Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Hyggelige Luxembourg er hovedstad i landet med samme navn. På det strategisk vigtige sted, hvor romerske handelsveje krydsede hinanden, er der lige siden byens grundlæggelse blevet bygget fæstningsværker på klippefremspringene ved floden Alzette.

Hævet over floden ligger den kompakte bykerne med stemningsfulde pladser, kirker, museer og mange steder fornemme udsigter over floddalen til nogle af byens nyere kvarterer. Det har her, man finder blandt andet det luxembourgske storhertugpalads, byens domkirke og flere stemningsfulde pladser med Place d’Armes i spidsen.

Luxembourgs status som hjemsted for flere EU-institutioner har gjort den til en international by. Det kan man se i bydelen Kirchberg, hvor EU-bygningerne ligger, og i gadebilledet, hvor både befolkning og besøgende kommer fra alle dele af kontinentet.

Byen Luxembourgs placering i den romerske geografi giver tæt adgang til tyske Trier, og så er der naturligvis mange udflugtsmål i fyrstendømmet, der som hovedstaden er bekvemt at rejse i uden lange afstande. Landskabet er grønt, smukt og kuperet, og hyggelige provinsbyer, vinmarker og borge er blandt seværdighederne.

Topseværdigheder

  Place d'Armes

  Paradepladsen
  Plëss d’Arem
  Place d’Armes

  Plëss d'Arem/Place d'Armes er en af Luxembourgs centrale pladser. Den blev oprindeligt færdiganlagt i 1671, og den blev senest renoveret i slutningen af 1900-tallet til dens nuværende udseende. Pladsen er et populært mødested og altid rig på folkeliv, og her ligger mange spisesteder og caféer med udendørs servering i sæsonen.

  På pladsens østlige ende kan man se bygningsværket Cercle Municipal, Byens Palæ, der blev bygget 1904-1909 som en af byens administrations- og repræsentationsbygninger. En overgang husede Cercle Municipal dele af den Europæiske Kul- og Stålunions domstol, der har haft adresse flere steder i byen.

  I den modsatte ende af pladsen står Dicks-Lentz-monumentet, der blev indviet 1903 til ære for de to luxembourgske poeter Dicks og Lentz.

   

  Luxembourgs Byhistoriske Museum
  Geschichtsmusée vun der Stad Lëtzebuerg
  Musée d’Histoire de la Ville

  I 1996 åbnede Luxembourgs bymuseum i den spændende museumsbygning, der blev bygget over flere gamle huse i hjertet af den gamle by i Luxembourg. Hovedindgangen med det moderne glasparti ligger i Rue du Saint-Esprit, mens bagindgangen ligger i byens gamle fæstningsmur på byens corniche.

  Museet skildrer over flere etager byens historie, blandt andet socialt og arkitektonisk, siden grundlæggelsen i 963. Der er både permanente udstillinger, der formidler byens historie, og skiftende udstillinger med forskellige temaer.

   

  Chemin de la Corniche

  Chemin de la Corniche

  Chemin de la Corniche er en vej, der er blevet kaldt Europas smukkeste balkon. Det skyldes, at vejen byder på en af de smukkeste udsigter i Luxembourg. Vejen følger de gamle og nu delvist nedrevne befæstninger omkring byen, som franskmænd og spaniere anlagde i 1600-tallet.

  Helt indtil 1870 var Chemin de la Corniche en rute, hvor der undervejs var stejle trapper. Da fæstningsværkerne blev nedlagt, kunne man anlægge vejen, som den ser ud i dag. Ved samme lejlighed blev andre anlæg revet ned, som gav den smukke panoramaudsigt over Alzette-floden og til de spændende bygningsværker i Grund-bydelen på Rham-plateauet, som man kan nyde på en spadsere ad Cornichen.

   

  Nationalmuseet for Historie og Kunst
  Nationalmusée fir Geschicht a Konscht
  Musée National d'Histoire et d'Art

  Dette museum slog første gang dørene op i 1939. I løbet af de følgende årtier voksede samlingerne, og den første udvidelse skete i 1960erne, mens den egentlige udbygning til dagens moderne museum skete i perioden 1999-2002.

  På museet kan se en stor og varieret kunstsamling, der går tilbage til udgravede romerske fund og bevæger sig gennem alle epoker i Luxembourgs historie til i dag.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Luxembourg her.

Andre seværdigheder

  Palais Grand Ducal

  Storhertugpaladset
  Groussherzogleche Palais
  Palais Grand-Ducal

  Storhertugpaladset i Luxembourg er officiel residens for landets regent, der har titel af storhertug. Det er også her, hertugen udfører en del af pligterne som monark.

  Paladset blev opført i 1572 efter Adam Robertis tegninger. Dengang var det som byens rådhus, og det afløste det tidligere rådhus, der var blevet ødelagt efter en eksplosion i et krudtlager i 1554.

  Bygningen blev udvidet i 1700-tallet og igen i 1859, og i 1890 blev kompleksets centrale bygning indrettet som byens residens for landets storhertug.

   

  Vor Frue Katedral
  Kathedral Notre Dame
  Cathédrale Notre Dame

  Vor Frue Katedral er den romersk-katolske domkirke i både byen og landet Luxembourg. Den blev grundlagt som jesuiterkirke, og grundstenen blev lagt i 1613. Det skete ti år efter, at jesuitterne havde oprettet et kollegium i byen, og deres nye kirke blev indviet i 1621.

  Jesuitterne forlod Luxembourg i 1773, og fem år senere gav kejserinde Maria Theresia kirken til byen Luxembourg. Kirken blev omdøbt til Vor Frue Kirke i 1848 efter at have modtaget et mirakuløst ikon, og i 1870 ophøjede pave Pius IX kirkens status til katedral.

  Kirken blev bygget i nederlandsk sengotisk arkitektur, men man kan også se mange træk fra renæssancen. Katedralen blev udbygget i 1935-1938, og det er således ikke kun den oprindelige kirke, man kan se i dag. Fra den gamle jesuiterkirke kan man blandt andet se det vestlige tårn, men de øvrige to tårne stammer fra 1930erne.

  I dag kan man opleve et fint og lyst kirkerum, hvor der er mange fine detaljer i udsmykningen. Det gælder fx med katedralens glasmosaikker. I katedralens krypt ligger flere af Luxembourgs tidligere storhertuger og storhertuginder begravet; fx Jean, der var storhertug fra 1964 til 2000.

   

  Bockfiels

  Bock Klippe og Bock Kasematter
  Bockfiels og Bock Kasematte
  Rocher du Bock & Casemates du Bock

  Bock-klippen er arnestedet for Luxembourg by, idet der var stedet, grev Siegfried købte i 963, og som han efterfølgende byggede sin borg på. Dermed blev Luxembourg grundlagt, og stedet viste sig udover sin strategisk gode beliggenhed at være nemt at forsvare. På tre sider var Siegfrieds borg omgivet af floddale og floderne Alzette og Pétrusse. Kun fra vest var borgen tilgængelig, og det var da også i den retning, byen udviklede sig. Den nuværende forbindelsesbro med byen blev opført i 1735.

  Efter de spanske habsburgeres overtagelse af området, byggede de en ny borg i 1620, denne blev dog ødelagt under franskmændenes erobring af byen 1684. Efterfølgende retableredes stort set de tidligere fæstningspositioner på tre klippefremspring, kendt som Store Bock, Mellem Bock og Lille Bock. Under Maria Theresias styre blev fæstningen styrket med 25 underjordiske kanonstillinger; det var i perioden 1737-1746, de såkaldte Bock-kasematter blev anlagt.

  Fra Bock-klippen er der en fremragende udsigt over de nedre dele af byen, forstæderne Grund, Clausen og Pfaffenthal. På den modsatte side af Alzette-floden kan man blandt andet se Neumünster-klostret.

   

  Adolphe Bro
  Adolphe Bréck
  Pont Adolphe

  Adolphe-broen er et af Luxembourgs vartegn. Den ligger smukt over åen Pétrusse, og den blev bygget, da de nye bydele udviklede sig syd for åen og den gamle bydel. Broen kaldes også Den Nye Bro, Nei Bréck/Nouveau Pont, selv om den blev opført 1900-1903.

  Navnet skyldes, at den er nyere end Passerelle-broen. Designet er en kopi af Walnut Lane Bridge i Pennsylvania. På opførelsestidspunktet var det den stenbro i verden, der havde det største spænd på en bue, det måler 85 meter. Fra vestsiden af broen kan man gå zigzag ned til Pétrusse-dalen.

   

  Place de la Constitution

  Konstitutionspladsen
  Constitutiounsplaz
  Place de la Constitution

  Denne plads blev skabt af Vauban i 1685. Tidligere var der på stedet anlagt den stærke Beck-bastion (1644), og det var denne, som blev forhøjet og derved dannede grundlag for etableringen af selve pladsen, der i dag er et flot udsigtspunkt.

  På pladsen står Mindemonumentet/Monument du Souvenir, der blev rejst til minde om landets faldne og kæmpende i 1. Verdenskrig. Det består af en 21 meter høj granitobelisk med en gylden dame på toppen. Hun kaldes Gëlle Fra og strækker symbolsk en laurbærkrans ud til nationen Luxembourg.

   

  Museet for Moderne Kunst (MUDAM)
  Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean (MUDAM)

  MUDAM er navnet på Luxembourgs fineste museum for moderne kunst. Det er et museum med en spændende beliggenhed, idet museet blev bygget på området for det gamle Fort Thüngen. Bygningen blev designet af den prisvindende arkitekt Ieoh Ming Pei, og museet blev indviet i 2006.

  MUDAM blev etableret uden en etableret kunstsamling, og der blev fokuseret på at erhverve værker af samtidskunstnere. I dag kan man opleve en stor og spændende samling værker, hvor mange kunstnere er repræsenteret. Det drejer sig blandt andet om Alvar Aalto, Andy Warhol, Bruce Nauman og Daniel Buren.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Luxembourg her.

Ture fra byen

  Bourscheid Castle

  Bourscheid Slot
  Buerg Buerschent
  Château de Bourscheid

  Bourscheid Slot ligger utroligt malerisk 150 meter over Sûre-flodens bugtede løb gennem et kuperet, skovklædt landskab. Der er kun en vej op fra nordvest til de store borgruiner, hvilket vidner om en velvalgt position, der har været nem at forsvare.

  Slotsområdet er på 12.000 m², der er fordelt på slottets 151x53 meter og ringmuren med de 11 vagttårne. I dag er selve slottet en velbevaret ruin, der giver et fornemt indblik i traditionel middelalderlig borgbyggestil.

  Der har fra tidlig tid været forsvarsstillinger på stedet, blandt andet har udgravninger afsløret spor fra romerne og de franske merovinger. Det tidligste stenbyggeri går tilbage til cirka år 1000. Omkring 1350 blev den store ringmur påbegyndt, og den stod færdig 1384. Med den styrkende ringmur blev flere huse bygget indenfor, det gælder fx Stolzemburger-huset.

  Det sidste medlem af Bourscheid-familien døde 1512, og det blev starten på undergangen for slottet. Vedligeholdelsen var ikke i top, så flere bygninger blev ubeboelige, og i 1600-tallet blev stedet stort set affolket. Dog fortsatte Stolzemburger-huset med at være residens.

  I 1803 flyttede den sidste beboer fra slottet, og ni år senere blev slottet og området solgt til en privat ejer. I 1936 blev slottet erklæret for nationalt monument, og i 1972 købte staten ruinen, istandsatte den og åbnede den for besøgende.

   

  Klierf
  Clervaux

  Byen Clervaux ligger idyllisk i en dal blandt skovklædte bjerge. Et besøg er som at træde flere århundreder tilbage til middelalderen; man kan nærmest fornemme historiens vingesus i de snævre gader.

  Clervaux’ største attraktion er slottet, der går tilbage til 1100-tallet. Det var residens for greven af Clervaux, og gennem middelalderen blev det løbende udvidet. I slottet er der forskellige udstillinger, blandt andet modelmuseet, hvor man kan se modeller af gamle slotte og paladser fra Luxembourg. Tæt på slottet ligger byens totårnede kirke i romansk stil, der blev opført i 1910.

  Hævet over Clervaux by og med en storslået beliggenhed på en bakketop blev en markant rødstensklosterkirke bygget i 1909. I kirken er der en udstilling om kirkelige skikke, og stedet er et blandt flere udsigtspunkter med et smukt kig over Clervaux.

   

  Vianden Castle

  Veianen
  Vianden

  Som flere øvrige af Luxembourgs byer er Vianden en særdeles hyggelig by med middelalderstemning og et majestætisk slot, der dominerer bybilledet. Byen er også kendt for over flere omgange at have huset den franske poet Victor Hugo, der satte stor pris på det smukke landskab omkring Vianden. Under sin tid i byen skrev Hugo blandt andet en del af L’Année Terrible. I dag er der oprettet et museum for Victor Hugo i Vianden (Rue de la Gare 37).

  Byens slot blev opført fra 1200-tallet, og det blev udvidet mange gange indtil 1600-tallet. Slottet var i sin tid som residens beskyttet af mure og tårne, der stadig kan ses, fx det Hvide Tårn mod nordvest og det Sorte Tårn mod nordøst. Af slottets interiør er det Lille Palads, det Store Palads og kapellet særligt seværdige med deres smukt bevarede sale.

  Af nyere seværdigheder er vandkraftværket, der er et af Europas største. Det blev bygget 1959-1964 og består af en opdæmmet, kunstig sø med en kapacitet på 6.000.000 m³ samt selve kraftværksfaciliteterne, der består af ni turbiner.

   

  Trier

  Trier er kendt som Tysklands ældste by. Den blev grundlagt af keltere i det 4. århundrede f.Kr. ved Mosels bred, og senere blev den erobret af romerne, som navngav den Augusta Treverorum. Trier var også en betydende by i det senere Tysk-Romerske Rige, og i dag er der adskillige monumenter og bygninger i byen, der er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

  Trier er en af de store byer i delstaten Rheinland-Pfalz, og der er mange seværdigheder i det hyggelige bycentrum. Fra den romerske tid står den imponerende portbygning Porta Nigra, som den nok mest berømte fra sin tid. Byggeriet af den store byport startede omkring år 170, og gennem tiden blev der indrettet en kirke her. Napoleon førte Porta Nigra tilbage til den romerske bygning, og det er den største romerske byport nord for Alperne.

  Der er også andre romerske bygninger i Trier. Man kan fx se Aula Palatina, der blev bygget i begyndelsen af 300-tallet som forsamlingsrum. I dag er Aula Palatina indrettet som kirken Konstantinbasilika. Man kan også se Trier Amfiteater og ruinerne af flere romerske badeanlæg i byen, hvor den gamle Römerbrücke stadig spænder over Mosel. Broen blev bygget i 100-tallet og er den ældste bro i Tyskland.

  Trier er også kendt for sine kirker. Triers domkirke blev oprindeligt bygget i 200-tallet, og den er derved landets ældste kirke. Den nuværende romanske kirke stod færdig i 1200-tallet. Liebfrauenkirche er som domkirken optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, og den er også meget seværdig lige som ærkebiskoppernes mangeårige residens; Kurfürstliches Palais. Der er også interessante museer i Trier; bl.a. Domschatzkammer og Karl-Marx-Haus, der ligger i Marx’ fødehjem.

  Læs mere om Trier

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Naturhistorie

  Nationalmusée fir Naturgeschicht/Musée National d’Histoire Naturelle
  Fëschmaart/Marché aux Poissons
  mnhn.lu

   

  Post og tele

  Musée des P&T
  4 Rue d'Epernay
  pt.lu

   

  Sommerfugle

  Jardin des Papillons
  Route du Vin, Grevenmacher
  papillons.lu

   

  Sporvogne og busser

  Musée de Tramways et de Bus
  Rue de Bouillon 63
  rail.lu/tramsmusee.html

   

  Tog

  Train 1900
  Pétange, 25 km SV
  train1900.lu

Gode links
Historisk overblik

  Grundlæggelsen

  Luxembourgs officielle grundlæggelse fandt sted i 963, da greven Siegfried købte et klippefremspring ved floden Alzette af kirken i den nærliggende by Trier.

  Klippefremspringet var mødested for to gamle romerske veje, og der menes at have ligget en form for militær bebyggelse kaldet Lucilinburhuc, der senere er blevet til Luxembourg. Lucilinburhuc betyder en lille fæstning, hvilket fortsat i dag tydeligt ses mange steder i byen.

  Klipperne blev hurtigt bebygget af Siegfried med en borg, og hurtigt efter kom de første bymæssige opførelser til. Det var blandt andet håndværkere og handlende, der slog sig ned på og neden for borgklippen, og derved var de såkaldte øvre og nedre byer allerede etablerede på dette tidlige tidspunkt af Luxembourgs historie.

   

  Byen vokser

  Stedet viste sig hurtigt at være af den tydelige strategiske vigtighed for området, som Siegfried havde tænkt. Gennem de næste mange århundreder var styrkede befæstninger af den stadigt voksende bebyggelse de største anlægsarbejder. I slutningen af 1100-tallet blev den første ring af stenbastioner opført, og derved kunne man tale om en egentlig by.

  I begyndelsen af 1300-tallet var befolkningspresset på den oprindelige, fem hektarer store by indenfor murene blevet så markant, at nye forsvarsværker blev bygget med vest, så Luxembourg kunne blive udvidet i denne retning til 23 hektarer. Det var en stor udvidelse, og den nye, vestlige bymur (der løb ved dagens Boulevard Royal) kom da også til at danne bygrænsen helt indtil 1867. Indbyggertallet i starten af 1300-tallet var på 5.000.

   

  Hertugdømme og nye herskere

  I 1354 fik Luxembourg status af hertugdømme, og kom i de følgende århundreder til at blive draget ind i de omliggende magters politiske og militære kampe. Første gang var i 1443, hvor Filip den Gode, der var hertug af Burgund, erobrede byen, som blev integreret i Nederlandenes territorium. Derved blev Luxembourg også trukket med i stridighederne med habsburgerne.

  Luxembourg skiftede hænder fire gange inden for en årrække, før den tilfaldt de sejrrige spanske habsburgere. Spaniere forstærkede byens forsvarsværker, og resultatet blev en stærkt befæstet by, der ikke bare var blevet styrket mod den åbne slette mod vest, men også på skrænterne mod floddalene i nord, syd og øst.

   

  Fransk, habsburgsk og tysk tid

  Habsburgernes tid varede til 1684, hvor Ludvig XIVs franske tropper under militæringeniøren Vaubans ledelse erobrede Luxembourg. Under det 13 år lange franske styre, udbyggede og restrukturerede Vauban byens forsvar i stor stil. De nedre bydele, der var sværere at forsvare, blev integreret i hele områdets forsvar gennem nye byggerier.

  I 1697 blev Luxembourg returneret til habsburgerne, og herefter var næsten et århundrede med relativ ro. Befolkningstallet var i slutningen af 1700-tallet steget til omkring 8.500.

  Efterhånden blev de spanske habsburgeres magt svækket, og efter lang tids blokade erobrede Frankrig Luxembourg 1795. Gennem fredsforhandlinger efter Napoleonskrigene blev Storhertugdømmet Luxembourg etableret som en del af Den Tyske Konføderation i 1815, og i den forbindelse blev byen en tysk garnisonsby.

   

  Neutralitet og vækst

  I 1867 var der tæt på at udbryde krig mellem Bismarcks Tyskland og Napoleon IIIs Frankrig. Krigen blev undgået, og med underskrivelsen af fredsaftalen i London blev Luxembourg erklæret som en neutral stat i fortsat personalunion med Nederlandene. En konkret konsekvens blev også, at store dele af byen Luxembourgs forsvarsværker skulle rives ned.

  Efter en 900 års periode som fæstningsby skulle Luxembourg nu finde en ny identitet uden de mange forsvarsbyggerier. Ganske hurtigt blev det klart, at det skabte en enestående mulighed for en hidtil uset ekspansion, idet de gamle bymures grænser for vækst ikke længere var en hindring, hverken geografisk eller befolkningsmæssigt. Eksempler på den tids planlægning var anlægget af byparken mod vest, forstæderne Belair og Limpertsberg samt pragtgaden Avenue de la Liberté på Bourbon-plateauet. Mange nye indbyggere kom til, og efter 1. Verdenskrig boede der 46.500 mennesker i byen.

   

  1900-tallet til i dag

  I forbindelse med 1. Verdenskrig blev Luxembourg besat af tyske tropper i perioden august 1914-november 1918. Under 2. Verdenskrig blev byen og landet igen besat, og hovedstaden blev befriet 10. september 1944. Herefter fortsatte bombardementer fra tyske V3-kanoner.

  Luxembourg søgte at få internationale organisationer til at etablere sig i byen, og dette eskalerede hastigt fra 1952, hvor udenrigsministrene fra landende i forgængeren til vore dages EU, Kul- og Stålunionen, mødtes i byen og besluttede sig for at gøre den til foreløbigt hovedsæde. Med etableringen af EF i 1957 kom flere af fællesmarkedets institutioner til at ligge i Luxembourg: Domstolen, Investeringsbanken og Parlamentets Sekretariat er nogle af dem.

  Fra 1960erne tog byggeriet i Luxembourg igen til. Det europæiske kvarter i forstaden Kirchberg blev anlagt, og i dag arbejder der 8.000 her. Finanssektoren voksede også kraftigt, antallet af bankrepræsentationer voksede fra 17 i 1960 til 218 i 1994.

  EU og den finansielle sektor har udover velstand medført en høj grad af internationalisering. Således er næsten halvdelen af Luxembourgs indbyggere udlændinge. Det sætter sit præg på byen, der på trods af sin i europæisk sammenhæng beskedne størrelse virker som en kosmopolitisk storby med et spændende kulturliv.