Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Brno er Mährens hovedby og den næststørste by i Tjekkiet. Det er en by, der er vokset frem ved sammenløbet af floderne Svitava og Svratka, selv om disse floder ikke er synlige i det stemningsrige centrum, man som turist kan tage mange dejlige spadsereture i.

Brnos højdepunkter er bogstaveligt talt Sankt Peter og Paul Katedral og Špilberk Slot, der begge ligger på toppen af en af de bakker, der tegner byens landskab og skyline. De to seværdigheder hører også til de mest besøgte steder i Brno, men der er også meget andet at se.

Hele centrum består af hyggelige gader, der bliver brudt af små og store pladser med markeder, smukke huse, klostre, kirker, teatre og meget mere. Det gælder blot om at gå rundt og nyde byen. Man bør også tage ud af centrum til Mies van der Rohes fantastiske Villa Tugendhat.

I omegnen af Brno er der mange slotte, landsbyer og steder i naturen, der er værd at besøge. Mähren er hjemsted for mange grotter og en del steder, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Mange af disse kan nemt nås fra Brnos og kombineres på en tur fra byen.

Topseværdigheder

  Villa Tugendhat, Brno

  Villa Tugendhat
  Vila Tugendhat

  Villa Tugendhat er en villa, som arkitekten Ludwig Mies van der Rohe tegnede for Fritz og Greta Tugendhat. Huset blev bygget 1928-1930 og er et berømt eksempel på modernismen. Betonvillaen blev da også hurtigt et ikon for stilen med blandt andet brugen af plads og industrielle byggematerialer, og Villa Tugendhat er da også indskrevet på UNESCO's liste over verdens kulturarv i dag.

  Mies van der Rohes designprincip om mindre er mere og fokus på funktionelle faciliteter skabte et fint eksempel på tidlig funktionalistisk arkitektur, der på opførelsestidspunktet var banebrydende inden for bygningsdesign på det tidspunkt. Mies brugte en jernramme, som gjorde det muligt at undvære støttevægge og indrette interiøret på en ny måde for at opnå en følelse af rum og lys.

  Villa Tugendhat blev skabt gennem et samarbejde mellem Ludwig Mies van der Rohe og designeren Lilly Reich, der stod for en del af det indendørs design. Hun var blandt andet med til at skabe stolene MR70 (Tugendhat-stolen) og MR50 (Brno-stolen) til villaen. Stolene er begge i fortsat produktion. Man kan også se naturmaterialer som udsmykning af vægge; fx onyx fra Marokko.

   

  Špilberk Slot
  Hrad Špilberk

  Hrad Špilberk er et slot, der ligger betagende på en bakketop tæt på Brnos centrum. Špilberk Slot blev i sin oprindelige form bygget i 1200-tallet, og de mähriske markgrever residerede her. Med tiden blev slottet ombygget til et stort citadel og indrettet som fængsel med dets befæstninger.

  Byen Brno havde erhvervet slottet i 1560, og de byggede forsvarsværkerne, som blandt andet holdt stand mod svenske angreb under Tredieårskrigen i 1600-tallet. Senere blev der indsat fanger, indtil den østrigske kejser Franz Joseph afviklede det i 1840erne.

  Hrad Špilberk blev herefter kaserne, og den rolle havde det til 1959, hvor den tjekkoslovakiske hær forlod anlægget. I dag kan man besøge slottet og se nærmere på anlægget og byens historie, idet Brno Bymuseum/Muzea města Brna ligger her. Det gamle slotsområde bruges også til kulturelle begivenheder, koncerter med videre.

   

  Petrov Cathedral, Brno

  Sankt Peter og Paul Katedral
  Katedrála svatého Petra a Pavla

  Katedrála svatého Petra a Pavla er navnet på Brnos domkirke. Det er en smuk kirkebygning, der ligger på bakken Petrov i midten af byen. Det er et sted, hvor der har stået en kirke siden i hvert fald 1100-tallet, hvor der blev opført en romansk kirke i 1140. Der blev bygget en større gotisk basilika i 1230erne, men denne blev delvist ødelagt i branden, der hærgede Brno i 1306.

  Kirken blev løbende og ved flere lejligheder genopbygget og udbygget gennem århundrederne. Kirkens status blev desuden løftet i 1770erne, hvor den blev katedral i det nye bispesæde, som blev oprettet i Brno. I denne tid blev kirkens interiør ombygget i barok af Mořic Grimm, og man kan fortsat se resultatet af hans arbejde som det primære indtryk af kirkerummet. Den sidste udbygning blev afsluttet i 1909, hvor de nygotiske tårne stod færdige.

  De 84 meter høje tårn giver katedralen en markant og karakteristisk profil i Brnos skyline. Når man kommer ind i kirken, bliver man mødt af et forholdsvist enkelt kirkerum med smukke glasmosaikker og sidekapeller. De ældste elementer går tilbage til 1600-tallet, men ellers er hovedindtrykket fra senbarokken med sidealtrene, prædikestolen, det originale hovedalter og andre stukudsmykninger.

   

  Sankt Jakob Kirke
  Kostel svatého Jakuba Staršího

  Kostel svatého Jakuba Staršího eller Sankt Jakob Kirke er en kirke, som den tyske menighed i Brno grundlagde i 1200-tallet. Denne tidlige romanske kirke blev dog afløst af den nuværende i sengotisk stil, som er resultatet af flere udbygninger. Fx blev koret bygget fra 1446, og gennem 1300-1400-tallene blev der opført mange sidekapeller i kirken.

  Sankt Jakob Kirke er tydeligt en gotisk konstruktion i sit interiør, men man kan også se de barokke installationer og udsmykninger, der kom til i årene 1750-1766. På dette tidspunkt blev det gotiske alter i træ udskiftet med det nuværende marmoralter. I slutningen af 1800-tallet foretog man en ny ombygning i nygotisk stil, der tilbageførte dele af byggeriet.

  Kirkens særlige seværdighed er tilstedeværelsen af Europas næststørste ossuarium, der var benhuse, hvor man opbevarede opgravede knogler. Brno Ossuarium/Brněnská kostnice menes af opbevarede rester af over 50.000 mennesker, og det er derved kun katakomberne i Paris, der er større i Europa. Ossuariet er åbent for besøgende.

   

  Stara Radnica, Brno

  Det Gamle Rådhus
  Stará Radnica

  Stará Radnica er Brnos gamle rådhus, og det står som en af byens mest kendte bygningsværker. Kernen af rådhuskomplekset og det 63 meter høje rådhustårn blev opført omkring år 1240, og det blev siden hen om- og udbygget flere gange med blandt andet et kapel i 1424, renæssancearkader og partier i barok.

  Bygningen fungerede som Brnos rådhus til 1935, hvor byens nye rådhus åbnede grundet pladsmangel i Stará Radnica. På det tidspunkt havde der været rådsmøder i bygningen siden 1343. Det Gamle Rådhus er seværdigt og fungerer i dag som kulturhus og informationscenter. Man kan også komme 63 meter op i rådhustårnet, hvorfra der er en fornem udsigt.

  Rådhuset er i øvrigt kendt for legenden om Brnos drage. Ifølge legende boede der en drage i nærheden af byen, og den skræmte folk og spiste deres husdyr. Byrådet tilbød en belønning for at dræbe dragen, hvilket blev gjort ved at få dragen til at spise brændt kalk kamufleret som en ko. Dragen er i dag en krokodille, der hænger i en buegang på rådhuset. Krokodillen var en gave fra Ungarns kong Matthias i 1608.

Andre seværdigheder

  Namesti Svobody, Brno

  Frihedspladsen
  Náměstí Svobody

  Náměstí Svobody er Brnos centrale plads, og den har haft mange navne gennem tiden før det nuværende Náměstí Svobody, der betyder Frihedspladsen. Pladsen stammer fra 1200-tallet og dannede kryds mellem tre handelsveje, og derfor fik den en lidt trekantet form.

  Pladsens betydning voksede i middelalderen, da velhavere opførte byhuse omkring den, og da Brnos pestsøjle blev stillet op her i 1679-1683, blev den pladsens dominerende monument. Fra 1800-tallet til starten af 1900-tallet blev mange gamle huse revet ned for at give plads til nye bygninger.

  Pestsøjlen/Morový sloup kaldes også for Mariasøjlen/Mariánský sloup, og det smukke barokmonument står som en markering af overvindelsen af den pest, der hærgede Brno i 1679-1680. Inspirationen til søjlen kom fra Mariensäule i østrigske Wien.

   

  Kåltorvet
  Zelný trh

  Zelný trh er en af pladserne i Brnos centrum, og den opstod allerede i 1190 som en markedsplads for forskellige varer. Senere blev markedet specialiseret i frugt og grønt, og siden 1340 har pladsen haft det nuværende navn. Markedet har fungeret som fødevaremarked uafbrudt siden da og gør det stadig.

  Der er flere ting at se på og omkring Zelný trh. Parnasspringvandet/Kašna Parnas er et smukt barokmonument, der blev designet af Johann Bernhard Fischer von Erlach og anlagt 1690-1695. Springvandet viser Herkules’ kamp mod underverdenens Cerberus.

  Man kan også se Dietrichstein Palæ/Dietrichsteinský palác, der blev opført 1614-1618 som residens for kardinal Franz von Dietrichstein. I dag er palæet sæde for Det Mähriske Museum/Moravské zemské muzeum, der har store og brede samlinger med udstillinger flere steder.

  Reduta Teater/Divadlo Reduta ligger også på Zelný trh, og det er et teater med en lang historie. Teaterbygningen åbnede i 1608, og det er derved en af de ældste i Centraleuropa. Under pladsen er der en labyrint af kældre, der blev bygget til opbevaring af fødevarer, gæring af øl med videre.

   

  Mahen Theatre, Brno

  Mahen Teater
  Mahenovo Divadlo

  Mahenovo Divadlo er en stor og smuk teaterbygning i Brno. I 1884 blev nationalteatret i Brno etableret. Det skete efter forbillede fra Prag, og institutionen består af flere scener, hvoraf bygningen Mahenovo Divadlo er den smukkeste.

  Teatret blev opført i 1882 i en smuk blanding af stilarter. Dengang hed den Deutsches Stadttheater og var en tysk scene, der ovenikøbet åbnede som en af de første offentlige bygninger i verden, som var helt oplyst af elektricitet.

   

  Reduta Teater
  Divadlo Reduta

  Divadlo Reduta er et teater med en lang historie. Det er et af Europas ældste scener, og den nuværende teaterbygning åbnede i 1608, hvilket gør den til Centraleuropas ældste af sin slags.

  Der blev spillet teater her fra åbningen, og der var løbende opsætninger fra 1660erne. I 1767 gav Mozart koncert her, og det følgende år ombyggede man teatret i barok. Der har været ombygninger siden da, men stedet er fortsat teater.

   

  Kapucinerkrypten
  Kapucínská hrobka

  Kapucínská hrobka er en interessant krypt, der ligger under Brnos kupacinerkloster, og som fungerede som begravelsesrum. Rummet blev taget i anvendelse i midten af 1600-talet, og den særlige geologi og udluftning var ideelt for mumificering.

  Krypten indeholder nemlig mumier af tidligere munke. Kapucinerne anvendte ikke kister, som de anså som unødvendig luksus i forhold til deres overbevisning, og derved ligger mumierne nærmest, som da munkene som døde blev lagt her.

   

  Moravian Museum, Brno

  Det Mähriske Museum
  Moravské Zemské Muzeum

  Moravské Zemské Muzeum er et af de største museer i Tjekkiet. Det blev grundlagt i 1817 og har hovedsæde i det smukke palæ, Dietrichsteinský palác, på Zelný trh. Museet byder på fine historiske og etnografiske samlinger i flere bygninger i byen og regionen.

  Dietrichstein Palæ/Dietrichsteinský palác er i sig selv interessant. Det blev opført 1614-1618 som residens for kardinal Franz von Dietrichstein. Gennem tiden har flere berømtheder opholdt sig i palæet; fx kejserinde Maria Theresia og dne russiske general Kutuzov.

   

  Brno Udstillingscenter
  Brněnské výstaviště

  Brněnské výstaviště er navnet på Brnos messeområde, der blev etableret fra 1928. Siden åbningen er udstillingsområdet og antallet af messehaller steget markant, og Brněnské výstaviště er i dag afholder af mange større udstillinger og begivenheder i byen.

  Messeområdet er arkitektonisk kendt for Pavillon A, der står i samtidens funktionalisme. Pavillonen blev bygget som udstillingshal for industri og handel, og hallens buede linjer er symbolet på området. Den store cirkulære Hal Z med kuppel er også arkitektonisk interessant.

   

  Assumption of Our Lady, Brno

  Mariæ Himmelfartskirke
  Bazilika Nanebevzetí Panny Marie

  Bazilika Nanebevzetí Panny Marie eller Mariæ Himmelfartskatedral er en klosterkirke, hvis rødder går tilbage til årtierne omkring år 1000. Den nuværende kirke blev opført i højgotik fra 1323 til 1334 som afløser for den oprindelige kirke på stedet. Den skete på foranledning af dronning Elisabeth Richza fra Polen.

  Byggeriet kom i gang, idet dronningen grundlagde et cistercienserkloster kaldet Aulae Sanctae Mariae ved siden af den førromanske kirke i 1323. Kirken blev bygget som et fint eksempel på den såkaldte teglstensgotik i Tjekkiet, og efter sin død i 1335 blev Elisabeth Richza i øvrigt stedt til hvile her.

  I 1700-tallet blev kirkens indre ombygget i barokstil. I samme periode blev klostrets barokbygninger også opført. Fra samme tid kan man også se det imponerende barokalter fra 1736. Man kan også nyde det smukke kirkerums helhed, der i opbygningen fulgte typisk cistercienserarkitektur.

   

  Janáček Teater
  Janáčkovo divadlo

  Janáčkovo divadlo er er stor teaterbygning i Brno. Den åbnede i 1965 og har siden da været scene for opera og ballet i byen. Det moderne teater har en flot publikumssal og har løbende fine opsætninger på programmet.

  Teatret er et af tre teatre, der hører under Brno Nationalteater/Národní divadlo Brno. De andre er Mahenovo divadlo og Divadlo Reduta. Institutionen blev etableret i 1884 med nationalteatret i Prag som forbillede.

Ture fra byen

  Moravsky Kras, Blansko

  Mährens Karst
  Moravský Kras

  Moravský Kras er et stort og kendt karstområde, der ligger nordøst for Brno. I området er der flere end 1.100 grotter, og enkelte af grotterne i det smukke naturområde med bjerge, søer og skove er der adgang til for besøgende. På et besøg åbner en smuk verden sig i hulerne.

  Der er fem af hulesystemerne, der er åbne for besøgende. Det mest populære er grotterne i Punkva, hvor man kan sejle ind til de geologiske oplevelser. Man kan fx også besøge Sloupsko-Šošůvské-hulerne, herunder Kůlny-hulen, Balcarka-hulen og Kateřinská-hulen. I området kan man også se Propast Macocha, der er et 138 meter dybt jordfaldshul, der ligger som en åben grotte.

   

  Veverí Slot
  Hrad Veveří

  Hrad Veveří er et slot, der ligger nordvest for byen Brno. Slottet er et tidligere hertug- og kongeslot, og det ligger smukt i grønne omgivelser langs Svratka-flodens snoede løb. På en tur hertil kan man både se residensen og befæstningerne, der også ligger som en del af anlægget.

  Slottet menes grundlagt i 1059, hvor det blev bygget af den mähriske prins Konrád I. Store dele af anlægget blev opført i 1200-1300-tallene, og det er i det store hele bevaret fra den tid til i dag. Gennem århundrederne skiftede slottet ejere mange gange, og i dag kan man besøge slottet og se nærmere på rummene, salene og omgivelserne.

   

  Kroměříž Slot
  Zámek Kroměříž

  Zámek Kroměříž er et slot i byen Kroměříž, som gennem tiden har været residens for biskopperne og ærkebiskopperne i Olomouc. Fra 1200-tallet var byen ejet af biskopperne og derved kirken, og ad flere omgange opførte de deres residensslot. Indtil midten af 1600-tallet lå slottet som en gotisk bygning, indtil en større ombygning i barok blev igangsat i 1664.

  Zámek Kroměříž har været UNESCO-verdensarv siden 1998. Det er optaget sammen med stedets smukke slotshave og to lysthaver, der blev anlagt i fornem barok, der var inspireret af italienske haver i samme stil. Det er nogle imponerende haveanlæg, man kan besøge i dag, og slottet er i sig selv også et fin seværdighed, hvor man på besøg både kan nyde slottets indretning og en af Tjekkiets fineste kunstsamlinger.

   

  Castle, Valtice

  Lednice-Valtice Kulturlandskab
  Lednicko-valtický areál

  Lednicko-valtický areál er område, som hertugerne af Liechtenstein udviklede til et smukt kulturlandskab gennem 1600-1900-tallene. Resultatet af deres arbejde og anlæg er samlet optaget på UNESCO's liste over verdensarv.

  Området er på 283 kvadratkilometer, og der er mange seværdighed spredt i kulturlandskabet. Slottene i Lednice, Valtice og Hlohovec er nogle af de væsentligste seværdigheder. De blev opført i kombinationer af barok, klassicisme og nygotik, og omkring dem blev der anlagt engelske landskabshaver.

   

  Pilgrimskirken til Jan af Nepomuk
  Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého

  Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého er en kirke, der blev opført til ære for Jan af Nepomuk, der led martyrdøden i 1393. Kirken blev indviet i 1720 i en smuk blanding af gotik og barok. Det var arkitekten Jan Blažej Santini Aichels værk, og han kombinerede Francesco Boorominis barok med gotiske elementer. Det ses tydeligt i det elegante kirkerum, hvor man blandt andet kan se stilelementerne i det farverige alter.

  Siden 1994 har pilgrimskirken været optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Den blev pilgrimskirke, fordi den romersk-katolske kirke erklærede Jan af Nepomuks tunge for uforgængelig. Det skete i 1719, hvorefter man begyndte arbejdet med at bygge en kirke ved Zelená hora, hvor den kommende helgen havde modtaget sin tidlige uddannelse. Det blev indviet umiddelbart efter helgenkåringen i 1720.

   

  Litomyšl Slot
  Zámek Litomyšl

  Zámek Litomyšl er et smukt slot, der ligger i den hyggelige by Litomyšl. Slottet står som et af renæssancens fineste og største slotsbyggerier i Tjekkiet, og stedet har da også været UNESCO-verdensarv siden 1999.

  Historisk udviklede Litomyšl sig som by på handelsvejene mellem Böhmen og Mähren i 1200-tallet. Byen voksede, og fra 1568 blev beslottet opført. Det blev tegnet af italienske arkitekter og stod færdigt i 1581. På slottet er der smukke rum og sale, et slotskapel og en slotshave.

   

  Holy Trinity Column, Olomouc

  Olomouc

  Olomouc er en by, der ligger ved floden Morava i den østlige del af Tjekkiet. Byen kendes første gang i dokumenter fra år 1017, og Olomouc blev bispesæde i 1063. Byen voksede hurtigt gennem de følgende århundreder, og den blev en af Mährens vigtigste byer. Dens rivalisering af Brno sluttede dog, da Sverige erobrede Olomouc under Trediveårskrigen. Siden da blev byen befæstet, og den er igen en af landets største byer.

  Den centrale plads i byen hedder Horní náměstí, og her ligger Olomoucs rådhus med det berømte astronomiske ur, som oprindeligt blev installeret i 1400-tallet. Uret i dag er en rekonstruktion fra 1955 med socialistiske motiver. På pladsen kan man også se Treenighedssøjlen, som er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Søjlen er fornemt eksempel på mährisk barok fra 1700-tallet. Søjlen er 35 meter høj og bygget 1716-1754.

  Læs mere om Olomouc

   

  Třebíč

  Třebíč er en by, der ligger i regionen Mähren, og den er hjemsted for en af Europas bedst bevarede jødiske ghettoer. I ghettoen er der over 120 huse, to synagoger og en begravelsesplads. Sammen med byens Sankt Procopius Basilika/Bazilika svatého Prokopa er ghettoen udpeget som UNESCO-verdensarv.

  Det Jødiske Kvarter/Židovská čtvrť v Třebíči er det nuværende navn for den tidligere ghetto, der ligger langs den nordlige bred af floden Jihlava. Gennem kilder ved man, at der har ligget en synagoge i Třebíč i slutningen af 1500-tallet, men sten på gravpladsen går længere tilbage. Kvarteret i i dag et hyggeligt sted for en spadseretur.

  Sankt Procopius Basilika er en romansk-gotisk kirke, der blev bygget som klosterkirke i årene 1240-1280. Basilikaens historie er forbundet med det tidligere benediktinerkloster på stedet, og gennem tiden blev klostret befæstet og ombygget, mens basilikaen er bevaret i sin oprindelige stil til i dag.

  Man kan også gå en dejlig tur i den gamle bydel i Třebíč, hvor Karlovo náměstí er den centrale plads. Den er en af de største pladser i Tjekkiet, men efter brande i byen i 1821 og 1822 måtte Karlovo náměstí genopbygges, og derfor er det ikke de oprindelige byhuse, der ligger her. Karlovo náměstí ligger syd for Jihlava-floden, og man skal krydse floden for at komme til både det jødiske kvarter og byens kendte basilika.

   

  Telc, Czech Republic

  Telč

  Telč er en mindre by, der er berømt for at have et stemningsfuldt gammelt centrum med en af Tjekkiets smukkeste markedspladser. Byen menes grundlagt i 1099, og den kendes fra skiftlige fra 1335. Fra midten af 1500-tallet blev Telč' middelalderborg ombygget i renæssancestil, og gotiske huse blev ombygget i samme stil.

  Til trods for byens beskedne størrelse, er der store seværdigheder i Telč, der siden 1992 har været optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Byens centrum er den langstrakte markedsplads, Náměstí Zachariáše z Hradce, der er opkaldt efter Zacharias af Hradec, der stod bag 1500-tallet renæssanceby.

  Læs mere om Telč

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Zoologisk have

  Zoo Brno
  U Zoologické zahrady 46
  zoobrno.cz

   

  Videnskab

  VIDA! Science Centrum
  Křížkovského 554/12
  vida.cz

   

  Observatorium og planetarium

  Hvězdárna a planetárium Brno
  Kraví hora 522/2
  hvezdarna.cz

   

  Teknisk museum

  Technické muzeum v Brně
  Purkyňova 2950/105
  technicalmuseum.cz

   

  Legeland

  Toboga Bongo
  Pražákova 51
  toboga.cz

   

  Legeland

  Bruno Family Park
  Kigginsova 2
  brunofamilypark.cz

   

  Havejernbane

  Zahradní železnice
  Mlýnské nábřeží 35a
  zahradnizeleznice.net

Gode links