Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Besançon er en by ved floden Doubs i det østlige Frankrig tæt på grænsen til Schweiz. Besançon er en gammel by, der kendes fra år 58 f.Kr., hvor den hed Vesontio. På det tidspunkt spillede Vesontio en militærstrategisk rolle grundet beliggenhed med Alperne mod syd. Byen skiftede med tiden navn til det nuværende Besançon, og den fik status af ærkebispesæde i 300-tallet. Senere blev byen og området en del af Lotharingia, før Besançon kom til at høre under Det Tysk-Romerske Rige i 1034.

I 1184 blev Besançon er såkaldt fri rigsstad, der hørte direkte under rigets kejser. I 1400-tallet kom byen under hertugerne af Burgunds indflydelse, men Besançon fastholdt sin autonomi. I perioden 1523-1673 lå der et møntprægeri i Besançon, der i 1555 var en rigsstad under den spanske konges beskyttelse. Med den vestfalske fred i 1648 mistede byen sin status som fri by, og den skiftede flere gange fra at være spansk til at være fransk, og østrigere og tyskere invaderede Besançon i henholdsvis 1814 og under 2. Verdenskrig.

I dag er Besançon er hyggelig by, hvor centrum ligger med Doubs på tre sider og byens gamle citadel på den fjerde side. Man kan således nemt gå nogle fine ture langs floden ad nogle af byens promenadegader som fx i nordvest ved Quai Vauban. Herfra kan man også gå til Place de la Révolution og ad den lange hovedgade Grande Rue, der var den romerske cardo. Grande Rue er et smukt byrum, hvor man får et fint indtryk af byens harmoniske arkitektur, og hvor man kan se en del af Besançons seværdigheder.

I den sydlige ende af Grande Rue står den romerske triumfbue Porte Noire, der blev opført i 100-tallet, hvor Marcus Aurelius var romersk kejser. Porte Noire står som et storslået monument over Besançons romerske æra, og tæt på buen kan man se en del romerske ruiner på pladsen Square Castan. Man kan også gå nord for floden, hvor resterne af Vesontios gamle amfiteater ligger. Langs Grande Rue kan man også se Victor Hugos fødehjem med nummer 140 og det historiske museum, Musée du Temps, der ligger i et renæssancepalæ fra 1500-tallet.

Der er flere andre smukke og interessant bygningsværker i Besançon. Man kan fx se domkirken Cathédrale Saint-Jean, der er sæde for byens ærkebiskop. Kirken er romansk og blev i første udgave opført i 1000-1200-tallene, men den er senere blevet udbygget og ombygget flere gange. Katedralen ligger ved foden af højdedraget Mont Saint-Étienne, hvor fæstningsværket Citadelle de Besançon troner. Citadellet breder sig over 11 hektarer og ligger som et af militæringeniøren Sébastien Le Prestre de Vaubans fineste fæstningsbyggerier. Fæstningen blev opført 1668-1711 og er i dag en af Besançons største seværdigheder.

På Citadelle de Besançons store område kan man opleve Vaubans interessant fæstningsarkitektur, og man kan også besøge en del museer og aktiviteter. Det er her, byens zoologiske have og akvarium ligger. Man kan også besøge Musée de la Résistance et de la Déportation, der er et historisk museum, som skildrer modstandskampen mod tysk besættelse under 2. Verdenskrig. Le Musée Comtois er et andet spændende museum, og her kan man lære om dagliglivet i byen og området gennem 1800-1900-tallene. Space Vauban ligger også i citadellet, og den udstilling bringer besøgende tilbage til Vaubans tid.

Ture fra byen

  Dijon, Frankrig

  Dijon

  Dijon er en by i det østlige Frankrig. Området har været beboet gennem årtusinder, og byen kendes fra den romerske tid under navnet Divio, hvor den var en by på vejen mellem Lyon og Paris. Senere blev Dijon politisk og strategisk vigtig som residensby for hertugerne af Burgund, hvilket den var fra 1000-tallet til 1400-tallet.

  I denne tid var Dijon en af Europas førende byer inden for kunst og videnskab. I 1513 blev Dijon belejret og angrebet af bl.a. schweiziske tropper, men byens forsvar og bygninger holdt stand. Siden Napoleontiden har været overtaget eller besat af først koalitioner mod Napoleon og siden da den preussiske hær i 1870-1871 og sidst den tyske hær i årene 1940-1944.

  I dag er Dijon er hyggelig by med et stemningsfuldt centrum med flere seværdigheder. Man kan starte en spadseretur på Place de la Libération, der er byens store og centrale plads. På pladsen ligger Palais des Ducs et des États de Bourgogne, der er byens gamle residensslot.

  Læs mere om Dijon

   

  Neuchâtel, Schweiz

  Neuchâtel

  Neuchâtel er en fransktalende by, der ligger smukt ved Neuchâtelsøen i det nordvestlige Schweiz. Byens navn kommer fra byens slot, hvis historie startede med Rudolf 3. af Burgund i 1011. Siden da oplevede byen århundreder med vækst, og Neuchâtel blev et fyrstendømme i 1600-tallet. Senere blev byen en del af Preussen, indtil den blev optaget i den schweiziske føderation i 1848.

  I dag kan man se byens udvikling i gadebilledet i Neuchâtels hyggelige gamle bydel, hvor man blandt andet kan se over hundrede springvand, hvoraf en del går tilbage til 1500-tallet. Man kan også se det storslåede rådhus, Hôtel de Ville, der blev bygget i 1790 efter Pierre-Adrien Paris' design. Place des Halles er en af byens pladser, og den ligger ned til Neuchâtelsøen, hvor der er nogle skønne promenader.

  Læs mere om Neuchâtel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev