Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Zlín er en by i det østlige Tjekkiet, som kendes i dokumenter fra 1322. Byen fik stadsret og blev derved formelt en by i 1397. Gennem de følgende århundreder voksede Zlín og blev efterhånden et vigtigt regionalt center for handel og økonomi. I 1800-tallet hjalp industrialiseringen med ny vækst i byen, og det var særligt skofabrikken, som bl.a. Tomáš Baťa og Jan Antonín Baťa grundlagde i 1894, som definerede byen fremover.

Baťa blev hurtigt den førende skofabrik i Tjekkoslovakiet, og Baťas fabrikker blev også udviklet til andre industriområder end skoproduktion. I årene 1923-1938 byggede Baťa-fabrikkerne nærmest en helt ny by, som fortsat kan ses. Baťas by i byen indeholdt fabrikker, kontorbygninger, boliger, butikker og meget andet, og alt sammen blev opført i homogen funktionalisme, hvilket gør Zlín arkitektonisk enestående i verden.

Man kan opleve Baťas rødstensbygninger i mange af Zlíns bydele. Skal man vælge et sted for en spadseretur i arkitekturen, kan man starte på pladsen náměstí Práce, hvor det store Hotel Moskva ligger. Over for hotellet ligger Baťas fabriksbygninger og kontorskyskraberen med nummer 21, hvor Baťas berømte kontor ligger. Kontoret blev bygget som en kolossal elevator, der tillod Jan Antonín Baťa at arbejde på samme tid, som han kunne tage fra etage til etage.

I byen kan man også se Tomáš og Jan Antonín Baťas villaer, og man kan besøge det regionale kunstmuseum og museet for det sydøstlige Mähren i Baťas bygninger med numrene 14 og 15. Man kan også se det hele lidt fra oven fra restauranten på toppen af den 77 meter høje bygning 21, der i sin tid var en af Europas højeste skyskrabere. Et besøg på pladsen náměstí Míru giver en kontrast til Baťas Zlín. Pladsen er byens gamle centrum, og her ligger byens rådhus. I midten af byen ligger byens slot i en dejlig lille park.

Ture fra byen

  Holy Trinity Column, Olomouc

  Olomouc

  Olomouc er en by, der ligger ved floden Morava i den østlige del af Tjekkiet. Byen kendes første gang i dokumenter fra år 1017, og Olomouc blev bispesæde i 1063. Byen voksede hurtigt gennem de følgende århundreder, og den blev en af Mährens vigtigste byer. Dens rivalisering af Brno sluttede dog, da Sverige erobrede Olomouc under Trediveårskrigen. Siden da blev byen befæstet, og den er igen en af landets største byer.

  Den centrale plads i byen hedder Horní náměstí, og her ligger Olomoucs rådhus med det berømte astronomiske ur, som oprindeligt blev installeret i 1400-tallet. Uret i dag er en rekonstruktion fra 1955 med socialistiske motiver. På pladsen kan man også se Treenighedssøjlen, som er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Søjlen er fornemt eksempel på mährisk barok fra 1700-tallet. Søjlen er 35 meter høj og bygget 1716-1754.

  Læs mere om Olomouc

   

  Panorama, Brno

  Brno

  Brno er Mährens hovedby og den næststørste by i Tjekkiet. Det er en by, der er vokset frem ved sammenløbet af floderne Svitava og Svratka, selv om disse floder ikke er synlige i det stemningsrige centrum, man som turist kan tage mange dejlige spadsereture i.

  Brnos højdepunkter er bogstaveligt talt Sankt Peter og Paul Katedral og Špilberk Slot, der begge ligger på toppen af en af de bakker, der tegner byens landskab og skyline. De to seværdigheder hører også til de mest besøgte steder i Brno, men der er også meget andet at se.

  Læs mere om Brno

   

  Žilina

  Žilina er en by i det nordvestlige Slovakiet, som ligger der, hvor floden Rajčanka munder ud i den større Váh. Byen kendes fra 1200-tallet, og den fik allerede status som kongelig fri by i 1321, hvilket gav gode muligheder for yderligere udvikling. I 1600-tallet blev Žilina en stor handelsby, og i 1800-tallet boomede byen gennem industrialisering og ankomsten af jernbaner til bl.a. Bratislava.

  I dag kan man opleve en fin og hyggelig gammel bydel i Žilina, hvor pladsen Mariánske námestie danner det naturlige centrum. Rundt om pladsen ligger borgerhusene side om side, og kirken Kostol Obrátenia sv. Pavla ligger som den dominerende bygning. På pladsens østlige hjørne kan man se det lille, men meget fine rådhus, der blev opført i begyndelsen af 1500-tallet.

  Læs mere om Žilina

Tilmeld dig vores nyhedsbrev