Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Brno er Mährens hovedby og den næststørste by i Tjekkiet. Det er en by, der er vokset frem ved sammenløbet af floderne Svitava og Svratka, selv om disse floder ikke er synlige i det stemningsrige centrum, man som turist kan tage mange dejlige spadsereture i.

Brnos højdepunkter er bogstaveligt talt Sankt Peter og Paul Katedral og Špilberk Slot, der begge ligger på toppen af en af de bakker, der tegner byens landskab og skyline. De to seværdigheder hører også til de mest besøgte steder i Brno, men der er også meget andet at se.

Hele centrum består af hyggelige gader, der bliver brudt af små og store pladser med markeder, smukke huse, klostre, kirker, teatre og meget mere. Det gælder blot om at gå rundt og nyde byen. Man bør også tage ud af centrum til Mies van der Rohes fantastiske Villa Tugendhat.

I omegnen af Brno er der mange slotte, landsbyer og steder i naturen, der er værd at besøge. Mähren er hjemsted for mange grotter og en del steder, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Mange af disse kan nemt nås fra Brnos og kombineres på en tur fra byen.

Andre seværdigheder

  Namesti Svobody, Brno

  • Frihedspladsen/Náměstí Svobody: Dette er Brnos centrale plads, og den har haft mange navne gennem tiden før det nuværende Náměstí Svobody. Pladsen stammer fra 1200-tallet og dannede kryds mellem tre handelsveje. På pladsen kan man bl.a. se Brnos pestsøjle, der blev stillet op i 1679.
  • Kåltorvet/Zelný trh: På pladsen Zelný trh er der flere ting at se. Barokspringvandet Parnassus fra 1695 står her og viser Hercules’ kamp mod underverdenens Cerberus. Under pladsen er der en labyrint af kældre, der blev bygget til fødevarer, gæring af øl m.m.

  Mahen Theatre, Brno

  • Mahen Teater/Mahenovo Divadlo: I 1884 blev nationalteatret i Brno etableret. Det skete efter forbillede fra Prag, og institutionen består af flere scener, hvoraf bygningen Mahenovo Divadlo er den smukkeste. Den blev opført i 1882 i en smuk blanding af stilarter.
  • Reduta Teater/Divadlo Reduta: Dette teater er et af Europas ældste scener. En beværtningsbygning blev opført her i 1605, og der var løbende opsætninger fra 1660erne. I 1767 gav Mozart koncert her, og det følgende år ombyggede man teatret i barok. Der har været ombygninger siden da, men stedet er fortsat teater.
  • Kapucinerkrypten/Kapucínská hrobka: Under Brnos kupacinerkloster er der en krypt, der indeholder mumier af tidligere munke. Kapucinerne anvendte ikke kister, og derved ligger mumierne nærmest, som da de døde blev lagt her.

  Moravian Museum, Brno

  • Det Mähriske Museum/Moravské Zemské Muzeum: Dette museum er et af de største i Tjekkiet. Det blev grundlagt i 1817 og har hovedsæde i det smukke palæ, Dietrichsteinský palác, på Zelný trh. Museet byder på fine historiske og etnografiske samlinger i flere bygninger i byen og regionen.
  • Brno Udstillingscenter/Brněnské výstaviště: Brněnské výstaviště er navnet på byens messeområde fra 1928. Det er arkitektonisk kendt for ikke mindst Pavillon A, der står i samtidens funktionalisme.

  Assumption of Our Lady, Brno

  • Mariæ Himmelfartskirke/Bazilika Nanebevzetí Panny Marie: Kirken her er både kloster- og sognekirke, og den er et fint eksempel på den såkaldte teglstensgotik i Tjekkiet. Det menes, at kirken er fra 1300-tallet, og man kan opleve et smukt kirkerum her.
  • Janáček Teater/Janáčkovo divadlo: Denne store teaterbygning åbnede i 1965 og har siden da været scene for opera og ballet i byen. Det moderne teater har en flot publikumssal.

Topseværdigheder

  Villa Tugendhat, Brno

  • Villa Tugendhat/Vila Tugendhat: Villa Tugendhat er en villa, som arkitekten Ludwig Mies van der Rohe tegnede for Fritz og Greta Tugendhat. Huset blev bygget 1928-1930 og er et berømt eksempel på modernismen. Villa Tugendhat er indrettet som museum og indskrevet på UNESCO’s verdensarvsliste.
  • Špilberk Slot/Hrad Špilberk: På en bakketop tæt på Brnos centrum ligger Špilberk Slot, som i sin oprindelige form blev bygget i 1200-tallet, og de mähriske markgrever residerede her. Med tiden blev slottet indrettet som fængsel og ombygget som befæstning. I dag ligger Brnos bymuseum her.

  Petrov Cathedral, Brno

  • Sankt Peter og Paul Katedral/Katedrála svatého Petra a Pavla: Domkirken i Brno er en smuk kirkebygning, der har et forholdsvist enkelt kirkerum med smukke glasmosaikker og sidekapeller. Udvendigt imponerer de 84 meter høje nygotiske tårne, der blev opført 1904-1905.
  • Sankt Jakob Kirke/Kostel svatého Jakuba Staršího: I 1200-tallet grundlagde den tyske menighed i Brno denne kirke. Den tidligere, romanske kirke er dog blevet afløst af en gotisk kirke med mange kapeller fra 1300-1400-tallene. Kirkens særlige seværdighed er Europas næststørste ossuarium.

  Stara Radnica, Brno

  • Det Gamle Rådhus/Stará Radnica: Stará Radnica i Brno er byens gamle rådhus, der blev opført i 1200-tallet. Det er om- og udbygget siden da; bl.a. med renæssancearkader og partier i barok. Bygningen var rådhus til 1935, hvor byens nye rådhus åbnede. Man kan komme 63 meter op i rådhustårnet, hvorfra der er en fornem udsigt.

Ture fra byen

  Moravsky Kras, Blansko

  • Mährens Karst/Moravský Kras: I området nordøst for Brno ligger et stort karstområde, hvor der er flere end 1.100 grotter. Enkelte af grotterne i det smukke naturområde med bjerge, søer og skove er der adgang til for besøgende, og det er en smuk verden, der åbner sig i hulerne; den mest populære at besøge er Punkva.
  • Veverí Slot/Hrad Veveří: Nordvest for Brno ligger dette slot, der er et tidligere hertug- og kongeslot. Slottet ligger smukt i grønne omgivelser langs Svratka-flodens snoede løb. Man kan både se residensen og befæstningerne i anlægget.
  • Kroměříž Slot/Zámek Kroměříž: Slottet i byen Kroměříž har været UNESCO-verdensarv siden 1998. Det er optaget sammen med stedets smukke slotshave og to lysthaver i fornem barok, der var inspireret af italiensk barok. Både slottet og haverne er fine seværdigheder.

  Castle, Valtice

  • Lednice-Valtice Kulturlandskab/Lednicko-valtický areál: Hertugerne af Liechtenstein udviklede dette område til et smukt kulturlandskab gennem 1600-1900-tallene, der samlet er UNESCO-verdensarv. Slottene i Lednice, Valtice og Hlohovec blev opført i kombinationer af barok, klassicisme og nygotik, og omkring dem blev der anlagt engelske landskabshaver.
  • Pilgrimskirken til Jan af Nepomuk/Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého: Denne kirke blev opført til ære for Jan af Nepomuk, der led martyrdøden i 1393. Kirken blev indviet i 1720 i en smuk blanding af gotik og barok. Siden 1994 har pilgrimskirken været optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.
  • Litomyšl Slot/Zámek Litomyšl: Slottet i den hyggelige by, Litomyšl, står som et af renæssancens smukkeste byggerier i Tjekkiet, og stedet er da også UNESCO-verdensarv. Slottet blev opført af italienske arkitekter i årene 1568-1581, og her er fine rum og sale, et slotskapel og en slotshave.

  Holy Trinity Column, Olomouc

  • Olomouc: Olomouc er en af de største byer i Mähren, og den har et smukt bycentrum med en del seværdigheder. Den mest kendte er Treenigshedssøjlen på pladsen Horní náměstí.Den smukke baroksøjle blev rejst 1716-1754, og den er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.
  • Třebíč: Byen Třebíč ligger i Mähren, og den er hjemsted for en af Europas bedst bevarede jødiske ghettoer. I ghettoen er der over 120 huse, to synagoger og en begravelsesplads. Sammen med byens Sankt Procopius Basilika er ghettoen udpeget som UNESCO-verdensarv.

  Telc, Czech Republic

  • Telč: I byen Telč kan man se en af Tjekkiets smukkeste markedspladser. Omkring den aflange plads ligger rækker med fine gavlhuse fra renæssancen og barokken. Pladsens bygninger og atmosfære er som helhed optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

   

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Zoologisk have: Zoo Brno, U Zoologické zahrady 46, zoobrno.cz
  • Videnskab: VIDA! Science Centrum, Křížkovského 554/12, vida.cz
  • Observatorium og planetarium: Hvězdárna a planetárium Brno, Kraví hora 522/2, hvezdarna.cz
  • Teknisk museum: Technické muzeum v Brně, Purkyňova 2950/105, technicalmuseum.cz
  • Legeland: Toboga Bongo, Pražákova 51, toboga.cz
  • Legeland: Bruno Family Park, Kigginsova 2, brunofamilypark.cz
  • Havejernbane: Zahradní železnice, Mlýnské nábřeží 35a, zahradnizeleznice.net

Gode links