Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Toulon er en af de større byer langs den franske Middelhavskyst, og området har været beboet af græske kolonister allerede fra 600-tallet f.Kr. Gennem tiden har byen udviklet sig kraftigt, og blev en del af Frankrig i 1486 sammen med regionen Provence. Otte år senere initierede kong Karl VIII anlægget af den flådehavn, der fortsat har hjemme i Toulon. I 1524 blev Toulons havn forstærket med byggeriet af fæstningen Tour Royale, og gennem 1500-tallet var der løbende kampe i og om byen. Louis XIV ville gøre Frankrig til en magtfaktor på Middelhavet, og han lod militæringeniøren Vauban befæste Toulon og dens havn. Senere blev Toulon berømt for at være scene for Napoleons succesrige belejring i 1793, hvor han og Frankrig overvandt briterne. I midten af 1800-tallet blev befæstninger og dele af byen saneret og udbygget.

I dag kan man opleve en spændende gammel bydel med hyggelige gader, pladser, springvand og markeder, hvor man kan købe provencalske varer. Bydelen ligger mellem Toulons havn og Boulevard de Strasbourg, og her kan man bl.a. se byens katedral, Cathédrale de Notre-Dame-de-la-Seds, der blev opført fra år 1096. Katedralen stod først færdig i 1700-tallet, og derfor er den arkitektonisk bygget i forskellige stilarter. Der er flere kunstværker i kirken som fx den barokke alteropsats. Tæt på katedralen kan man se byens gamle markedshal, Halles Municipales, der blev åbnet i fin art deco-stil i 1929. Hallen er i dag indrettet som gourmetsted med forskellige caféer og spisesteder.

I den nyere del af centrum kan man se Georges-Eugène Haussmanns nærmest parisiske byplanlægning omkring pladsen Place de la Liberté, der i sig selv blev udlagt i 1852 som en del af denne tids store sanering af byens centrum. På pladsen er der forskellige kendte bygninger som fx Grand Hotel fra 1870, der ligger på nordsiden af Place de la Liberté, og som i dag huser Théâtre Liberté. På pladsen kan man også se Fontaine de la Féderation, der er et smukt springvand fra 1890. Man kan også se andre springvand på en spadseretur i Toulon. Mange springvand blev anlagt i slutningen af 1600-tallet og kan ses på bl.a. mindre pladser i den gamle bydel. Man kan også se byens opera, Opéra de Toulon, der blev opført som den største i landet uden for Paris og åbnet i 1862.

Man kan også gå en tur øst for centrum, hvor man kan se Porte d’Italie, der var en af de byporte, som Vauban etablerede, da han i 1678 påbegyndte befæstningen af Toulon. Man kan også besøge flere museer som fx Musée national de la Marine, der beskriver historien om den franske flåde i Toulon. Man kan lære mere om Toulons historie på bymuseet Musée du vieux Toulon et de sa région, og lidt syd for byens ligger fæstningstårnet Tour Royale fra 1514-1524 ved indsejlingen til Toulons havn. Et andet velbesøgt udflugtsmål er bjerget Mont Faron, der dominerer landskabet omkring Toulon med en højde på 584 meter. Man kan komme til toppen med en svævebane, der giver en fantastisk udsigt over byen, havet og området omkring Toulon. Det samme får man naturligt nok, når man står på Mont Faron.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev