Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Calais er en smukt beliggende by ved Den Engelske Kanal, og den er en af de nordligste byer i Frankrig. Fra Calais er der udsigt over Doverstrædet, hvor England ligger godt 30 kilometer mod nordvest. Og det er da også netop som havneby, Calais har udviklet sig, hvor byen allerede i middelalderen var centrum for transport og handel med England, der også har haft herredømmet over den strategisk vigtige by. Det var tilfældet fra 1347, hvor Edward III erobrede byen. Calais blev formelt engelsk med Traktaten i Brétigny i 1360.

Edward III ville henrette alle byens indbyggere for deres forsvar mod England, men endte med at nøjes med seks højtstående borgere, der ofrede sig for at redde byens andre indbyggere. Deres liv blev dog skånet på dronningens mellemkomst. Under den engelske krone udviklede Calais sig med stor produktion af uld og som indgangsport til England for mange vigtige varer. Den engelske tid varede til 1558, hvor Frankrig genvandt byen. Efter århundreder kom Calais igen i fokus under 2. Verdenskrig, hvor byen blev udsat for store bombardementer, der nærmest lagde Calais i ruiner. Det skete allerede i maj 1940, hvor byen var bombemål for angribende tyske tropper.

Calais’ centrum ligger på en ø tæt på byens havn og Den Engelske Kanal. Place d’Armes er den centrale plads, og den er som den øvrige by præget af moderne byggeri, som blev opført efter 2. Verdenskrig. På pladsen kan man se koncertsalen Le Halle og Tour du Guet, der er et udkigstårn, som oprindeligt blev opført i 1214. Det 39 meter høje tårn blev bygget som en del af byens datidige fæstningsværker. Det blev ødelagt af et jordskælv i 1580 og benyttet som fyrtårn til 1848, hvorefter det blev anvendt som centralt udkigstårn. Går man lidt mod nordøst fra pladsen, kommer man til Phare de Calais, der er et 53 meter højt fyrtårn, som afløste Tour du Guet i 1848. Man kan besøge fyrtårnet, hvorfra der er en vidunderlig udsigt.

Der er flere interessante seværdigheder i Calais, hvor man kan gå til Église Notre-Dame, der også ligger i den gamle bydel. Det er en katolsk kirke, som blev opført i engelsk gotik fra 1100-tallet til 1300-tallet. Kirketårnet fik en interessant rolle i 1787, hvor det blev benyttet som referencepunkt i afstandsmålingen mellem observatorierne i Paris og Greenwich. Kirken er blevet ødelagt gentagne gange. Det skete senest under 2. Verdenskrig, men hver gang er Notre-Dame blevet genopført. Tæt herpå kan man gå en tur i Parc Richelieu og besøge Musée des Beaux-Arts, der er Calais’ førende kunstmuseum. På museet kan man se kunst fra 1500-tallet til i dag, og der er et rum dedikeret Auguste Rodin og hans værk Borgerne fra Calais/Les Bourgeois de Calais.

Les Bourgeois de Calais er en skulpturgruppe, som byen Calais bestilte hos Auguste Rodin i 1884. Værket blev færdiggjort i 1889, og det viser de borgere, der ofrede sig til den engelske konge for byens skyld i 1347. Man kan se Rodins værk på pladsen foran Calais’ rådhusbygning, der også er byens vartegn. Rådhuset står syd for den centrale ø i byen, og det blev bygget i årene 1912-1925. Rådhusets 72 meter høje klokketårn blev tilføjet UNESCO’s liste over verdens kulturarv i 2005 som en del af en samling klokketårne i Belgien og Frankrig. Fortsætter man mod syd fra rådhuset, kommer man til byens smukke teaterbygning, Grand Théâtre de Calais, der blev bygget 1903-1905.

I dag er Calais stadig et vigtigt knudepunkt for trafik mellem Frankrig og England, idet der er færger til England fra byens havn, og fordi tunnelen under Den Engelske Kanal udgår fra området umiddelbart sydvest for byen. De mange færger til England kan man se i byens havn eller fra Calais’ brede bystrand, der ligger i gåafstand fra centrum. I samme område kan man gå en tur langs nogle af kanalerne i Calais og se nogle af byens gamle fæstningsværker. Nord for den gamle bydel ligger Fort Risban, der allerede fungerede som en del af Calais’ forsvar ved englændernes angreb og belejring i 1346. Vest for den gamle bydel ligger det gamle citadel fra 1500-tallet.

Ture fra byen

  Dunkerque, Frankrig

  Dunkerque

  Dunkerque er Frankrigs nordligste by, og det er en by med en stor havn og en del seværdigheder. Dunkerque voksede frem som en fiskerby, og med dens beliggenhed skiftede magten en del gange gennem historien. Byens maritime historie sætter sit præg på Dunkerque, der har en af Frankrigs største havne, og man kan blandt andet se en statue af Jean Bart, der var admiral og kaper. Man kan også gå nogle dejlige ture langs vandet og ved byens marina.

  Under 2. Verdenskrig blev Dunkerque udsat for mange allierede bombardementer, men i dag kan man fortsat se nogle bygningsværker fra den gamle by. Man kan starte en spadseretur på Place Charles Valentin, hvor byens rådhus ligger. Det blev opført i nyflamsk stil fra 1897 til 1901, og det blev delvist genopbygget efter 2. Verdenskrig. Rådhusets klokketårn er sammen med andre tårne i regionen optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

  Går man mod syd fra rådhuset, kommer man til Église Saint-Éloi, der er Dunkerques vigtigste katolske kirke. Vest for selve kirken kan man se et fritstående klokketårn, der også tilhører verdensarven af klokketårne. Kirken blev opført ad flere gange fra midten af 1500-tallet i gotisk stil. Tårnet blev opført i 1233 som vagttårn og fyrtårn, og i 1400-tallet blev det forhøjet og ombygget til kirkens klokketårn.

   

  Vielle Bourse, Lille

  Lille

  Lille er hovedby i regionen Hauts-de-France, og som byområde er det Frankrigs fjerdestørste. Det er også en by med fine seværdigheder, spændende museer og en lang række caféer og restauranter, der er værd at rejse hertil for.

  Der venter dejlige spadsereture i Lille, hvor man kan nyde et bycentrum med smukke bygningsværker. Place du Général-de-Gaulle er det rigtige sted at starte, og her kan man se Vielle Bourse. I behagelig gåafstand kan man se byens kirker med katedralen i spidsen, og byens rådhus med det 104 meter høje tårn.

  Lille er også en by med mange museer. Palais des Beaux-Arts er byens og et af Frankrigs førende kunstmuseer med værker fra utallige mestre fra forskellige tider og lande. Et andet museum er det, der ligger i Charles de Gaulles fødehjem, hvor en del af Frankrigs historie beskrives.

  Læs mere om Lille

   

  Markt

  Brugge

  Brugge er en af Europas gamle rige handelsbyer, hvor den fine købmands- og søfartshistorie har skabt en turistperle i det vestlige Flandern. Her har den flamske urbanisering gennem tiden gået hånd i hånd med kulturelle og økonomiske fremskridt, og det giver oplevelser.

  Byens centrale pladser med Markt og Burg i spidsen er fornemme steder at opleve århundreders arkitektur fra. Rundt og dem ligger kirker, byens rådhus og andre førende bygninger, der er bygget på handelens overskud.

  Blandt dem er klokketårnet Het Belfort, der med sin ottekantede top står som et vartegn for Brugge og som symbol på den rigdom, der fandtes i byen, der sammen med nærliggende Gent og Antwerpen var Europas handelscentre gennem århundreder.

  Brugges adgang til havet har været byens økonomiske dynamo gennem handel med andre dele af Europa og verden. En del af adgangen skete ad de kanaler, der i dag lægger vand til kanalrundfarter. Rundfarterne er en oplevelse for sig, og her ser man manges af Brugges smukke steder fra en ny vinkel og fra det perspektiv, der var krumtappen bag købmændenes succes.

  Læs mere om Brugge

Tilmeld dig vores nyhedsbrev