Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Bordeaux i Sydvestfrankrig er en vidunderlige oplevelse med masser af både arkitektur og gastronomi. Det er en by, der er kendt for det gode liv i regionen, og for de mange smukke bygninger, man kan se her. I Frankrig er det kun Paris, der byder på flere såkaldte Monuments Historiques end Bordeaux.

Navnet Bordeaux kendes naturligvis fra vinens verdens, og som centrum i en berømt vinproducerende region har Bordeaux en betydelig indflydelse på verdens vin. Bordeaux er dog også meget andet end vin og god mad, og der venter mange gode spadsereture i gaderne.

Byens store pladser langs Garonnes vestlige bred er vartegn for byen. De smukke 1700-talsbygninger på Place de la Bourse og det kolossale Place des Quinconces er de mest kendte, og bevæger man sig videre ind i byens centrum, kan man bl.a. se domkirken og andre interessante bygninger.

Området omkring Bordeaux giver mange muligheder for gode oplevelser. Der er aldrig langs til nye vindistrikter, og her er både strande, storslået natur og termalbade. Man kan også besøge de små og store sydvestfranske byer eller tage over den spanske grænse til fx San Sebastián.

Andre seværdigheder

  Grand Théâtre

  • Det Store Teater/Grand Théâtre: Bordeaux’ smukke teaterbygning blev indviet i 1780 efter design af Victor Louis. Den nyklassicistiske facade har 12 korintiske søjler, der bærer 9 figurer af 9 muser og gudinderne Juno, Venus og Minerva. Det smukke interiør er også en oplevelse.
  • Rohan Palæ/Palais Rohan: Palais Rohan er navnet på Bordeaux’ fine rådhusbygning, der stod færdig i 1784. Tidligere var det ærkebiskoppernes residens, mens det i dag er indrettet som både rådhus og kunstmuseum; Musée des Beaux-Arts.

  Pont de Pierre

  • Pierre  Bro/Pont de Pierre: Pont de Pierre blev tænkt og designet under Napoleon I, men først bygget 1819-1822. Broen blev opført med 17 buer; tallet svarer til bogstaver i Napoleon Bonapartes navn. Det var den eneste bro over Garonne indtil 1965.
  • Cailhau Port/Porte Cailhau: Dette er en smuk portbygning, der blev opført 1494 til minde om kong Karl 8.’s sejr over Italien ved Fornovo. Den 25 meter høje port blev bygget ind i Bordeaux’ forsvarsmure.
  • Pey Berland Tårn/Tour Pey Berland: Dette tårn blev opført i årene 1440-1500 som klokketårn for katedralen, der derved kunne skånes for rystelser fra klokkerne. Kirken havde dog ikke penge til klokkerne før 1790, hvor man startede støberiet.

  Église Sainte-Croix

  • Helligkors Kirke/Église Sainte-Croix: Denne fine romanske kirke blev opført i 1000-1100-tallene som kirke for et abbedi i Benediktinerordenen. I kirken er der bl.a. værker af Guillaume Cureau.
  • Sankt Mikael Basilika/Basilique Saint-Michel: Saint-Michel er en gotisk kirke, der blev bygget i 1300-1500-tallene. Det fritstående klokketårn er 114 meter højt, og det er en markant profil i byens skyline.
  • Sankt Severinus Basilika/Basilique Saint-Seurin: Saint-Seurin er en stor romansk basilika fra 1000-1200-tallene. Der lå et tidligere tempel på stedet, som blev ødelagt af vikinger i 800-tallet. I kirken kan man bl.a. se smukke glasmosaikker, en arkæologisk krypt og kapeller bygget i 1300-1400-tallene.

  Grosse Cloche

  • La Grosse Klokketårn/La Grosse Cloche: Dette er et 40 meter højt klokketårn fra 1400-tallet, der blev bygget som Bordeaux’ rådhustårn.Tårnets store klokke er fra 1775, og den vejer 7.750 kilo.
  • BETASOM: BETASOM var en ubådsbase, som den italienske flåde anlagde under 2. Verdenskrig. Herfra deltog italienske ubåde i kampe i Atlanterhavet 1940-1943. Fra 1943-1944 brugte tyske Kriegsmarine basen.

  Musée d'Aquitaine

  • Aquitaine Museum/Musée d’Aquitaine: På dette museum kan man opleve mange dele af byen Bordeaux’ og regionen Aquitaines historie, der skildres gennem fine udstillinger med mange spændende effekter, malerier m.v.
  • Bordeaux Botaniske Have/Jardin Botanique de Bordeaux: I Bordeaux kan man besøge denne botaniske have, der blev grundlagt i 1858. Der havde dog ligget en medicinsk have allerede fra 1600-tallet. I dag kan man bl.a. opleve planteliv fra Aquitaine og fra både Amerika og Asien.

Topseværdigheder

  Place de la Bourse

  • Børspladsen/Place de la Bourse: Dette er Bordeaux’ måske mest kendte vartegn; den store og smukke plads, der ligger langs floden Garonnes bred. Pladsen blev anlagt 1730-1775 og var prydet af en statue af Louis XV, som blev ødelagt under den franske revolution. Omkring pladsen er et fornemt eksempel på fransk 1700-talsarkitektur.
  • Quinconces Plads/Place des Quinconces: Pladsen her er en af Europas største pladser. Den blev udlagt i 1820, og man kan se flere monumenter her. To rostrale søjler ved Garonne symboliserer handel og navigation, mens Monument aux Girondins fra 1902 mindes revolutionspolitikerne, der kaldtes girondinerne.

  Cathédrale Saint-André

  • Sankt Andreas Katedral/Cathédrale Saint-André: Bordeaux’ katedral er en smuk kirke, der oprindeligt blev indviet af pave Urban II i 1096. Den nuværende bygning stammer dog hovedsageligt fra 1300-1400-tallene. Den arkitektoniske stil er gotisk.

  Musée des Beaux-Arts

  • Museet for Skønne Kunster/Musée des Beaux-Arts: Dette er et af de største og fineste kunstgallerier i Frankrig udenfor Paris. Museet blev grundlagt i 1801, og det er kendt for samlingen af franske og hollandske malere. Man kan se værker af bl.a. Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Auguste Renoir og Pablo Picasso.

Ture fra byen

  Arcachon

  • Arcachon: Byen Arcachon ligger ved bugten Bassin d’Arcachon, hvor man kan opleve store forskelle i tidevandet; bl.a. med huse på pæle. Selve byen er hyggelig og et populært udflugtsmål om sommeren.
  • Saint-Émilion: Dette er nærmest indbegrebet af en hyggelig, fransk landsby i et berømt vindistrikt. Der er en dejlig atmosfære i byen, hvis romanske kirker er seværdige og optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.
  • Cognac: Byen cognac har givet navn til den verdensberømte type alkohol, der kun må produceres her i distriktet. I byen kan man opleve en hyggelig, gammel bykerne med huse fra 1400-1700-tallene.
  • Grotte de Lascaux: Ved byen Montignac kan man besøge grottesystemet Lascaux, der er berømt for omkring 600 hulemalerier, der menes at være cirka 17.000 år gamle. Stedet er på UNESCO’s verdensarvsliste.
  • La Rochelle: La Rochelle er en havneby ved Atlanterhavet. Byen er hyggelig og byder på flere seværdigheder som ud over stemningen tæller området og tårnene ved den gamle havn, byporten Grosse Horloge og den tyske ubådsbase i La Pallice.

  L'Île de Ré

  • L’Ile de Ré: Dette er en ø på 85 km2, som ligger i Atlanterhavet ud for La Rochelle. Øen er kendt for saltproduktion, lange badestrande og et naturreservat, der tiltrækker mange trækfugle.
  • Estuaire de la Gironde: Tæt på Bordeaux løber floderne Dordogne og Garonne sammen, og på en strækning på omkring 80 kilometer fra Bordeaux til Atlanterhavet ligger flodmundingen Gironde. Den kan man sejle på fra Bordeaux og opleve et spændende landskab med flere øer, byer og fyrtårnet Phare de Cordouan.
  • Dax: Dax er en mindre by, der allerede siden den romerske tid var kendt for sine bade og kilder. Man kan stadig se ruiner fra romertiden, og byen er stadig kurby med dejlige termalbade omkring byens varme vand.
  • Biarritz: Biarritz er en fornem og velbesøgt badeby, der ligger tæt på grænsen til Spanien. Her ligger det kendte Hôtel du Palais, der åbnede i 1855 for kejserinde Eugénie. Biarritz er også kendt for sin surfing, og byen var det første sted i Europa, hvor der blev surfet.

  San Sebastian

  • San Sebastián: I det spanske baskerland ligger den smukke by San Sebastián, der også kendes som Donostia. Byen byder på utallige seværdigheder og en naturskøn beliggenhed med bugten og stranden La Concha i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links