Site logo
Se på kortet
 • Place de la Victoire, Place de la Victoire, Clermont-Ferrand, Frankrig

Læs om byen

Clermont-Ferrand er en by i det central Frankrig, som ligger umiddelbart nord for bjergene i Massif Central. I den romerske tid hed byen Augustonemetum, og den var administrativt centrum. Clermont-Ferrand blev bispesæde i 300-tallet, og gennem århundrederne blev byen også et økonomisk med mange håndværksvirksomheder. I 1095 har den katolske kirke koncil i Clermont-Ferrand, og ved dette møde opfordrede pave Urban II til det første korstog.

I 1120 grundlagde lokale grever byen Montferrand i nærheden af Clairmont, som byen nu hed. Det gjorde de som modvægt til kirkens magt i Clairmont. I 1630 dekreterede kong Louis XIII, at byerne Clairmont og Montferrand skulle slås sammen, og derved fremkom Clermont-Ferrand, hvor industrien udviklede sig med bl.a. Michelin i 1889.

I dag er Clermont-Ferrand en hyggelig by med en gammel bydel, som inviterer til spadseretur i gaderne. Man kan starte på Place de la Victoire, der er en stemningsfuld plads med et storslået kig til byens katedral. På pladsen kan man se springvandet Fontaine d’Urbain II, der blev indviet i 1898. Springvandet blev opstillet i anledning af 800-året for det første korstog, som pave Urban II opfordrede til.

Statuen af paven kigger mod katedralen og peger mod det hellige land. Katedralen hedder Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption og er et stort gotisk bygningsværk, der blev opført fra 1248 til 1350. Man valgte dog at ombygge facaden i årene 1866-1902, hvor katedralen stod færdig. I kirkerummet kan man nyde det store rum med bl.a. et smukt hovedalter og et stort rosettevindue.

Tæt på Clermont-Ferrands katedral ligger byens anden berømte kirke, Basilique Notre-Dame-du-Port, der er en romansk basilika. Kirken blev oprindeligt bygget i 500-tallet, mens den nuværende basilika nybygning fra 1000-1100-tallene. Arkitektonisk er kirken et fornemt eksempel på regionen Auvergnes romanske byggerier, og den hører til regionens hovedkirker. Kirkerummet er lyst og seværdigt. I dette område kan man også se byens rådhus, der ligger i gaden Rue Philippe Marcombes.

Den største plads i centrum af Clermont-Ferrand er Place de Jaude, hvor man kan se statue af Vercingetorix, der var hærføreren, som samlede de gallliske mod de invaderende romere i århundredet f.Kr. På pladsen står der også en statue af general Desaix, der gjorde sig bemærket under Napoleonstiden indtil år 1800, hvor han faldt i Slaget ved Marengo.

Alle disse seværdigheder ligger i det tidligere Clairmont, men man kan også opleve det gamle Montferrand, der ligger godt to kilometer nord for Clairmont. Her er der også en hyggelig bykerne, der dannede sin egen by indtil 1630. Forskellen fra Clairmont er tydelig, og derfra er der som at komme til en anden op. I Montferrands gader kan man bl.a. se kirken Notre-Dame de Montferrand, der blev bygget over flere perioden mellem 1340 og 1560.

I denne bydel kan man også besøge kunstmuseet Musée d'Art Roger-Quilliot, der er indrettet i bygninger, der tidligere tjente som en del af fæstningsanlægget omkring Montferrand. På museet kan man se spændende malerier og skulpturer af kunstnere fra regionen. På en tur i gaderne i Montferrand lægger man hurtigt mærke til de retvinklede gader, som skyldes byens anlæg med typiske sydvestfranske fæstningsbyer som inspiration.

Ture fra byen

  Hôtel de Ville, Lyon

  Lyon

  Lyon er en by, der ligger smukt, hvor nord og syd mødes i Frankrig, og hvor floderne Rhône og Saône har sit sammenløb. Den regnes som et af Frankrigs gastronomiske hjerter, og seværdigheder er der også mange af som et lækkert tag selv-bord.

  Lyon er en af Frankrigs største byer, og den har altid været betydningsfuld og skiftevis under styre af gallere, romere, germanere og burgundere, før den blev en del af Frankrig. De mange kulturer har gennem tiden sat hver deres præg på byen, og man kan se spor i gadebilledet tilbage fra tiden som Ludugnum i Romerriget.

  Lyon har gennem århundreder været centrum for den franske silkeproduktion, og der produceres stadig silke i området. Trykkerier og grafisk produktion har været andre økonomisk lukrative håndværk, og de er eksempler på, hvad man kan opleve på byens museer, der også tæller fornem kunst og vestafrikanske kulturer.

  Læs mere om Lyon

   

  Limoges, Frankrig

  Limoges

  Limoges er en by langs floden Vienne i det centrale Frankrig. Området blev bosat af keltere, og romere udbyggede senere byen, som de kaldte Augustorium. Her krydsede flere vigtige veje, og i romertiden blev der bl.a. anlagt et forum, et teater og et amfiteater i byen. Limoges blev bispesæde, og i merovingernes tid var byen hjemsted for et møntprægeri.

  Senere fulgte mange århundreder under skiftende herredømme, hvor Cité var bispebyen, og Château Saint-Martial var grevens by. Limoges var blevet fransk, og de to byer voksede løbende. Franciskanere, karmeliter og dominikanere slog sig ned i Limoges. I slutningen af 1700-tallet blev byen kendt for porcelænsproduktion, hvilket skyldtes området rige kaolinaflejringer, og Limoges forsynede bl.a. det franske hof. I 1792 blev Cité og Château Saint-Martial slået sammen til én by, og dermed var Limoges formelt dannet.

  I dagens gadenet i Limoges kan man fortsat se begge byer, der blev sammenlagt i 1792. Tæt på Vienne ligger den gamle Cité i gaderne rundt om byens katedral. Cathédrale Saint-Étienne blev opført fra 1273, og den store kirke stod først færdig i 1888. Man kan bl.a. se kirkens smukke lectorium fra renæssancen i interiøret, og udvendigt kan man bemærke det karakteristiske kirketårn, der er en markant del af byens skyline.

  Læs mere om Limoges

Tilmeld dig vores nyhedsbrev