Site logo
Se på kortet
  • Place de la Libération, Place de la Liberation, Dijon, Frankrig

Læs om byen

Dijon er en by i det østlige Frankrig. Området har været beboet gennem årtusinder, og byen kendes fra den romerske tid under navnet Divio, hvor den var en by på vejen mellem Lyon og Paris. Senere blev Dijon politisk og strategisk vigtig som residensby for hertugerne af Burgund, hvilket den var fra 1000-tallet til 1400-tallet. I denne tid var Dijon en af Europas førende byer inden for kunst og videnskab. I 1513 blev Dijon belejret og angrebet af bl.a. schweiziske tropper, men byens forsvar og bygninger holdt stand. Siden Napoleontiden har været overtaget eller besat af først koalitioner mod Napoleon og siden da den preussiske hær i 1870-1871 og sidst den tyske hær i årene 1940-1944.

I dag er Dijon er hyggelig by med et stemningsfuldt centrum med flere seværdigheder. Man kan starte en spadseretur på Place de la Libération, der er byens store og centrale plads. På pladsen ligger Palais des Ducs et des États de Bourgogne, der er byens gamle residensslot. De ældste dele af det smukke slot stammer fra 1300-1400-tallenes hertugslot, mens bygningen som helhed fremtræder i den klassicistiske arkitektur, der blev anvendt på slottet i særligt 1700-tallet, hvor det var kongelig residens og mødested for regionen Bourgognes forsamling, når denne trådte sammen. I dag er det store slot indrettet som dels Dijons rådhus og dels kunstmuseet Musée des Beaux-Arts, der er et af Frankrigs førende museer af sin slags. Her er der rige samlinger af malerier, skulpturer og diverse effekter samt naturligvis slottet i sig selv.

Fra slottet kan man gå mod vest ad strøggaden Rue de la Liberté, og her kommer man til bindingsværkshusene med navnet Maison des Trois Visages. De er et eksempel på denne slags huse, som er bevaret flere steder i byen, og som i høj grad er bevaret til i dag. Går man videre ad Rue de la Liberté, kommer man til Place Darcy, hvor man kan se triumfbuen Porte Guillaume. Buen blev opført i 1788 på fundamenterne af en af Dijons gamle byporte. På Place Darcy kan man også besøge Jardin Darcy, der blev åbnet som byens første offentlige park i 1880 med nogle smukke bassinanlæg. Tæt herpå ligger Dijons banegård, og syd for den kan man besøge Jardin Botanique de l'Arquebuse, der er byens botaniske have. I haven ligger der også et naturhistorisk museum.

I byen skal man naturligvis også se Cathédrale Saint-Bénigne, der er Dijons domkirke. Det er en stor kirkebygning med en krypt, hvor man bl.a. finder Sankt Benignus’ og hertugen Filip III af Burgunds gravsteder. Katedralen blev opført i årene 1280-1325 som klosterkirke, og den fik status af katedral i 1792. Går man øst for hertugernes gamle slot ligger Dijons operabygning, Grand Théâtre, der blev opført i klassicistisk stil i 1828. Teatret blev tegnet af den lokale arkitekt Jacques Cellerier, der i interiøret lod sig inspirere af italienske operaer. Ved siden af Grand Théâtre kan man se de to store kirker, Église Saint-Étienne og Église Saint-Michel. Église Saint-Étienne er i dag indrettet som bibliotek, mens den monumentale facade på Église Saint-Michel fra 1497-1523 regnes som en af Frankrigs fineste fra renæssancen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev