Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Zlín er en by i det østlige Tjekkiet, som kendes i dokumenter fra 1322. Byen fik stadsret og blev derved formelt en by i 1397. Gennem de følgende århundreder voksede Zlín og blev efterhånden et vigtigt regionalt center for handel og økonomi. I 1800-tallet hjalp industrialiseringen med ny vækst i byen, og det var særligt skofabrikken, som bl.a. Tomáš Baťa og Jan Antonín Baťa grundlagde i 1894, som definerede byen fremover.

Baťa blev hurtigt den førende skofabrik i Tjekkoslovakiet, og Baťas fabrikker blev også udviklet til andre industriområder end skoproduktion. I årene 1923-1938 byggede Baťa-fabrikkerne nærmest en helt ny by, som fortsat kan ses. Baťas by i byen indeholdt fabrikker, kontorbygninger, boliger, butikker og meget andet, og alt sammen blev opført i homogen funktionalisme, hvilket gør Zlín arkitektonisk enestående i verden.

Man kan opleve Baťas rødstensbygninger i mange af Zlíns bydele. Skal man vælge et sted for en spadseretur i arkitekturen, kan man starte på pladsen náměstí Práce, hvor det store Hotel Moskva ligger. Over for hotellet ligger Baťas fabriksbygninger og kontorskyskraberen med nummer 21, hvor Baťas berømte kontor ligger. Kontoret blev bygget som en kolossal elevator, der tillod Jan Antonín Baťa at arbejde på samme tid, som han kunne tage fra etage til etage.

I byen kan man også se Tomáš og Jan Antonín Baťas villaer, og man kan besøge det regionale kunstmuseum og museet for det sydøstlige Mähren i Baťas bygninger med numrene 14 og 15. Man kan også se det hele lidt fra oven fra restauranten på toppen af den 77 meter høje bygning 21, der i sin tid var en af Europas højeste skyskrabere. Et besøg på pladsen náměstí Míru giver en kontrast til Baťas Zlín. Pladsen er byens gamle centrum, og her ligger byens rådhus. I midten af byen ligger byens slot i en dejlig lille park.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]