Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Chartres er en by i Nordfrankrig, som ligger ved floden Eure. Dens historie går tilbage til galliske stammer, og allerede dengang var den en vigtig by. Byen blev romersk i 51 f.Kr., og under navnet Carnutum blev den bispesæde i 300-tallet. Senere blev Chartres regional hovedstad, og gennem 900-1000-tallet belejrede og brændte normanner Chartres. Kong Filip IV erhvervede grevskabet Chartres i 1286, og byen blev en betydeligt center for undervisning i middelalderen. I 1528 blev Chartres til et hertugdømme, og i 1594 blev kong Henrik IV kronet i Chartres’ domkirke som den eneste konge, der ikke blev kronet i Reims. Nogle århundreder senere led Chartres betydelig skade under 2. Verdenskrig.

I dag kan man gå på opdagelse i Chartres’ bymidte, hvor der er flere seværdigheder ud over nogle stemningsfulde gader og pladser. I Rue de la Mairie ligger byens rådhus fra 1600-tallet, og herfra kan man gå ad de smalle gader til fx den smukke markedspavillon på Place Billard. Man kan også se flere seværdige kirker i byen som fx Église Saint-Pierre fra 1100-1300-tallene og Église Saint-Aignan fra 1500-tallet. Der er flere museer i Chartres som byens center og galleri for glasmosaikker og Chartres’ kunstmuseum, Musée des Beaux-Arts. Kunstmuseet er indrettet i byens historiske residens for Chartres’ biskop, og dets fine samlinger består bl.a. af en rigdom af malerier, skulpturer, møbler og arkæologiske fund. Det er også interessant at besøge den smukke bygning.

Katedralen i Chartres er byens største seværdighed. Katedralen regnes som en af de fineste gotiske opførelser i Frankrig, og den er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Det imponerende byggeri rejste sig i det store hele fra 1194 til indvielsen i 1260, og det var det første byggeri, hvor der blev anvendt stræbebuer i konstruktionen. Katedralen blev aldrig udbygget eller ombygget i væsentligt omfang på nær det nordlige tårnspir, som blev opført i begyndelsen af 1500-tallet. Derfor står Chartres’ katedral også som et særdeles velbevaret monument fra de gotiske katedralers æra, og man kan bl.a. se de mange originale glasmosaikvinduer, der som katedralen stammer fra 1200-tallet. Mosaikkerne indeholder den såkaldte Chartres-blå, og de skildrer bl.a. bibelhistorie.

I det store kirkerum i katedralen kan man se en berømt cirkulær labyrint. Den cirkulære form symboliserer evigheden, Guds fuldkommenhed og solen, som igen er et symbol på Kristus. Labyrinten måler 12 meter i diameter, og den blev designet efter matematiske og symbolske principper. Vejen ind i labyrinten består af sten med en bredde på cirka 34 centimeter. Den sidste sten ved indgangen til centrum er 1,64 meter lang, hvilket menes at være gennemsnitshøjden for en person i middelalderen. Når man kommer til labyrintens centrum, har man været gennem alle labyrintens gange i et fortsat gangforløb uden blindgange.

Ture fra byen

    Orléans, Frankrig

    Orléans

    Orléans er en by ved floden Loire i det centrale Frankrig. Netop beliggenheden langs floden var årsagen til byens grundlæggelse i 100-tallet f.Kr. Floden var en vigtig handelsvej, og Orléans opstod som et handelssted på denne vej, og byen udviklede sig, indtil Julius Cæsar ødelagde den i år 52 f.Kr. Den romerske kejser Aurelian genopbyggede byen i sidste del af 200-tallet og opkaldte den Civitas Aurelianorum efter sig selv. I 400-tallet kom det til kampe flere steder i Gallien og således også i Orléans, hvor alanerlederen Goar regerede en tid.

    Gennem den følgende merovingiske tid blev Orléans hovedstad i kongeriget af samme navn, før det indgik i det forenede frankiske rige som blandt andet et hertugdømme. Byens vigtighed blev understreget af, at kong Louis VI blev kronet i Orléans’ domkirke i 1108, hvilket var en af de få kongekroninger, der ikke blev foretaget i Reims. Byen fastholdt sin position gennem middelalderen, idet den var den tætteste by for Paris ved Loire-floden.

    Læs mere om Orléans

     

    River Seine in Paris

    Paris

    Paris er byernes by og stedet, hvor romantikken lever og vækker drømme. Her er noget at komme efter; uanset om man kommer efter seværdigheder, kirker, museer, gastronomi, hyggelige spadsereture eller måske netop romantikken.

    Paris er en af Europas største byer, og man kan opleve de imponerende dimensioner overalt: i Eiffeltårnet, på de store pladser og de brede boulevarder, i Louvres kunstsamling og ikke mindst på en tur til solkongernes fantastiske slot Versailles.

    Paris er et overflødighedshorn af tilbud. Her er seværdigheder i topklasse, modehuse, parker, cafeer og stemningsfulde områder som latinerkvarteret og Montmartre. Pariserne selv og den særlige stemning i byen giver blot ekstra dimensioner til overfloden af muligheder for oplevelser, hvor cafebesøg og velsmagende fransk mad nok lokker de fleste.

    Læs mere om Paris

     

    Le Mans, Frankrig

    Le Mans

    Le Mans er en by i det nordvestlige Frankrig, der af de fleste nok kendes for sit prestigefyldte motorløb, der køres gennem 24 timer hvert år. Løbet er en god grund til at besøge Le Mans, der også er en gammel by, hvis historie strækker sig tilbage til den romerske tid under navnet Cenomanus. Byen blev romersk i år 47 f.Kr., og den lå i provinsen Gallia Lugdunensis. Romerne byggede blandt andet et amfiteater, der stadig kan ses, og termer. Le Mans blev også omsluttet af bymure fra 200-tallet.

    I 400-tallet blev byen romersk bispesæde, og i det følgende århundrede startede man opførelsen af Le Mans’ katedral, der i færdig udgave blev indviet i 1120. Blot tretten år senere blev senere kong Henrik II født i Le Mans, og i de følgende århundreder var der kampe mellem Frankrig og England i regionen. Under den senere industrialisering kom jernbanen til byen, hvor produktionen af tobak og køretøjer kendetegnede udviklingen. I 1923 blev den første udgave af byens berømte motorløb kørt, og det har siden da været med til at definere byen, der i dag har cirka 150.000 indbyggere.

    Læs mere om Le Mans

Tilmeld dig vores nyhedsbrev