Site logo
Se på kortet
 • Hôtel de Ville d'Aix-en-Provence, Place de l'Hôtel de ville, Aix-en-Provence, Frankrig

Læs om byen

Aix-en-Provence er en by i det sydlige Frankrig, som emmer af provencalsk stemning. I de små gader falbyder den ene maleriske scene sig efter den anden. Gamle palæer og kirker, skyggen under de mange platantræer, hyggelige pladser og alle byens fontæner er blot nogle af de ting, man hurtigt lader sig imponere af. Aix-en-Provence er også kendt som maleren Paul Cázannes hjemby, og i mange gader i centrum kan man se nogle metalplader i fortovet, som alle er mærket med et stort "C". De viser vejen gennem byen, som Cézanne med hans værker kunne have gået.

Gaden Le Cours Mirabeau er Aix-en-Provences pragtgade. Den blev anlagt i 1649, og man kan gå ad den i platantræernes skygge. Bygningerne langs Le Cours Mirabeau stammer hovedsageligt fra 1600-1700-tallene, og man kan bl.a. se palæerne Hôtel de Villars fra 1710, Hôtel Isoard de Vauvenargues fra 1710, Hôtel d'Arbaud-Jouques fra 1730 og Hôtel Forbin fra 1656. På gadens midte er der tre fontæner. Fra pladsen Place de la Rotunde er det La Fontaine de Neuf Canons fra 1691, La Fontaine d'Eau Chaude fra 1734 og La Fontaine du Roi René fra 1819. Det store springvand på Place de la Rotunde blev anlagt i 1860, og dets figurer symboliserer retfærdighed, landbrug og kunst.

I byens centrum skal man også se den stemningsfulde rådhusplads, Place de l’Hôtel de Ville. Her ligger byens smukke rådhus, der blev bygget 1655-1670. Facaden står i italiensk stil, og bygningen rummer en fin indre gård. På pladsen kan man også se klokketårnet med et astronomisk ur fra 1661, hvor figurer kommer frem og symboliserer de fire årstider. Mod syd på Place de l’Hôtel de Ville ligger Aix-en-Provences gamle kornmagasin, Halle aux Grains, der var byens kornbørs. Den smukke bygning blev opført i årene 1717-1765, og på toppen af børsbygningen kan man se en statue, der symboliserer floderne Rhône og Durance. Tæt herpå ligger byens justitspalæ som en af de mest markante bygningsværker i centrum. Det stod færdigt i 1832 på det sted, hvor hertugernes palads i byen tidligere lå.

Man kan også gå til byens katedral, Cathédrale St-Sauveur, der er et bygningsværk, som om noget skildrer Aix-en-Provences historie. Katedralen blev grundlagt af romerne i 400-tallet og bygget på det gamle sted for det romerske forum. Den blev siden da udbygget under den merovingiske tid, tilbygget med et kloster i 1100-tallet og gjort endeligt færdig i 1600-tallet med ombygninger indtil 1800-tallet. Aix-en-Provence er også hjemstedet for Le Musée Granet, der er et museum, som er indrettet i klosterbygninger, der tidligere har tilhørt malteserridderne. Museet er opkaldt efter den provencalske maler Granet, men det er bedst kendt som det sted i Aix-en-Provence, hvor man kan se værker af bysbarnet Paul Cézanne.

Ture fra byen

  Cathedral de la Major, Marseille

  Marseille

  Den sydfranske storby Marseilles historie og seværdigheder er koncentreret omkring byens gamle havn, der var et naturligt sted for græske kolonister, som anlagde deres første by i området netop her. Det var omkring år 600 f.Kr., og siden da har flere andre middelhavskulturer sat præg på byen. Den historie kan blandt andet opleves på museet MuCEM, der er etableret tæt på nogle af de store fæstningsværker ved havneindløbet.

  Fort Saint-Jean og Fort Saint-Nicolas ligger overfor hinanden som et symbol på den franske kongemagt, der etablerede anlæggene for at kunne kontrollere den rebelske by, der siden hen har lagt navn til den franske nationalsang; La Marseillaise.

  Marseille er også en by med spændende og smuk arkitektur. Byens domkirke fra 1800-tallet står smukt i nybyzantinsk inspiration ved siden af den gamle kirke, der blev opført 800 år tidligere i romansk stil. I nyere tid har den schweiziske arkitekt Le Courbusier sat sit præg på en af forstæderne til Marseille med sit design af La Cité Radieuse, der med nytænkning satte nye standarder for boliger.

  Læs mere om Marseille

   

  Avignon, Frankrig

  Avignon

  Avignon er en af Sydfrankrigs mest besøgte byer. Den ligger på et historisk vigtigt strategisk sted i Rhône-dalen, der allerede var beboet af keltere. Den var også betydende i Romerriget, og i 1100-tallet erklærede Avignon sig som en selvstændig republik. Dette varer til 1226, hvor byen blev underlagt Frankrig en tid. Udviklingen kom ekstra meget i gang, da paven i 1309 flyttede sin residens hertil, hvorved Avignon blev den centrale by i den kristne verden.

  Paverne flyttede tilbage til Rom i 1376, men to år efter opstod det pavelige skisma, der gjorde, at man havde 2-3 samtidige paver indtil 1417, og i denne periode var Avignon igen pavelig residens. Byen blev dog ved med at være pavens ejendom indtil 1797, hvor pave Pius VI formelt overdrog byen til Frankrig.

  I stemningsfulde Avignon kan man starte en tur på Place du Palais, hvor man kan se Palais des Papes, der var pavernes residens i byen. Mellem 1309 og 1376 havde syv paver officiel residens i Avignon, og derved var byen centrum i den kristne verden. Første pave var Clement V (1305-1314), de følgende var Johannes XXII (1316-1334), Benedict XII (1334-1342), Clement VI (1342-1352), Innocent VI (1352-1362), Urban V (1362-1370) og endeligt Gregorius XI (1370-1376).

  Læs mere om Avignon

   

  Toulon Opera

  Toulon

  Toulon er en af de større byer langs den franske Middelhavskyst, og området har været beboet af græske kolonister allerede fra 600-tallet f.Kr. Gennem tiden har byen udviklet sig kraftigt, og blev en del af Frankrig i 1486 sammen med regionen Provence. Otte år senere initierede kong Karl VIII anlægget af den flådehavn, der fortsat har hjemme i Toulon. I 1524 blev Toulons havn forstærket med byggeriet af fæstningen Tour Royale, og gennem 1500-tallet var der løbende kampe i og om byen.

  Louis XIV ville gøre Frankrig til en magtfaktor på Middelhavet, og han lod militæringeniøren Vauban befæste Toulon og dens havn. Senere blev Toulon berømt for at være scene for Napoleons succesrige belejring i 1793, hvor han og Frankrig overvandt briterne. I midten af 1800-tallet blev befæstninger og dele af byen saneret og udbygget.

  I dag kan man opleve en spændende gammel bydel med hyggelige gader, pladser, springvand og markeder, hvor man kan købe provencalske varer. Bydelen ligger mellem Toulons havn og Boulevard de Strasbourg, og her kan man bl.a. se byens katedral, Cathédrale de Notre-Dame-de-la-Seds, der blev opført fra år 1096.

  Læs mere om Toulon

Tilmeld dig vores nyhedsbrev