tallene med trinvis færdiggørelse i 1473 og 1493. Kirkens dimensioner er imponerende med en længde på 75 meter og en bredde på 38 meter, og derved er den en af de største kirker i Bordeaux. Det fritstående klokketårn er 114 meter højt, og det blev bygget som byens højeste tårn.

  Kirkerummet er stort og seværdigt med blandt andet store glasmosaikker fra 1500-tallet til 1900-tallet, hvor nye kunstværker afløste tidligere, som blev ødelagt under 2. Verdenskrig. Der er også 17 sidekapeller i Basilique Saint-Michel, og der er seværdige hver for sig med deres udsmykninger. Skibet er 23 meter højt, og det er helt dækket af en aflang ribbet hvælving, der sammen med det øvrige interiør står som en flot udsmykket gotisk bygning.

   

  Sankt Severinus Basilika
  Basilique Saint-Seurin

  Basilique Saint-Seurin er en stor romansk basilika, der blev opført i 1000-1200-tallene på et sted, hvor der fra 300-tallet lå en kristen nekropolis. Ifølge overleveringen lå der også en tidligere kirke her, hvis historiske rødder også daterer sig til 300-tallet og til Sankt Severinus' ankomst til Bordeaux. Severinus var byens fjerde biskop og Bordeaux' skytshelgen.

  Det menes at have ligget en tempelbygning her, som blev ødelagt af vikinger i 800-tallet. Herefter gik der til 1000-tallet, før man besluttede sig for at større genopbygning af kirken, hvilket blev til den nuværende bygning. Nogle århundreder senere blev der opført en del sidekapeller, som man fortsat kan se i dag.

  I slutningen af 1820erne blev den vestlige facade restaureret, og den nuværende nyromanske facade blev bygget ved den lejlighed. Billedhuggeren Dominique Fortuné Maggesi fra Carrara blev valgt til at dekorere facaden, og han prydede indgangen med statuer af Sankt Severinus og Sankt Amand, hvis møde er afbildet på tympanonen. Han producerede også statuer af Sankt Johannes og Sankt Peter, som pryder balustraden på øverste etage. Dette blev gjort for at give ensartethed til både facaden og det romanske klokketårn på basilikaen.

  I kirken er der flere seværdige detaljer i udsmykningen og inventaret. Man kan blandt andet se en bispeprædikestol fra 1400-tallet, som anvendes ved indsættelsen af nye ærkebiskopper. I koret kan man se de gamle korstole, der med dekorationer af helgener, profeter med videre også stammer fra 1400-tallet. Man kan også se smukke glasmosaikker, en arkæologisk krypt og kapellerne, der blev bygget i 1300-1400-tallene.

   

  Quinconces Plads
  Place des Quinconces

  Place des Quinconces er en godt 25 hektarer stor plads, der derved er en af de største pladser i Europa. Det store byrum blev anlagt i årene 1810-1828 på stedet, hvor borgen Château Trompette tidligere lå. Den senmiddelalderlige borg blev designet af bygmesteren Vauban og opført efter afslutningen på ​​Hundredårskrigen for at garantere kongemagten i byen og forhindre opstande fra befolkningen. Kanonerne på Château Trompette var derfor rettet mod centrum af Bordeaux.

  Det store område har sider på cirka 260 meter mod nord og syd og omkring 150 meter mod øst og vest. Place des Quinconces bruges ofte til arrangementer af forskellig karakter. Hele pladsen er åben med seværdige elementer i hver ende. Mod øst står de sostrale søjler, Colonnes Rostrales, der er prydet med skulpturer på toppen, som symboliserer den handel og skibsfart, der prægede Bordeaux indtil 1800-tallet. Mod vest kan man se Monument aux Girondins, der er et 43 meter højt monument fra 1902, som mindes revolutionspolitikerne, der kaldtes girondinerne.

   

  BETASOM

  BETASOM er navnet på en ubådsbase, som den italienske flåde, Regia Marina, anlagde under 2. Verdenskrig. Italienerne anlagde som base for flådens deltagelse i aksemagternes krig i Atlanterhavet mod allierede skibe. Det skete som en del af Stålpagten, der var en forbundsaftale mellem Tyskland og Italien, der blev underskrevet i Berlin den 22. maj 1939.

  Bordeaux lå i den tyske besættelseszone i Frankrig, og derfor havde Regia Marina nem adgang til af anlægge BETASOM. Basen kunne huse op til tredive ubåde, og den havde tørdokker og to bassiner forbundet med sluser. Der var omking 1.600 mænd baseret på BETASOM, hvor admiral Angelo Parona havde kommandoen med ubådene under operativ kontrol af Karl Dönitz fra den tyske Kriegsmarine.

  Fra juni 1940 patruljerede tre italienske ubåde ud for De Kanariske Øer og Madeira, efterfulgt af yderligere tre ud for Azorerne. Da disse patruljer var afsluttet, vendte de seks både tilbage til deres nye base i Bordeaux, og senere patruljerede Regina Marina i området syd for Lissabon. Samlet set sænkede italienske ubåde, der opererede i Atlanterhavet, 109 allierede handelsskibe på i alt 601.425 tons, og Regia Marina mistede 16 ubåde.

  Admiral Dönitz besluttede i midten af 1941 at bygge beskyttende ubådshuse på basen i Bordeaux. Byggeriet begyndte i september 1941, og der blev bygget stort med armeret beton. Denne del af basen blev 245 meter bred, 162 meter dyb, 19 meter høj og med et tag på op til 5,6 meter i tykkelsen. Fra 1943-1944 brugte tyske Kriegsmarine basen, der stadig står velbevaret.

   

  Musée d'Aquitaine

  Aquitaine Museum
  Musée d’Aquitaine

  Musée d’Aquitaine er et museum, hvor man kan opleve mange dele af byen Bordeaux’ og regionen Aquitaines historie. Museet blev skabt i 1962 ud fra andre museer og deres historiske og etnografiske samlinger. I dag skildres mange historiske aspekter gennem fine udstillinger med mange spændende effekter, malerier med videre. Det er også samlinger fra andre dele af verden af Frankrig.

  På museets sted lå et kloster i feuillanternes munkeorden fra 1500-tallet. Klosteret blev nedlagt med den franske revolution, hvorefter stedet blev gymnasium. De gamle bygninger brændte i 1871, og det nuværende museumsbygning blev opført som universitetsbygning i 1880erne efter arkitekten Charles Durands design. Det har været museum siden 1987.

   

  Bordeaux Botaniske Have
  Jardin Botanique de Bordeaux

  Jardin Botanique de Bordeaux er en botanisk have, der ligger som en del af den offentlige park ved navn Jardin Public. Havens historie startede som medicinsk have i 1629, men den egentlige botaniske have blev etableret og tilplantet i 1858.

  I dag ligger den botaniske som en åben have i parken, og man kan blandt andet opleve det varierede planteliv fra Aquitaine, og der er også en del anlæg fra andre steder som fx Nordamerika, Japan og Kina. Vil man gerne have flere botaniske oplevelser, åbnede Jardin Botanique de la Bastide på den modsatte side af floden i 2003.

Ture fra byen

  Arcachon

  Arcachon

  Arcachon er en by, der ligger ved bugten Bassin d’Arcachon i området vest for storbyen Bordeaux. Det er en by, der er kendt som resortby med et mildt klima og dejlige strande. Denne del af byens historie startede allerede i 1800-tallet, hvor jernbanen mellem Bordeaux og Arcachon åbnede i 1857. Den gjorde Arcachon tilgængelig på en måde, den lille fiskerby ikke tidligere havde oplevet.

  I centrum ligger byens kasino og promenade langs de centrale strande. Langs promenaden er der caféer, restauranter og forskellige aktiviteter i sæsonen. Man kan også gå en tur i byens gader, hvor rådhuset Mairie d'Arcachon og kirken Basilique Notre-Dame d'Arcachon hører til de mest kendte bygningsværker. Man kan også tage langs kysten mod syd, hvor man umiddelbart uden for Arcachon kommer til den 110 meter høje Dune du Pilat, der er en kolossal klit på over 2.500 meter i længden og 500 meter i bredden.

   

  Cognac

  Cognac er en by, der har givet navn til den verdensberømte type alkohol, der kun må produceres her i distriktet. Byens historie tog for alvor fart i 1500-tallets militæralliance, der blev oprettet af kong Frans I af Frankrig for at kæmpe mod huset Habsburg. Som tak gav Frans I byen Cognac den kommercielle ret til at deltage i salthandelen langs floden, og derefter udviklede byen sig til et center for produktion af vin og spiritus.

  Cognac ligger ved floden Charente med størstedelen på flodens venstre bred, og den er hyggelig med flere seværdigheder i dag. Vieux Cognac er navnet på byens middelalderkvarter, der ligger fra Tours Saint-Jacques langs floden til kirken Saint-Léger. I dette område kan man se mange bygninger, der blev opført fra 1400-1700-tallene langs de brostensbelagte gader. Det gælder fx Porte Saint-Jacques og Château François Ier.

   

  Lascaux Grotte
  Grotte de Lascaux

  Grotte de Lascaux er et grottesystem, der ligger ved byen Montignac i franske Dordogne. Grotterne er berømte for de over vægmalerier, der dækker de indvendige vægge og lofter. Malerierne repræsenterer primært store dyr fra den typiske lokale fauna, der svarer til fossiloptegnelsen fra den øvre palæolitikum i området. De mange vægmalerier anslås til at være op til 17.000 år gamle.

  Grottesystemet blev opdaget i 1940, da den 18-årige Marcel Ravidat gik tur med sin hund Robot, som undersøgte et hul ved et træ. Efter hundens opdagelse kom Marcel Ravidat tilbage med to venner, der gik ned i hullet og fandt de mange malerier. I 1979 blev Lascaux-hulerne optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, og de repræsenterer et stort antal og en tidlig form for kendt kunst i hulemalerier.

  Grotte de Lascaux blev åbnet for offentligheden i 1948, men stedet blev lukket igen i 1963 grundet varmen og fugten fra de mange besøgende, der ødelagde hulemalerierne. Efter lukningen blev malerierne restaureret til den oprindelige tilstand, og i stedet producerede man en række replikaer, så man alligevel kan få et indtryk af nogle af de over 6.000 figurer, der i sin tid blev tegnet i grotterne.

   

  Harbour, La Rochelle

  La Rochelle

  La Rochelle er en havneby ved den franske Atlanterhavskyst. Byen har gennem århundreder været en vigtig by, hvor skibstrafikken dominerede. La Rochelle opnåede status som frihavn i 1130, og i 1150erne åbnede handlen på engelske havne gennem ægteskab mellem Eleanor af Aquitaine og den engelske konge. Tempelriddernes tilstedeværelse var en tredje faktor, der gjorde byen til en af de vigtigste havne langs kysten.

  Til forskel fra andre byer i det vestlige Frankrig, gav La Rochelles beliggenhed ikke adgang ad floder til det indre af landet. Alligevel fastholdt byen sig betydning som havneby med blandt andet et stort fiskeri i det vestlige Atlanterhav og en del handel med Amerika. I årene omkring Napoleonstiden oplevede La Rochelle nedgang i handel og økonomi, hvilket ikke mindst skyldtes de færre franske kolonier i Nordamerika.

  Under Anden Verdenskrig etablerede Tyskland en ubådbase ved La Pallice i hovedhavnen i La Rochelle. Det var en højborg for Kriegsmarine, og La Rochelle blev da også den sidste franske by, hvor tyskerne kapitulerede. En allieret belejring af La Rochelle fandt sted mellem 12. september 1944 og 7. maj 1945, hvor den tyske overgivelse blev en realitet. Dagen efter gik franske tropper ind i byen.

  Man kan stadig se den tyske ubådsbase som en af byens seværdigheder lidt vest for centrum. Det martime fylder meget i byen og dens historie, og det kan opleves på søfartsmuseet Musée Maritime de La Rochelle. Tæt herpå ligger det populære Aquarium La Rochelle, og begge steder ligger i gåafstand fra centrum, hvor den befæstede indsejling til inderhavnen Vieux Port er byens vartegn. Her står Tour Saint-Nicolas mod øst og Tour de la Chaine mod vest.

  Læs mere om La Rochelle

   

  L'Île de Ré

  Ré Ø
  L’Ile de Ré

  Île de Ré er en ø på 85 km2, som ligger i Atlanterhavet ud for byen La Rochelle. Øen har siden 1987 været forbundet med det franske fastland ad broen Pont de l'île de Ré, der gør øen lettilgængelig for de mange turister, som kommer hertil i sæsonen. Klimaet er mildt med mange solskinstimer og lette briser, som man kan nyde på øens mange sandstrande.

  Der er flere ting at se på Île de Ré. På den østlige del af øen er der flere hyggelige byer og vinmarker, men man mod nordvest kan se de mange saltmarker, hvor Île de Ré berømte saltproduktion finder sted. Mod nordvest kan man også opleve et rigt fugleliv i det beskyttede naturområde Réserve Naturelle de Lilleau des Niges. Helt mod vest kan man tage til det 57 meter høje fyrtårn Phare des Baleines, hvorfra der er en fremragende udsigt. Man kan også besøge Musée des Baleines her.

   

  Biarritz

  Biarritz er en fornem og velbesøgt badeby, der ligger ved den franske Atlanterhavskyst tæt på grænsen til Spanien. Dens historie som resort startede med 1800-tallets stigende turisme til populære byer langs vandet, og i 1840 tog byrådet i Biarritz initiativ til at tiltrække turister til den velbeliggende by.

  Byen blev særligt kendt, da kejserinde Eugénie af Frankrig opførte et sommerslot ved kysten fra 1854. Slottet og kejserfamiliens tilstedeværelse satte gang i opførelsen af mondæne hoteller, kasinoer og butikker med luksusvarer, og selve sommerslottet blev også indrettet som hotel og kasino, efter det blev solgt i 1880.

  Eugénies slot brændte i 1903, men blot overdådigt genopbygget, og det ligger i dag som Hôtel du Palais i første række til Atlanterhavet. Langs vandet ligger dejlige strande, og strandene, havet og bølgerne gjorde, at Biarritz blev det første sted i Europa, hvor der blev surfet.

  I Biarritz kan man nyde udsigten over havet, de skønne hoteller og også tage et kig på centrum af den hyggelige by. Der er også flere aktiviteter og museer som fx Aquarium de Biarritz, der ligger i en art deco-bygning fra 1933, Cité de l'Océan og Musée Asiatica, der er et museum for asiatisk kunst. Der er også flere smukke udsigtspunkter på klipperne ved byen. Man få fx gå til Rocher de la Vierge eller området ved fyrtårnet Phare de Biarritz.

   

  San Sebastian

  San Sebastián

  San Sebastián er en by i Baskerlandet i Nordspanien, og den kendes også som Donostia–San Sebastián. Der har boet mennesker i området i mange tusind år, men der var romerske bosættelser i århundrederne e.Kr. i det område, der i dag udgør den gamle bydel. San Sebastián blev dog først en egentlig by i 1181. Den udviklede sig, men nedbrændte nærmest totalt i 1489 og blev derefter genopbygget med stenhuse. Frankrig besatte San Sebastián 1719-1721 og igen i 1813. I 1863 blev byens mure nedrevet, og det gav plads til mange nye kvarterer.

  I dag ligger den gamle bydel mod nord i byen i gaderne omkring pladsen Plaza de la Constitución, hvor man kan se byens tidligere rådhus mod vest. De øvrige bygninger er ens, og de enkelte vinduer er nummererede, idet tallene angav pladser til tidligere tyrefægtninger på pladsen. I denne del af byen kan man også se den smukke barokkirke, Basílica de Nuestra Señora del Coro, der stod færdig i 1774. Tæt herpå ligger kirken Iglesia de San Vicente Mártir fra 1507, som er byens ældste opførelse, og museet San Telma Museoa, der er indrettet i et tidligere dominikanerkloster. På museet kan man lære mere om den baskiske kultur og historie.

  Læs mere om San Sebastián

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links