Site logo
Se på kortet
  • Cathédrale Sainte-Croix d'Orléans, Place Sainte-Croix, Orléans, Frankrig

Læs om byen

Orléans er en by ved floden Loire i det centrale Frankrig. Netop beliggenheden langs floden var årsagen til byens grundlæggelse i 100-tallet f.Kr. Floden var en vigtig handelsvej, og Orléans opstod som et handelssted på denne vej, og byen udviklede sig, indtil Julius Cæsar ødelagde den i år 52 f.Kr. Den romerske kejser Aurelian genopbyggede byen i sidste del af 200-tallet og opkaldte den Civitas Aurelianorum efter sig selv. I 400-tallet kom det til kampe flere steder i Gallien og således også i Orléans, hvor alanerlederen Goar regerede en tid.

Gennem den følgende merovingiske tid blev Orléans hovedstad i kongeriget af samme navn, før det indgik i det forenede frankiske rige som blandt andet et hertugdømme. Byens vigtighed blev understreget af, at kong Louis VI blev kronet i Orléans’ domkirke i 1108, hvilket var en af de få kongekroninger, der ikke blev foretaget i Reims. Byen fastholdt sin position gennem middelalderen, idet den var den tætteste by for Paris ved Loire-floden.

Under Hundredårskrigen i 1300-1400-tallen var størsteparten af Frankrig besat af England, og den engelske konge gjorde krav på den franske trone. Jeanne d’Arc spillede en afgørende rolle i befrielsen af Frankrig, da hun blev sat i spidsen for den franske hær og vandt et slag ved Orléans i 1429, som senere ledte til, at den franske tronfølger kunne krones som ny fransk konge, og at englænderne kom på retræte. Jeanne d’Arc fik tilnavnet Jomfruen fra Orléans for sin bedrift, og hun blev siden fransk nationalhelgen.

Efter afslutningen på Hundredårskrigen kom der ny vækst i Orléans grundet broafgifter for passage af Loire, handel og landbrugsproduktion. Tidens velhaverturisme til Loire-dalen med kongen i spidsen bidrog også til en voksende økonomi. Byen satte også sit aftryk på Frankrigs kolonier, idet hovedstaden i de amerikanske områder blev navngivet Nouvelle-Orléans efter hetugen af Orléans, der en overgang var landets regent. Byens indbyggertal voksede støt, og i midten af 1800-tallet åbnede jernbanen mellem Paris og Orléans.

I dag er Orléans en by med hyggelige byrum og mange seværdigheder. Det gamle centrum ligger på Loires nordlige bred, og her kan man gå nogle fine spadsereture. En af dem er ad Rue Jeanne d’Arc, der på mondæn vis leder til byens imponerende domkirke, Cathédrale Sainte-Croix. Kirken blev oprindeligt opført 1278-1329, og Jeanne d’Arc besøgte katedralen under sit ophold i byen. I 1568 blev bygningsværket delvist ødelagt, og mellem 1601 og 1829 blev den historisk vigtige kirke genopbygget. Man kan se fine glasmosaikker, der skildrer Jeanne d’Arcs handlinger i triumfen ved Orléans.

Langs den nordlige side af domkirken er der bevarede rester af muren fra 300-tallet, som tidligere omsluttede Orléans. Nordvest for kirken ligger byens rådhus og Hôtel Groslot, der hører til rådhuskomplekset. Hôtel Groslot blev bygget 1550-1555, og flere konger har taget ophold her gennem tiden, og det var her, kong François II døde i 1560. Fra domkirken og rådhuset kan man gå mod vest til Place du Martroi, der er Orléans' mest elegante plads. I centrum af pladsen står en rytterstatue af Jeanne d'Arc, som Denis Foyatier producerede i 1855. Statuen blev støbt af bronze fra ni tidligere kanoner.

Der er flere interessante museer i Orléans. Det drejer sig blandt andet om Maison de Jeanne d’Arc, der er et historisk museum dedikeret Jomfruen af Orléans. Museet ligger i et genopbygget byhus i middelalderstil fra 1965 på det sted, hvor et hus, som Jeanne d’Arc opholdt sig i under hendes heroiske bidrag til befrielsen af byen fra englændernes belejring i 1429. Tæt herpå ligger Musée des Beaux-Arts, der er et kunstmuseum med værker af mange kendte mestre og øvrig kunst fra 1400-1900-tallene. Det kan også anbefales at gå en tur ad fx Quai du Châtelet, hvorfra man kan nyde udsigten over Loire.

Ture fra byen

    Chartres, Frankrig

    Chartres

    Chartres er en by i Nordfrankrig, som ligger ved floden Eure. Dens historie går tilbage til galliske stammer, og allerede dengang var den en vigtig by. Byen blev romersk i 51 f.Kr., og under navnet Carnutum blev den bispesæde i 300-tallet. Senere blev Chartres regional hovedstad, og gennem 900-1000-tallet belejrede og brændte normanner Chartres.

    Kong Filip IV erhvervede grevskabet Chartres i 1286, og byen blev en betydeligt center for undervisning i middelalderen. I 1528 blev Chartres til et hertugdømme, og i 1594 blev kong Henrik IV kronet i Chartres’ domkirke som den eneste konge, der ikke blev kronet i Reims. Nogle århundreder senere led Chartres betydelig skade under 2. Verdenskrig.

    I dag kan man gå på opdagelse i Chartres’ bymidte, hvor der er flere seværdigheder ud over nogle stemningsfulde gader og pladser. I Rue de la Mairie ligger byens rådhus fra 1600-tallet, og herfra kan man gå ad de smalle gader til fx den smukke markedspavillon på Place Billard. Man kan også se flere seværdige kirker i byen som fx Église Saint-Pierre fra 1100-1300-tallene og Église Saint-Aignan fra 1500-tallet.

    Læs mere om Chartres

     

    Place Plumereau, Tours

    Tours

    Tours er en by i det vestlige Frankrig, som ligger langs floden Loire. Byen var historisk en gallisk by, der efter Romerrigets erobring af regionen blev kaldt Turonensis eller Caesarodunum. I 300-tallet var Martin af Tours biskop i byen, og hans grav i byen har siden da været et pilgrimssted. Tours’ status som vigtigt kirkeligt center blev understreget ved, at der blev holdt konciler i Tours i 461, 567 og 755.

    I 732 blev Slaget ved Tours, der også kaldes Slaget ved Poitiers, udkæmpet i området, og her vandt Karl Martell slaget, der blev et vendepunkt i det kristne Frankerriges kamp mod muslimske erobrere. I de følgende århundreder blev Tours flere gange plyndret af vikinger. Byen voksede løbende, og der blev bl.a. udviklet en stor tekstilindustri, som dog forsvandt igen efter konsekvenserne af Nantes-ediktets tilbagekaldelse i 1685. Tours vedblev at være et regionalt centrum, der under 2. Verdenskrig led stor skade.

    I dag kan man gå nogle hyggelige ture langs Loire og i Tours’ gader i den gamle bydel, som ligger syd for floden. Det moderne centrum ligger langs Rue Nationale, der går mod syd fra Place Porte de Loire. Langs gaden ligger bl.a. kirken Église Saint-Julien, der blev opført som en romansk kirke fra 1240.

    Læs mere om Tours

     

    Bourges Katedral

    Bourges

    Bourges er en by i det centrale Frankrig ved floden Yèvre. Dens historie går tilbage til den keltiske by Avaricum, som var en af de største byer i datidens Gallien med op mod 40.000 indbyggere. I 52 f.Kr. fandt Slaget ved Avaricum sted, og her erobrede den romerske general Gaius Iulius Cæsar byen. Romerne kaldte byen Biturigae, og den blev det centrale sted i provinsen Aquitania.

    Fra 400-tallet og flere århundreder frem var der skiftende herredømme over byen, og den udbrændte næsten i 583. Bourges blev genopbygget under karolingerne, og i 1100-tallet blev byen en del af datidens Frankrig. Bourges var også en væsentlig kirkelig by, hvor der var kirkeforsamlinger i 1031, 1225, 1276, 1286, 1336 og 1438. I 1464 blev byens universitet grundlagt, og nogle århundreder efter blev byens mure revet ned, hvilket gav plads til ny udvikling.

    Læs mere om Bourges

Tilmeld dig vores nyhedsbrev