Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Pau er en by, der ligger i det sydvestlige Frankrig tæt på grænsen til Spanien. Pau ligger i området Béarn, der fra 1464 var et selvstændigt fyrstendømme med netop Pau som hovedstad. Byen kendes dog fra kilder allerede i 1100-tallet, hvor byen opstod ved en borg, der blev opført ved et strategisk vigtigt vadested. Det var Béarns daværende vicegrever, der anlagde borgen. Efter at have fået status som hovedstad i 1464 blev Pau sæde for Pamplonas konger i 1512. Det skete, da Castillen erobrede Pamplona, hvorved monarkerne flyttede til området nord for Pyrenæerne.

Pau blev en politisk og kulturelt vigtig by i 1500-tallet, men dette stoppede i 1620, hvor Béarns selvstændighed ophørte. Den franske konge tildelte dog Pau og regionen en vis autonomi, og det såkaldte parlament i Pau blev etableret, og det var i funktion til den franske revolutionstid. Herefter gik der til sidste halvdel af 1800-tallet, hvor belle époque-tidens velhavende turister strømmede til Pau, der lå smukt, og som havde et mildt klima om vinteren. Gennem 1900-tallet blev byen industrialiseret, og Pau blev universitetsby i 1972.

Pau er en by med et hyggeligt og elegant bycentrum med flere større pladser og en perlerække af seværdigheder. På Place Royale kan man se byens rådhus mod nord og en udsigtsterrasse mod syd langs Boulevard des Pyrénées, hvorfra der er udsigt til bjergene. Herfra udgår den korte kabelbane, Funiculaire de Pau. På Place Georges-Clemenceau kan man se en blandet arkitektur rundt om et af byens springvand, og begge disse pladser ligger i Paus gamle centrum. Hertil kommer den enorme Place de Verdun, der ligger med store plæner foran Caserne Bernadotte.

Går man mod vest fra Place Royale, kommer man til Paus middelalderslot, Château de Pau, hvor Frankrigs kong Henrik IV blev født i 1553. Det gamle slot er gennem tiden blevet ombygget og udbygget flere gange; blandt andet i renæssancen, hvor den tidligere borg blev indrettet som en fornem residens. I dag er slottet hjemsted for et nationalmuseum med fine samlinger, og ved et besøg på museet kan man naturligvis også opleve selve residensen.

Blandt Paus mange fine bygninger er også Palais Beaumont, der er hjemsted for Pau-Pays de Béarns symfoniorkester. Der er også mange interessante museer i byen. Ud over nationalmuseet i Château de Pau tæller de kunstmuseet Musée des Beaux-Arts, hvor man kan se mange interessante malerier fra hovedsageligt 1400-tallet til 1900-tallet, og Musée Bernadotte, som er indrettet i det hus, hvor den senere kong Karl XIV Johan af Sverige og Norge blev født i 1763. Han var den første konge fra huset Bernadotte.

Ture fra byen

  Lourdes, Frankrig

  Lourdes

  Lourdes er en by, der ligger i den franske del af Pyrenæerne, og den er en del af departementet Hautes-Pyrénées. Stedet har været beboet siden romertiden, hvor der blev etableret en borg og fæstningsværker her. Lourdes spillede gennem århundrederne en mindre rolle, og i midten af 1800-tallet boede der cirka 4.000 i byen, hvis udvikling for alvor begyndte i 1858.

  Det år berettede 14-årige Bernadette Soubirous den 11. februar, at en smuk kvinde havde åbenbaret sig for hende i grotten Massabielle. Kvinden identificerede sig den ubesmittede undfangelse og derved Jomfru Maria, der i alt viste sig 18 gange. Åbenbaringerne fik pilgrimme til at strømme til Lourdes, og i 1864 blev der rejst af statue af Vor Frue af Lourdes i grotten, hvor begivenhederne havde udspillet sig. Siden da har Lourdes været velbesøgt, og byen har været vært for flere pavebesøg.

  Læs mere om Lourdes

   

  Bayonne, Frankrig

  Bayonne

  Bayonne er en by, der ligger i det sydvestligste Frankrig tæt på Atlanterhavet og den spanske grænse. Dens historie går i hvert fald tilbage til en befæstet forlægning i det første århundrede. Der var tilsvarende militær tilstedeværelse i den romerske tid, før en egentlig bosættelse udviklede sig. I 1000-tallet var Bayonne vokset og blevet hovedby i provinsen Labourd, og det følgende århundrede blev den første by opført over floden Adour, og den muliggjorde ny vækst.

  Richard Løvehjerte vandt herredømmet over Bayonne og området i 1177, og handlen med England steg derefter. Kystregionen forblev engelsk til efter Hundredårskrigen, og Bayonne blev fransk i 1451. I denne periode var der nedgang i byens vigtige handel, idet Adour sandede til. Væksten kom tilbage i 1500-tallet, hvor man udgravede flodens løb, og i 1600-tallet anlagde militæringeniøren forsvarsværker rundt om Bayonne. I dag er Bayonne et udviklet storbyområde sammen med blandt andet badebyen Biarritz.

  Læs mere om Bayonne

Tilmeld dig vores nyhedsbrev