Site logo
Se på kortet
  • Hôtel de Ville d'Amiens, Place de l'Hôtel de ville, Amiens, Frankrig

Læs om byen

Amiens er en by i Nordfrankrig ved floden Somme. Byens historie går tilbage til Samarobriva, der var en bosættelse af den galliske ambiani-stamme. Romerne erobrede senere området, og de kaldte byen Ambianum efter den oprindelige stamme. Fra 400-tallet blev byen en del af Frankerriget, og i 800-tallet blev Amiens angrebet flere gang af normanner. I 1100-tallet blev byen en del af datidens Frankrig. I 1597 blev Amiens belejret af spanske tropper i seks måneder, før Henrik IV igen fik kontrol over byen, der med tiden udviklede en betydelig tekstilindustri med bl.a. velour som kendt handelsvare. Under 1800-tallets industrielle revolution blev Amiens’ gamle bymure revet ned, og byen voksede i denne tid. I 1900-tallets verdenskrige blev Amiens begge gange ramt af en del ødelæggelser.

I dag kan man besøge Amiens’ centrum, hvor der er god stemning og mange seværdigheder. Man kan starte på Place de l’Hôtel de Ville, hvor byens rådhus fra 1700-1800-tallene ligger. Tæt herpå kan man se det berømte tårn, Beffroi d’Amiens, der blev opført i årene 1406-1410. Det 52 meter høje tårn havde flere funktioner og blev bl.a. anvendt som vagttårn. Sammen med andre tilsvarende tårne i Frankrig og Belgien er tårnet i Amiens optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. I byen kan man også besøge Maison de Jules Verne, der er huset, hvor den verdensberømte forfatter boede i årene 1882-1900, som var hovedparten af de 34 år, Verne boede i Amiens.

I den gamle by står Amiens' katedral som byens mest berømte og markante bygningsværk. Katedralen blev i det store hele opført fra 1220 til cirka 1270, og derved er dens arkitektoniske stil meget harmonisk og repræsenterer højgotikken. Kirken blev med vilje opført som en af Frankrigs største kirker for bl.a. at sikre et stort og lyst kirkerum, hvilket til fulde lykkedes. Amiens' katedral er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv, og man kan særligt lægge mærker til de mange skulpturudsmykninger, rosettevinduet, imponerende indgangsportaler, koret, alteret og gulvlabyrinten, der måler 240 meter i dens gange. Tilsvarende labyrinter kendes fra andre store katedraler som fx i Reims og Chartres.

Man kan også gå en tur i Saint Leu-kvarteret, hvor smalle gader og små huse ligger langs byens kanaler. Det intime område ligger som fin kontrast til Amiens’ nærliggende centrum og store byggerier. Lidt øst herfor kan man besøge Maison des Hortillonnages, der giver adgang til enestående sejladser i Amiens' store område med nærmest flydende haver. Haverne ligger på Sommes nordlige bred, og her blev der traditionelt dyrket grønsager til markeder i byen. Man kan også gå mod nordvest fra Saint Leu, hvor man så kommer til Amiens’ gamle citadel, der blev anlagt i begyndelsen af 1600-tallet som et femtakket fæstningsanlæg. Kirkegården Cimetière de la Madeleine ligger også i denne del af byen, og på kirkegården kan man se Jules Vernes grav.

Ture fra byen

    Beauvais, Frankrig

    Beauvais

    Beauvais er en by i Nordfrankrig, der ligger ved floden Le Thérain. Byens historie går tilbage til tiden som hovedby for belgiske stammer og til den romerske Caesaromagus. I 800-tallet blev Beauvais etableret som grevskab, og i 1013 overgik grevskabet til byens biskopper. Gennem 1300-1400-tallene blev Beauvais flere gange belejret og angrebet af englændere. Senere blev Beauvais et uddannelsessted, og i 1664 blev der oprettet en kongelig gobelinfabrik i byen, og værker herfra blev berømte i hele Europa. I 1900-tallet var der kampe i og omkring Beauvais i begge verdenskrige, hvor byen begge gange blev betydeligt beskadiget.

    I dag er Beauvais er hyggelig by, hvor seværdighederne i det gamle centrum alle ligger inden for overskuelig afstand. I centrum ligger Place Jeanne Hachette som den samlende plads, og det er også her, man kan se Beauvais’ rådhus, der blev opført i midten af 1700-tallet. Foran rådhuset står en statue af Jeanne Hachette, der blev heltinde i 1472 under forsvaret af byen mod hertug Charles I af Burgunds angribende tropper. Man kan også besøge Musée départemental de l'Oise, der er et museum, som ligger i biskoppernes historiske residens i byen. På museet kan man bl.a. se en del kunst og arkæologiske fund.

    Læs mere om Beauvais

     

    Rouen, Frankrig

    Rouen

    Rouen er en by i det nordlige Frankrig. Den blev grundlagt af gallere, som kaldte byen Ratumacos. I Romerriget hed byen Rotomagus, og den var en af de vigtigste byer i det galliske område. Romerne byggede bl.a. et amfiteater og badeanlæg her. Nogle århundreder senere kom normanner til området, og fra 912 var Rouen hovedstad i hertugdømmet Normandiet. I 1204 overvandt den franske konge regionen, og Rouen blev en del af Frankrig. Seks år senere blev byens slot opført, og der voksede en tekstilproduktion frem.

    Under Hundredårskrigen erobrede England Rouen og store dele af Frankrig, og under krigen blev Jeanne d’Arc henrettet i Rouen i 1431. Byen blev igen fransk, og gennem århundrederne voksede byen og befolkningen. Mange nye institutioner blev etableret i 1800-tallet, hvor indbyggertallet oversteg 100.000. Under 2. Verdenskrig blev store dele af Rouen ødelagt, og derfor blev byen genrejst i efterkrigstiden.

    I dag kan man gå nogle dejlige spadsereture i Rouens centrum, hvor byens domkirke er den mest berømte seværdighed. Den nuværende Cathédrale Notre-Dame står på grundmurene af en tidligere romansk katedral, og den blev for hovedpartens vedkommende opført fra 1100-tallet til 1500-tallet. Det 151 meter høje tårnspir stod dog først færdigt i 1876, og derved var katedralen verdens højeste bygning indtil 1880, hvor Kölns domkirke stod færdig.

    Læs mere om Rouen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev