Site logo
Se på kortet
Læs om byen

La Rochelle er en havneby ved den franske Atlanterhavskyst. Byen har gennem århundreder været en vigtig by, hvor skibstrafikken dominerede. La Rochelle opnåede status som frihavn i 1130, og i 1150erne åbnede handlen på engelske havne gennem ægteskab mellem Eleanor af Aquitaine og den engelske konge. Tempelriddernes tilstedeværelse var en tredje faktor, der gjorde byen til en af de vigtigste havne langs kysten.

Til forskel fra andre byer i det vestlige Frankrig, gav La Rochelles beliggenhed ikke adgang ad floder til det indre af landet. Alligevel fastholdt byen sig betydning som havneby med blandt andet et stort fiskeri i det vestlige Atlanterhav og en del handel med Amerika. I årene omkring Napoleonstiden oplevede La Rochelle nedgang i handel og økonomi, hvilket ikke mindst skyldtes de færre franske kolonier i Nordamerika.

Under Anden Verdenskrig etablerede Tyskland en ubådbase ved La Pallice i hovedhavnen i La Rochelle. Det var en højborg for Kriegsmarine, og La Rochelle blev da også den sidste franske by, hvor tyskerne kapitulerede. En allieret belejring af La Rochelle fandt sted mellem 12. september 1944 og 7. maj 1945, hvor den tyske overgivelse blev en realitet. Dagen efter gik franske tropper ind i byen.

Man kan stadig se den tyske ubådsbase som en af byens seværdigheder lidt vest for centrum. Det martime fylder meget i byen og dens historie, og det kan opleves på søfartsmuseet Musée Maritime de La Rochelle. Tæt herpå ligger det populære Aquarium La Rochelle, og begge steder ligger i gåafstand fra centrum, hvor den befæstede indsejling til inderhavnen Vieux Port er byens vartegn. Her står Tour Saint-Nicolas mod øst og Tour de la Chaine mod vest.

Rundt om Vieux Port ligger café og restauranter side om side med dejlige udsigter over havnen. Fra havnen kan man også tage på sejlture til blandt andet Fort Boyard ud for La Rochelle. Går man en tur i byen er der flere andre seværdige bygninger. Det drejer sig fx om byporten Grosse Horloge, fæstningstårnet Tour de la Lanterne og domkirken Cathédrale Saint-Louis.

Ture fra byen

  Chateau des Ducs de Bretagne, Nantes

  Nantes

  Nantes er en by ved floden Loire i regionen Loire-Atlantique. Med omkring en million indbyggere i byområdet er den den største by i Nordvestfrankrig. Nantes' strategisk gode beliggenhed har gjort, at den siden den klassiske antikke periode har været en havneby for området.

  Bretagnes hertuger havde residens i byen i mange århundreder, og deres slot er i dag en af Nantes' store seværdigheder. Efter unionen mellem Bretagne og Frankrig i 1532 blev det de franske monarker, der brugte slottet som residens, og man kan bl.a. se en flot statue af Louis XVI i byen i dag.

  Der er mange ting at se på i Nantes, hvor Jules Verne blev født i 1828. Man kan følge i den berømte forfatters fodspor eller tage andre spadsereture langs Loire, til nogle af byens store kirker eller til byens museer, hvor Musée d'Arts er et fremragende kunstmuseum.

  Læs mere om Nantes

   

  Poitiers, Frankrig

  Poitiers

  Poitiers er en by ved floden Clain i det vestlige Frankrig. Den er kendt som universitetsby siden 1431, hvor Karl VII og pave Eugenius IV grundlagde det, der i dag er Université de Poitiers. Poitiers’ historie går dog længere tilbage, og i den romerske tid bar byen navnet Pictavium. I denne periode blev Poitiers’ byplan anlagt efter vanligt romersk mønster med de centrale og krydsende gader, Decumanus Maximus og Cardo. Gaderne kan stadig ses, og i dag hedder de Grande Rue Rue Arsène Orillard.

  Gennem 500-tallet blev der opført flere kirker i Poitiers, som senere blev residensby i et grevskab. I 900-tallet blev byens betydning yderligere øget, idet Poitiers blev hovedstad for hele det sydvestfranske område mellem Loire og Pyrenæerne. Det var en tid med kulturel og økonomisk fremgang. Fra 1423 til 1436 flyttede Karl VII sin regering fra Paris til Poitiers, idet englænderne havde besat Paris. Det var i denne tid, byens universitet blev etableret. Herefter faldt byens politiske, økonomiske og kulturelle betydning.

  Læs mere om Poitiers

Tilmeld dig vores nyhedsbrev