Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Metz er en by i det østlige Frankrig ved floden Mosel tæt på grænserne til Belgien, Tyskland og Luxembourg. Dens historie går flere tusind år tilbage, og efter Romerrigets erobring af det galliske område i 52 f.Kr., blev byen en af Galliens største med op til 40.000 indbyggere. I 400-tallet blev Metz en del af Frankerriget, og de følgende århundreder blev den residensby. I 843 blev Metz hovedstad i Lotharingia, og senere blev den en del af Det Tysk-Romerske Rige.

Metz var en republik gennem århundreder, før den blev en del af det franske kongerige i 1552, hvilket dog først blev formaliseret med Den Vestfalske Fred i 1648. I 1871 blev Metz en del af det tyske kejserrige, og der blev igangsat en germanisering, før byen igen blev fransk efter 1. Verdenskrigs afslutning.

I dag kan man gå nogle skønne spadsereture i centrum af Metz, og man kan starte på Place d’Armes, der er byens centrale plads. Her kan man se byens rådhus, der blev bygget 1769-1771 i nyklassicistisk stil. Over for rådhuset ligger Metz’ domkirke, Cathédrale Saint-Étienne, der blev bygget i gotisk stil fra 1300-tallet med indvielse i 1562. Katedralen er kendt for det 41 meter høje kirkeskib, der er et af de højeste i Frankrig, og for de utallige glasmosaikker, som pryder kirken.

Mosaikkerne dækker i alt cirka 6.500 m2, og det hører til de største samlede glasmosaikker i verden. Man kan også se den rige kirkeskat, der er samlet over de seneste cirka 1.000 år. Fra katedralen kan man gå i de gamle gader og på hyggelige pladser som fx Place Saint-Jacques og promenaderne langs Mosel.

Her kan man gå til øen Île du Petit-Saulcy, der ligger i Mosel. Her ligger Place de la Comédie, hvor man kan se byens operahus. Opéra-Théâtre de Metz Métropole blev opført 1732-1752, og det er i fortsat drift som Frankrigs ældste. For enden af Palce de la Comédie ligger kirken Temple Neuf, der blev bygget fra1901, og som blev indviet i 1904 under kejser Wilhelm IIs tilstedeværelse. Rundt om byen lå der bymure indtil slutningen af 1800-tallet, hvor de blev revet ned.

Der er stadig bevarede dele af byens tidligere forsvar som Porte des Allemands, der er en fæstningslignende byport, som blev bygget i 1200-1400-tallene. Af Metz’ 17 middelalderbyporte er det kun denne, der er bevaret. I den sydlige del af centrum ligger Église Saint-Pierre-aux-Nonnains, der er en af Europas ældste kirker. Bygningen går tilbage til 300-tallets romertid, hvor den var en del af et badeanlæg. Den blev kirke i 600-tallet.

Man kan også gå en tur i det såkaldte kejserkvarter, Quartier Impérial, der for en stor dels vedkommende blev anlagt mellem 1902 og 1914 i regionens tyske tid. Kvarteret blev kaldt Neue Stadt og bebygget syd for byens centrum i nærheden af Metz’ banegård. Kvarteret skulle både modernisere og germanisere Metz. Man kan se gode eksempler på den tyske bydel langs Avenue Foch og i gaderne mod banegården, hvor man kan opleve en stor variation i arkitekturen.

Selve banegården er også fra denne tid, og det var berlineren Jürgen Kröger, der tegnede den i germansk stil. Den smukke stationsbygning blev opført 1905-1908, og den afløste den tidligere banegård, som stadig kan ses på Place du Roi George.

Ture fra byen

  Nancy, Frankrig

  Nancy

  Nancy er hovedbyen i departementet Meurthe-et-Moselle i det østlige Frankrig. Historisk var byen hovedstad i hertugdømmet Lorraine, som eksisterede fra 959 til 1766, hvor det blev annekteret af Louis XV’s Frankrig. Nancys historie går da også langt tilbage, og byen kendes som den befæstede Nanciacum fra midten af 1000-tallet. Byen nedbrændte i 1218 i forbindelse med arvefølgekrigen i Champagne. Gennem de følgende århundreder blev byen genopført, og som Lorraines hovedstad voksede Nancys betydning.

  Den senere habsburgske regent Maria Theresia blev gift med hertug François af Lorraine i 1736, som modvilligt gik med til at bytte sit land for storhertugdømmet Toscana. Polens kong Stanislaus I fik derefter det ledige hertugdømme Lorraine, under hans nominelle styre oplevede Nancy vækst og en opblomstring af kultur og arkitektur. Efter Stanislaus' død i 1766 blev Lorraine en del af i Kongeriget Frankrig. Nancy har siden da været fransk; også da Alsace og Lorraine blev tyske i 1871. Under 2. Verdenskrig var Nancy besat af tyske tropper 1940-1944 i en tid, hvor Tyskland omdøbte byen Nanzig.

  Læs mere om Nancy

   

  Ludwigskirche, Saarbrücken

  Saarbrücken

  Saarbrücken er hovedstad i delstaten Saarland, og byens navn betyder broerne over floden Saar. Saarbrücken kendes flere end tusind år tilbage i tiden, og gennem over 400 år regerede greverne af Nassau-Saarbrücken byen indtil 1793, hvor franske revolutionstropper erobrede byen. I 1815 blev Saarbrücken en del af en preussisk provins, og Saarland blev endeligt en del af Tyskland den 1. januar 1957.

  Der er flere ting at opleve i Saarbrücken, hvor man kan gå nogle dejlige ture i byens centrum. Her ligger Alte Brücke som er den ældste af de mange broer over Saar. Alte Brücke blev bygget 1546-1549, og den forbinder det gamle St. Johann i øst med bl.a. barokslottet Schloss Saarbrücken, byens gamle rådhus og Historisches Museum Saar på den vestlige bred. Historisches Museum Saar skildrer Saarlands nyere historie gennem spændende udstillinger.

  Læs mere om Saarbrücken

   

  Palais Grand Ducal

  Luxembourg

  Hyggelige Luxembourg er hovedstad i landet med samme navn. På det strategisk vigtige sted, hvor romerske handelsveje krydsede hinanden, er der lige siden byens grundlæggelse blevet bygget fæstningsværker på klippefremspringene ved floden Alzette.

  Hævet over floden ligger den kompakte bykerne med stemningsfulde pladser, kirker, museer og mange steder fornemme udsigter over floddalen til nogle af byens nyere kvarterer. Det har her, man finder blandt andet det luxembourgske storhertugpalads, byens domkirke og flere stemningsfulde pladser med Place d’Armes i spidsen.

  Luxembourgs status som hjemsted for flere EU-institutioner har gjort den til en international by. Det kan man se i bydelen Kirchberg, hvor EU-bygningerne ligger, og i gadebilledet, hvor både befolkning og besøgende kommer fra alle dele af kontinentet.

  Læs mere om Luxembourg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev