Se på kortet
Hôtel de Ville d'Amiens, Place de l'Hôtel de ville, Amiens, Frankrig
Læs om byen
Amiens er en by i Nordfrankrig ved floden Somme. Byens historie går tilbage til Samarobriva, der var en bosættelse af den galliske ambiani-stamme. Romerne erobrede senere området, og de kaldte byen Ambianum efter den oprindelige stamme. Fra 400-tallet blev byen en del af Frankerriget, og i 800-tallet blev Amiens angrebet flere gang af normanner. I 1100-tallet blev byen en del af datidens Frankrig. I 1597 blev Amiens belejret af spanske tropper i seks måneder, før Henrik IV igen fik kontrol over byen, der med tiden udviklede en betydelig tekstilindustri med bl.a. velour som kendt handelsvare. Under 1800-tallets industrielle revolution blev Amiens’ gamle bymure revet ned, og byen voksede i denne tid. I 1900-tallets verdenskrige blev Amiens begge gange ramt af en del ødelæggelser.
I dag kan man besøge Amiens’ centrum, hvor der er god stemning og mange seværdigheder. Man kan starte på Place de l’Hôtel de Ville, hvor byens rådhus fra 1700-1800-tallene ligger. Tæt herpå kan man se det berømte tårn, Beffroi d’Amiens, der blev opført i årene 1406-1410. Det 52 meter høje tårn havde flere funktioner og blev bl.a. anvendt som vagttårn. Sammen med andre tilsvarende tårne i Frankrig og Belgien er tårnet i Amiens optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. I byen kan man også besøge Maison de Jules Verne, der er huset, hvor den verdensberømte forfatter boede i årene 1882-1900, som var hovedparten af de 34 år, Verne boede i Amiens.
I den gamle by står Amiens' katedral som byens mest berømte og markante bygningsværk. Katedralen blev i det store hele opført fra 1220 til cirka 1270, og derved er dens arkitektoniske stil meget harmonisk og repræsenterer højgotikken. Kirken blev med vilje opført som en af Frankrigs største kirker for bl.a. at sikre et stort og lyst kirkerum, hvilket til fulde lykkedes. Amiens' katedral er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv, og man kan særligt lægge mærker til de mange skulpturudsmykninger, rosettevinduet, imponerende indgangsportaler, koret, alteret og gulvlabyrinten, der måler 240 meter i dens gange. Tilsvarende labyrinter kendes fra andre store katedraler som fx i Reims og Chartres.
Man kan også gå en tur i Saint Leu-kvarteret, hvor smalle gader og små huse ligger langs byens kanaler. Det intime område ligger som fin kontrast til Amiens’ nærliggende centrum og store byggerier. Lidt øst herfor kan man besøge Maison des Hortillonnages, der giver adgang til enestående sejladser i Amiens' store område med nærmest flydende haver. Haverne ligger på Sommes nordlige bred, og her blev der traditionelt dyrket grønsager til markeder i byen. Man kan også gå mod nordvest fra Saint Leu, hvor man så kommer til Amiens’ gamle citadel, der blev anlagt i begyndelsen af 1600-tallet som et femtakket fæstningsanlæg. Kirkegården Cimetière de la Madeleine ligger også i denne del af byen, og på kirkegården kan man se Jules Vernes grav.