Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Lourdes er en by, der ligger i den franske del af Pyrenæerne, og den er en del af departementet Hautes-Pyrénées. Stedet har været beboet siden romertiden, hvor der blev etableret en borg og fæstningsværker her. Lourdes spillede gennem århundrederne en mindre rolle, og i midten af 1800-tallet boede der cirka 4.000 i byen, hvis udvikling for alvor begyndte i 1858.

Det år berettede 14-årige Bernadette Soubirous den 11. februar, at en smuk kvinde havde åbenbaret sig for hende i grotten Massabielle. Kvinden identificerede sig den ubesmittede undfangelse og derved Jomfru Maria, der i alt viste sig 18 gange. Åbenbaringerne fik pilgrimme til at strømme til Lourdes, og i 1864 blev der rejst af statue af Vor Frue af Lourdes i grotten, hvor begivenhederne havde udspillet sig. Siden da har Lourdes været velbesøgt, og byen har været vært for flere pavebesøg.

I dag er pilgrimsstedet Lourdes’ største seværdighed. Stedet hedder Sanctuaire de Notre-Dame de Lourdes og er et område, der markerer begivenhederne omkring Massabielle-grotten i 1858. Mange kommer til byen for netop at opleve grotten og se den Jomfru Maria-statue, der står her. I grotten springer også en kilde med Lourdes-vand, der siges at have helbredende effekter.

Der ligger blandt andet tre basilikaer i området ved grotten. Basilique de Notre-Dame de l'Immaculée-Conception de Lourdes, der også kaldes den øvre kirke, blev opført 1862-1871, og den står som den ældste af basilikaerne. Notre Dame du Rosaire de Lourdes blev indviet i byzantinsk stil i 1901, mens Basilique Saint Pie X er noget nyere. Basilique Saint Pie X blev indviet i 1958 og er den største af basilikaerne. Den blev bygget under jorden til at huse 25.000 pilgrimme ved hundredåret for åbenbaringerne i Lourdes.

Man kan også se Château Fort de Lourdes, der er byens gamle borg og slot, der ligger strategisk godt som en fæstning ved indgangen til adskillige dale. Château Fort har gennem tiden været residensborg for grever og også indrettet som fængsel, før man indrettet et museum for Pyrenæerne blev indrettet her i begyndelsen af 1900-tallet. Borgen ligger smukt hævet over Lourdes og det omgivende terræn, og der er en fin udsigt herfra. Det er også interessant at besøge borgmuseet, hvor man kan se nærmere på borgens indretning og historie.

Ture fra byen

  Pau, Frankrig

  Pau

  Pau er en by, der ligger i det sydvestlige Frankrig tæt på grænsen til Spanien. Pau ligger i området Béarn, der fra 1464 var et selvstændigt fyrstendømme med netop Pau som hovedstad. Byen kendes dog fra kilder allerede i 1100-tallet, hvor byen opstod ved en borg, der blev opført ved et strategisk vigtigt vadested. Det var Béarns daværende vicegrever, der anlagde borgen. Efter at have fået status som hovedstad i 1464 blev Pau sæde for Pamplonas konger i 1512. Det skete, da Castillen erobrede Pamplona, hvorved monarkerne flyttede til området nord for Pyrenæerne.

  Pau blev en politisk og kulturelt vigtig by i 1500-tallet, men dette stoppede i 1620, hvor Béarns selvstændighed ophørte. Den franske konge tildelte dog Pau og regionen en vis autonomi, og det såkaldte parlament i Pau blev etableret, og det var i funktion til den franske revolutionstid. Herefter gik der til sidste halvdel af 1800-tallet, hvor belle époque-tidens velhavende turister strømmede til Pau, der lå smukt, og som havde et mildt klima om vinteren. Gennem 1900-tallet blev byen industrialiseret, og Pau blev universitetsby i 1972.

  Læs mere om Pau

   

  Capitole, Toulouse

  Toulouse

  Toulouse er en smuk by, hvor elegante Capitole er centrum for den charmerende storby, der ligger ved floden Garonnes bred. Smukke, røde murstensbygninger, store kirker, museer og broerne over Garonne er gode steder at besøge for at opleve kulturen og historiens vingesus.

  Toulouses vandveje er også en oplevelse. Byen ligger i området Midi mellem Atlanterhavet og Middelhavet, og fra floden Garonne starter kanalen Canal du Midi netop her på dens løb mod Middelhavet. Platantræer på bredderne giver smukke promenader gennem store dele af Toulouse, og langs selve Garonne er spadsereturen også fornem.

  Gamle bygninger kendetegner Toulouse, men moderne teknologi sætter også tydeligt sit aftryk i byen, hvor flygiganten Airbus har en samlefabrik, og hvor Cité de l’Espace bringer besøgende tæt på verdensrummet i form af raketter og andre interessante oplevelser.

  Læs mere om Toulouse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev