Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Lille er hovedby i regionen Hauts-de-France, og som byområde er det Frankrigs fjerdestørste. Det er også en by med fine seværdigheder, spændende museer og en lang række caféer og restauranter, der er værd at rejse hertil for.

Der venter dejlige spadsereture i Lille, hvor man kan nyde et bycentrum med smukke bygningsværker. Place du Général-de-Gaulle er det rigtige sted at starte, og her kan man se Vielle Bourse. I behagelig gåafstand kan man se byens kirker med katedralen i spidsen, og byens rådhus med det 104 meter høje tårn.

Lille er også en by med mange museer. Palais des Beaux-Arts er byens og et af Frankrigs førende kunstmuseer med værker fra utallige mestre fra forskellige tider og lande. Et andet museum er det, der ligger i Charles de Gaulles fødehjem, hvor en del af Frankrigs historie beskrives.

Området omkring Lille er præget af spændende byer og en del militærhistorie, der både tæller tiden med ingeniørens Vaubans store bygningsværker og 1. Verdenskrigs blodige kampe. Man kan besøge mindemonumenter flere steder, og man kan også nemt komme til mange belgiske og franske kulturbyer.

Topseværdigheder

  Place du Général-de-Gaulle, Lille

  Place du Général-de-Gaulle

  Place du Général-de-Gaulle er den store historiske markedsplads i Lille. Den kendes også som Grand Place og er opkaldt efter general Charles de Gaulle, der blev født i Lille i 1890, og som blev den første præsident for den femte republik i Frankrig.

  Dette område af Lille var en del af floden Deûles løb og omliggende vådområder op til 1200-tallet. Ved anlæg af kanaler blev det nuværende pladsområde tørlagt i 1271, og snart efter blev det nyvundne land brugt til handel, og der opstod et marked, som blev formaliseret i det følgende århundrede.

  Pladsen er i dag populær blandt turister og borgere i Lille, og der er flere seværdige bygninger omkring pladsen. Her kan man blandt andet se Lilles gamle børs, Vielle Bourse, og på pladsen står monumentet Colonne de la Déesse, der blev rejst 1842-1845 som minde om den østrigske belejring af byen i 1792.

  De mange huse omkring Place du Général-de-Gaulle repræsenterer Lilles arkitektur fra 1600-tallet til 1900-tallet. Vielle Bourse er den ældste, og den står i flamsk renæssance. Blandt de nyere opførelser står La Voix du Nord, der er et gavlhus fra 1936, som blev opført af avisen Grand Écho du Nord.

   

  Cathédrale Notre-Dame-de-la-Treille, Lille

  Vor Frue af Treille Katedral
  Cathédrale Notre-Dame-de-la-Treille

  Cathédrale Notre-Dame-de-la-Treille er Lilles domkirke og en relativt ny kirke, der blev bygget i årene 1854-1999 i nygotisk arkitektur. Kirken blev bygget til en mirakuløs Jomfru Maria-figur, der gennem århundreder stod i en kirke, der blev ødelagt under den franske revolution.

  Derved skulle den nuværende katedral afløse den ødelagte Collégiale Saint-Pierre de Lille, men den skulle også etablerede den voksende by som et bispesæde. I forbindelse med 1800-tallets industrielle revolution var væksten i Lilles befolkning og økonomi betydelig, og et bispesæde skulle etablerede byen som et religiøst centrum ved siden af et industrielt.

  Grundstenen blev lagt i 1854, og efter en arkitektkonkurrence blev den lokale arkitekt Charles Leroy sat i spidsen for byggeriet. Han blev valgt efter et fravalg af konkurrencens to udvalgte projekter, der begge var engelske. Man endte med ikke at ville lade anglikanere bygge den katolske domkirke.

  Byggeriet varede til 1999 efter flere perioder med diverse opførelse. I 1999 blev kirken færdig med byggeriet af den moderne facade, der står i interessant kontrast til det ellers nygotiske 1800-talsdesign. I kirken kan man opleve et smukt og klassisk gotisk interiør med fine glasmosaikker.

   

  Palais des Beaux-Arts de Lille

  Lille Palæ for Skønne Kunster
  Palais des Beaux-Arts de Lille

  Palais des Beaux-Arts de Lille er et fornemt kunstmuseum i Lille, som rummer en af Frankrigs største samlinger. Det er også et af Frankrigs ældste museer, idet det var Napoleon, som initierede åbningen i 1809 som et led i folkeliggørelsen af de franske kunstskatte.

  Lille var i 1801 blevet udvalgt som en af 15 franske byer, som skulle modtage værker fra steder i Europa, hvor franske hære havde erobret værker. Museet slog i første omgang dørene op i en tidligere kirke, og senere blev samlingen flyttet til byens rådhus.

  Den nuværende museumsbygning blev opført til formålet fra 1885 til 1892. Det var pariserarkitekterne Edouard Bérard og Fernand Etienne-Charles Delmas, der designede og stod for opførelsen af den nybarokke bygning, der favnede museet, som inden da havde fået Jean-Baptiste Wicars samlinger ind som del del af kunstmuseet.

  I dag kan man nyde utallige kunstværker, der ikke mindst spænder over malerier og skulpturer fra 1400-1900-tallene. Man kan fx se værker af Rafael, Donatello, Van Dyck, Rembrandt, Goya, El Greco, Toulouse-Lautrec, Delacroix, Rubens og Rodin.

   

  Hôtel de Ville, Lille

  Lille Rådhus
  Hôtel de Ville de Lille

  Hôtel de Ville de Lille er storbyen Lilles store og kendte rådhusbygning. Rådhuset blev opført fra 1924 til 1932 i en art art deco-udgave af flamsk nyrenæssance. Bygningen afløste Lilles tidligere rådhus fra midten af 1800-tallet, som var gået til grunde under en brand i 1916.

  Man besluttede sig for ikke at genopføre det nedbrændte rådhus, men i stedet opføre et nyt som markering af en ny æra for byen. Designet blev betroet arkitekten Émile Dubuisson efter en udskrevet konkurrence. Rådhuset blev bygget lidt syd for centrum i et arbejder- og industriområde, der symboliserede den vækst, Lille havde oplevet.

  Roger Salengro blev borgmester i Lille i 1925, og han besluttede, at rådhuset også skulle have et klokketårn. Tårnet blev indviet i 1932 med en højde på 104 meter, der gjorde Lilles rådhus til det højeste i Frankrig. Tårnet er siden da blevet optaget på UNESCO’s verdensarvsliste sammen med andre tårne i Belgien og Frankrig som symboler på bystyrers magt i regionen.

  I dag kan man se det smukke rådhus, der arkitektonisk byder på mange fine detaljer, som man sjældent ser grundet den særlige kombination at art deco og den flamske renæssance. Det gælder i eksteriøret og også i bygningens sale. Man kan også komme op i rådhustårnet, hvorfra der er en fantastisk udsigt over byen.

Andre seværdigheder

  Porte de Paris, Lille

  Paris Port
  Porte de Paris

  Porte de Paris er navnet på en af de byporte, der tidligere lå i Lilles historiske bymure. Porte de Paris blev opført som byport i årene 1685-1692, og det skete som symbol på Lilles indtræden i Frankrig.

  Stedet, hvor Porte de Paris blev bygget, var det sted, hvor kong Louis XIV passerede i 1667 for at modtage byens nøgle. Året efter blev Lille fransk efter Freden i Aachen. Louis XIV satte Simon Vollant til at erstatte den daværende Porte des Malades med den nuværende og imposante byport.

   

  Vielle Bourse, Lille

  Den Gamle Børs
  Vielle Bourse

  Vielle Bourse er Lilles gamle handelsbørs, som blev opført 1652-1653 efter tilladelse fra den spanske konge. Ved åbningen var der 24 handlende, som fik stadepladser i bygningen, der ligger mellem Grand Place og Place du Théâtre som et af Lilles kendte og smukke vartegn i dag.

  Den fine bygning blev opført i et storslået byggeri, der kunne måle sig med lignende steder i konkurrerende byer som fx Antwerpen. I dag kan man nyde bygningens ydre og også de fine arkader i børsens indre gård, som der er fire indgange til. Tidligere stod der en statue af Napoleon i midten af gården.

   

  Maison Natale Charles de Gaulle, Lille

  Charles de Gaulles fødehjem
  Masion Natale Charles de Gaulle

  Maison Natale Charles de Gaulle er stedet, hvor de Gaulle blev født i 1890. Huset i Rue Princesse var på daværende tidspunkt ejet af den senere præsidents bedsteforældre på mødrende side.

  Huset har siden 1983 været indrettet som et museum, hvor man kan se effekter fra Charles de Gaulles liv og en typisk indretning fra 1800-tallets industrielle middelklasse.

   

  Lille Citadel
  Citadelle de Lille

  Citadelle de Lille er Lilles store og velbevarede citadel, der blev bygget 1667-1670. Det var militæringeniøren Sébastien Le Prestre de Vauban, der designede citadellet, der regnes som det måske fornemste af Vaubans mange samtidige militæranlæg. Det blev anlagt som en del af et forsvarsbælte langs Frankrigs nordøstlige grænse.

  Citadellet har de fem bastioner Anjou, La Reine, Turenne, Le Dauphin og Le Roi, og der var vagttårne langs de ydre mure. Indgangene til den centrale del af citadellet skete via portene Porte Royale mod øst og Porte Dauphine mod vest.

  I selve citadellet er anlæggets bygninger arrangeret omkring den femkantede våbenplads, Place d'Armes. Her blev citadellets kirke bygget, lige som der blev bygget kommandant- og guvernørbygninger, officersbygninger, barakker, arsenal og krudtdepot som de væsentligste anlæg.

   

  Chambre de Commerce de Lille

  Lille Handelskammer
  Chambre de Commerce de Lille

  Chambre de Commerce de Lille er et handelskammer, der blev stiftet i 1701 og etableret i Lille i 1715 efter det franske Flanderns tilbagevenden til Frankrig med Freden i Utrecht i 1713. I slutningen af 1800-tallet var aktiviteterne vokset, og handelskammeret ønskede at samle sig på ét sted, hvor der også var plads til et museum.

  Løsningen blev opførelsen af den nuværende bygning i flamsk nyrenæssance, der står med sit klokketårn som et af Lilles mest kendte bygningsværker. Det blev arkitekten Louis Marie Cordonnier, der fik opgaven med at designe bygningen, og efter flere justeringer startede opførelsen i 1909, og huset stod færdigt i 1921.

  Det mest karakteristiske ved det smukke byggeri er det 76 meter høje tårn. Udsmykningen af handelskammeret trak på inpirationen fra berømte nederlandske rådhuse og på den stil, der var fremherskende i Lille i forgangne århundreder. Den fornemste sal i bygningen er den 25x25 meter store Hall d'Honneur, som er toppet med en stor kuppel.

   

  Sankt Maurice Kirke
  Église Saint-Maurice

  Église Saint-Maurice er en stor sognekirke, der blev opført i Lille over flere århundreder. En del af kirken dateres til 1300-tallet, mens koret, sidekapeller og en udvidelse af skibet blev gennemført i 1400-tallet.

  Der blev tilbygget og udbygget til 1800-tallet, hvor Église Saint-Maurice var tiltænkt en status som Lilles domkirke, hvilket dog ikke blev tilfældet. Det markante klokketårn blev opført 1867-1877.

  Der er mange seværdige kunstværker og udsmykninger på og i kirken som fx statuer og smukke glasmosaikvinduer. Det var Charles Gaudelet, der producerede mosaikkerne, der blev indsat i kirken mellem 1859 og 1861.

   

  Hospice Comtesse Museum, Lille

  Hospice Comtesse Museum

  Hospice Comtesse Museum er et museum i Lille, som er indrettet i et tidligere hospital, der blev grundlagt i 1237 af Jeanne de Flandre. Det gamle hospital brændte i 1468, og stedet blev bygget påny de følgende år, og udbygningen fandt sted indtil 1700-tallet, hvorfra man også kan se en del indretning.

  Hospice Comtesse blev indrettet som museum i 1962, og navnet er Musée d'Art et d'Histoire. På museet kan man nemlig opleve det sociale og kulturelle liv i Lille gennem 1600-1700-tallene. Der er også rum og udstillinger, hvor de præsenteres andre temaer, nutidige værker med videre.

   

  Botanisk Have
  Jardin des Plantes

  Jardin des Plantes er en kommunal botanisk have i Lille. Haven blev etableret i 1948 som efterfølger for andre botaniske haver, hvis historie startede med det første anlæg i 1596. Haven er en af tre botaniske haver i byen. De andre er Jardin botanique de la Faculté de Pharmacie og Jardin botanique Nicolas Boulay.

  I Jardin des Plantes kan man opleve fine anlæg og mange planter, som er grupperet efter deres familier. Der ligger også et orangeri i haven, hvor der vokser middelhavsplanter, og man kan også besøge havens tropiske væksthus med blandt andet bananpalmer og kaffeplanter. Der er også anlagt en rosenhave her, og man kan også se en smuk dahliasamling blandt de mange vækster.

   

  Les Tulipes de Shangri-La, Lille

  Shangri-La Tulipaner
  Les Tulipes de Shangri-La

  Les Tulipes de Shangri-La er navnet på et smukt kunstværk bestående af farvestrålende tulipaner, der står i Lilles bybillede. Man kan se tulipanerne på Esplanade François-Mitterrand.

  Kunstværket blev skabt af den japanske kunstner Yayoi Kusama. Det er syv meter højt, og det blev stillet op i forbindelse med Lilles status som europæisk kulturhovedstad i 2004.

   

  Opéra de Lille

  Lille Opera
  Opéra de Lille

  Opéra de Lille er et operahus, der blev opført i tidstypisk arkitektur fra belle époque-tiden i årene 1907-1913. Operatraditionen i byen går dog tilbage til kort tid efter, at Lille blev fransk i 1668. Dengang blev der gennemført opsætninger i byens rådhus.

  Der blev bygget et operahus 1785-1788, men det brændte i 1903, og derfor besluttede man sig for en ny opera, som Louis Marie Cordonnier blev valgt til at designe efter en konkurrence. Indvendigt i bygningen kan man se overdådigt udsmykkede sale, trapper og operaens foyer.

Ture fra byen

  Roubaix

  Roubaix er en by, der er kendt for sin arkitektoniske arv og for væksten under det økonomiske boom, byen oplevede under den industrielle revolution i 1800-tallet. Dengang og til begyndelsen af 1900-tallet var Roubaix en af de vigtigste byer for den voksende og vigtige tekstilindustri.

  I dag er Roubaix, der ligger umiddelbart nordøst for Lille, en by med flere seværdigheder og en kontrast til den noget større naboby. Man kan blandt andet se den centrale plads, Grand Place, hvor Roubaix' smukke rådhus ligger. Nord for rådhuset kan man besøge kirken Église Saint-Martin, og fra Grand Place udgår strøggaden Grande Rue.

  Et kort stykke vest for Grand Place ligger La Piscine - Musée d'art et d'industrie, der der et kunst- og industrimuseum, som er indrettet i en art deco-svømmehal fra 1932. Museet er interessant indrettet i de anderledes rammer, og her kan man se værker af blandt andre Rodin og Picasso.

   

  Arras, Frankrig

  Arras

  Arras er en hyggelig by i det franske grænseland mod Belgien. Arras er en gammel by, som bogstaveligt talt kom i skudlinjen under 1. Verdenskrig, hvor fronten lå kun cirka ti kilometer fra byen. Ved afslutningen af krigen lå hovedparten af Arras i ruiner, og man igangsatte en kolossal genopbygning, som man kan se det fine resultat af i dag.

  Der er to store og centrale pladser i Arras. Det er Grand' Place, hvor gavlhusene står harmonisk på rækker hele vejen rundt. Dette bybillede går igen i gaden mod sydvest til Place des Héros, hvor gavlhusene ligger på tre sider, og hvor Arras' smukke rådhus ligger for den vestlige ende af pladsen. Begge pladsers mange gavlhuse står i smuk flamsk barok.

  Rådhuset og dets klokketårn på Place des Héros blev opført mellem 1463 og 1554, og det måtte også genopbygges efter 1. Verdenskrig. Klokketårnet er 75 meter højt og blev opført som vagttårn. I dag er tårnet åbent, og der er en fremragende udsigt over byen herfra. Tårnet er sammen med øvrige klokketårne i Belgien og Frankrig optaget på listen over UNESCO-verdensarv.

  Lidt vest for de to berømte pladser i Arras, kan man se byens domkirke, Cathédrale Notre-Dame de l'Assomption et Saint Vaast d'Arras. Katedralen blev oprindeligt opført 1030-1396, men den blev ødelagt under den franske revolution. Den nuværende kirke er en genopbygning af katedralen, som den blev opført i 1800-tallet. Tæt herpå kan man besøge kunstmuseet Le Musée des Beaux-Arts d'Arras, der ligger i et tidligere benediktinerkloster.

  Der er flere andre seværdigheder i byen. De tæller et af ingeniøren Vaubans citadeller og et netværk af gamle tunneler under byen. Vil man se mere til områdets krigshistorie, ligger der to interessante steder nord for Arras. Man kan fx tage til Canadian National Vimy Memorial, der er et monument, der blev indviet i 1936 til minde om faldne canadiske soldater. Lidt nord herfra kan man besøge Nécropole Nationale de Notre-Dame-de-Lorette, der er den største franske militærkirkegård.

   

  Douai, Frankrig

  Douai

  Douai er en nordfransk by, hvis historie går tilbage til en romersk fæstning på stedet. Senere blev Douai underlagt Flanderns grever, og den blev et blomstrende centrum for tekstilhandel i middelalderen. I 1700-tallet blev byen først ødelagt af den britiske hær og derefter sæde for Flanders parlament. Der var kampe i regionen under 1. Verdenskrig, der ikke så hårdt ud over Douai som andre byer.

  Man kan starte en tur i byen på Place d'Armes, hvorfra man kan gå ad Rue de la Mairie til Beffroi de Douai, der der Douais berømte klokketårn, der sammen med en del belgiske og franske tårnet er blevet optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Tårnet i Douai blev bygget fra 1390, og det har en højde på 61 meter. I tårnet er der 62 klokker, der spænder fem oktaver.

  Klokketårnet blev opført i tilknytning til Douais rådhus som et symbol på byens frihed og rettigheder. Det blev rejst som symbol på byens konkurrence med den regerende adel og kirkens klokketårn. De første etager blev opført 1390-1392 med de første klokker. Senere blev tårnet bygget højere og med et spir. Der er adgang til klokketårnet, hvorfra der er et overdådigt panoramakig over Douai.

  Man kan også se nogle seværdige kirker i Douai som fx Collégiale Saint-Pierre og Église Saint-Jacques. Douai var tidligere beskyttet af mure og byporte, indtil disse blev sløjfet. Man kan dog se enkelte bevarede rester af de gamle fæstningsværker som fx Porte d'Arras fra 1300-tallet. Der ligger også flere museer i byen som kunstmuseet Musée de la Chartreuse, der ligger i et smukt karteuserkloster.

   

  Dunkerque, Frankrig

  Dunkerque

  Dunkerque er Frankrigs nordligste by, og det er en by med en stor havn og en del seværdigheder. Dunkerque voksede frem som en fiskerby, og med dens beliggenhed skiftede magten en del gange gennem historien. Byens maritime historie sætter sit præg på Dunkerque, der har en af Frankrigs største havne, og man kan blandt andet se en statue af Jean Bart, der var admiral og kaper. Man kan også gå nogle dejlige ture langs vandet og ved byens marina.

  Under 2. Verdenskrig blev Dunkerque udsat for mange allierede bombardementer, men i dag kan man fortsat se nogle bygningsværker fra den gamle by. Man kan starte en spadseretur på Place Charles Valentin, hvor byens rådhus ligger. Det blev opført i nyflamsk stil fra 1897 til 1901, og det blev delvist genopbygget efter 2. Verdenskrig. Rådhusets klokketårn er sammen med andre tårne i regionen optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

  Går man mod syd fra rådhuset, kommer man til Église Saint-Éloi, der er Dunkerques vigtigste katolske kirke. Vest for selve kirken kan man se et fritstående klokketårn, der også tilhører verdensarven af klokketårne. Kirken blev opført ad flere gange fra midten af 1500-tallet i gotisk stil. Tårnet blev opført i 1233 som vagttårn og fyrtårn, og i 1400-tallet blev det forhøjet og ombygget til kirkens klokketårn.

   

  Calais, Frankrig

  Calais

  Calais er en smukt beliggende by ved Den Engelske Kanal, og den er en af de nordligste byer i Frankrig. Fra Calais er der udsigt over Doverstrædet, hvor England ligger godt 30 kilometer mod nordvest. Og det er da også netop som havneby, Calais har udviklet sig, hvor byen allerede i middelalderen var centrum for transport og handel med England, der også har haft herredømmet over den strategisk vigtige by. Det var tilfældet fra 1347, hvor Edward III erobrede byen. Calais blev formelt engelsk med Traktaten i Brétigny i 1360.

  Edward III ville henrette alle byens indbyggere for deres forsvar mod England, men endte med at nøjes med seks højtstående borgere, der ofrede sig for at redde byens andre indbyggere. Deres liv blev dog skånet på dronningens mellemkomst. Under den engelske krone udviklede Calais sig med stor produktion af uld og som indgangsport til England for mange vigtige varer. Den engelske tid varede til 1558, hvor Frankrig genvandt byen. Efter århundreder kom Calais igen i fokus under 2. Verdenskrig, hvor byen blev udsat for store bombardementer, der nærmest lagde Calais i ruiner. Det skete allerede i maj 1940, hvor byen var bombemål for angribende tyske tropper.

  Læs mere om Calais

   

  Graslei & Korenlei

  Gent

  Gent har en fortid som en af Europas største byer. Den var centrum for Europas uld- og tekstilhandel, og her skete tidligt en kraftig urbanisering og industrialisering. Sammen med købmændenes succes skabte det kolossal velstand, der resulterede i fx mange af de smukke bygninger, man kan se i det stemningsfulde centrum.

  Katedraler, kirker, klostre, pladser, købmandspalæer og museer ligger i stort antal mellem kanaler i den gamle bydel, der har bevaret sit middelalderpræg. De store byggerier ligger som perler på en snor, og bycentrum er fint forbundet med ikke mindst en del sammenhængende åbne byrum.

  Læs mere om Gent

   

  Markt

  Brugge

  Brugge er en af Europas gamle rige handelsbyer, hvor den fine købmands- og søfartshistorie har skabt en turistperle i det vestlige Flandern. Her har den flamske urbanisering gennem tiden gået hånd i hånd med kulturelle og økonomiske fremskridt, og det giver oplevelser.

  Byens centrale pladser med Markt og Burg i spidsen er fornemme steder at opleve århundreders arkitektur fra. Rundt og dem ligger kirker, byens rådhus og andre førende bygninger, der er bygget på handelens overskud. Blandt dem er klokketårnet Het Belfort, der med sin ottekantede top står som et vartegn for Brugge og som symbol på byens rigdom.

  Læs mere om Brugge

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Centre Commercial Les Tanneurs

  80 Rue Pierre Mauroy
  lestanneurs.com

   

  Westfield Euralille

  100 Avenue Willy Brandt

  westfield.com/euralille

   

  Indkøbsgader

  Rue de Bethune, Rue de la Monnaie, Rue de la Grande Chaussée

   

  Marked

  Place du Concert

Med børn

  Zoologisk have

  Parc Zoologique de Lille
  Avenue Mathias Delobel
  zoo.lille.fr

   

  Naturhistorie

  Musée d'histoire naturelle de Lille
  19 Rue de Bruxelles
  mhn.lille.fr

   

  Forlystelsespark

  Cita-Parc
  Avenue Mathias Delobel
  cita-parc.fr

Gode links