Site logo
Se på kortet
  • Hôtel de Ville de Troyes, Place Alexandre Israël, Troyes, Frankrig

Læs om byen

Troyes er en by ved Seinen, der er administrationssæde i det franske departement Aube. Dens historie går tilbage til romertiden, hvor byen hed Augustobona Tricassium, og hvor den lå på adskillige hovedveje som fx Via Agrippa. Befolkningen i Troyes blev kristne i 300-tallet, hvor byen også blev bispesæde. Senere blev der etableret et kloster i Troyes, der i middelalderen udviklede sig til et handelscentrum og en politisk vigtig by.

Greverne af Champagne gjorde Troyes til hovedstad, og det vedblev byen med at være for provinsen Champagne indtil den franske revolution. Troyes voksede gennem århundrederne gennem udvikling af blandt andet tekstilhandel og kreditvirksomhed. I 1420 blev Traktaten i Troyes indgået som en fredsaftale gennem fastsættelse af arvefølgen. Godt hundrede år senere brændte store dele af byen i 1524. De seneste århundreder er byens indbyggertal vokset behersket.

I dag er Troyes en hyggelig by med flere seværdigheder i det overskuelige bycentrum, hvor alt ligger i gåafstand fra hinanden. Man kan fx starte en spadseretur ved Hôtel de Ville, der er Troyes’ rådhus, som stod færdigt i 1672. Herfra kan man gå en tur ad den smalle gågade Rue Champeaux, hvor Troyes’ kendte bindingværkshuse ligger på stribe. Disse huse stammer hovedsageligt fra 1500-tallet, og går man ad den smalle Ruelle des Chats, oplever man en helt særlig stemning.

Der er også mange kirker i Troyes. Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul er byens domkirke, som blev bygget fra cirka år 1200. Byggeriet stod på i flere århundreder og blev færdiggjort i 1600-tallet med vestfacaden som den sidste del. Facaden er dog forblevet ufærdig, idet det planlagte sydtårn ikke blev bygget. Domkirkens interiør står smukt i gotisk arkitektur, og man kan se imponerende glasmosaikker og et rosettevindue. Byens andre smukke og gamle kirker tæller blandt andet Église Saint-Nizier, Église Sainte-Madeleine og Basilique Saint-Urbain.

Der er flere spændende museer i Troyes, og under besøg kan man også se nogle af de store og arkitektonisk interessant palæer, der findes i byen. Det gælder fx 1500-talspalæet Hôtel de Vaulauisant, hvor der ligger to museer; det regionale kunstmuseum Musée d'Art Champenois og det tekstilhistoriske Musée de la Maille - Mode et Industrie. Musée d’Art Moderne er en anden mulighed. Det er et museum for samtidskunst, som er indrettet i Troyes tidligere bisperesidens. Tæt herpå ligger Musée Saint-Loup, der er et museum for skønne kunster, som ligger i det tidligere abbedi, Abbaye Saint-Loup.

Ture fra byen

    Auxerre, Frankrig

    Auxerre

    Auxerre er hovedby i det franske departement Yonne, der blandt andet er kendt for sine Bourgogne-vine med Chablis som en af landets mest berømte hvidvine. Byen har en lang historie og var romersk provinshovedstad med navnet Autissiodorum. Dengang lå byen langs den strategisk vigtige handelsvej, Via Agrippa, der krydsede det nuværende Yonne. Auxerre blev bispesæde, og der blev opført en katedral i 400-tallet i byen. Senere blev der bygget mure omkring Auxerre, der gennem århundrederne udviklede sig med ikke mindst landbrug og vinproduktion.

    I dag er Auxerre en hyggelig by med et gammelt bycentrum, hvor man kan se flere seværdigheder, hvoraf byens kirker er særligt kendte. Den vigtigste kirke er domkirken, Cathédrale Saint-Étienne, der blev bygget gennem 1200-1500-tallene på stedet, hvor der tidligere lå en romansk kirke fra 1000-tallet. Den romanske kirkes krypt er bevaret under den nuværende katedral, der også byder på glasmosaikker. Katedralen står i flere stilarter, og den blev aldrig bygget færdigt, hvilket bedst ses på det manglende sydlige tårn, der oprindeligt var planlagt.

    Læs mere om Auxerre

     

    Reims, Frankrig

    Reims

    Reims er en by, der ligger i det nordfranske departement Marne. Den blev grundlagt omkring 80 f.Kr. af den keltisk-belgiske stamme kaldet remere. Byen blev romersk efter Cæsars erobring af Gallien i årene 58-51 f.Kr., og den voksede til storbyen Durocortorum med op til 100.000 indbyggere i denne æra. Senere tog byen navn efter den første stamme, og det blev med tiden til Reims. Klodevig I blev døbt i Reims i 496, der blev ophøjet til ærkebispesæde. Store møder blev holdt i Reims, og den første kroning fandt sted i byen i 816, hvor Ludvig den Fromme blev kejser.

    Reims fastholdt din vigtighed, og gennem mange århundreder var der her, hvor de fleste franske konger blev kronet. I 1800-tallet blev middelalderens mure revet ned, og det gav ny udvikling i byen, hvor industrialiseringen også vandt frem. Reims lå tæt på frontlinjerne under 1. Verdenskrig, og store dele af byen blev lagt i ruiner, så en større genopbygning blev iværksat i 1920-1930erne.

    Læs mere om Reims

Tilmeld dig vores nyhedsbrev